
Tipaton kannustaa pohtimaan uusia tottumuksia
Tipaton tammikuu on perinne, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tipattomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi viettämällä kuukauden kokonaan ilman alkoholia, tai vähentämällä alkoholin käyttöä.
Ennen kaikkea Tipattoman tarkoituksena on pysähtyä miettimään omaa suhdetta alkoholiin. Mihin alkoholia tarvitsen? Mistä syistä ja missä tilanteissa sitä käytän?
- Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia
- Blogi: Uusia tottumuksia, päätöksestä tekoihin
- Blogi: Uusia tottumuksia uuden vuoden alkuun
- Blogi: Uuden vuoden ensimmäinen lahja itselle
- Blogg: Vit januari – hitta nya vanor
- Rentouttava ja rauhoittava Yin Yoga -harjoitus (30 min video)
- Liikunnalla hyvää oloa viinilasillisen sijasta
- Tipattoman tammikuun suosio kasvanut parin viime vuoden aikana – 18 prosenttia alkoholia käyttävistä viettää Tipatonta
- Tipaton tammikuu 2021: materiaalit käyttöönne
- Mocktail-vinkki joulun odotukseen: Glögi yllättää!
- Tipaton tammikuu poiki yli 80 ehdotusta uudeksi tottumukseksi alkoholin tilalle
- Yle podcast All Points North & Dry January
- Leena Sipisen blogi: Trendikäs tipaton
- Tipaton tammikuu hyvässä vauhdissa
- Jussi Tolvin blogi: Tipaton tammikuu Britanniassa
- Ani Kellomäen blogi: Maailman helpoin tipaton – pullonpohjalasit silmille
- Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla
Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia on neljän viikon mittainen verkkokurssi, jonka aikana saat monia tuoreita näkökulmia oman alkoholinkäyttösi tarkasteluun. Maksuttomalla verkkokurssilla saat tutkittua tietoa alkoholista ja sen vaikutuksista ja opit tunnistamaan omat alkoholinkäyttöön liittyvät sudenkuoppasi sekä varautumaan tulevaisuuden tilanteisiin, joissa alkoholi on sinulla yleensä ollut automaationa mukana.
Tutustu Päihdelinkin verkkokurssiin: https://paihdelinkki.fi/uusi-alku
Tyttäreni tutustutti minut alkoholittomiin oluihin. Hän oli vasta toiveissamme, kun vaihdoin prosentit minimiin. Samaan aikaan isäni kiinnostui vähentämään alkoholin käyttöään, jonka seurauksena mökkisaunan jääkaapissa oli aina alkoholitonta olutta kylmässä. Koska oluen tai siiderin juominen liittyy minulla vahvasti saunomiseen, oli paketti hyvä: oma motivaatio kohdillaan ja sitä tukemassa sekä omat ostokset että läheisten teot.
Koronan takia moni on keksinyt uusia tapoja viettää aikaa yhdessä tai itsekseen – ja osa niistä sopii hyvin tipattoman teemoihin. Tavataan ulkona ja lähdetään kävelylle eikä istuskella tuopin ääressä baarissa. Harjoitellaan juurileivontaa tai kaivetaan parsinneula esiin, askarrellaan tai naulataan vihdoin ne listat seinään – ja miten ilahduttavaa onkaan katsoa kättensä töitä! Marttojen pirtaan tämä kotoilu sopii mainiosti. Vinkkejä siihen, mitä uusia tapoja voi tammikuun aikana keksiä, on jaettu marttojen kesken runsaasti.
Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Kaupasta tai Alkosta ostetaan alkoholittomia juomia, järjestetään alkoholittomien oluiden tai siiderien maistelua. Löytyisikö omaan makuun sopiva uusi saunajuoma? Tai tavataan ulkona kävelyn, ei kuppilassa istuskelun merkeissä. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.
Yhdessä saunominen on ihana ”vanha” tapa, jonka haluan pitää arjessamme. Tapa korkata alkoholiton saunajuoma on jatkunut, vaikka tyttären syntymästä on kulunut yli viisi vuotta. Olen tottunut makuun ja nautinto on taattu. Juomista puhuessani sanat alkoholi ja -holittomuus ovat jääneet pois. Perheemme ei juo saunakaljaa vaan saunajuomia: lapsille mehua tai limua, minulle se olut ja miehelle vissyä. Ja hyvältä maistuu!
Maija Soljanlahti
kehittämispäällikkö
Marttaliitto ry
Viettäisinkö Tipattoman tammikuun? Vai ehkä sokerittoman, kofeiinittoman? Vegaanihaastekin houkuttaa.
Mitä jos haastaisinkin itseni kunnolla ja lähtisin testaamaan näitä kaikkia! Ehkä sen jälkeen olisin helmikuun alussa hehkuva, hyvinvoiva ja energinen kun nyt naama näyttää väsyneeltä, iho harmaalta ja aamuisin väsyttää.
