Blogi: Kannabiksen käytön haittojen vähentäminen lähtee niiden tunnistamisesta
Kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten kuluessa. Myös suhtautuminen kannabiksen käytön riskeihin on muuttunut. Yhä useampi arvioi käytön riskit vähäisiksi. Päihdepalveluissamme on vähänlaisesti tarjolla apua niille, jotka kokevat omassa kannabiksen käytössään haittavaikutuksia, mutta ei kuitenkaan niin vakavia, että tuntuisi mielekkäältä hakeutua päihdehoidon piiriin.
Lue LisääBlogi: Koti on tärkein
Voisinko hetkeksi unohtaa kiireen ja pysähtyä kysymään itseltäni ja läheisiltäni, kuinka voimme ja mitä tarvitsemme? Voisiko ruutuaikaa vähentää ja lisätä läsnäoloa läheisten kanssa? Jo pienellä muutoksella voi olla valtava merkitys. Lisätietoa Elämäni Sankari ry:n Koti on tärkein -kampanjasta www.kotiontarkein.fi
Lue LisääBLOGI: Koko maailma tarvitsee kaveritaitoja
Hatunnosto ja kiitos Joe Bidenille, USA:n uudelle presidentille, joka osoitti, miten tärkeää on luoda rakenteita ja arvoja, jotka vahvistavat yhdessäolon taitoja, joiden avulla tulemme toimeen toinen toistemme kanssa. Biden ilmoitti...
Lue LisääBlogi: Vankien päihde- ja mielenterveyskuntoutus on riittämätöntä
Terveystutkimuksen mukaan 83 prosentilla vangeista on päihdeongelma ja myös merkittävä osa rikoksista tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena. Monet lyhytaikaisvangit kulkevat vankilan ja siviilin väliä, ja siksi heidän ongelmiinsa ei ehditä tarttua missään.
Lue LisääBlogi: Uusia tottumuksia, päätöksestä tekoihin
Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.
Lue LisääBlogi: Uusia tottumuksia uuden vuoden alkuun
Viettäisinkö Tipattoman tammikuun? Vai ehkä sokerittoman, kofeiinittoman? Vegaanihaastekin houkuttaa. Innoissani listaan erilaisia haasteita ja uuden vuoden lupauksia, joihin voisin lähteä mukaan. Tästä tulee hyvä! Reipas ja kukoistava versio minusta odottaa vuoden 2021 helmikuussa!
Lue LisääBlogi: Uuden vuoden ensimmäinen lahja itselle
Jotkut selkeästi hyvät asiat ovat varsin yksinkertaisia. Kun yöuni alkaa heikkenemään, paikkoja kolottamaan ja mieli mustumaan, löytyy ”neliapila”, josta voisi koittaa ottaa kiinni: ”Enemmän liikuntaa, enemmän unta, terveellinen suhde ruokaan, ei päihteitä”.
Lue LisääBlogg: Vit januari – hitta nya vanor
Vit januari -kampanjen är känd sedan länge i folkmun som ”Tipaton Tammikuu” och har sitt ursprung redan från 1940-talet. Historien berättar att kampanjen ordandes för att visa solidaritet för soldaterna på fronten, men idag utmanar kampanjen till att stanna upp och fundera på orsaker till eget alkoholbruk och situationer där alkoholanvändning förekommer.
Lue LisääBlogi: Lämpöä ja tukea – Turvaverkko tukena
Päihdetyöntekijät ovat suomalaisen yhteiskunnan ihmisoikeustaistelijoita! Me pidämme huolta asiakkaistamme, ihmisistä, joiden arki on erityisen haastavaa. Ei ole oikein, että ihmisillä on nälkä, kylmä ja he voivat silminnähden huonosti. Ketään ei saa jättää yksin!
Lue LisääBlogi: Nuoren kasvattamiseen tarvitaan koko kylä
Päihteet kiinnostavat nuoria, sillä päihteet ovat osa sitä yhteiskuntaa ja todellisuutta, jossa nuoret elävät, ja on luonnollista haluta tietää niistä enemmän. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että nuoret aloittaisivat minkään päihteiden käytön.
Lue LisääBlogi: Päihdehaasteet eivät katso taustaa
Työskentely eritaustaisten yhteisöjen parissa on osoittanut, että monesti päihde-teeman esille nostamista vaikeuttaa jo se, että päihteiden käyttö ei ole sallittua monessa kulttuurissa tai uskonnossa. Sen vuoksi onkin tärkeää ymmärtää, missä ja millä tavoin asiaa lähestytään. Päihteet eivät katso taustaa ja näin ollen ongelma ei katoa vaan enemmänkin ongelmista tulee usein käsittelemättömyyden myötä vaikeampia.
