Blogi: Ei olla liekeis – pienillä teoilla suuri vaikutus turvalliseen arkeen

Vitsi, mikä bileilta kaupungilla! Valomerkin saapuessa on aika hiipiä kotia kohti. Nakkikioskin jono on jäätävä. Ei hätää, kotona pyöräytän makkaraperunat. Ranskikset kera makkaroiden ovat nopsasti valmistumassa. Odotellessa sängylle tuijottamaan Netflixiä.

Kuin varkain uni hiipii silmiin ja makkaraperunat jäävät uuniin. Herään palovaroittimen huutoon yössä. Hoipertelen pelastamaan palaneet ruuat uunista ja estän suuremman vahingon viime metreillä.

Yllä oleva on kuvitteellinen tarina, jolle valitettavasti löytyy tosielämän vastineet. Paloturvallisuusviikolla on teemana 18–24-vuotiaiden ensimuuttajien kotien paloturvallisuus. Ensiasuntoon muuttavat joutuvat opettelemaan monia arjen taitoja, kuten siivoamista, ruuanlaittoa ja turvallista asumista. Nämä eivät ole kenellekään meistä itsestäänselvyyksiä. Eikä paloturvallisuus ole välttämättä ensimmäisiä asioita, joka muuttajan mieleen juolahtaa.

Somevaikuttajien reality show herättelee nuoria paloturvallisuuteen

Teemaviikolla nuoria herätellään somevaikuttajien Ei olla liekeis -reality show videoilla. Roni Bäck, Jäätynyt Banaani ja Diana Rantamäki laittavat itsensä likoon pähkäillessään paloturvallisuustehtäviä. Kuumottavassa Q&A:ssa kolmikko pohtii ratkaisuja kiperiin paloturvallisuuskysymyksiin. Kokkishow:n aikana keittiössä sattuu ja tapahtuu ennen kuin hampurilaiset saadaan pöytään. Sammutusskabassa vaikuttajat joutuvat toteamaan, ettei alkusammutus ole niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi.

Kodin paloturvallisuuden tsekkilista auttaa selvittämään kodin vaarat

Paloturvallisuusviikon kampanjan teettämistä kyselytutkimuksista selviää, että nuorten paloturvallisuusosaamisessa on parantamisen varaa. Hyvä asia on, että nuoret ovat vastaanottavaisia turvallisuusviestinnälle. Paloturvallisuusasioita voi kuka tahansa ottaa puheeksi tavallisissa arjen kohtaamisissa ja lisätä nuorten osaamista turvallisuusasioissa. Kodin paloturvallisuuden tsekkilistan avulla ensimuuttajan on helppo tarkistaa ja kunnostaa oman kodin vaaranpaikat. Sammutuspeitto on oivallinen lahjaidea, kun mietit tupaantuliaislahjaa omaan kotiin muuttaneelle.

Turvallinen asuminen tehdään yhdessä. Edistetään pienin teoin paloturvallisuutta: testaamalla palovaroittimet kerran kuukaudessa, pitämällä lieden ympäristö siistinä, lataamalla kaikki sähkölaitteet valveilla ollessa, eikä jätetä kynttilöitä palamaan valvomatta. Turvallisuuden lisääminen onnistuu kaikenikäisiltä, sinulta, minulta – meiltä kaikilta!

Kirjoittaja:
Sari Turunen, yhteyshenkilö
NouHätä!- ja Paloturvallisuusviikko- kampanjat