Itsensä haastaminen houkuttaa. Se tarjoaa myös lupauksen muutoksesta ja paremmasta tulevaisuudesta, joka tuntuu erityisen viehättävältä ajatukselta nyt, kun koronaepidemia on supistanut elämänpiiriä, sosiaalisia suhteita ja sitä myöden myös oman hyvinvoinnin kokemusta.
Vuoden alun haasteista ja kampanjoista vanhin, Tipaton tammikuu, kehottaa juhlapyhien jälkeen kiinnittämään huomion omaan alkoholin käyttöön ja erityisesti sen syihin. Miksi ja missä tilanteissa käytän alkoholia? Voisiko tilalle löytyä uusia tottumuksia?
Tipaton on jo vuosikymmeniä jatkunut perinne, jonka suosio on tällä hetkellä nousussa. Usein kuulee sanottavan, että Tipattoman jälkeen juodaan kaksin käsin, mutta EHYT ry:n vuosittain teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia Tipattoman viettäjistä jatkaa sitä vielä helmikuun puolelle. Yksikään kyselyyn vastanneista ei kertonut juovansa tammikuun jälkeen enemmän kuin ennen sitä.
Innoissani listaan erilaisia haasteita ja uuden vuoden lupauksia, joihin voisin lähteä mukaan. Tästä tulee hyvä! Reipas ja kukoistava versio minusta odottaa vuoden 2021 helmikuussa!
En ehdi suunnitelmissa edes kunnolla loppuun, kun alkaa jo ahdistaa. Tuleekohan tästä synkkä tammikuu? Ei mitään herkkuja ja päätäkin varmaan särkee, kun ei saa kahvia. Onkohan tässä liikaa? Entä jos lipsahdan, loppuuko motivaatio? Toisaalta eihän tarkoituksena ole kurittaa itseään ehdottomuuksilla, vaan etsiä uusia tapoja ja kiinnittää samalla huomiota omaan hyvinvointiin ja terveyteen.
Kohtuullisuus taitaa olla tässäkin paikallaan. Päätän viettää Tipattoman tammikuun, koska olen huomannut että jo annos alkoholia vaikuttaa yöuneeni, joka muuttuu pätkittäiseksi ja kevyeksi. Olen viettänyt Tipattoman usein aiemminkin, ja pidän siitä, miten jo yhden kuukauden aikana huomaa ettei alkoholia lopulta kaipaakaan niissä tilanteissa, joissa sitä ennen on käyttänyt. Skumppalasillinen juhlissa tai lasi viiniä lauantaisin on ollut enemmän tapa ja tottumus, jota ei yllättäen kaipaakaan, kun asiaan kiinnittää huomiota.
Päätän myös rajoittaa sokeristen herkkujen määrää, vaikka ruokakaappi notkuukin joulun jäljiltä jos jonkinlaisia suklaa- ja marmeladirasioita. Niissä on onneksi päiväys pitkälle kevääseen. Kahvia juon, jotta pääsen aamulla ylös pimeydestä huolimatta. Ehkä kofeiinittoman kuukauden aika koittaa kesäkuussa.
Maaret Väkinen
viestinnän asiantuntija
EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
Blogi julkaistu Marttaliiton Kestävä arki -blogissa 14.1.2021
”Niiden, joilla on oikeasti ongelmia alkoholin kanssa, on ihan hyvä pitää tipaton tammikuu, mutta ei koske minua.”
Monella meistä voi tuntua alkoholin käyttö olevan ”hallinnassa”, mutta onko käytöllä kuitenkin vaikutusta elämänlaatua heikentävästi? Tutkimuksista tiedetään, että vähäisenkin alkoholinkäytön vaikutukset esimerkiksi unen laatuun ovat merkittäviä.
Suomessa nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt edelleen. Sen sijaan muiden huumausaineiden käyttöä nuorilla on, osin lisääntyvästikin. Pidimme loppuvuodesta yhteistä työhetkeä päihdelääkärin kanssa ja esille tuli jälleen kerran alkoholin ”kuningasasema” suomalaisten arjessa ja lisäksi muiden, myös nuorten suosimien päihteiden runsas käyttö.
Hoidon osalta keskustelu oli taas kerran faktaa mieleen muistuttava: ”Päihdehoito on vaikuttavaa vain silloin kun henkilö itse sitä haluaa”.
Korona-aika on vaikuttanut alkoholin käyttöön
Etätyön lisäännyttyä kuluneen vuoden aikana ja sen jäädessä varmasti osaksi pysyviä työjärjestelyjä, on hyvä tiedostaa myös havainnot alkoholin käytön muuttumisesta tämän myötä. Havaittiin, että niillä henkilöillä, jotka käyttävät alkoholia ravintoloissa ja vaikkapa yökerhoissa – enemmän siis sosiaalisissa tilanteissa ja kerralla reilummin – alkoholin käyttö väheni koronaepidemian aikana.
