Blogi: Tipaton edistää myös rintaterveyttä

Oletko tullut ajatelleeksi, että tipattomalla tammikuulla ja rintaterveydellä on yhteys? Alkoholi voi vaikuttaa rintasyöpään sairastumiseen. Runsas alkoholinkäyttö on riskitekijä kaikenikäisille, eikä rintasyövän suhteen ole olemassa turvallista annosrajaa. Tämän vuoksi suositellaan mahdollisimman vähäistä alkoholin käyttöä. 

Suomessa arviolta noin kahdeksan prosenttia rintasyövistä aiheutuu alkoholista, joka tarkoittaa yli 400 syöpää vuodessa. Alkoholin ja rintasyövän välistä yhteyttä on tutkittu runsaasti ja jo alle yksi annos alkoholia kasvattaa riskiä sairastua rintasyöpään. Alkoholi luokitellaan karsinogeeniksi eli se on syövälle altistava tekijä*.      

Yhdeksi alkoholiannokseksi voidaan laskea esimerkiksi pullo siideriä, 12 senttilitraa viiniä tai yksi viskipaukku**. 

Mocktailit eli alkoholittomat drinkit ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan vuosien varrella ja nyt erityisesti tipattoman aikaan on kiva kokeilla erilaisia mocktail-reseptejä. Saatat yllättyä, kuinka paljon vaihtoehtoja onkaan olemassa!

EPT-verkostoon kuuluvan Tunne rintasi ry:n järjestöassistentti Elinan lemppari on vapaalla kädellä tehty sitruksinen ja raikas mocktail. Mansikka ja kookosyhdistelmä taas on toiminnanjohtaja Johanna Artolan mielestä parhain.

Meitä kiinnostaa tietää, millaisia mocktaileja olet luonut, joten laita kuva mocktailistasi someen hahstagilla #otetaaksyhet ja #mocktail lisää myös kampanjan hashtag #tipaton

Tunne rintasi ry:n järjestöassistentti Elina Takala

Tunne rintasi ry on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää rintasyövän varhaista toteamista kertomalla rintasyövän oireista, rintojen omatarkkailusta ja elintavoista rintaterveyteen liittyen.

Lisätietoa Tipaton tammikuu-kampanjasta

Lähteet (viitattu 15.12.2022)

* Syöpäjärjestöt 20.1.2022, https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/tiedotteet/jo-yksi-viinilasi-paivassa-voi-aiheuttaa-rintasyovan%E2%80%AF/

** Panimoliitto & Päivittäistavarakauppa, https://www.kohtuullisesti.fi/kohtuukayton-rajat/paljonko-on-annos/