Kuvassa kaksi nuorta kauppakeskuksessa ja teksti "Toisille kauppakeskus. Toisille lämmin paikka." Kaikkien kaupunki
|

Tiedote: Lappeenrannan Kaikkien kaupunki -kampanjavuoden 17.10.2022 alkavalla pääviikolla kiinnitetään huomiota asunnottomien oikeuksiin, työikäisten hyvinvointiin ja päihdeasioihin

Lappeenrannan Kaikkien kaupunki -kampanjavuoden 17.10.2022 alkavalla pääviikolla kiinnitetään huomiota asunnottomien oikeuksiin, työikäisten hyvinvointiin ja päihdeasioihin

Lappeenranta on vuoden 2022 Kaikkien kaupunki -kampanjan keulakuvakaupunki. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkosto) koordinoiman kampanjan tämän vuoden teemana on kaupunkiturvallisuus ja päihteet.

Lappeenrannan kampanjavuoden pääviikolla 42 järjestetään erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia Kaikkien kaupungin teemoihin liittyen. Viikon päätapahtuma on Asunnottomien yö, ja luvassa on myös koulutustilaisuus, hyvinvointiaiheinen festivaali sekä nuorille suunnattu keskusteluhetki päihteiden käytöstä.

Tapahtumien järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Lappeenrannan kaupunki, EHYT ry, EPT-verkosto, Eksote ja muut toimijat.

Asunnottomien yö korostaa perusoikeutta asuntoon ja kotiin

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä, ja teemapäivällä korostetaan jokaisen perusoikeutta asuntoon ja kotiin. Lappeenrannassa maksuton tapahtuma järjestetään kaupungintalon edustatorilla maanantaina 17.10. klo 16–20.

Lappeenrannan kaupunki huolehtii yhdenvertaisuudesta ja heikommassa asemassa olevien asukkaiden hyvinvoinnista eri toimenpitein. Kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natusen mukaan Lappeenranta edistää tavoitteellisesti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaupungin palveluissa.

– Asunnottomien yössä haluamme herätellä kuntapäättäjiä ja eri toimijoita pohtimaan, mitä toimia asunnottomuuden vähentäminen ja siihen liittyvät ilmiöt vaativat. Tarvitsemme ennen kaikkea kaupunkien ja kuntien, järjestöjen, palveluntarjoajien ja tulevien hyvinvointialueiden yhteistyötä.

– Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen Lappeenranta tehdään yhdessä päivittäisissä kohtaamisissa ihmisten kesken. Toivotamme kaikki tervetulleeksi kohtaamaan ihmisiä avoimesti ja keskustelemaan tästä tärkeästä teemasta, tapahtuman juontajana toimiva Natunen sanoo.

Lappeenrannan tapahtumassa avauspuheenvuoron pitää Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta. EPT-verkoston asiantuntija Kim Kannussaari kertoo omassa puheenvuorossaan puolestaan asunnottomuudesta.

Edustatorilla on myös tarinatupa, jossa kolme kokemusasiantuntijaa kertovat omat tarinansa. Kokemusasiantuntija Marsu kertoo ADHD:sta, kokemusasiantuntija Sinin aiheena on Eräs elämänpolku ja Kai Hellénin aiheena Lapsuuden hylkäyksistä yhteiskunnan hylkiöksi.

Asunnottomien yön tapahtumassa on lisäksi eri toimijoiden esittelypisteitä. Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijat puolestaan leikkaavat maksutta hiuksia kaupungintalon aulatiloissa ja Sampo Mobiili tarjoaa tukea digiasioihin.

Tapahtumassa on jaossa maksuttomia takkeja, villasukkia ja lapasia sekä Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n tarjoamaa makkaraa ja kahvia.

Koulutus päihteitä käyttävän tai sekavasti käyttäytyvän ihmisen kohtaamisesta

Kaikkien kaupunki -pääviikko jatkuu tiistaina 18.10. klo 14–16 Lappeenrannan kaupunginkirjaston monitoimitila Ollissa järjestettävällä koulutuksella, jossa aiheena on päihteitä käyttävän tai sekavasti käyttäytyvän ihmiseen kohtaaminen. Maksuttomaan tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen verkkolomakkeella.

Koulutus on suunnattu työntekijöille, jotka kohtaavat työssään päihtyneitä ihmisiä. Kohderyhmään kuuluvat näin esimerkiksi kirjastotyöntekijät, ohjaajat, vartijat, myyjät, kuljettajat julkisessa liikenteessä, info- ja palvelutiskeillä työskentelevät ja muut virkailijat.