Sen sijaan kotona alkoholia ”tissuttelevien” käyttö lisääntyi.
Moni juo alkoholia työpäivän jälkeen rentoutuakseen päivän rasituksista. Suomessa muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen perusteella alkoholilla on kuitenkin selkeästi kehon palautumista unen aikana heikentävä vaikutus. Tutkimuksessa palautumista mitattiin sydämen sykevälivaihteluun perustuvalla menetelmällä. Mitä enemmän alkoholia nautitaan, sitä voimakkaampi stressitekijä se on keholle. Jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi palauttavan unen määrää.
Helposti meidän kaikkien saatavilla on ammattilaisten laatimia, terveydenhuollonkin käytössä olevia testejä ja laskureita alkoholin ja päihteiden käytön riskeihin liittyen osoitteessa www.paihdelinkki.fi. Vuoden vaihde on hyvä kohta pysähtyä tarkistamaan omaa tilannetta.
Hyvillä elämäntavoilla uuteen vuoteen
Kuluneen vuoden aikana on lähes päivittäin ollut tiedotusvälineissä esillä mielenterveyden haasteet myös työkyvyn näkökulmasta. Työelämän muutokset ovat yhteinen yhteiskunnallinen haaste ja siihen on yhteisvoimin lähdetty reagoimaan. Voimmeko myös itse vaikuttaa mielen hyvinvointiin? Voiko asiaa liittää alkoholin ja päihteiden käyttöön?
Jotkut selkeästi hyvät asiat ovat varsin yksinkertaisia. Kun yöuni alkaa heikkenemään, paikkoja kolottamaan ja mieli mustumaan, löytyy ”neliapila”, josta voisi koittaa ottaa kiinni: ”Enemmän liikuntaa, enemmän unta, terveellinen suhde ruokaan, ei päihteitä”.
Olisiko se tämä vuoden ensimmäinen lahja itsellesi? Jos lahja on hyvä, saatat haluta pitää sen!
Liisamari Krüger
ylilääkäri
Työeläkeyhtiö Elo
Vit januari -kampanjen är känd sedan länge i folkmun som ”Tipaton Tammikuu” och har sitt ursprung redan från 1940-talet. Historien berättar att kampanjen ordandes för att visa solidaritet för soldaterna på fronten, men idag utmanar kampanjen till att stanna upp och fundera på orsaker till eget alkoholbruk och situationer där alkoholanvändning förekommer. Vi vet att många deltar ur rent intresse för att pröva hur man klarar av att kontrollera sitt eget alkoholbruk en månad, det vill säga att vara utan en droppe alkohol hela januari efter en möjligen våtare jul. Även hälsoskäl är en vanlig orsak att delta i kampanjen.
Kampanjen handlar så till vida om mycket mer än av att enbart avhålla sig från alkoholen. Vit januari ordnas för att även ifrågasätta det egna förhållningssättet till alkoholen och för att bli medveten om alkoholens roll i den egna vardagen. Alltså hur tänker man om alkohol och i vilka alla situationer är alkoholen närvarande. Många har säkert tänkt tanken att till exempel alkohol och fest är något som skulle höra ihop och på en fest förväntas man av andra att dricka. Alkoholen blir så att säga den substansen som styr det egna beteendet och kan vara orsaken till att man kanske undviker att delta på vissa sociala evenemang där alkoholen spelar en central roll. Genom att ifrågasätta vardagliga användningssituationer kan man bli medveten om och ändra på sina egna attityder till alkohol och alkoholbruket.
I år är temat att skapa nya vanor och samtidigt utmana gamla fastgrodde alkoholvanor. Det är lättare att lyckas med att skapa nya vanor om man ersätter nya med gamla. För att skapa nya vanor krävs att man upprepade gånger prövar och gör saker som känns roliga för en själv. Man kan till exempel ersätta alkoholen med alkoholfria drickor, men saker som man verkligen njuter av brukar bli nya vanor. Det kan vara en alldeles ny grej, ett nytt intresse eller en hobby som man aldrig testat på eller inte förut haft tid till, så som ett bad i vak, en skidtur eller varför inte en isglass efter bastun.
För mig är löpning med andra i grupp en ny vana. Förra hösten sökte en person på Facebook löpningssällskap från hemtrakten. Många hade intresse av att springa tillsammans med andra och nästa dag hade vi satt upp en Instagram grupp med över 30 intresserade löpare, allt från nybörjare till maratonare. Det kändes pirrigt att för första gången springa tillsammans med främmande människor, men samtidigt kändes det enkelt när alla var i en ny situation. Löpande med andra har blivit en ny vana och det är enkelt och samtidigt roligt att göra.
