lapsi niityllä

Mielipide: Tyttöjen hyvinvoinnin heikkeneminen huolestuttaa

Tuoreen kouluterveyskyselyn (2021) tulokset näyttävät, että varsinkin tyttöjen hyvinvointi on heikentynyt entisestään ja erot poikien ja tyttöjen välillä ovat kasvaneet vuoden 2015 jälkeen. Huonon kehityksen katkaisemiseksi tarvitaan sekä isoja että pieniä toimia.

Tuoreen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn (2021) tulokset näyttävät, että varsinkin tyttöjen hyvinvointi on heikentynyt entisestään ja erot poikien ja tyttöjen välillä ovat kasvaneet vuoden 2015 jälkeen.

Tutkimuksen mukaan tytöistä melkein joka toinen kokee seksuaalista häirintää puhelimessa ja netissä. Tyttöjen ahdistuneisuus on lisääntynyt, ja joka neljäs tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Kokemus yksinäisyydestä oli yleisempää tytöillä kuin pojilla.

Tyttöjen kokema hyvinvoinnin heikkeneminen huolestuttaa, eikä vastuu ole pelkästään nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla. Huonon kehityksen katkaisemiseksi tarvitaan sekä isoja että pieniä toimia.

Jokainen lapsia ja nuoria kohtaava aikuinen voi pienillä asioilla edistää tyttöjen hyvinvointia. On tärkeää kannustaa tyttöjä, keskustella koulusta ja vapaa-ajasta ja muistaa kuunnella. Niin helppo kysymys kuin ”Mitä kuuluu?” antaa tunteen siitä, että toinen välittää ja on kiinnostunut. Kiireessä ei aina ole aikaa keskustelulle, mutta silloin katsekontakti ja hei-sana riittävät luomaan tunteen kohtaamisesta. Nämä pienet toimet vahvistavat hyvinvointia, jota nyt tarvitaan tyttöjen ja poikien hyvinvointierojen kaventamiseksi.

Katarina Silvennoinen, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston lastensuojelutyöryhmän suunnittelija

Julkaistu Helsingin Sanomissa 21.9.2021

Helsingin Sanomien alkuperäisen mielipidekirjoituksen voi lukea tästä