Artikkeli: Turvallisesti mökillä myös talvella, muistuttaa Tapaturmapäivän kampanja

Talvisin mökkeily tuo turvallisuuteen omat riskinsä, ja niihin on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi pimeys vaikeuttaa mökkipihalla kulkemista, jolloin liukastumisen vaara kasvaa. Päihteet lisäävät tapaturmien riskiä. Tapaturmapäivän kampanja muistuttaa huolehtimaan turvallisuudesta vapaa-ajan ympäristöissä, kuten mökillä.

– Pimeällä liukkaiden kohtien havaitseminen vaikeutuu. Jotta mökillä on helpompi pysyä pystyssä, on tärkeää kiinnittää huomiota mökkialueen asianmukaiseen valaistukseen, auraukseen ja hiekoittamiseen, sanoo Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko.

Talvella paloturvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, kun poltetaan paljon kynttilöitä ja takkaa. Parhaassa tilanteessa tulipalot osataan ehkäistä ennalta. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, tärkeintä on nopea havainnointi ja toiminta.

Varaudu talvimökkeilyyn tarkistuslistan avulla

Omalla asenteella ja ennakoinnilla voidaan ehkäistä monet tapaturmat. Mökin turvallisuuden tarkistuslista toimii tässä hyvänä apukeinona.

– Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.
– Sopeuta mökkimatkalla nopeus talvisiin olosuhteisiin.
– Tarkista, että mökillä on asianmukaiset ensiapuvälineet.
– Tarkista palovaroittimien toimivuus ja huolehdi, että mökillä on alkusammutusvälineitä.
– Huolehdi kulkuväylien hyvästä aurauksesta ja hiekoituksesta.
– Käytä liukkailla keleillä liukuesteitä, nasta- tai kitkakenkiä.
– Jäille mentäessä muista varautua ja varustautua.
– Käytä pimeällä ja hämärällä otsa- tai taskulamppua.
– Varaudu pidempiin sähkökatkoihin.
– Päihteet lisäävät tapaturmien riskiä. Jos otat, ota maltillisesti.

Tapaturmien ehkäisytyötä on tehty vuodesta 1993 lähtien järjestöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Yksi yhteistyön muodoista on vaikuttaa ihmisten asenteisiin kampanjoimalla Tapaturmapäivänä. Kampanjan aikana kannustetaan miettimään, kuinka jokainen voi vähentää riskejä ja ehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Tänä vuonna Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään tammikuussa ja lokakuussa. Kampanjoiden teemana on mökkeilyn turvallisuus.

Lue lisää Tapaturmapäivän sivuilta.