Att göra saker som är utanför din bekvämlighetszon kan kännas jobbigt i början men i bästa fall hittar man något som man verkligen gillar. Det kräver ett öppet sinne och mod att kasta sig in i något nytt. På sidan www.tipaton.fi finns en lista på idéer på nya vanor (på finska) som man kan testa på i januari. Lycka till med Vit januari!
Katarina Rehnström
Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete
Rauhoittavan Yin Yoga -harjoituksen on Tipaton tammikuu -kampanjalle tuottanut Yoga Nordic.
Harjoitukseen pääset tästä.
Tipaton tammikuu on pyörähtänyt käyntiin. Tänä vuonna Tipaton-kampanjalla kannustetaan miettimään oman alkoholin käytön syitä ja käyttötilanteita. Usein alkoholin käytöllä haetaan hyvää oloa tai rentoutumista. Oman kehon mielihyvähormonien tuotantoa voi aktivoida esimerkiksi liikunnan avulla.
Voisiko hyvää oloa, rauhoittumista ja rentoutumista saavuttaa vaikkapa liikunnan tai harrastusten kautta? Rankan työviikon jälkeen rentoutumiseen voi kokeilla esimerkiksi joogaa tai meditaatiota, joita löytyy nyt entistä paremmin etäyhteyksillä toteutettuna, suoraan omaan kotiin puhelimen tai tabletin kautta.
– Mihin alkoholia tarvitsen? Mistä syistä ja missä tilanteissa sitä käytän, ja millaisia uusia tottumuksia voisi löytyä saunaoluen tai punaviinilasillisen tilalle? Tipaton tarjoaa mahdollisuuden tarkastella omaa suhdettaan alkoholiin, kertoo Tipaton tammikuu -kampanjaa koordinoiva Maaret Väkinen EHYT ry:stä.
Myös yhteinen tekeminen ystävien, sukulaisten ja perheen kanssa voi tuoda iloa ja hyvää oloa. Korona-epidemia vaikuttaa osaltaan siihen, miten voimme tavata toisiamme.
– Keräsimme vuoden 2020 tammikuussa vinkkejä siihen, mitä uutta tekemistä voisi olla alkoholin tilalla. Saimme kaikkiaan yli 80 ehdotusta, ja mukana on hyviä vinkkejä myös korona-aikana tehtäväksi. Yhteistä tekemistä voi tietyissä puitteissa soveltaa myös etäyhteyksillä toteutettavaksi: esimerkiksi lautapeli-ilta onnistuu Teamsin tai vastaavan välityksellä, Väkinen kertoo.
– Tai sitten voi sopia kaamoskävelytreffit tai pimeäretken luontoon, jolloin tapaaminen onnistuu ulkoilmassa turvallisesti, kun muistaa huolehtia turvaväleistä. Kaamoskävelylle voi lähteä kaukanakin asuvan kanssa ja keskustella samalla puhelimessa, Likesin viestintäpäällikkö Annaleena Aira vinkkaa.
Vinkkejä ja ideoita löytyy verkkosivulta tipaton.fi
Tipaton tammikuu on perinne, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tipattomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi viettämällä kuukauden kokonaan ilman alkoholia, tai vähentämällä alkoholin käyttöä.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes on Tipaton tammikuu -kampanjan yhteistyökumppani vuonna 2021. Lisätietoa: www.likes.fi
EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 18 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2020. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12 prosenttia, ja vuonna 2018 Tipatonta vietti 11 prosenttia kansalaisista.
– Tipaton tammikuu on perinne, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Pari vuotta sitten Tipattoman vietossa tapahtui notkahdus alaspäin, mutta kaksi viimeistä tutkimusta näyttää Tipattoman suosion kääntyneen nousuun, EHYT ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen sanoo.
Peräti 58 prosenttia Tipattoman viettäjistä jatkoi sitä vielä helmikuun puolelle. Lisäksi 13 prosenttia kertoi juoneensa Tipattoman jälkeen vähemmän alkoholia kuin ennen sitä.
Tipaton tammikuu on varsinkin alkoholin kohtuukäyttäjien suosiossa. Yleisin syy Tipattoman vietolle on terveys – tutkimuksen mukaan joka kolmas koki terveyssyistä hyväksi pitää taukoa alkoholin käytöstä.
Vuonna 2020 Tipattoman vietto oli suosituinta eläkeläisten ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa.
– Kiinnostavaa on, että tänä vuonna naiset ja miehet viettivät Tipatonta yhtä paljon. Aiemmin kampanja on ollut suositumpi naisten keskuudessa.
Tammikuussa 2021 Tipattoman teema jatkaa vuonna 2020 alkanutta pohdintaa alkoholin roolista erilaisissa tavallisissa, arkisissakin tilanteissa. Milloin ja mistä syistä alkoholia käytän, ja voisiko tilalle löytyä joitakin uusia tottumuksia?
