EPT-viikon webinaari: Kaikki ovet lukossa – mikä estää päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta?
Päihde- ja mielenterveysongelmat nivoutuvat usein toisiinsa, mutta usein vain toista niistä hoidetaan. Miten lukossa olevat ovet saataisiin auki? Aiheena EPT-viikolla ja webinaarissa: Kaikki ovet lukossa – mikä estää päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta?
Päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat paljon puhututtava aihealue. Mielenterveysongelmat ovat kovassa kasvussa ja masennuksesta on tullut kansantauti. Päihde- ja mielenterveysongelmat nivoutuvat usein toisiinsa, mutta usein vain toista niistä hoidetaan. Syy ja seuraus voi olla haastavaa erottaa toisistaan. Miten siis lukossa olevat ovet saataisiin auki? Sitä käsitellään Ehkäisevän päihdetyön viikolla ja sen webinaarissa: Kaikki ovet lukossa – mikä estää päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta?
Osallistuitko webinaariin tai katsoitko tallenteen? Täytä palautelomake toiminnan kehittämistä varten!
Aika: ti 7.11. klo 12.00–14.30
Paikka: Teams-yhteys
Lisätiedot: ida.virta@ehyt.f
Puheenjohtajana toimii EPT-verkoston koordinaatioyksikön päällikkö Kim Kannussaari
Ohjelma:
12.00 Tervetulosanat
12.05 Mikä ei toimi ja miksi? Päihdeasiamies Tuula Sillanpää
12.35 Päihteiden käytön vaikutukset mielenterveyteen, päihdelääkäri, psykoterapeutti, Harri Seppälä, päihdelääketieteen asiantuntijalääkäri, Terveystalo Julkiset palvelut
(Materiaalit ei saatavilla, tallenne nähtävissä 21.11. saakka)
13.00 Tauko
13.10 Nuoret ja kannabis – mistä tukea? projektityöntekijä Riikka Peltola, Hamppupelto-hanke YAD ry (Riikan puheenvuoro nähtävissä 21.11. saakka)
13.35 Läheisten asema, Läheistyönkeskuksen läheistyön vastaava Virpi Jaakkola
14.00 ”Luulin olevani hukassa, mutta sitten löysin itseni” – Kokemuspuheenvuoro, Metta Sävikari
14.20 Katkolla – tarina kappaleen takana, artisti Ville Nurminen (ei tallenteella)
Tapahtuma on osa Ehkäisevän päihdetyön viikon kampanjaa, lisätiedot: www.kysyminenkannattaa.fi
#KaikkiOvetLukossa #MikäEstää #PäihteetJaMielenterveys #EPT #Päihteet #Mielenterveys #KäsiKädessä #EhkäiseväPäihdetyö #Verkosto #Koulutus #Teams
Huom! Tilaisuus tallennetaan, webinaarin tallenne ja puhujien esitykset tulevat nähtäville tälle sivulle tilaisuuden päätyttyä ja linkki tallenteeseen lähetetään etukäteen ilmoittautuneille.
Tutustu puhujiin
Huom! Voit esittää puhujille ennakkokysymyksiä ilmoittautumisen yhteydessä.
Päihdeasiamies Tuula Sillanpää
”Toiminnan tehtävänä on auttaa ja neuvoa vapaaehtoisesti päihdepalveluihin, -hoitoon ja – kuntoutukseen hakeutuvia sekä heidän läheisiään lakisääteisten palveluiden, etuuksien ja tukien saamisessa. Tarkoitus on, että palvelut toteutuvat mahdollisimman varhain ja oikea-aikaisesti omalla hyvinvointialueella, jolloin palveluiden väliin putoaminen voidaan välttää” (Päihdeasiamiehen verkkosivut).
