Päihdepäivät 2018
|

Artikkeli: Kurkistus EPT-verkoston vaiheisiin

Kun ehkäisevää päihdetyötä tekevät järjestöt kokoavat voimansa yhteen, niiden ääni kantaa entistä kauemmas. Tämä on alusta asti ollut kantavana ajatuksena EPT-verkostossa, jota tänä vuonna 10 vuotta täyttävä EHYT ry on koordinoinut vuodesta 2012.

Kun ehkäisevää päihdetyötä tekevät järjestöt kokoavat voimansa yhteen, niiden ääni kantaa entistä kauemmas. Tämä on alusta asti ollut kantavana ajatuksena EPT-verkostossa, jota tänä vuonna 10 vuotta täyttävä EHYT ry on koordinoinut vuodesta 2012.

Aiemmin EPT-verkostoa koordinoi Tekry eli Terveyden edistämisen keskus. Kun Tekry yhdistyi kahden muun järjestön kanssa ja syntyi keskusjärjestö SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston koordinointi oli luontevaa siirtää toimintaansa käynnistävälle EHYT ry:lle.

EHYTissä johtajana ja myöhemmin toiminnanjohtajana työskennellyt Kristiina Soots (ent. Hannula) johti verkoston toiminnan aloittamista vuonna 2012. Samalla EPT-verkoston koordinaatiopäälliköksi tuli Leena Sipinen, joka nykyisin toimii EHYTissä projektipäällikkönä.

– Verkoston kautta järjestöjen ääni on vahvempi vaikuttamistyössä. Mutta periaatteena alusta alkaen oli myös se, että kun yksittäinen järjestö antaa aikaansa yhteistyölle, sen pitää saada siitä itselleen vielä enemmän takaisin, Soots sanoo.

– Meillä oli aluksi sloganina Yhdessä olemme enemmän, ja myös synergia oli iso sana. Verkosto kokoaa äänen ja vaikutusvallan sekä tarjoaa samalla alustan yhteistyölle, verkostoitumiselle ja keskustelulle, Sipinen jatkaa.

Järjestöjen määrä on kasvanut vuosien saatossa

Kymmenessä vuodessa EPT-verkostoon kuuluvien järjestöjen määrä on kasvanut liki kolminkertaiseksi – tällä hetkellä mukana on 58 järjestöä. Verkostoon kuuluu Suomen Punaisen Ristin kaltaisia isoja keskusjärjestöjä sekä lukuisia pienempiä toimijoita.

Yhteistä järjestöille on se, että ne toimivat valtakunnallisesti ja haluavat osaltaan edistää ehkäisevää päihdetyötä, vaikkei se niiden toiminnan pääfokus olekaan. Esimerkiksi viimeksi mukaan on liittynyt kaksi maahanmuuttajataustaista järjestöä.

– Yhteisen sävelen löytäminen laajassa verkostossa ei aina ole helppoa, mutta hauskaa se on. Järjestöissä on mukavia ja asiasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka osallistuvat mielellään toimintaan, kertoo EPT-verkoston koordinaatioyksikön päällikkö Annika Eloranta.

Artikkelin kuva on Päihdepäiviltä vuodelta 2018 ja kuvan on ottanut Sanne Katainen. Tapahtumassa riitti vilinää ja siellä tehtiinkin live-tapahtuman kävijäennätys.

– Päihdepäivät on hyvä esimerkki siitä, millaisia osallistumisen tapoja järjestöjen verkosto voi tarjota, Annika Eloranta kertoo.

Tänä vuonna Päihdepäivät järjestetään virtuaalitapahtumana toukokuussa. Keväisin järjestettävä alan huipputapahtuma on EPT-verkoston mittavin ponnistus. Kahtena viime vuonna tapahtuma on koronapandemian vuoksi järjestetty verkossa, ja keväällä 2021 se keräsi ennätysyleisön, 1 600 henkeä.

Ilmoittautuminen Päihdepäiville on käynnissä.

Lue lisää EPT-verkoston muotoutumisen vaiheista EHYT ry:n sivuilta.