– Jokainen voi viettää Tipatonta omalla tavallaan, joko alkoholin käytön kokonaan lopettamalla, tai sitä vähentämällä. Viime tammikuussa keräsimme kansalaisten vinkkejä uusiksi tottumuksiksi alkoholin tilalle, ja tätä ajatusta herätellään myös tulevan tammikuun aikana. Ideoita uusiksi tottumuksiksi löytää esimerkiksi kampanjan verkkosivuilta, Väkinen kertoo.
– Ehkä rauhoittava jooga tai reipas pulahdus järveen voi tuoda hyvää oloa. Varsinkin korona-aikana on hyvä löytää itselle sopivia, terveellisiä tapoja rentoutua.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia.
* Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluina 3.- 14.2.2020 välisenä aikana. Haastateltu joukko edustaa 18 – 79 -vuotiasta väestöä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.004 kpl.
Tipattoman tammikuun kampanjavideot vuodelta 2020 ja 2021 löytyvät Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston YouTube-kanavalta. Tammikuun 2021 kampanjavideosta on sekä suomen- että ruotsinkielinen versio, ja molemmista myös kuvailutulkatut versiot.
YouTube-kanavalla on julkaistu myös Yoga Nordicin Tipaton-kampanjalle tuottama Yin Yoga -video.
Tipattoman suomen- ja ruotsinkielinen juliste sekä leikkimielinen pubivisa (PDF) löytyvät ladattavassa muodossa verkkosivulta tipaton.fi
Mikäli toivot Tipattoman materiaaleja käyttöönne (esim. somekuvat) otathan yhteyttä maaret.vakinen@ehyt.fi
Glögi on perinteinen joulun ajan juoma, joka lämmittää kylminä talvi-iltoina. Herkullisia, yllättäviä ja erilaisia glögireseptejä löytyy niin verkosta kuin perinteisistä keittokirjoista. Mikä parasta, glögiä voi maustaa oman mielensä mukaan ja kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä! Erilaiset glögit toimivat mainiosti myös alkoholittomana. Tässä muutama reseptivinkki alkoholittomiin, erilaisiin glögeihin!
Reseptivinkit on poimittu verkkosivuilta, lähteet alkuperäisiin julkaisuihin löytyvät linkkinä.
Fenkoli-glögi
1litra omenatäysmehua
1 kanelitanko
1tl fenkolinsiemeniä
1/2tl kardemummaa
Mittaa kattilaan omenatäysmehu ja mausteet. Kiehauta seos ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja anna juoman maustua vielä noin 15 minuuttia.
Kuumenna juoma uudelleen ja siivilöi juoma laseihin. Tarjoa lisäksi manteleita ja rusinoita.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/fenkoliglogi
Puolukka-glögi
puolukka- tai karpalomehua
pussillinen glögimaustetta
kolme tähtianista
viisi mausteneilikkaa
puoli desiä fariinisokeria
Kaada kattilaan litra puolukka- tai karpalomehua.
Lisää pussillinen glögimaustetta, kolme tähtianista, viisi mausteneilikkaa ja puoli desiä fariinisokeria.
Keitä 15 minuuttia. Jätä juoma maustumaan, kunnes se on jäähtynyt. Siivilöi mausteet.
Vaalea omenaglögi
6-8 dl omenatuoremehua
10-15 mausteneilikkaa
2-3 kanelitankoa
Keitä mausteet osassa mehua 10-15 minuuttia.
Siivilöi mausteet pois ja lisää loput mehusta. Kuumenna kiehumispisteeseen, tarkista maku. Tarjoa erikseen ruskeaa sokeria, hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia.
10.2.2020
Tipattoman tammikuun aikana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry jalkautuivat Tipattoman esittelypisteellä Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Uudenmaan sairaaloihin. Esittelypisteillä keskusteltiin Tipattomasta, alkoholista ja päihteistä sekä koottiin kävijöiden ehdotuksia uusiksi tottumuksiksi alkoholin tilalle. Ideoita ja ehdotuksia jättivät niin nuoret kuin varttuneemmatkin esittelypisteelle juttelemaan poikenneet kävijät.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia. HUS on Tipattoman tammikuun viestintäyhteistyökumppani kuluvana vuonna.
Tammikuussa 2020 Tipattoman teemana oli alkoholin rooli erilaisissa tavallisissa, arkisissakin tilanteissa. Tavoitteena oli herättää ajatuksia alkoholinkäyttöön ja totuttuihin käyttäytymismalleihin liittyen. Millaisia uusia tottumuksia voisi löytyä saunaoluen, after work -skumpan tai punaviinilasillisen tilalle?
Kävijöiden ehdotuksia uusiksi tottumuksiksi on koottu alla. Juomista ykkössuosikiksi nousi tavallinen, raikas vesi. Myös smoothiet olivat suosittu ehdotus juomaksi alkoholin tilalle.
Uudeksi tottumukseksi voi ehdottaa muutakin kuin juomia, esimerkiksi jotakin tekemistä. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen nousivat tekemisehdotusten kärkeen.
