Selvin päin Kesään
| |

Blogi: Juhlitaan koulutyön päättymistä vastuullisesti

Koulujen päättymisen ajankohta lähestyy jälleen ja nuoret siirtyvät kesäloman viettoon. Lapset ja nuoret kokoontuvat juhlimaan yhdessä kesäloman alkua. Aiempien vuosien tapaan nuorten päättäjäisten juhlinnassa on myös päihteiden käyttöä ja sen myötä riski erilaisiin onnettomuuksiin kasvaa.

Koulujen päättymisen ajankohta lähestyy jälleen ja nuoret siirtyvät kesäloman viettoon. Lapset ja nuoret kokoontuvat juhlimaan yhdessä kesäloman alkua. Aiempien vuosien tapaan nuorten päättäjäisten juhlinnassa on myös päihteiden käyttöä ja sen myötä riski erilaisiin onnettomuuksiin kasvaa. 

Koulujen päättymistä saa ja pitääkin juhlistaa. Suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä tänäkin kesänä siististi ja ongelmitta. Koulujen päätösjuhla on monen perheen yhteinen juhla kesäkauden avaukselle, jota vietetään vaikkapa yhdessä herkutellen. Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän kavereiden seura alkaa kiinnostaa, ja monet nuoret haluavatkin juhlia kesän alkua mieluummin ikätovereidensa seurassa.

Vaihtoehtona voisi olla se, että nuori saa valvotusti järjestää kotona sopivan juhlan muutamille kavereille niin, että vanhemmat voivat olla kotona tai kodin välittömässä läheisyydessä. Tehdään kotona vietettävästä juhlasta niin houkuttelevan kiva, että vaihtoehtoiset juhlintatavat (esimerkiksi Linnoituksen valleilla) jäävät kakkoseksi.

Jos nuori kuitenkin lähtee juhlimaan koulun päättymistä kavereiden kanssa, on kotona hyvä käydä etukäteen läpi miten nuori voi toimia, jos joku tarjoaa päihteitä, sekä sopia kulkemisesta, kotiintuloajasta ja tavoitettavissa olemisesta. Mahdollisuuksien mukaan voi olla hyvä itse viedä ja hakea nuori juhlapaikalta. On tärkeää olla tavoitettavissa puhelimitse, ja myös tuntemattomiin numeroihin on hyvä vastata.   

Joka tapauksessa vanhemman on hyvä tietää missä ja kenen kanssa nuori liikkuu ja aikaansa viettää. Alaikäisten yökyläilyistä on hyvä sopia vanhempien kesken ja varmistaa, että toisessa perheessä ollaan kotona ja suhtaudutaan kielteisesti päihteiden kanssa juhlimiseen. Bileitä saatetaan järjestää myös ulkopuolisilta vuokratuissa paikoissa kuten mökeillä. Niitä ei vuokrata alaikäiselle, joten sopimusta kirjoittava aikuinen on vastuussa tilan käytöstä ja myös juhlien luonteesta. Jos siis nuoresi haluaa vuokrata juhlapaikan tai on saanut kutsun vuokratussa paikassa järjestettäviin juhliin, ole erityisen tarkkana myös juhlien tarjoiluihin liittyen. 

Nuorten päihdeasenteissa ja päihteiden käytössä on tapahtunut viime vuosina myönteistä kehitystä, ja esimerkiksi raittiiden nuorten osuus on valtakunnallisesti lisääntynyt. Puolet alkoholia käyttävistä tai kokeilevista alaikäisistä nuorista kertoo saavansa alkoholia omasta perhepiiristä tai täysi-ikäisiltä kaveriltaan. Aikuisen ei tule opettaa nuorelle alkoholin käyttöä, eikä aikuisen pidä välittää alkoholia alaikäisille. Sen kieltää lakikin.

Tutkimusten mukaan vanhempien kielteinen suhtautuminen ehkäisee nuorten alkoholikokeiluja, kun taas vanhempien salliva suhtautuminen lisää humalajuomista. Hyvä keskusteluyhteys huoltajan ja nuoren välillä on merkittävä päihteiden käytöltä suojaava tekijä.

Muun muassa juhlapyhinä ja koulujen päätöspäivänä on paljon nuoria liikkeellä. Tänäkin vuonna kaupungin, kunnan sekä järjestösektorin nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset osallistuvat valvontaan ja auttavat nuoria edellisten vuosien tapaan.  

Aurinkoista kesää ja onnittelut kaikille koulutyönsä päättäville!

Ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat
Sanna Ahtiainen, Eksote
Sari Kajasranta, Eksote
Heli Vaija, EHYT ry