Tipaton 2023 on pian täällä! Olethan sinäkin mukana?

Oletko pohtinut voisiko alkoholin tilalle löytyä uusia tottumuksia ja tapoja? Lisäämme sivuille pian tietoa tammikuun kampanjasta.

Tipaton tulee taas!

Onko Tipattoman tammikuun vietto sinulle tuttua jo? Vai oletko aina halunnut kokeilla miten se sujuu? Lähde mukaan Tipattomalle ja kerro kokemuksistasi myös somessa hashtagillä #tipaton

Tipattoman tammikuun hyötyjä ovat esimerkiksi terveyden kohentuminen, rahansäästö, verenpaineen lasku, liikunnan lisääntyminen, unen laadun parantuminen, seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen, mielialan kohentuminen sekä stressihormonien määrän väheneminen, jne.

Tammikuussa 2022 Tipaton tammikuu -kampanja kannusti pohtimaan syitä oman alkoholin käytön taustalla. Puhuttiin sober curious -trendistä, joka on vapaasti käännettynä uteliasta raittiutta. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia.


Tarjoa vuoden 2023 Tipattomalla kauden parhaat mocktailit!

Vuoden 2023 tammikuun Tipattomalla ei jäädä ilman juomisia, sillä tarjoamme ohjeita kauden parhaisiin mocktaileihin.

Tarjoa mocktailit juhlissasi ja postaa kuva mocktailistasi hashtagillä: #otetaaksyhet ja #mocktail lisää myös kampanjan hashtag #tipaton

Lataa täältä kauden parhaat reseptit!

Haasta myös ystäväsi mukaan tipattomalle! #tipatonhaaste #sobercurious

Pitäskö ottaa yhet? Löydä uusia juomia tuttuihin tilanteisiin!

Artikkeli: Awareness Week on Alcohol Related Harm – Suomalaiset haluavat tietää, mitä juovat

AWARH, Awareness Week on Alcohol Related Harm järjestetään kymmenennen kerran 28.11.–2.12.2022. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry edistävät teemaviikkoa Suomessa. Vuonna 2022 AWARH -viikon teemana on oikeus tietoon.

Tällä hetkellä kaikissa alkoholituotteissa ei tarvitse olla näkyvillä ainesosaluetteloa tai ravintoarvoja. Muissa elintarvikkeissa tiedot pitää olla kuluttajan saatavilla. EPT-verkoston mielestä kansalaisilla on oikeus tietää, mitä he juovat. On haastavaa tehdä terveellisiä valintoja, jos ei ole helposti saatavaa tietoa valintojen tueksi. Monelle esimerkiksi tarkka tieto alkoholijuomien kalorimääristä tai tieto väkevien alkoholijuomien lisäaineiden määrästä saattaisi vaikuttaa valintoihin ja alkoholikulutukseen. Lue lisää

Blogi: Elämäntilanteet muuttuvat – muuttuvatko tavat?

Jos joku elämässä on varmaa, se on muutos. Joskus muutokset tulevat omasta aloitteesta, mutta joskus muutos tulee pakotettuna. Elämän erilaiset kriisit, kuten vaikkapa sairastuminen, läheisen kuolema tai työttömyys ovat muutoksista ei-toivotuimpia. Eläköityminen, lasten saanti tai paikkakunnan vaihto voivat taas tuoda hyvinkin toivottua vaihtelua. Tärkeää muutoksessa on, miten sen ottaa vastaan ja kuinka siihen sopeutuu. Jos elämä heittää kylmää vettä päälle, miten se muuttaa totuttuja tapojamme ja asennettamme? Kun elämänmuutos on myönteinen, miten tapamme muuttuvat silloin?

Päihde- ja rahapeliriippuvuus voivat liittyä vahvasti elämäntilanteiden muutokseen. Kummassakin riippuvuudessa altistavina tekijöinä ovat mm. elämän kriisit ja taitekohdat sekä haasteet mielenterveyden ongelmien ja fyysisen terveyden kanssa. Yksinäisyys on myös usein läsnä riippuvuusongelmissa. 

Lue koko blogi täältä

Tipaton tammikuu nuorten aikuisten suosiossa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2021. Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Haastatelluista alle 25-vuotiaista 23 prosenttia kertoi viettäneensä Tipatonta.

Lue koko tiedote täältä.


Osallistu kampanjaan ja lataa käyttöön some-kuvat!