Ehdotukset on lajiteltu aakkosjärjestykseen.
JUOMAEHDOTUKSET: | RUOKAEHDOTUKSET: |
alkoholiton olut | appelsiinit |
alkoholiton skumppa | banaanit |
alkoholiton viini | hedelmät |
glögi | jäätelö |
jäätee | marjat |
kaakao | pizza |
kahvi | suklaa |
karpalomehu | |
kivennäisvesi | |
kotikalja | |
kraanavesi | |
kurkkuvesi | |
kuuma mehu | |
kylmä colajuoma | |
makuvichy | |
marjoilla tai yrteillä maustettu vesi / vichy |
|
mehu | |
mustikkamehu | |
Pellegrino | |
sima | |
sitruunamehu | |
smoothie | |
tee | |
tuoremehu | |
vesi | |
vichy |
TEKEMISEHDOTUKSET: | MUITA AJATUKSIA JA EHDOTUKSIA: |
askartelu | alkoholin käyttömäärät voi kirjata ylös |
cocktail-palojen tekeminen | huumori on tärkeää |
enemmän toisten ihmisten seuraa |
ihmissuhteet alkoholin tilalle |
harrastukset | itsensä kanssa sopiminen |
hetki arvostavan ystävän kanssa |
tarvitseeko alkoholin tilalle saada jotakin? |
hohtogolf | tukiryhmistä saa apua |
hyvät yöunet | vertaistuesta voi olla apua |
istuminen ulkona kodin terassilla |
|
jooga | |
jumppatuokio | |
kansantanssit | |
kevyt hölkkä | |
koiran kanssa touhuaminen | |
kukkien ostaminen / katseleminen |
|
käsitöiden tekeminen | |
kävely | |
kävelyretki metsässä | |
lautapeli-ilta | |
lenkkeily | |
lenkkeily koiran kanssa | |
luova toiminta | |
maalaus / piirtäminen | |
meditaatio | |
metsässä liikkuminen | |
mindfulness | |
päiväkirjan kirjoittaminen | |
raitis ilma | |
rentoutusharjoitukset | |
sanaristikot | |
sauna | |
spinning | |
taide | |
tanssiminen | |
toiminta järjestössä | |
ulkoilu | |
vapaaehtoistyö |
29.1.2020
Dry January and Finnish alcohol consumption and policies are the topics of this All Points North podcast. EHYT ry chief of unit Annika Eloranta features as a guest.
Listen podcast: areena.yle.fi/1-4355773
23.1.2020
Tipaton tammikuu on kansan keskuudessa vuosikymmeniä elänyt perinne, joka rohkeasti puuttuu suomalaisten pyhään lehmään eli kuningas alkoholiin. Omavalvonta ja itsesäätely eivät yleensä nauti suurta luottamusta ehkäisevässä päihdetyössä, mutta Tipaton näyttäisi olevan vaikuttava ja vakuuttava poikkeus. Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.
Tärkein syy tipattoman suosioon löytynee kalenterista. Irtiotoille on aitoa tarvetta ja tilausta joulunajan syöminkien ja juominkien jälkeen. Tipaton on monelle vuodenkiertoon liittyvä puhdistautumisrituaali ja tietoinen fokusointi terveyteen. Tipaton näyttäisi istuvan hyvin ajan henkeen muutenkin; ihmiset haluavat keventää painolasteja niin Telluksen tasolla kuin omassa elämässään. Konmari, lentohäpeä, vegaanius. Voisko Tipaton tammikuu mennä porukan jatkoksi? Kestävää kehitystä edistävät valinnat, tavaroiden kierrätys, hävikkiruoan hyödyntäminen, kulutuksen minimointi, kodin riisuminen rihkamasta ja miksei myös elimistön kuormituksen vähentäminen ja levon tarjoaminen omalle keholle?
Yhtä kaikki, Tipaton on hyvän mielen ”Feel good” -kansanliike, joka kestää aikaa. Maailma muuttuu, Tipaton pysyy. Kaikki sen tuntevat ja moni sitä viettää. Tipaton tammikuu on ainutkertainen ihmisten ja yhteisöjen ikioma ilmiö, joka puhuttelee vuodesta toiseen.
Leena Sipinen
projektipäällikkö
EHYT ry
13.1.2020
Tipaton tammikuu on jo hyvässä vauhdissa ja monet järjestöt kampanjoivat Tipattomaan liittyen.
Ehyt ry haastaa kaikki mukaan jumppaamaan ja jakamaan jumppatunnelmia videoin ja kuvin. Videon tai kuvan jumppa voi olla mitä tahansa liikuntaa. Ideoita voi saada myös Ehytin jumppavideolta!
