Fiksu maakunta panostaa vuoropuheluun
Maakuntaan on perustettava pysyvä kansalaisfoorumi, jossa maakunnan asukkaat voivat osallistua palveluiden kehittämiseen.
Maakunnan on panostettava tasavertaisesti kaikkien väestöryhmien digitaalisen osallisuuden kehittämiseen.
Miten on?
- Onko maakunnassa osallisuusohjelma osana maakuntastrategiaa?
- Hyödynnetäänkö maakunnan palveluiden kehittämisessä palvelumuotoilua?
- Tarvittaisiinko teille osallisuuskoordinaattori?
- Onko maakunnassa kehitetty oma vuoropuhelun toimintamalli, joka tekee siitä erityisen? Miten sitä voisi hyödyntää laajemmin? Miten se toimisi markkinoinnissa?
- Onko naapurimaakunnassa kehitetty jokin yhteistyön tekemisen innovaatio, jota voisi hyödyntää teidän maakunnassanne? Miten se lisäisi maakunnan palveluiden laatua tai alueen houkuttelevuutta asuinpaikkana?
- Tiedätkö oman alueesi osallisuusindikaattorit?
Mitä ei pidetä mahdollisena, sitä ei tavoitella
Mahdollisuus vuoropuheluun oman alueen päättäjien kanssa on olennainen osa asukkaan yhteiskunnallista osallistumista. Vuoropuhelu vahvistaa tunnetta yhteisöön kuulumisesta.
Hyvinvoinnista huolehtiminen ei onnistu ilman toimeentuloa, toiveikkuutta ja mahdollisuuksia. Osallisuus on mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämään ja yhteisöön liittyviin asioihin. Osallisuutta edistämällä estetään yhteiskunnasta syrjäytymistä ja vähennetään eriarvoisuutta.
Suomalaisista aikuisista vain 26 prosenttia osallistuu aktiivisesti jonkin kerhon, järjestön, yhdistyksen, harrastusryhmän tai hengellisen yhteisön toimintaan (THL).
Maakunnan tulee jatkossa varmistaa, että asukkaat ja yhteisöt saavat riittävästi tukea ja ohjausta oma-aloitteisten ideoiden ja uudistusten suunnitteluun ja valmisteluun. Verkkovaikuttaminen on nykypäivää erityisesti nuorempien ikäluokkien kohdalla. Maakunnan tulee huolehtia siitä, että kaikilla väestö- ja – ikäryhmillä on yhtäläinen mahdollisuus osallistua. Heikoimmassa asemassa olevien ja lasten osallisuuden mahdollisuudet on turvattava.
Keskustelu- ja kuulemistilaisuudet ja digitaaliset alustat ovat jokaisen tulevaisuuden maakunnan perustoimintaa. Eri yhteyksissä tapahtuvan kuulemisen lisäksi maakunta tarvitsee kuitenkin myös pysyvän foorumin, jossa asukkaat voivat aidosti vaikuttaa maakunnan palveluihin. Pysyvyys synnyttää luottamusta ja verkostoja.
Fiksu maakunta kutsuu asukkaat mukaan myös maakunnan talouden suunnitteluun. Tässä on vain voitettavaa.
Lue lisää
- Muistilistana alueuudistus.fi: Maakunnallisen järjestäjän tehtävänä on vastata aiempaa paremmin ja monipuolisemmin kansalaisten tarpeisiin, siten että saatavilla on oikea-aikaista ja laadukasta hoitoa asuinpaikasta, iästä, sukupuolesta ja elämäntilanteesta riippumatta.
- Osallisuudesta lyhyesti: Osallisuuden edistäminen on osa Suomen hallituksen ja Euroopan unionin tavoitteita, joissa se on nostettu yhdeksi keskeiseksi keinoksi köyhyyden torjumiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Osallisuutta edistämällä vähennetään myös eriarvoisuutta
- Osallisuudesta laajasti: Osallisuustyö on paikallisesti johdettua työtä, joka yhdistää palvelut, elinkeinoelämän, järjestöt ja asukkaat. Yhteiskuntaryhmät ylittävän yhteisyyden kautta syntyy osallisuutta, yhteiskuntaryhmät ylittävää ymmärrystä ja kestävää yhteiskuntapolitiikkaa.
- Aikuisten terveystapatutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
- Yhteinen keittiö esimerkkinä: Paikalliset ammattilaiset ja asukkaat perustavat yhdessä Yhteisen keittiön. Tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen ja osallisuuden lisääminen.
- Tukea tekijöille: alueuudistus.fi/tiekartta/tuki-osallistumiseen-ja-vaaleihin
- Tukea äänestäjille: omamaakunta.fi/#asukas
- Osallistumista verkossa: www.demokratia.fi/etusivu/