Blogi: Elämäntilanteet muuttuvat – muuttuvatko tavat?

Vuoden alku on useille meistä lupausten aikaa.

Jos joku elämässä on varmaa, se on muutos. Joskus muutokset tulevat omasta aloitteesta, mutta joskus muutos tulee pakotettuna. Elämän erilaiset kriisit, kuten vaikkapa sairastuminen, läheisen kuolema tai työttömyys ovat muutoksista ei-toivotuimpia. Eläköityminen, lasten saanti tai paikkakunnan vaihto voivat taas tuoda hyvinkin toivottua vaihtelua. Tärkeää muutoksessa on, miten sen ottaa vastaan ja kuinka siihen sopeutuu. Jos elämä heittää kylmää vettä päälle, miten se muuttaa totuttuja tapojamme ja asennettamme? Kun elämänmuutos on myönteinen, miten tapamme muuttuvat silloin?

Päihde- ja rahapeliriippuvuus voivat liittyä vahvasti elämäntilanteiden muutokseen. Kummassakin riippuvuudessa altistavina tekijöinä ovat mm. elämän kriisit ja taitekohdat sekä haasteet mielenterveyden ongelmien ja fyysisen terveyden kanssa. Yksinäisyys on myös usein läsnä riippuvuusongelmissa. 

Ihmisten tarinat tekevät riippuvuudet näkyväksi

Työssämme EHYT:issä kohtaamme paljon ihmisiä, joille päihteisiin ja rahapelaamiseen liittyvät ongelmat ovat totta ja liiankin arkipäiväisiä. Silloin keskustelut ja kohtaamiset ovat tärkeitä. Puhutaan sitten ihmisen omasta tilanteesta tai läheisen asioista.

Esimerkkitarinoita on liian paljon.

Nuori ihminen menetti yllättäen isänsä, peri paljon rahaa ja pelasi perinnön kasinolla. Aiemmin hän ei ollut pelannut edes lottoa. Suru ja käsittelemättömät tunteet ja opitut toimintatavat voivat saada ihmiset toimimaan vastoin järkeään.

Keski-ikäinen henkilö sai irtisanomislapun käteensä YT-menettelyn seurauksena. Elämästä katosi rytmi. Tuli kahdeksan tuntia tyhjää aikaa jokaiselle päivälle. Ihmissuhteista suurin osa oli ollut työkavereita. Yksinäisyydessä tunne epäonnistumisesta ja tarpeettomuudesta sai ihmisen täyttämään arjen tissuttelulla.

Onneksi kuulemme työssämme myös hyviä tarinoita. Kohtaamme ihmisiä, joille muutos – pakotettu tai omavalintainen – on antanut uuden mahdollisuuden. Alkoholin juomisen vähentäminen on alkanut Tipattoman tammikuun kautta, ja se on jäänyt päälle. Rahapelaaminen automaateilla on loppunut, kun on tehnyt lupauksen perheelle.

Jokainen meistä, joka tuntee jonkun riippuvuuksien kanssa kipuilevan tietää, ettei muutos parempaan ole helppo, ja se voi tuntua mahdottomalta.

Kun kohtaat ihmisen elämän muutosten keskellä tai itse elät keskellä muutosta, niin pohdi rauhassa, harkitse, puhu ja kuuntele. Vaikka aika on kiireinen, ei ihmisellä ole oikeasti kiire mihinkään.

Tiedosta, kuulostele, suunnittele ja toimi

Elämänmuutos on mahdollisuus pysähtymiselle. Muutos tuonee mukanaan monenlaisia tuntemuksia ja ehkä oireitakin, kuten ahdistusta, masennusta, unettomuutta ja jopa fyysisiä kipuja. Muutos voi myös olla täynnä iloa ja toivoa. Usein muutoksessa kuitenkin perusturvallisuuden tunne heikkenee ainakin hetkeksi ja voi tuntua, että elämästä ei saa otetta. Ihmisten sietokyky muutokselle on hyvin erilainen. Tärkeää on tiedostaa muutos, kuulostella omaa vointia, tehdä suunnitelma ja toteuttaa se askel kerrallaan. Muutoshalu lähtee aina ihmisestä itsestään.

Muutoksen sattuessa kannattaa pysähtyä ja miettiä:

  1. Mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä tällä hetkellä?
  2. Mitä asioita haluan muuttaa ja minkä haluan pysyvän ennallaan?
  3. Aloita pienistä muutoksista askel ja päivä kerrallaan.
  4. Luovu omista uskomuksista ja kyseenalaista vanha tapasi toimia.
  5. Päätä itse, missä aikataulussa etenet ja kuinka nopeasti. Tee aikataulusta realistinen.
  6. Tee itsellesi mieluisia asioita ja muista palautuminen.
  7. Ole itsellesi armollinen. Älä lannistu, jos joskus retkahdat – se kuuluu osana elämään ja muutokseen.

Tärkeää on muistaa, ettet jää yksin. Apua on aina saatavilla.

Jos rahapelaaminen tai alkoholin juominen huolestuttaa, saat vinkkejä asian pohtimiseen seuraavilta sivustoilta.

www.peluuri.fi

www.huugo.fi

www.ehyt.fi

Muista myös joka päivä 24 tuntia päivystävä Päihdeneuvonta, jossa sinua kuunnellaan ja autetaan anonyymisti ja ’ilmaiseksi: 0800 90045

Eija Pietilä, asiantuntija, rahapelaaminen

Timo Nerkko, asiantuntija, työelämä