Kuvassa tyttö pitää sateenverjoa okran värisen seinän edessä.

Rakentavammin huumeista: osallistu haasteeseen!

Haasteen tavoitteena on huumausainepolitiikkaa koskeva keskustelu, jossa vakavasta ja yhteiskunnallisesti tärkeästä aiheesta puhutaan asiallisesti, ratkaisukeskeisesti ja ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja kuunnellen.

Huumeet ja huumausainepolitiikka ovat nousseet kahden vuosikymmenen jälkeen jälleen vilkkaaksi keskustelunaiheeksi viime vuosina.  Käytön rangaistavuudesta luopuminen, huumeiden valvotut käyttötilat, kasvavat huumemyrkytyskuolemat ja huumehoidon saatavuus ovat ajankohtaisia huumausainepolitiikan aiheita, joista olisi tärkeä käydä yhteiskunnallista keskustelua, ja joista ainakin osa tulee vaatimaan tulevaisuudessa myös poliittista päätöksentekoa.

Keskustelu on usein kuitenkin vaikeaa. Huumeet ovat latautunut puheenaihe, joista monilla on ehkä mielipiteitä ja näkemyksiä, mutta harvemmin tietoa tai omakohtaista kokemusta. Moni katsoo asiaa professori Juho Saarta mukaillen ”sosiaalisen etäisyyden päästä”.

Sama koskee ongelman ratkaisukeinoja. Osa pelkää keskusteluun osallistumista tai omien näkökulmiensa esittämistä leimautumisen pelossa. Pahimmassa tapauksessa tärkeä keskustelu tai päätöksenteko lykkäytyy tai jää kokonaan pois.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkoston) huumetyöryhmän ”Rakentavammin huumeista”- haaste haastaa yhteiskunnan eri toimijoita puhumaan huumeista rakentavasti. Kampanjaa suunniteltiin keväällä työpajassa, johon osallistui huumetyöryhmän järjestöjä.

Tavoitteena on keskustelu, jossa vakavasta ja yhteiskunnallisesti tärkeästä aiheesta puhutaan asiallisesti, ratkaisukeskeisesti ja ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja kuunnellen. Taustalla ovat meneillään olevat kuntavaalt ja kesäkuun 26. päivä järjestettävä maailmanlaajuinen Support. Don’t Punish –päivä, joka tavoittelee nykyistä inhimillisempää huumausainepolitiikkaa ja dialogia huumausainepolitiikan vaihtoehdoista. Samana päivänä vietetään YK:n kansainvälistä päivää huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi.

Osallistu haasteeseen!

Voit osallistua haasteeseen lisäämällä Facebook-kuvaasi ”Haluan puhua rakentavammin huumeista”- tai Tukea. Ei tuomioita. -kehyksen (ks. ohje alla) tai käyttämällä hashtageja #rakentavamminhuumeista tai #tukeaeituomioita Twitterissä tai Instagramissa. Samalla voit muotoilla oheen oman näkemyksesi siitä, minkälaista huumausainepolitiikkaa Suomessa tulisi mielestäsi tulevaisuudessa tehdä.

Voit myös tulostaa Support Don’t Punish -kampanjaan liittyvän Tukea, tuomioita -julisteen Ehkäisevän päihdetyön verkoston materiaalipankista https://www.ept-verkosto.fi/materiaalipankki/ ja julkaista itsestäsi kuvan sen kanssa. Samalla pääset tutustumaan aihetta koskeviin materiaaleihimme, joita voit myös ladata tai tilata käyttöösi. Sivuilta löytyy esimerkiksi verkoston viime vuonna valmistelema esite huumeiden valvotuista käyttötiloista sekä tietoa päihdeongelmaan liittyvästä stigmasta ja sen vähentämisestä.

Käytännön tasolla voit viedä haastetta eteenpäin haastamalla siihen mukaan muita ihmisiä ja antamalla heille samalla esimerkkiä rakentavasta keskustelusta. Itseäsi ja muita voit haastaa kysymällä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

-Mitä tiedät huumeista ja mihin perustat tietosi?

-Miten haittoihin ja ongelmiin olisi mielestäsi puututtava ja miksi kannatat tiettyjä vaihtoehtoja?

-Tiedätkö, mitä huumeita käyttävät ihmiset ajattelevat huumeiden käytöstä tai mitä he toivoisivat poliitikoilta?

-Miten haastan omia ajatuksiani?

-Miten aihepiiriin liittyvät tunteeni vaikuttavat ajatteluuni ja huumeista käymiini keskusteluihin?

-Minkälainen tilanne on kunnassasi?

Toivomme sinua mukaan edistämään aikaisempaa rakentavampaa suhtautumista aiheeseen!

#rakentavamminhuumeista

#tukeaeituomioita-

Linkkejä:

Support.Don’t Punish -kampanjan verkkosivut https://supportdontpunish.org/

Tietoa YK:n huumeiden vastaisesta päivästä https://www.unodc.org/drugs/indexNEW.html

Ehkäisevän päihdetyön verkoston materiaalipankki https://www.ept-verkosto.fi/materiaalipankki/

*Näin lisäät kehyksen Facebook-kuvaasi

1. Klikkaa omaa profiilikuvaa ”Päivitä profiilikuva”

2. Klikkaa ”Lisää kehys”

3. Kirjoita ”Valitse kehys” -kohdan hakukenttään ”rakentavammin huumeista”

Lisätietoja:

Riikka Perälä

Asiantuntija, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto)