Tiedote: Global Drug Survey kokoaa tietoa päihteiden käyttötottumuksista ja päihdepolitiikan vaikutuksista ympäri maailman

Global Drug Survey (GDS) täyttää 10 vuotta, ja sen kunniaksi tämän vuoden kyselyyn toivotaan ennätysmäärää vastaajia. Yli 50 mediakumppania ja haittoja vähentävää organisaatiota ovat liittyneet yhteen tavoitteenaan valaista päihteiden käyttötottumuksia ja päihdepolitiikan vaikutuksia ympäri maailmaa. Tähän mennessä GDS:n aineistosta on julkaistu yli 65 akateemista julkaisua, ja tutkimusta on esitelty yli sadassa konferenssissa sekä käytetty vuosittaisessa YK:n huumeraportisssa (UNODC:n World Drug Report).

Marraskuun 10. päivä 2021 käynnistyneen GDS2022:n tavoitteena on saavuttaa yli miljoonan osallistuvan vastaajan kokonaismäärä. GDS2022 käännetään tänä vuonna 10 eri kielelle – kuten jo useampana vuonna, myös Suomeksi. Tänä vuonna GDS:n yhtenä yhteistyökumppanina Suomessa on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, johon kuuluu yli 50 sote-alan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.

Tänä vuonna kysely keskittyy neljään pääalueeseen:

1. Huumelainsäädäntö: Miten lainsäädäntö vaikuttaa ihmisten päätöksiin käyttää tai olla käyttämättä huumeita tai lopettaa niiden käyttö?

2. Alkoholittomat ja vähäalkoholiset juomat: Kuka niitä juo ja miksi?

3. Miten tukea ihmisiä lopettamaan tupakointi kannabiksen käytön yhteydessä?

4. Seksi ja psykedeelit: Mitä tapahtuu, kun yhdistetään psykedeelit ja seksi, ja onko sillä vaikutuksia ihmisten seksuaalisiin mieltymyksiin?

Kansainvälisessä GDS-verkostossa on useita asiantuntijoita, jotka voivat antaa asiantuntijakommentteja ja taustoitusta eri aiheisiin. 

– GDS2022-kyselyä varten on laadittu julkista keskustelua ja mediaa varten useita blogikirjoituksia.  Keskustelemme mielellämme siitä, kuinka tuloksiamme voidaan käyttää päihdepolitiikan parantamiseen ja päihteisiin liittyvien riskien vähentämiseen, sanoo Global Drug Survey Suomen maakoordinaattori Aleksi Hupli.

Kyselyyn voi vastata suomeksi osoitteessa: www.globaldrugsurvey.world/s3/d9546123cc43

Lisätiedot:

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja GDS:n Suomen maakoordinaattori
Aleksi Hupli
aleksihupli@gmail.com
+31639847128