Punaisen Ristin terveyden edistämisen chatissa puhutaan maanantaina 20. tammikuuta kello 19.00 alkaen Tipattomasta tammikuusta. Onko löytynyt uusia tottumuksia, ja onko tipattomassa ideaa? Tule mukaan keskustelemaan!
8.1.2020
Tipaton tammikuu voi olla alun perin suomalainen ajatus, mutta britit ovat viime vuosina ottaneet idean omakseen. Aivan tarkkoja tilastoja ei ole olemassa, mutta monet miljoonat tekevät taas uudenvuodenlupauksen olla 31 päivää juomatta alkoholia. Ja “kuivan tammikuun tekeminen” (doing a dry January) on tammikuussa aina yksi suosituimpia keskustelun aiheita paitsi mediassa, myös yleisessä jutustelussa ylipäätään.
Ilmiö on kiinnostanut myös akateemikkoja. Vuonna 2018 British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan tipaton kuukausi laski osanottajien verenpainetta, kolesterolia ja sokeritautiriskiä. Lähes 90 prosenttia myös säästi rahaa, ja 70 prosenttia nukkui paremmin. Eikä siinä kaikki – kun ihmisiä haastateltiin uudelleen Sussexin yliopiston tutkimuksessa elokuussa, he joivat edelleen vähemmän kuin ennen tipatonta kuukauttaan. Vaikutukset ovat siis pitkäaikaisia.
Me uskomme Club Sodassa että näiden helposti mitattavien seurausten lisäksi jo kuukauden mittainen “selvä sprintti” tuo myös monia muita positiivisia tuloksia mukanaan. Voit esimerkiksi huomata että viikonloppu, juhlien vietto, tai jopa baarissa käynti ilman alkoholia ei ole maailman loppu. Ja sunnuntai-aamu ilman krapulaa voi olla uusi kokemus – monet ovat yllättyneet kuinka paljon saa tehtyä kotona tai harrastuksissa kun aamu ei mene sängyn pohjalla.
Tipattoman suosio on jo niin suuri, että brittien rakastamat pubit ovat alkaneet huolestua kassavirrastaan. Heille minulla on helppo vastaus: jos baarin takana on tarpeeksi alkoholittomia juomia, tammikuun ei tarvitse olla yhtään huonompi kuukausi kuin mikään muukaan (tämä vihje pätee muuten ympäri vuoden!).
Paitsi henkilökohtainen haaste, brittiläinen tipaton tammikuu on monelle myös mahdollisuus kerätä varoja hyväntekeväisyyteen. Useilla verkkosivuilla voi julkistaa tavoitteensa ja haastaa ystävät lahjoittamaan. Yksinkertainen kuiva kuukausi voi siis olla hyväksi paitsi itselle, myös monelle muulle!
———
Jussi on yksi Club Sodan perustajajäsenistä. Club Soda on Britanniasta kotoisin oleva tiedostavan juomisen liike, jolla on jäseniä ympäri maailmaa, myös Suomessa. He auttavat kaikkia jotka haluavat vähentää juomistaan tai lopettaa kokonaan, sekä verkossa että tapaamisissa ja muissa tilaisuuksissa. Club Soda Guide listaa Britannian parhaat vähäalkoholiset ja alkoholittomat juomat, sekä lähes 4,000 pubia, baaria ja ravintolaa joissa on hyvä valikoima niitä.
Club Soda on Tipaton tammikuu -kampanjan viestintäyhteistyökumppani vuonna 2020.
3.1.2020
Eräs isoäiti iloitsi Instagramissa juhlapäivän alla, että hänen lapsensa ja lapsenlapsensa ovat vihdoin, pitkästä aikaa, kaikki koolla. Sydän oli pakahtua onnesta! Rakkaudentäyteinen teksti herkisti, mutta kuvassa näkyi pelkkiä pulloja: pihatielle ryhmitelty kokoelma viiniä, skumppaa ja olutta.
Minua ei jäänyt mietityttämään juomien määrä tai laatu. Minua kummastutti tapa kuvittaa tuota ihanaa kohtaamista läheisimpien ihmisten kanssa pulloilla, ilman viitettäkään niistä ihmisistä, joista puhuttiin.Tilalla olisi voinut olla iloinen ryhmäkuva. Jos kukaan ei halunnut kuvaan, olisi siinä voinut yhtä hyvin olla kuva ruokatarjoiluista, lastenlasten pienistä liikuttavista kengistä tai pulleista sormista, otos kynttilöistä, kukkakimpusta tai mistä vain. Vaan ei. Pulloja asvaltilla.
Olen sittemmin nähnyt vastaavia kuvia valtavasti. Ne ovat niin totuttu osa kerrontaamme, että valtaosa menee ohi ihan huomaamatta. Kun kirjoitin Tiedostava siemailun taito -kirjaani, pistin tietoisesti pullonpohjalasit silmille ja tarkastelin tätä alkoholikuvastoa ihmisten välisessä yhteydenpidossa. Materiaalista ei tullut pulaa. Kuulostaako joku seuraavista tutulta?
