Blogi: pääkalloja, promilleja ja pingviinejä

Pääkallokelit ovat täällä taas. Nimitys on osuva, sillä jalankulkijan liukastuessa isku kohdistuu usein päähän. Vaikka raajojen vammat ovat yleisimpiä seurauksia kaatumisesta, niin päähän osuneet iskut huolestuttavat aina erityisesti. Pahimmillaan seurauksena saattaa olla vakava aivovamma. Tätä toki haluamme välttää kaikin keinoin, sillä ovathan aivot tärkein pääomamme.

Voiko liukastumisia estää? Aina ei, mutta usein kyllä. Hyvät (nasta)jalkineet, liukuesteet, yleinen varovaisuus, hiekoitukseen panostaminen, reittivalinta, kiireen välttäminen. Siinä tärkeä muistilista. Mutta mitä muuta?

Promillet vievät jalat alta

Alkoholi on yksi merkittävimmistä tapaturmien, myös kaatumisten, aiheuttajista. Alkoholi ja erityisesti humala heikentää liikkeiden koordinaatiota ja tasapainokykyä. Duodecimin mukaan veren alkoholipitoisuuden ylittäessä yhden promillen tapaturmariski lisääntyy eksponentiaalisesti.

Kun veren alkoholipitoisuus on yli 1.5 promillea, alkoholi lisää kaatumisriskiä jopa 60-kertaiseksi. Voimme jokainen kuvitella, mitä tämä kaikki tarkoittaa, jos päihtyneen jalkojen alla on liukas tie – esimerkiksi hiekoittamaton jalkakäytävä, jossa vesi lilluu jään päällä.

Humalaisen tuuria ei ole. On vain todennäköisyydet ja sairaaloiden tapaturmatilastot. Jos olet liukkaalla liikkeellä jalan, älä ota.

Pingviininä on hyvä olla

Ottakaamme oppia pingviineiltä, noilta kylmän ja jään sankareilta. Tiivis untuvatakki ja ryhmähalit lämmön säilömiseksi. Kala- ja äyriäispöytä aina ilman snapseja. Ja sitten se kävely.

Koska pingviinin jalat ovat lyhyet, se etenee lyhyin askelin ja asettaa koko painonsa vuoron perään jalalta toiselta. Tämä kävelytyyli kannattaa talvi-ihmisenkin opetella. Vaappuja ei liukastu. Sitten yksi juttu vielä. Kädet pois taskuista.

Teksti: Leena Sipinen, projektipäällikkö, EHYT ry

EPT-verkosto on mukana Pysy pystyssä -kampanjassa 16.–29.1.2023. Kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Sen avulla pyritään vähentämään liukastumisista ja murtumista aiheutuvaa terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia. Lisää vinkkejä löydät kampanjasivustolta.