Lue LisääBlogi: Rakkautta, ihastusta vai jotain muuta?
Miten kannabis näkyy kohdennetussa nuorisotyössä ja millaisia keskusteluja ammattilaiset käyvät aiheeseen liittyen nuorten aikuisten kanssa?
Lue LisääBlogi: Humala lisää tapaturmariskiä myös mökillä ja kotona
Kesä on mainiota aikaa kunnostustöihin ja ulkona puuhailuun. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö ja siksi on hyvä tiedostaa alkoholin käytön yhteys tapaturmariskin kasvuun.
Lue LisääBlogi: Miksi pienpanimoiden myyntiä ei tule laajentaa?
Vahvistamalla väestön terveyttä, edistämällä hyvinvointia tukevia toimia ja pitämällä huolta siitä, että myös heikossa asemassa olevista huolehditaan, voidaan myös tukea elinkeinoelämää.
Lue LisääBlogi: Riippuvuus on koko lähipiirin sairaus
Päihderiippuvuus, muut riippuvuudet sekä niiden aiheuttamat ongelmat koskettavat myös riippuvuuteen sairastuneen läheisiä.
Lue LisääBlogi: Pilvikeskustelua somessa ja tomessa
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti kannabiksesta käytävästä mediakeskustelusta analyysin 21.10.-20.11.2019.
Lue LisääBlogi: Päihteetön pelikenttä kutsuu Sinua
Harrastuksilla on iso merkitys nuorten hyvinvoinnin edistäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä sekä elämän mittaisten hyötyjen tuojana.
Lue Lisääblogi: Kuka tahansa on joka neljäs
Vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelmiin liittyy riski, että heistä huolta kantavat lapset ja nuoret jäävät näkymättömäksi ja yksin kuormansa kanssa.
Lue LisääBlogi: Trendikäs Tipaton
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.
Lue Lisääblogi: Tipaton tammikuu Britanniassa
"Kuivan tammikuun tekeminen” (doing a dry January) on Britanniassa tammikuussa aina yksi suosituimpia keskustelun aiheita paitsi mediassa, myös yleisessä jutustelussa ylipäätään.
Lue Lisääblogi: Maailman helpoin tipaton – pullonpohjalasit silmille
Olemme alitajuisesti liittäneet ajatuksen vapaudesta, onnesta, rentoutumisesta ja yhteenliittymisestä nimenomaan juomiin ja juomiseen.
Lue Lisääblogi: Norja lopettaa huumeita käyttävien ihmisten rankaisemisen – seuraako Suomi perässä?
Päihdeongelmia ehkäisevä työ ulottuu paljon pelkkiä päihdekysymyksiä syvemmälle.
Lue Lisääblogi: Otetaan rahapelaaminen puheeksi!
Rahapelaamisen puheeksiotto on tehokas tapa tunnistaa riski- tai ongelmapelaaminen ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen.
Lue Lisääblogi: Narkomaani-sana on leimaava ja joutaa romukoppaan
Sanat eivät synny tyhjiössä. Kun maailma ympärillä muuttuu, myös sanoihin liittyvät konnotaatiot eli sivumerkitykset muuttuvat. Sana, joka joskus on ollut neutraali ilmaisu, ei välttämättä sitä enää ole.
Lue Lisääblogi: Puheeksi ottamisen vaikeus ja keveys
Puhuminen kannabiksesta on edelleen hyvin arvolatautunutta ja vahvoihin mielikuviin nojaavaa. Myös omat tai lähipiirin kokemukset värittävät aihetta suuntaan tai toiseen. Toisinaan kilpaillaan siitä, kenellä on enemmän tietoa aiheeseen liittyen. On...
Lue Lisääblogi: Arvostava kohtaaminen ja yhteisöllisyys lisää turvallisuutta
Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on meillä Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo...
Lue Lisääblogi: Stigma sulkee ulos monella tasolla – yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osallisuus kuuluu kaikille
Tänä keväänä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston viestinnässä on noussut vahvasti esiin huumeita ja muita päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyvä stigma, häpeäleima. Samaa aihetta käsiteltiin toukokuussa Club Health -konferenssissa Amsterdamissa. Club Health -konferenssissa...
