|

Blogi: Maailma tarvitsee ruokaa, ei tupakkaa

Tupakka, maissi, vehnä ja tomaatti – miten ne liittyvät tosiinsa? Yksinkertaisesti siten, että niiden kaikkien tuottaminen vaatii viljelysmaata. Maailman tupakatonta päivää 31.5. vietetään tänä vuonna teemalla ”Ruokaa, ei tupakkaa.”

Tupakka, maissi, vehnä ja tomaatti – miten ne liittyvät tosiinsa? Yksinkertaisesti siten, että niiden kaikkien tuottaminen vaatii viljelysmaata. Maailman tupakatonta päivää 31.5. vietetään tänä vuonna teemalla ”Ruokaa, ei tupakkaa.”

Tupakkaa viljellään yli 120 maassa. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että tupakan viljelyyn käytetään noin 4 miljoonaa hehtaaria maata, mikä vastaa Ruandaa suurempaa aluetta. Asetelma on kieroutunut – sen sijaan, että viljelysmaa valjastettaisiin ruoantuotantoon, se haaskataan tuotteeseen, joka tappaa yli 8 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Tupakan sijasta viljelysmaata voitaisiin käyttää ravintokasvien, kuten perunan, tomaatin, maissin tai vehnän viljelyyn. WHO:n mukaan nämä kasvit ovat mahdollisia vaihtoehtoja useissa tupakkaa viljelevissä maissa, ja niitä voisi tuottaa merkittävästi enemmän kuin tupakkaa. Esimerkiksi tomaattisato olisi Kiinassa 25 kertaa ja Yhdysvalloissa 41 kertaa suurempi kuin tupakan sato.

Lisäksi viljelijät eivät useimmiten hyödy tupakan viljelystä taloudellisesti. Ylikansalliset tupakkayhtiöt värväävät viljelijöitä niin sanottuun sopimusviljelyyn, jolloin ne takaavat lainoja. Kun viljelijä myy tupakkansa yhtiölle, velka vähennetään hänen palkkiostaan, minkä vuoksi viljelijöiden on vaikea saada elantoaan kasaan. Tämä sitoo viljelijät yhä tiukemmin tupakan tuotantoon, saattaa perheet köyhyyden kierteeseen ja lisää lapsityövoiman käyttöä viljelmillä.

WHO:n mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakasta vaihtoehtoisiin viljelykasveihin siirtyneet viljelijät ansaitsevat enemmän rahaa elämiseen, vaikka käyttävät viljelyyn vähemmän aikaa ja resursseja kuin tupakan kasvatukseen.

Siirtymällä tupakan viljelystä ravitsevien ruokakasvien viljelyyn, voitaisiin ruokkia miljoonia ihmisiä ja parantaa maanviljelijäyhteisöjen toimeentuloa maailmanlaajuisesti. WHO:n tupakkapuitesopimus velvoittaakin sopimuksen ratifioineita osapuolia tukemaan tupakan viljelijöitä siirtymisessä muiden kasvien viljelyyn.

WHO:n Maailman tupakattoman päivän 31.5.2023 teemana on ”Ruokaa, ei tupakkaa”. Tavoitteena on kannustaa hallituksia lopettamaan tupakan viljelyn tuet ja tukemaan sen sijaan viljelijöiden siirtymistä kestävien ja ravitsevien viljelykasvien kasvattamiseen. Näin vahvistettaisiin maailmanlaajuista elintarviketurvaa.

Maailma tarvitsee ruokaa, ei tupakkaa.

Kirjoittaja: Tea Kalska, EPT-verkoston viestintätyöryhmän varapuheenjohtaja, viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry

Lisätietoja:

WHO: Maailman tupakaton päivä 2023
Suomen ASH:n tiedote 29.5.2023: EU tukee miljoonilla euroilla tupakan viljelyä terveyden ja ruoantuotannon kustannuksella
Suomen ASH: Tupakan viljely

Lähteet:

WHO 2018 (suom. Suomen ASH ry): Tupakointi. Arvio tupakan koko tuotantoketjun globaalista ympäristöjalanjäljestä ja toimintalinjaukset sen pienentämiseksi. (pdf)
WHO (7.11.2022): We need food, not tobacco – focus of World No Tobacco Day 2023
WHO: World No Tobacco Day 2023