BLOGI: UUSIA TOTTUMUKSIA, PÄÄTÖKSESTÄ TEKOIHIN

Tyttäreni tutustutti minut alkoholittomiin oluihin. Hän oli vasta toiveissamme, kun vaihdoin prosentit minimiin. Samaan aikaan isäni kiinnostui vähentämään alkoholin käyttöään, jonka seurauksena mökkisaunan jääkaapissa oli aina alkoholitonta olutta kylmässä. Koska oluen tai siiderin juominen liittyy minulla vahvasti saunomiseen, oli paketti hyvä: oma motivaatio kohdillaan ja sitä tukemassa sekä omat ostokset että läheisten teot.

Koronan takia moni on keksinyt uusia tapoja viettää aikaa yhdessä tai itsekseen – ja osa niistä sopii hyvin tipattoman teemoihin. Tavataan ulkona ja lähdetään kävelylle eikä istuskella tuopin ääressä baarissa. Harjoitellaan juurileivontaa tai kaivetaan parsinneula esiin, askarrellaan tai naulataan vihdoin ne listat seinään – ja miten ilahduttavaa onkaan katsoa kättensä töitä! Marttojen pirtaan tämä kotoilu sopii mainiosti. Vinkkejä siihen, mitä uusia tapoja voi tammikuun aikana keksiä, on jaettu marttojen kesken runsaasti.

Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Kaupasta tai Alkosta ostetaan alkoholittomia juomia, järjestetään alkoholittomien oluiden tai siiderien maistelua. Löytyisikö omaan makuun sopiva uusi saunajuoma? Tai tavataan ulkona kävelyn, ei kuppilassa istuskelun merkeissä. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.

Yhdessä saunominen on ihana ”vanha” tapa, jonka haluan pitää arjessamme. Tapa korkata alkoholiton saunajuoma on jatkunut, vaikka tyttären syntymästä on kulunut yli viisi vuotta. Olen tottunut makuun ja nautinto on taattu. Juomista puhuessani sanat alkoholi ja -holittomuus ovat jääneet pois. Perheemme ei juo saunakaljaa vaan saunajuomia: lapsille mehua tai limua, minulle se olut ja miehelle vissyä. Ja hyvältä maistuu!

Maija Soljanlahti
kehittämispäällikkö
Marttaliitto ry

Julkaistu 20.1.2021