Lue LisääMIELIPIDE: Haittoja vähentävä työ ehkäisee uusia hiv-tartuntoja
Haittoja vähentävien palveluiden avulla voidaan parantaa päihteidenkäyttäjien toimintakykyä ja elämänhallintaa Huumeita käyttävillä on todettu uusia hiv-tartuntoja. Haittoja vähentävän työn avulla tartuntoja olisi mahdollista estää. Tätä työtä tarvitaan, jotta voimme vähentää huumeiden...
Lue Lisääblogi: Lasten ja nuorten keskuudessa päihteiden käyttö polarisoituu, ylisukupolvinen syrjäytyminen on todellisuutta
Alakouluikäisten lasten kysymyksissä ja kommenteissa tulevat hyvin esiin heidän maailmassaan mukana olevat päihteet. Lasten puheissa edelleen kaikkein eniten kysymyksiä ja pohdintoja herättää alkoholi. Alkoholi on kaiken taustalla – siitä tiedetään...
Lue Lisääblogi: Musiikin kautta pääsee kiinni syvempiin tunteisiin, joita ei muuten pysty kokemaan
Itsevarmuutta ja rohkeutta hypätä uusiin asioihin Musiikilla voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Sen tietävät Jonna, 28, Touko, 24, ja Janina, 23, jotka treenaavat kuluvan kevään ajan Music Against Drugs...
Lue Lisääblogi: Nuorten tupakointi vähenee, nikotiiniriippuvuus ei – nuuskaa virtaa maahan yhä enemmän
Nuorten tupakointi on vähentynyt huimasti viime vuosina eivätkä nuoret enää pidä tupakointia trendikkäänä. Valtaosa 12-18-vuotiaista nuorista ei ole edes kokeillut tupakkaa, kun vielä vuosituhannen alkupuolella tilanne oli päinvastainen. Liiketoimintansa jatkuvuuden...
Lue Lisääblogi: C-hepatiitin uusiin hoitolinjauksiin varauduttava kunnissa
04.01.2019 THL valmistelee C-hepatiitin valtakunnallista hoitopolkua. Tarkoituksena on lisätä hoidettujen tartuntojen määrää ja vähentää uusia tartuntoja. Professori Martti Färkkilän 09/2018 pääkirjoituksessa Duodecim-lehdessä todetaan, että Suomi sitoutuu WHO:n asettamaan tavoitteeseen C-hepatiitin...
Lue Lisääblogi: Alkoholilain uudistuksen vaikutuksia lapsiin seurattava erityisen tarkasti
Helsingin Sanomien artikkelissa 25. marraskuuta kysyttiin THL:n kommentteja siihen, miksi ennusteet alkoholin kulutuksen kasvusta eivät ole toteutuneet. Kuten artikkelistakin kävi ilmi, syitä on monia. Tällä hetkellä alkoholin kulutus on kääntynyt...
Lue Lisääblogi: Huumeiden käyttöhuone vähentää käytöstä aiheutuvia haittoja
Helsingin kaupunginvaltuusto päättää huumeiden käyttöhuoneen pilotoinnin selvitystyön aloittamisesta keskiviikkona. Norjassa vastaava turvallinen ja valvottu käyttötila on ollut toiminnassa Oslossa jo vuodesta 2005 ja Bergenissä vuodesta 2016. Käyttötilat ovat suunnattu kaikista...
Lue LisääValvottu huumeiden käyttöhuone lisää ympäristön viihtyisyyttä
Helsinkiläisistä lähes 80 prosenttia kokee tärkeänä päihde- ja mielenterveyspalveluiden lisäämisen. Käyttöhuoneet vähentävät ympäristölle muutoin aiheutuvia häiriöitä, mutta tila herättää usein kiivasta vastustusta naapurustossa. Vierailin kesällä Norjan länsirannikolla Bergenissä, jossa tutustuin...
Lue LisääKesä on juoksukaljojen sesonkiaikaa
Näpistelijöiden jahtaaminen turhauttaa kauppiaita, yhteistytöllä vähemmän näpistyksiä? Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset kaupat pitävät kyseenalaista kärkisijaa arvioitaessa kauppojen kokonaishävikkiä. Suurin osa hävikistä muodostuu varkauksista. Varkauksiin syyllistyy myös henkilökunta, jonka osuus hävikistä...
Lue LisääVieraskynä-blogi: Siloteltu ulkoasu ja ratkaisun avaimet
Miten kuvittaa juttu huono-osaisesta – siinä niin ikään asia, joka tuntuu aiheuttavan tiedotusvälineille ongelmia. Huono-osaisuus näkyy nimittäin usein myös päällepäin. Huomaan sen jo itsestäni, kun matkaan kaupungille, jossa ihmiset ovat...