EPT-verkoston asiantuntija Kim Kannussaari kertoo, että koulutuksen lähtökohtana on, että päihteitä ongelmallisesti käyttävät ihmiset tulisi nähdä tuen ja avun tarpeessa olevina yksilöinä eikä pelkkinä järjestyshäiriöinä.

– Pienikin muutos omassa vuorovaikutuksessa voi tehdä kanssakäymisestä sujuvampaa ja helpompaa.

Tilaisuus ei Kannussaaren mukaan ole puhejudoa, vaan kuulijoille avataan päihdehäiriötä ja keskustellaan yhdessä teemasta.

– Käymme läpi taustailmiöitä ja pohdimme kohtaamiseen liittyviä tilanteita ja ajatusmalleja. Lisäksi kokemusasiantuntija kertoo omasta taustastaan päihteiden käyttäjänä ja siitä, miten hän koki kohtaamiset kadulla ja julkisessa tilassa.

Hyvinvoinnin festareilla tietoa työikäisen hyvinvoinnin edistämisestä

Keskiviikkona 19.10. klo 10–16.30 on tarjolla tietoa työikäisen hyvinvoinnista, kun Lappeenrannan kaupungintalolla järjestetään Hyvinvoinnin festarit – Pidä huolta itsestäsi. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Eksoten erityisasiantuntija Katja Heiskasen mukaan luvassa on mielenkiintoisia luentoja ja tietoiskuja hyvinvointiin liittyen.

– Tilaisuudessa on mahdollisuus kuulla luentoja ja tietoiskuja työikäisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyen sekä puheenvuoroja muun muassa siitä, millaista työ on tulevaisuudessa, mitä tarkoittaa esteetön rekrytointi tai mitä osatyökykyisyys on työvoimahallinnon ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmista.

Festarit huipentuvat Lappeenranta-salissa klo 17.30 alkavaan terapeuttiseen musiikkituokioon sekä näyttelijä ja psykoterapeutti Kari Ketosen luentoon resilienssin lisäämisestä sekä toimintakyvyn ja mukavuusalueen laajentamisesta.

Luentoja, tietoiskuja ja puheenvuoroja voi osittain seurata myös verkon välityksellä. Verkkolinkit, ajantasaiset tiedot ja festarien tarkka ohjelma löytyvät tapahtumakalenterista.

Ohjaamo Lappeenrannan Onni-cafe tarjoaa tukea nuorille päihdeasioihin

Ohjaamo Lappeenrannan järjestämä Onni-cafe on kaikille alle 30-vuotiaille avoin, teemallinen kahvi- tai teehetki.

Kaikkien kaupunki -kampanjan pääviikon hengessä Ohjaamolla keskustellaan keskiviikkona 19.10. klo 13–15 päihteistä. Nuoret voivat saapua paikan päälle vapaasti omien kysymysten ja pohdintojensa kanssa. Vieraana ja yhtenä keskustelukumppanina on EPT-verkoston asiantuntija Kim Kannussaari.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki

Sanna Natunen, hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö
Puh. 040 522 9373, sanna.natunen ( at )lappeenranta.fi

EPT-verkosto/EHYT ry

Kim Kannussaari, asiantuntija
Puh. 050 597 7555, kim.kannussaari ( at ) ehyt.fi

Eksote

Ulla Peippo, ehkäisevän päihdetyön asiantuntija
Puh. 040 827 8779, ulla.peippo ( at ) eksote.fi

Katja Heiskanen, erityisasiantuntija
Puh. 044 791 4808, katja.heiskanen ( at ) eksote.fi

Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenranta luo kestäviä menestystarinoita yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa. European Green Leaf Award 2021 -voittaja ja Kaakkois-Suomen rohkea keskuskaupunki on uusiutuvan energian ja tiedekasvatuksen ratkaisukeskeinen edelläkävijä. LUT-yliopisto ja yhteistyöverkostot tarjoavat edellytykset kasvavalle liiketoiminnalle vain kaksi tuntia Helsingistä sijaitsevassa noin 73 000 asukkaan yliopisto- ja matkailukaupungissa. Ympärivuotinen tapahtumatarjonta ja kansainvälinen lentokenttä kutsuvat kävijöitä Saimaan rannalle läheltä ja kaukaa. www.lappeenranta.fi