|

Tiedote: Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta  

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja, ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.

Hallitus on toimillaan ja päätöksillään viestittänyt, että alkoholin saatavuutta halutaan parantaa. Hallitusohjelmaan on kirjattu useampia alkoholin myyntiä helpottavia toimia ja uusimpana ehdotuksena on alle 15  prosenttia alkoholia sisältävien viinien myynnin vapauttaminen vähittäistavarakauppoihin. Suunnitelmat väkevämmän alkoholin myynnin lisäämiseksi ovat huolestuttavia ja vastuuttomia nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa. 

Kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa hallituksen alkoholipolitiikan vaikutuksista. Esimerkiksi väkevämpien juomien myynti ruokakaupoissa, kotiinkuljetuksen salliminen ja ulkomaista etämyyntiä koskevan sääntelyn purku ovat uudistuksia, jotka on tehty irrallisina toisistaan.  

Alkoholi aiheuttaa jo nyt merkittäviä terveys- ja sosiaalihaittoja sekä tuottaa miljardien eurojen kustannukset yhteiskunnalle. Haittojen korjaaminen sitoo merkittävän määrän viranomaisresursseja niin terveydenhuollosta kuin poliisista. Muutos alkoholilaissa todennäköisesti lisäisi päihdehaittoja, sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta sekä ennenaikaisia kuolemia.

Kysymys ei ole vain yksilön valinnoista, koska alkoholihaitat koskettavat myös muita kuin käyttäjää itseään. Suomessa 89 000 lasta elää perheessä, jossa vähintään toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma. Vuosittain poliisi hoitaa yli 200 000 hälytystehtävää, jotka liittyvät alkoholiin. Jo nyt yleisin paikka kuluttaa alkoholia on kotiympäristö, joten on vaikea ymmärtää, miksi sitä halutaan lisätä vähittäismyyntiä helpottamalla. 

THL:n viimeisimmän väestökyselyn mukaan myös kansalaiset kyseenalaistavat kaavaillut alkoholilain uudistukset. Kyselyn mukaan 58 prosenttia kansalaisista vastustaa viinien myymistä päivittäistavarakaupoissa. 78 prosenttia luottaa melko vähän tai ei lainkaan siihen, että ikärajoja tai päihtyneille myynnin kieltoa voitaisiin tehokkaasti valvoa, mikäli alkoholin kotiinkuljetus sallitaan esimerkiksi ruokalähettien toimesta.

Ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestöt vastustavat jyrkästi alkoholin myynnin lisäämistä. On täysin vastuutonta lisätä alkoholin saatavuutta, kun samalla resursseja päihdehaittojen ehkäisyyn ja hoitoon vähennetään. Kehityskulku tulee johtamaan siihen, että yhä useampi tarvitsee apua päihteisiin liittyen, mutta resurssipulan takia apua ei ole tarjolla. Päihteisiin liittyville ongelmille on tyypillistä, että ne vaikeutuvat, ellei apua saa.

Hallituksen on pidettävä kiinni vastuullisesta ja kansanterveysperusteisesta alkoholipolitiikasta. Tämä tarkoittaa pidättäytymistä väkevämmän alkoholin tuomisesta arkiympäristöihin, kuten kioskeihin ja ruokakauppoihin. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että poliittisten muutosten seuraukset arvioidaan laajasti myös kansalaisten näkökulmasta, ei pelkästään kaupan alan ja alkoholiteollisuuden tarpeista käsin.