Webinaarin avaa päihdeasiamies, Tuula Sillanpään puheenvuoro ”Mikä ei toimi ja miksi”, joka sukeltaa suoraan syvään päätyyn tarkastelemaan lukittuja ovia. Puheenvuorossaan hän avaa päihdepalvelujen tämän hetkistä tilannetta ja pohtii, miten lukkoja saataisiin auki.
Lue lisää päihdeasiamiehen toiminnasta: Etusivu – PÄIHDEASIAMIES (paihdeasiamies.fi)
Kokemuspuhuja Metta Sävikari
”Kimalteesta on tarkoitus tulla silta apua tarvitsevan ja apua tarjoavan välille, jottei kenenkään enää tarvitsisi kokea sitä kaiken nielevää yksinäisyyttä ja lohduttomuutta, jota mielenterveys- ja päihdeongelmat pahimmillaan aiheuttaa. Ihan jokainen on taustasta ja nykytilanteesta riippumatta just niin arvokas, että ansaitsee tulla nähdyksi ja kohdatuksi sellaisena kuin on, ja siksi Kimalletta tarvitaan.
Muutos lähtee liikkeelle, kun me työnnetään sitä vähän ja annetaan lisää vauhtia” (Kimalle.fi.).
Webinaarin päättää kokemuspuhuja Metta Sävikarin puheenvuoro ”Luulin olevani hukassa, mutta sitten löysin itseni”, jossa Metta kertoo omista kokemuksistaan ja pohtii palveluiden saatavuutta tukea tarvitsevien näkökulmasta.
Tutustu Kimalle-blogiin: Koti (kimalle.fi)
Päihdelääketieteen päihdelääkäri, psykoterapeutti, Harri Seppälä, Terveystalo Julkiset palvelut
Päihdelääkäri, psykoterapeutti ja Terveystalon julkisten palvelujen päihdelääketieteen asiantuntijalääkäri Harri Seppälä on monille ammattilaisille tuttu kasvo, joka on pitkään tehnyt päihde- ja mielenterveystyötä. Harri esiintyy myös EPT-viikon videoilla tarjoten omaa asiantuntijuuttaan. Puheenvuorossaan hän käsittelee päihteiden käytön vaikutusta mielenterveyteen.
Tutustu Harrin asiantuntijuuteen Terveystalon sivuilla: Harri Seppälä | Terveystalo
Muut puhujat:
Projektityöntekijä Riikka Peltola, Hamppupelto -hanke, YAD ry
Nuoret, kannabis ja mielenterveys on aihe, joka puhututtaa aina. Kannabiksen käyttö, sen tunnistaminen ja siihen liittyvät haitat ovat aihealue, joka koskettaa useita nuorten parissa työskenteleviä ja nuorten vanhempia. Millaista tukea nuori tarvitsisi ja mistä tukea saa? Tästä kertomassa aiheeseen perehtynyt projektityöntekijä Riikka Peltola.
Tutustu Hamppupelto-hankkeeseen: Hamppupelto | Hyvinvointia kannabista käyttäville
Läheistyönkeskuksen läheistyön vastaava Virpi Jaakkola ja läheistyöntekijä/läheiskokemusasiantuntija Leea Seger, Irti Huumeista ry
Päihde- ja mielenterveyden häiriöitä kuvaillaan usein sosiaalisiksi sairauksiksi, sillä sairastuneen lisäksi myös koko lähipiiri oireilee. Erityisesti huumeiden käyttö lähipiirissä voi olla hyvin kuormittavaa ja tuoda tullessaan useita erilaisia tunteita, kuten häpeää, pettymystä, pelkoa tai syyllisyyttä. Millainen on läheisten asema ja miten heitä voisi parhaiten auttaa? Aiheesta kertomassa Irti Huumeista ry:n läheistyön vastaava Virpi Jaakkola sekä läheiskokemusasiantuntija Leea Seger.
Lue lisää Irti Huumeista ry:n toiminnasta ja läheisten tukemisesta: Läheistyönkeskus · Irti Huumeista ry