Järjestöt palkitsivat osaajia: Päihdetyön ytimessä on kohtaaminen

Sote-järjestöt tekevät ehkäisevää päihdetyötä lukuisien kohderyhmien kanssa. Olipa kyse infopisteestä terveysaseman aulassa tai seminaarista alan toimijoille, on keskiössä aina ihmisten kohtaaminen. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston järjestämässä EPT-foorumissa 5. syyskuuta palkittiin päihdetyön uranuurtajia, jotka työllään tukevat, auttavat ja kohtaavat ihmisiä eri elämäntilanteissa sekä kouluttavat päihdeaiheista.

Monet EPT-verkoston jäsenjärjestöt ylläpitävät kohtaamispaikkoja, joissa päihteiden käytön lopettaneet ja päihteitä käyttävät ihmiset voivat muun muassa tavata tuttuja, saada tukea asioiden hoitamiseen verkossa, pestä pyykkiä, pelata lautapelejä tai vaikka lukea päivän lehden. Toiminta vaihtelee kohtaamispaikasta riippuen.

Vertaistuki ja osallisuuden kokemus vähentävät retkahdusten mahdollisuutta ja tukevat hyvinvointia. Kaikki päihteiden käyttäjät eivät pysty lopettamaan käyttöä kokonaan, ja on tärkeää, että he saavat tukea ja apua käytön ja käytöstä aiheutuvien haittojen vähentämiseen.

Sote-alan järjestöt tuottavat palveluja, joita julkinen sektori ei nykyisellään pysty kattavasti tarjoamaan. Samalla järjestöt kohtaavat ihmisiä ja tuovat kansalaisten näkökulman julkiseen keskusteluun ja päättäjille tiedoksi. Järjestöillä on usein ajantasaisin tieto eri päihdeilmiöistä ja uusista tuotteista.

Ehkäisevä päihdetyö eri ikäisten parissa on sekä taloudellisesti että inhimillisesti kannattavaa. Järjestöjen tekemällä ehkäisevällä päihdetyöllä ehkäistään päihdehaittoja, nostetaan kynnystä päihteiden käytön aloittamiseen ja autetaan niitä, joiden päihteiden käyttö tai rahapelaaminen on riskialtista. Ehkäisevä työ on aina kustannustehokkaampaa, kuin jo syntyneiden ongelmien paikkaaminen.

EPT-verkosto palkitsi ansioituneita ehkäisevän päihdetyön tekijöitä

5. syyskuuta 2024 Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjesti EPT-foorumin, jossa järjestöjen työntekijät, kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset pääsivät vaihtamaan ajankohtaisia kuulumisia päihdetyön kentältä. EPT-foorumissa palkittiin kolme ansioitunutta ehkäisevän päihdetyön tekijää, jotka kaikki ovat omalla työllään tukeneet ja auttaneet ihmisiä eri elämäntilanteissa sekä jakaneet tietoa päihdeaiheista mm. koulutuksissa.

Palkitut henkilöt ovat:

Vuoden kohtaaja: Annuska Dal Maso, A-klinikkasäätiö

“Kohderyhmänsä väsymätön ja järkkymätön puolustaja. Asiantuntemuksensa vertaansa vailla, sisukkuutensa ja periksiantamattomuutensa myös. Annuska uskaltaa rohkeasti ottaa puheeksi päihteet. Hän on myös jaksanut taistella heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden puolesta jo pitkään. Hän pitää toivoa yllä joka kohtaamisessa.”

Vuoden puheeksiottaja: Katri Saarela, Syöpäjärjestöt (aiemmin tänä vuonna EHYT ry)

“Katri on tällä hetkellä ylivoimaisesti asiantuntevin henkilö nikotiinin osalta ja hän osaa myös tuoda osaamisensa esiin niin seminaareissa, mediassa kuin kouluttajanakin.”

Vuoden vaikuttaja: Joonas Fagerholm, Stop Huumeille ry

“Joonaksen TikTok-postaukset ja TikTok-live ovat lyhyessä ajassa tavoittaneet huiman määrän nuoria. Jokaisessa livessä hän keskustelee osallistujien kanssa avoimesti, rennosti ja hyvällä otteella ilman tuomitsemista huumeisiin liittyvistä asioista, omaa kokemusasiantuntijuuttaan hyödyntäen.”

EPT-verkoston jäsenet (63 ehkäisevää työtä tekevää sote-alan järjestöä) ehdottivat palkittavia tahoja kesällä 2024. EPT-verkoston puheenjohtajisto valitsi ehdokkaiden joukosta palkittavat henkilöt.