Voisiko alkoholin tilalle löytyä uusia tottumuksia ja tapoja?

Tammikuussa 2022 Tipaton tammikuu -kampanja kannusti pohtimaan syitä oman alkoholin käytön taustalla. Tipattoman aikana puhuttiin sober curious -trendistä, joka on vapaasti käännettynä uteliasta raittiutta. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia.

Darravapaa mukana Tipattomassa!

Tänä vuonna Tipattoman viestintäyhteistyökumppanina on hetkessä suureen suosioon noussut Darravapaa. Seuraa Darravapaa-yhteisöä ja tutustu ajatuksiin sober curious -ilmiöstä ja raitistelusta:

DARRAVAPAA Instagramissa

www.darravapaa.fi


Blogi: Ei tippa tapa?

Olipa syy alkoholittomuuteen minulla, sinulla tai muilla mikä tahansa, Tipaton-kampanja niin kuin Darravapaa-yhteisökin rohkaisee kyseenalaistamaan alkoholinormatiivisuutta. Ei ole normaalia, että ihmisiä ihan pelottaa juhlapäivien lähestyminen ja sosiaalinen painostaminen, jota eri tilanteissa tapahtuu. Annetaan siis jokaisen tehdä omat ratkaisunsa niin arjessa kuin juhlassakin.

Lue koko blogi täältä

Blogi: Elämäntilanteet muuttuvat – muuttuvatko tavat?

Jos joku elämässä on varmaa, se on muutos. Joskus muutokset tulevat omasta aloitteesta, mutta joskus muutos tulee pakotettuna. Elämän erilaiset kriisit, kuten vaikkapa sairastuminen, läheisen kuolema tai työttömyys ovat muutoksista ei-toivotuimpia. Eläköityminen, lasten saanti tai paikkakunnan vaihto voivat taas tuoda hyvinkin toivottua vaihtelua. Tärkeää muutoksessa on, miten sen ottaa vastaan ja kuinka siihen sopeutuu. Jos elämä heittää kylmää vettä päälle, miten se muuttaa totuttuja tapojamme ja asennettamme? Kun elämänmuutos on myönteinen, miten tapamme muuttuvat silloin?

Päihde- ja rahapeliriippuvuus voivat liittyä vahvasti elämäntilanteiden muutokseen. Kummassakin riippuvuudessa altistavina tekijöinä ovat mm. elämän kriisit ja taitekohdat sekä haasteet mielenterveyden ongelmien ja fyysisen terveyden kanssa. Yksinäisyys on myös usein läsnä riippuvuusongelmissa. 

Lue koko blogi täältä

Blogi: Tuhannen taalan kysymys – Miksi en juo?

Oloni tuntui yksinäiseltä ja ulkopuoliselta, sillä en ollut vielä valmis kertomaan ystävilleni päätöksestäni raitistua. En tiennyt mitä vastata kysymykseen, joka ennen pitkää esitetään jokaiselle alkoholinkäytön lopettaneelle: miksi sinä et juo?

Yritin löytää verrokkitarinoita muilta saman läpimenneiltä. Kuuntelin Spotifysta jokaisen raitistumista koskevan podcastin ja tilasin Amazonista englanninkielisiä quit liteja; kirjoja ihmisten omista raitistumistarinoista. Googlailin missä Netflix-sarjoissa olisi alkoholiongelman kanssa kamppailevia nuoria naisia.

Nyt, pari vuotta myöhemmin, raitistumistarinoiden päähenkilöiden skaala on laajentunut valtavasti. Instagramiin pulpahtelee tilejä, joissa raitistumisesta ja alkoholittomasta elämästä puhutaan eri kielillä ja kasvoilla. On yhä useampia, jotka uskaltavat ääneen sanoa, että alkoholi ei ole enää meidän juttumme.

Lue koko blogi täältä

Tipaton tammikuu nuorten aikuisten suosiossa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2021. Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Haastatelluista alle 25-vuotiaista 23 prosenttia kertoi viettäneensä Tipatonta.

Lue koko tiedote täältä.

Alkoholittomuus voi tuntua vapauttavalta – raitistelu on kasvava trendi

Tammikuussa 2022 Tipaton tammikuu -kampanja kannustaa pohtimaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia. Kampanjan yhteistyökumppanina ensi tammikuussa on muun muassa sosiaalisessa mediassa suosiota niittävä Darravapaa. Darravapaa on Laura Wathénin ja Katri Ylisen perustama yhteisö, joka rohkaisee kyseenalaistamaan alkoholinormatiivista yhteiskuntaa.

– Alkoholin juominen on edelleen aikuisten välisissä illanvietoissa ja juhlimiskulttuurissa usein normi ja alkoholin pois jättäminen rikkoo tuota normia, sanoo Laura Wathén.

Lue koko tiedote täältä.Osallistu kampanjaan ja lataa käyttöön some-kuvat!