kuvituskuva
|

Blogi: Huumetyöläisen ruuhkaviikot

Pitkään huumeaiheiden parissa töitä tehneenä voin sanoa, että viime viikot ovat tosiaan olleet pitkästä aikaa sellaiset, että huumeita tulee ovista, ikkunoista ja somesta (myös konkreettisesti). Ensin tulivat julki huumekuolematilastot, jotka ovat kauhistuttavat. Enemmän huumeisiin kuolleita kuin koskaan aikaisemmin.

Toivottavasti tämä jää myös ennätykseksi, pahoin tosin pelkään, että nykyinen ennätys rikkoutuu jo tulevana vuonna, koska…

…Huumekuolemiin tai paremminkin niiden ehkäisyyn liittyvä kansalaisaloite valvottujen käyttötilojen kokeilusta tuli vihdoin eduskunnan isoon saliin käsittelyyn. Tätä oli meidän huumetyöläisten keskuudessa odotettu pelonsekaisin tuntein jo hyvin pitkään. Jo käsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnassa herätti tunteita meissä huumetyötä tekevissä ja selkeästi myös valiokunnassa, eikä sieltä tullut mietintö ollut kansalaisaloitteen kannattajien kannalta myönteinen.

Tässä kohtaa oli kuitenkin vielä olemassa se oljenkorsi, että kansanedustajat olisivat saaneet äänestää omantuntonsa mukaisesti. Eivät saaneet, kuten lopputuloksesta saimme tietää. Ainoastaan RKP hallituspuolueista äänesti aloitteen puolesta. Samalla selvisi, että eri vaalien alla annettuihin vaalikonevastauksiin ei kannata liiaksi luottaa, sillä vaalikoneissa osa hallituspuolueen edustajista oli ilmaissut kannattavansa valvottuja käyttötiloja.

Se siitä siis, mutta vain toistaiseksi, sillä työ inhimillisemmän työn puolesta jatkuu.

Vielä kolmaskin asia osui näille samoille huumetyöläisten ruuhkaviikoille, nimittäin hallituksen osoittamat 10,9 miljoonaa euroa nuorten huumekuolemien ehkäisyyn. Eli rahaa tulee haettavaksi ensin hyvinvointialueille (vaikka ensin on viety rahoitusta perustyöstä) ja myöhemmin myös miljoona järjestöille (vaikka ensin on leikattu rahoitusta).

On hienoa, että hallitus haluaa toimia nuorten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Nyt luotamme siihen, että hyvinvointialueilla tehdään työtä huumekuolemien ehkäisemiseksi sillä tavalla, että kun erillisrahoitus loppuu, toiminta on vakiintunut ja jatkossakin kuolemia voidaan tehokkaasti ehkäistä.

Vink, vink! Kannattaa katsoa THL:n suositukset sekä kysyä järjestöiltä, millaisia toimenpiteitä kannattaa tehdä, sillä järjestöt ovat olleet aina ennakkoluulottomasti ajamassa uusia avauksia huumepolitiikkaan, esimerkkinä terveysneuvontapisteet.

Ai niin, tulihan rahaa myös C-hepatiitin eliminoimiseen, mitä on pitkään odotettu ja toivottu.

Paljon kaikkea, hyvää ja paljon myös kehitettävää. Seuraavaksi lienee luvassa keskustelua kansalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan kannabista lailliseksi. Ja tunteella, sillä tullaan menemään taas.

Kirjoittaja:
Kim Kannussaari
erityisasiantuntija
EHYT ry / EPT-verkosto