Lue LisääVieraskynä-blogi: Huono-osaisuuden kaunisteltu totuus
Kaikki ne toimittajat, jotka ovat tehneet juttuja pienituloisista, työttömistä, pitkäaikaissairaista, päihdepotilaista, köyhistä tai leipäjonon asiakkaista, ovat kohdanneet saman haasteen: miten kertoa ongelmista, jotta ne koskettaisivat ja herättäisivät lukijoissa myötätuntoa, mutta...
Lue LisääOnnellinen isyys syntyy kohtaamisissa
”Saanko mahdollisuuden isyyteen, vaikka minulla on päihdeongelma? Tiedän kyllä, että olen tehnyt paljon väärin, mutta enkö mäkin ansaitse mahdollisuuden? Ettekö te usko, että mä voin muuttua? Varmaan voin, vaikka kukaan...
Lue LisääHarjoittelussa EHYT ry:llä
Aloittaessani noin 3 kuukauden mittaisen harjoittelujaksoni koordinaatiossa ja koulu- ja pelityön osastoilla EHYT ry:llä, olin lähes täysin tietämätön järjestötyöstä. Nyt puolivälin ylittäneenä, uskallan sanoa, että sukellus syvään päähän on onnistunut....
Lue LisääValmiiksi väsyneinä työelämään? Korkeakouluopiskelijoiden jaksamisen tukeminen
Korkeakouluopiskelijoiden opinnoissa jaksamisen tilanne on huolestuttava, sillä Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2016) perusteella opiskelijoiden psyykkinen oireilu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Puolella opiskelijoista on masennuksen ja ahdistuksen oireita, kokemuksia jatkuvasta ylirasituksesta ja uupumuksesta....
Lue LisääSekava käytös pelottaa
Lapsille pidettävillä Kaupunki kuuluu kaikille -oppitunneilla on vaikuttanut siltä kuin lapset olisivat pitkään odottaneet, että joku kysyisi heiltä asioista, jotka ovat tuntuneet pelottavilta. Lähes jokainen oppilas on halunnut kertoa kokemuksistaan....
Lue LisääHäpeä on syy ja seuraus
Häpeä on eräs kaikkein tavallisimmista päihderiippuvaisten läheisilleen aiheuttamista haittakokemuksista. Lasinen lapsuus -toiminnan teettämän kyselytutkimuksen mukaan aikuisten alkoholinkäytöstä on kärsinyt lapsuudenkodissaan neljännes suomalaisista (24 prosenttia joskus ja 2 prosenttia usein). Haittoja...
Lue LisääKysymys joka voi pelastaa elämän – ota itsemurha-ajatukset puheeksi
Tänäänkin todennäköisesti 25, mahdollisesti jopa yli 100 ihmistä yrittää riistää itseltään hengen. Eikä vain tänään, vaan vuoden jokaisena päivänä todella moni miettii elämänsä päättämistä. Suomessa itsemurhaa yrittää vuosittain arviolta 10...
Lue LisääJätä se juoppo! Ihmiset eroavat nykyisin liian heppoisin perustein!
Nämä tokaisut loukkaavat ihmisiä, joita kohtaan työssäni päihde-erityisiä eroryhmiä ohjatessani. Yritetty on – sekä vierellä kulkemista että eroamista. Vaikka päihderiippuvuus sairastuttaa usein koko perheen, ei ole olemassa niin sanotun päihdeperheen...
Lue LisääÄlä häpeä, hae apua!
”Moi, mä oon Juuso ja mä tarviin apua. Oon pelannu pokeria tosissani reilun vuoden, se alkoi ihan pienestä mutta viimesen kuukauden aikana oon hakeutunu aina vaan isompiin pöytiin. Voitinkin välillä...
Lue LisääHuumeiden ongelmakäyttäjä – järjestyshäiriö vai yhteistyökumppani?
Huumeiden ongelmakäyttäjien määrä Suomessa on kasvanut. Poliisin tuoreet tilastot kertovat, että myös huumausainerikosten määrä on ollut nousussa neljänä peräkkäisenä vuonna. Ihmisiä päätyy huonokuntoisina kaduille, koska päihdehoito on riittämätöntä. Julkisilla paikoilla...
Lue LisääJärjestöverkostossa seurataan ympäristön muutoksia
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston toiminta on keskittynyt pitkään alkoholilain kokonaisuudistukseen. Järjestöt ajoivat päivitettyä, mutta tutkittuun tietoon pykälänsä pohjaavaa lakia. Lain lopputulema on osoitus siitä, että poliittisen päätöksenteon kulttuuri on muuttunut. Järjestöjen...