Onnittelutilanteet – poksahtava skumppapulloemoji vastavalmistuneelle lähetetyssä viestissä.
Puhuessamme rakkaudesta – yhteen kilistetyt skumppalasit häissä tai viinilasiemoji murun kanssa vietetyn illan merkiksi.
Hyggeilyilta – punaviinilasiemoji koti-iltakommentin perässä tai kuva punaisena hehkuvasta lasista viltin, kirjan ja kynttilän kanssa Instagramissa.
Kaveriporukan tapaaminen – pöytä täynnä erivärisiä laseja ilman yhtäkään ihmiskasvoa tai pöydän päällä yhteen nostetut lasit.
Matkat – loungekuoharit, oluet siinä kuuluisimmassa kenttäbaarissa, lonkerokuva ravintolavaunusta tai laivaterminaalissa kiskottu laatikkolasti.
Mökkireissu – auton takakontin viinitonkkapino, laiturilla nököttävä skumppalasi tai yhteen nostetut kolpakot -emoji.
Lasi tai pullo löytyy kuvasta, olimme sitten yksin tai isommalla porukalla, lasten tai aikuisten seurassa, työtilaisuudessa tai vapaalla. Alkoholi on aineena ja ajatuksena liikuttavan kiinteä osa meikäläistä mielenmaisemaa.
En suhtaudu alkoholiin hyvänä tai huonona asiana, vaan olen kiinnostunut niistä merkityksistä, joita sille yhteisesti annetaan. Väitän nimittäin, että olemme vähän varkain luovuttaneet alkoholille käsittämättömän suuren siivun tunneilmaisustamme. Kuvaamme elämän isoja ja pieniä tilanteita lasi- ja pullokuvilla, vaikka muita vaihtoehtoja on valtavasti. Olemme alitajuisesti liittäneet ajatuksen vapaudesta, onnesta, rentoutumisesta ja yhteenliittymisestä nimenomaan juomiin ja juomiseen. Osa siitä on markkinavoimien luomaa kytköstä ja osa meidän kaikkien yhdessä ylläpitämää, piintynyttä ja usein kyseenalaistamatonta tottumusta.
Ehdotan maailman helpointa tipatonta tammikuuta. Sellaista, jonka aikana ei tarvitse lainkaan muuttaa juomatottumuksiaan. Juo tai ole juomatta juuri niin kuin mielit, mutta pistä kuukaudeksi pullonpohjalasit nenälle: kiinnitä huomiota siihen, millaisissa yhteyksissä viittaat alkoholiin sanoin tai kuvin. Millaisia meemejä, emojeita ja somessa jaettuja kuvia tulee vastaan? Millä tavoin viestit rakkaudesta, surusta, stressistä tai lomasta?
Muuttaako kuukauden tehotarkastelu juomatottumuksia? Nostattaako se uudenlaisia ajatuksia suomalaisesta alkoholikulttuurista? Kokeilemalla se selviää!
Ani Kellomäki
Toimittaja, tietokirjailija
IG: @aninkanssa Twitter: @AniKellomaki
2.1.2020
Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia.
Englannissa ja Australiassa Tipatonta vietetään tammikuussa nimellä Dry January, ”kuiva tammikuu”. Tanskassa tempaus tunnetaan nimellä Hvid Januar. Monissa maissa alkoholitonta kuukautta vietetään eri aikaan: Unkarissa marraskuussa Sober November -nimellä, Virossa syyskuussa Septembris ei joo -kampanjana. Septembris ei joo on vapaasti suomennettuna ”Syyskuussa ei juoda”.
Alankomaissa kampanjoidaan korkin kiinni laittamisen puolesta maaliskuusta alkaen 40 päivän ajaksi, ja myös Sloveniassa kehotetaan 40 päivän alkoholipaastoon ennen pääsiäistä.
– Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia. Esimerkiksi Viron Septembris ei joo -kampanja on saanut alkunsa 2000-luvun alussa yliopiston nuorten keskuudessa, sanoo NordAN-järjestön (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) toimitusjohtaja Lauri Beekmann.
Beekmann jatkaa, että alkoholittomuuskampanjat ovat monelle keino säästää rahaa sekä miettiä omaa alkoholinkulutusta ja alkoholin terveysvaikutuksia. Joissakin maissa kampanjoiden yhteydessä kerätään samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.
– Englanninkielellä nimetyt kampanjat leviävät myös muihin maihin helpommin. Esimerkiksi Dry January on laajalti tunnettu kampanja, Beekmann sanoo.
Suomessa vietettävä Tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet -järjestö järjesti Tipattoman kampanjan. Tipattomasta onkin muodostunut perinne, jonka suosio on kestänyt vuosikymmeniä.
Lähde: https://alcoholcampaign.org/category/dry-month-campaign/