Tiedote: Sähköiset palvelut tavoittaneet vain osan päihdejärjestöjen asiakkaista koronaepidemian aikana

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteisessä tutkimusohjelmassa, MIPA 2.0:ssa, työskentelevän tutkija Teemu Kaskelan mukaan päihdejärjestöjen tarjoamat sähköiset palvelut ovat tavoittaneet vain osan asiakkaista, jotka normaalisti asioivat matalan kynnyksen toimipaikoissa.

– Korona-ajan poikkeusjärjestelyt aiheuttivat matalan kynnyksen toimintojen työntekijöille myös huolta asiakkaiden päihteidenkäytöstä, lääkityksen muistamisesta, psykoosi- ja itsemurhariskistä sekä asumis- ja tukiasioista, toteaa Kaskela.

Koronepidemian vaikutuksia päihdeongelmista kärsivien ihmisten hyvinvointiin ja päihdepalveluiden organisointiin tarkastellaan Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston, EPT-verkoston, järjestämässä webinaarissa keskiviikkona 11.marraskuuta.
Seminaari on osa EPT-verkoston Virtuaaliset Päihdepäivät -tapahtumaa.

– Tilanne on monella tapaa erittäin vaikea, toteaa Juhani Vihervä pääkaupunkiseudulla toimivasta Tukikohta ry:stä päihdeongelmista kärsivien tilanteesta.

– Monella ovat tukiasiat solmussa, ja esimerkiksi omaa sosiaalityöntekijää on ollut vaikea tavoittaa. Usealla on romahtanut myös fyysinen kunto. Epidemian edetessä ovat lisääntyneet häädöt ja häätöpuhe.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihteet ja riippuvuus -yksikössä meneillään olevassa tiedonkeruussa on saatu samankaltaisia havaintoja.

– Moni asunnoton vietti keväällä aikaansa ulkona, julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa. Kadulta tuli myös tietoa, että ihmisiä ajettiin ulos julkisista tiloista takaisin kadulle, toteaa tiedonkeruuseen osallistunut Inari Viskari päihteet ja riippuvuus -yksiköstä.

– Ihmiset ovat olleet väsyneitä, nälkäisiä ja normaalia huonommassa kunnossa. Osan kohdalla hygienian hoito on ollut haasteellista kadulla ollessa. Esimerkiksi nuorten kertoman mukaan he eivät päässeet tai mahtuneet yöaikana sisätiloihin lepäämään, vaan ovat joutuneet yöpymään esimerkiksi yleisissä vessoissa, rautatieasemalla ja kauppakeskuksissa.

Lisätietoa webinaarin ohjelmasta löytyy Virtuaalisten päihdepäivien sivuilta osoitteesta: www.päihdepäivät.fi

Webinaarin avaa Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka. Webinaarissa vieraileva apulaispormestari Sanna Vesikansa käsittelee puheenvuorossaan Helsingin kaupungin toimenpiteitä epidemia-aikana.