Lue LisääVieraskynä-blogi: Tipaton ja lipaton tammikuu
Alkoholin käyttö on vähän niin kuin liukkaat kelit. Ei jokainen ihminen liukastu jokaisena iljanteisena päivänä. Kun liukkaita kelejä on tarpeeksi pitkään ja kun muutama miljoona suomalaista on liikkeellä, niin yllättäen...
Lue LisääHoukutusten highway
Vähän alkoholia nauttivien elämässä tipaton kuukausi tuskin tuottaa tuskaa. Usein Tipattoman Tammikuun viettäminen mielletäänkin nenänvalkaisukuukaudeksi niille, joilla ilojuomia kuluu runsaammin. Mielestäni kokonaan alkoholiton kuukausi on kuitenkin hyvä oppimiskokemus kaikille. Miten...
Lue LisääTipaton luo kasvua
Suomen kielessä on yli 900 ilmaisua eriasteiselle päihtymykselle. Myös sille, että ollaan käyttämättä alkoholia, ollaan tipattomalla, on lukuisia termejä. Yleisen käsityksen mukaan Tipaton tammikuu on suomalaista kansanperinnettä, syntynyt kansalaisten sisäistyneestä...
Lue LisääMount Alkoholilain huippu lähestyy
Näillä näkymin huomenna perjantaina äänestetään alkoholilain kokonaisuudistuksesta, jonka eteen on tehty työtä jo vuodesta 2011. Mount Alkoholilain huipulle vie pitkä ja vaikeakulkuinen polku, jonka varrella on ollut niin rotkoja kuin...
Lue LisääAlkoholinkäyttö tappaa tulipaloissakin
Palokuolematilastoista nousee vahva viinan lemahdus. Pahimmillaan kymmenisen vuotta sitten tulipaloissa kuolleista yli 70 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Parin viime vuoden aikana luku on ollut reilut 40 prosenttia. Alkoholi siis...
Lue LisääVaiettujen vainajien muistoksi
Marraskuussa vietetään pyhäinpäivää, jolloin hiljennytään muistamaan poismenneitä läheisiä. Moni käy kirkossa tai haudoilla sytyttämässä kynttilän. Pyhäinpäivänä on hyvä hetki muistaa myös niitä, joiden kuolemasta usein vaietaan: huumeiden tai muiden päihteiden...
Lue LisääHuumeettomana nuorena ex-käyttäjien keskellä
Kun joskus 15-kesäisenä tulin ensimmäistä kertaa vapaaehtoistyöhön YAD:lle, en ollut aikaisemmin ollut tekemisissä huumeiden tai huumeidenkäyttäjien kanssa. Asiasta tietämättömälle entisten käyttäjien kanssa toimiminen herätti ristiriitaisia ajatuksia ja näin myöhemminkin asiasta...
Lue LisääMikä toisen voinnin kysymisessä on niin vaikeaa, että mieluummin ollaan hiljaa?
Kuulun ihmisryhmään, joka suhtautuu kampanjoihin suhteellisen skeptisesti. Mitä niistä oikeasti on hyötyä? ”Ehkäisevän päihdetyön viikolla vahvistetaan ehkäisevän työn asemaa ja lisätään sen tunnettuutta” -hyvä, se on kyllä tarpeen! Mutta toteutuuko...
Lue LisääOmantunnonvapaudella kansanterveyden puolesta
Eduskunnan alkoholilain käsittelyssä 19.9. kuultiin vastuullisia ja kansanterveyttä puolustavia puheenvuoroja salin kaikilta puolilta. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että kansanedustajat huomioivat terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden lausunnot ja näkemykset siitä, mitä maassamme...
Lue LisääArkinen alkoholi
Tykkäätkö täytekakusta? Julkaisetko sometileilläsi kuvia itsestäsi syömässä kakkua? Mitähän tapahtuisi, jos alkaisit julkaista kuvan kakkupalasta joka kerta, kun tapaat ystäviä, saat hankalan työtehtävän päätökseen, palkitset itsesi kuntoilusessiosta ja niin edelleen?...
Lue LisääHaittoja vähentävää työtä tekevät ovat nimenomaan realisteja, vaikka heitä turhasta idealismista syytetäänkin
Tämä on fakta, joka tuli jälleen kerran todistetuksi viimeisimmillä Päihdepäivillä. Heikoimmassa asemassa olevien asiakkaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat niin kiinni arkisessa todellisuudessa, että idealismi ei todellakaan ole heidän helmasyntinsä. Jos...
Lue Lisää