Tapahtuma: Pidä huolta konsertit Lappeenrannan yläkoululaisille 2.6.

Pidä huolta -konsertit välittävät Lappeenrannan yläkoululaisille tärkeää asiaa musiikin keinoin.

Helsingin poliisisoittokunta esiintyy kahden konsertin voimin Lappeenrannan nuorille torstaina 2.6. Lappeenranta-salissa. Pidä huolta! -konserteissa välitetään nuorille tärkeää tietoa päihteiden vaaroista, itsemääräämisoikeudesta sekä kiusaamisesta, sosiaalisesta mediasta ja väkivallasta.
Poliisisoittokunnan vanhempi konstaapeli Lasse Pousin mukaan nuorille tarjotaan tietoiskuja kuvien, faktapohjaisten esimerkkien ja ennen kaikkea yli neljästäkymmenestä ammattimuusikosta koostuvan orkesterin esittämän musiikin keinoin.
– Luvassa on vetävää musiikkia ja tiukkaa asiaa. Orkesterin musiikillinen ohjelmisto ulottuu sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi jazz-, rock- ja pop-musiikin svengaavaan maailmaan. Lappeenrannan konserteissa kuullaan muun muassa elokuvista tuttuja biisejä.
Helsingin poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Maija Aunio puhuu lappeenrantalaisnuorille itsemääräämisoikeudesta ja sosiaalisesta mediasta.
– Koululaisille kerrotaan mistä tunnistaa seksuaalisen häirinnän ja kuinka toimia sen osuessa kohdalle. Vahvana näkökulmana on seksuaalisen itsemääräämisoikeuden kuuluminen tasa-arvoisesti kaikille, Pousi sanoo.
Helsingin poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen kertoo puolestaan päihteiden vaaroista kaunistelematta.
– Nuorille puhutaan heidän omalla kielellään asioista, joita he saattavat kohdata ja jotka heitä mietityttävät. Kyllönen valistaa kuulijoita myös päihteiden käytöstä koituvista seuraamuksista, Pousi taustoittaa.
Konserteissa kuullaan myös paikallispoliisin näkökulmaa, sillä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen nuorempi konstaapeli Minttu Pihlas pitää koululaisille puheenvuoron, jonka aiheena on kiusaaminen, sosiaalinen media ja väkivalta.

Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti kiittelee Helsingin poliisisoittokuntaa arvokkaasta valistustyöstä ja iloitsee, että Lappeenranta valikoitui tänä keväänä yhdeksi konserttipaikkakunnaksi.
– Konsertin ajankohtaa jouduttiin siirtämään koronatilanteen takia koulujen viimeiselle viikolle. On hienoa, että se nyt toteutuu. Tämän hienompaa tapaa tehdä valistustyötä poliisin ja koulujen yhteistyönä on vaikea keksiä.

Konsertit järjestetään Helsingin poliisisoittokunnan ja poliisilaitoksen, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyönä. Helsingin poliisisoittokunnalla on jo yli 70 vuoden mittainen kokemus lasten ja nuorten parissa tehtävästä ennalta estävästä työstä, joka on poliisin päätehtävä.
– Vuonna 2017 aloitetuilla valistuskonserteillamme tavoitetaan tuhansia nuoria joka vuosi, ja aiemmat konsertit ovat osoittautuneet menestykseksi niin aikuisten kuin nuorten keskuudessa. Uskomme, että Lappeenranta ei tee poikkeusta tässä ja paikalliset nuoret saavat uutta näkökulmaa heille ajankohtaisiin aiheisiin, Pousi toteaa.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti
puh. 040 837 2646, mari.routti(at)edu.lappeenranta.fi

Helsingin poliisisoittokunta, valistuskonsertit ja lastenyhtyeet, vanhempi konstaapeli Lasse Pousi
puh. 040 824 4509, lasse.pousi(at)poliisi.fi

Kaakkois-Suomen poliisilaitos, ylikonstaapeli Sanna Lautamatti
puh. 0295 435 612, sanna.lautamatti(at)poliisi.fi