Overdose Awareness Day 31.8.

Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8., vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awarness Day (IOAD) on vuonna 2001 Australiassa syntynyt kampanja, joka on levinnyt ympäri maailmaa. 

Vuonna 2024 teemana on Together we can! Lisää kampanjasta täällä (englanniksi)

Miksi päivää vietetään? 

Kampanjan tavoitteena on tarjota huumeisiin kuolleiden läheisille turvallinen kanava ja ympäristö, jonka kautta edesmennyttä ihmistä voi surra ilman häpeän ja syyllisyyden tunteita. Tämän lisäksi kampanjassa halutaan huomioida ne ihmiset, jotka vielä käyttävät tai ovat käyttäneet huumeita, käyttöön liittyvän häpeän vähentämiseksi.  

Kampanjalla halutaan myös herättää ihmisiä keskustelemaan ja huomioimaan niitä keinoja, joilla huumeisiin liittyviä myrkytyksiä voitaisiin ehkäistä. Näitä keinoja on turvata riittävät ja tarpeenmukaiset palvelut huumeita käyttäville ihmiselle ja saattaa riskiryhmissä olevat ihmiset avun ja tuen piiriin. 

Miten päivää vietetään? 

Yksi näkyvimmistä tavoista teeman esiin nostamiseksi on valaista jokin näkyvällä paikalla oleva julkinen tila päivän värillä. Päivän värinä on violetti (purple). Valaistusta rakennuksesta voi ottaa valokuvia ja jakaa niitä sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi eri puolella Suomea järjestetään tapahtumia, joissa asiaa nostetaan esiin.

Kampanjalla voidaan näyttää, että huomioimme kaikenlaiset ihmiset ja että jokainen ihmiselämä on arvokas. Kampanjan avulla voi myös tuoda esiin huumeita käyttävien ihmisten kohteluun ja syrjintään liittyviä ongelmia, joita halutaan ratkaista.  

Mukaan pääset tästä, kun jätät yhteystietosi 14.8.2024 mennessä.