Blogi: Turvallisuuspäällikön turinoita

Ukrainan järkyttävät tapahtumat ovat horjuttaneet meidän kaikkien turvallisuuden tunnetta. Venäjän käsittämätön hyökkäys ja siviilien säälimätön pommittaminen menee yli meidän ymmärryksemme.

Järkytys ja epävarmuus on kuitenkin syytä kääntää toiminnaksi. Nyt on meidän kaikkien hyvä laittaa oma varautumisemme erilaisiin kriisi- ja häiriötilanteisiin kuntoon niin työpaikoilla kuin kotona. Lappeenrannan kaupungilla olemme yhteistuumin tarkistamassa väestönsuojiemme kuntoa ja niiden sijaintia. Lisäksi olemme mm varmistamassa, että meillä on varavoimakoneita käytettävissä useissa keskeisissä kohteissamme. Olemme myös päivittämässä valmiussuunnitelmiamme erityisesti kyberturvallisuuden ja kriisiviestintäohjeistusten osalta.

Miten Sinulla itselläsi? Tiedätkö miten toimia työpaikallasi, jos siellä sattuu joku onnettomuus tai häiriötilanne? Jos olet epävarma, niin kannattaa keskustella esimiehesi ja työkavereidesi kanssa. Jospa laittaisitte porukalla turvallisuussuunnitelmia kuntoon…

Entäpä kotonasi? Onko sinulla kotivara kunnossa? Että pärjäät tarvittaessa 72 h, jos vaikka sähköt tai vedet ovat poikki tai et jostain syystä pääse kauppaan. Kotivaraan kuuluu mm. normaalia arkista hyvin säilyvää ruokaa, juomista, omat mahdolliset lääkkeesi, taskulamppu ja paristot, patteriradio paristoineen. Myös käteistä rahaa on hyvä olla jonkun verran. Onhan sinulla myös palovaroitin kunnossa ja löytyyhän kotoasi sammutuspeitto ja ensiaputarvikkeita?

Vaikka turvallisuus nyt mietityttää ja Ukrainasta tulee koko ajan järkyttäviä uutisia, on selvää, että Suomeen ei juuri nyt kohdistu akuuttia sotilaallista uhkaa. Tästä ovat valtiojohtomme ja eri turvallisuuden asiantuntijat samaa mieltä.

Parasta turvallisuustyötä noiden omien varautumistoimenpiteidemme lisäksi on se, että jatkamme normaalia arkista elämäämme. Varsinkin kun korona mitä ilmeisimmin alkaa pikku hiljaa helpottaa.

Mutta entä muut läheisesi? Pärjääkö yksinäinen mummosi? Mitä jos kävisit vaikka kaupassa hänelle tai muuten vain jututtamassa. Entä se yksinäinen vanha koulukaverisi, josta et ole pitkään aikaan kuullut mitään? Mitäpä jos soittaisit hänelle ja pyytäisit vaikka kahville?

Näinä aikoina on hyvä huolehtia lähipiiristään ja heidän hyvinvoinnistaan. Siitä saa voimia myös itselleen.

Mutta erityisen tärkeätä on huolehtia myös itsestään. Tehdä sellaisia asioita, joista itse tykkää ja nauttii ja joista itse saa virtaa.

Nyt on hyvä hetki nauttia vaikkapa kevään viimeisistä hankikeleistä. Kahvia termokseen, evästä mukaan ja keväthangille hiihtelemään. Ja mielellään kaverin kanssa.

Turvallisuuspäällikkö ainakin lähtee tästä hiihtämään.

Ari-Pekka Meuronen
Lappeenrannan kaupungin turvallisuuspäällikkö