Marraskuussa vietetään pyhäinpäivää, jolloin hiljennytään muistamaan poismenneitä läheisiä. Moni käy kirkossa tai haudoilla sytyttämässä kynttilän. Pyhäinpäivänä on hyvä hetki muistaa myös niitä, joiden kuolemasta usein vaietaan: huumeiden tai muiden päihteiden käytön seurauksena menehtyneitä.
Joka vuosi Suomessa löydetään huumeita tai väärinkäytettyjä lääkkeitä 300-350 vainajasta. Kuolemansyyt vaihtelevat myrkytyksistä tapaturmiin. Osa tapauksista on yliannostuksista johtuvia myrkytyskuolemia tai seurausta lääkkeiden, alkoholin ja huumausaineiden vaarallisesta yhdistelmästä. Esimerkiksi alkoholin, bentsodiatsepiinien ja korvaushoitolääkkeen yhteiskäyttö voi aiheuttaa kuolemaan johtavan hengityslaman. Toisaalta päihteet voivat laukaista sairauskohtauksen ja päihtyneenä usein tapahtuu onnettomuuksia ja tapaturmia, jotka olisivat ilman päihteitä kenties jääneet kokonaan sattumatta. Siksi pelkät myrkytyskuolematilastot eivät kerro koko totuutta ilmiöstä.
Huumekuolemat koskettavat satoja perheitä ja tuhansia läheisiä vuosittain. Silti aiheesta usein vaietaan. Siihen liittyy paljon vaikeita tunteita: häpeää, syyllisyyttä, pettymystä, surua ja toisinaan vihaakin. Vaikeista tunteista johtuen moni salailee asiaa ja kantaa taakkaa yksin.
Jokainen päättynyt elämä on muistamisen arvoinen. Huumekuolemien takaa löytyy ihan tavallisia ihmisiä, he ovat paljon muutakin kuin päihteiden käyttäjiä: jonkun lapsia, sisaruksia, vanhempia, ystäviä.
Kukin meistä on arvokas riippumatta siitä, millaisen elämän on elänyt. Se, ettei ole kyennyt elämään elämäänsä yhteiskunnan normien edellyttämällä tavalla, ei tee kenenkään elämästä yhtään vähempiarvoista. Siksi sytytänkin pyhäinpäivänä kynttilän kaikkien niiden muistoksi, jotka ovat menehtyneet vuoden aikana päihteiden käytön suorana tai välillisenä seurauksena.
Perinteinen huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 7.11. klo 18. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilla.
3.11.2017 Mia-Marisa Ranta, järjestö- ja viestintäsuunnittelija, Tukikohta ry
Blogiteksti on julkaistu 2.11.2017 osoitteessa www.elamavastassa.fi