Blogi: Tipattoman tammikuun siivellä nikotiinittomuuteen

Tipaton tammikuu on pian täällä! Uusi vuosi on uusi alku, tietää moni tupakoiva. Nikotiiniriippuvuudesta irtautuminen tuntuu monen mielestä luontevalta juuri vuoden alussa – ja se onkin todennäköisesti yksi uudenvuodenlupausten kestosuosikeista.

Nikotiiniriippuvuus voi kuitenkin olla hyvin voimakas ja pelkän lupauksen voimalla siitä voi olla vaikeaa päästä eroon. Älä jää yksin asian kanssa, sillä valmistautumalla hyvin, sinulla on parempi mahdollisuus onnistua.

Vieroitukseen tukea kannattaa pyytää terveydenhuollosta, ja myös Stumppi-tukipalvelu tarjoaa vertaistukea, neuvontaa ja vinkkejä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

Nikotiinin käytön lopettaminen kannattaa aina, mutta Tipaton tammikuu voi olla erityisen otollinen hetki. Nikotiiniriippuvuuden selättäminen ei nimittäin onnistu helposti alkoholin kanssa. Moni joskus tupakoinut muistaa nikotiininhimon, kun ensimmäinen huikka alkoholijuomaa valahtaa alas kurkusta.

Tyypillinen tarina menee kutakuinkin näin: ”Kyllä mä ensin pystyin olemaan polttamatta, mutta sitten menin juhliin ja otin alkoholia. Siitä se sitten taas lähti.”

Käypä hoito -suosituksen mukaan tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Tipattoman tammikuun aikana pahimmat vieroitusoireet häviävät – eikä alkoholin käyttö häiritse uutta nikotiinitonta elämää.

Nyt on hyvä hetki tehdä muutoksia elämään. Pienetkin muutokset voivat olla suuria, ja terveyden kannalta todella tärkeitä. Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on päätös, jota et kadu.

Muutoksissa on syytä olla myös kärsivällinen ja osoittaa lempeyttä itseä kohtaan. Mikään muutos ei välttämättä tapahdu kerralla ja suoraviivaisesti. On mahdollista myös edetä elämänmuutoksissa pienin askelein, ja tukea on mahdollista saada.

Tipattomasta monia hyötyjä

Tipattoman tammikuun hyötyjä ovat esimerkiksi terveyden kohentuminen, rahansäästö, verenpaineen lasku, liikunnan lisääntyminen, unen laadun parantuminen, seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen, mielialan kohentuminen sekä stressihormonien määrän väheneminen, jne. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla.

Lähde mukaan Tipattomalle ja kerro kokemuksistasi myös somessa!

Haasta myös ystäväsi mukaan tipattomalle.

Muista tägätä: #tipaton #tipatonhaaste #sobercurious

Lisätietoa Tipaton-kampanjasta löydät Tipattoman kampanjasivulta!

Tea Kalska, viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry
Muusa Kostilainen, viestinnän asiantuntija, EPT-verkosto (EHYT ry)

Lue myös: Alkoholi ei ole tavallinen kulutushyödyke (Suomen ASH ry:n sivuilla)