Tiedote: Alkoholiveron korotukset tärkeä osa haittaverojen korotusta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kiittää budjettiesityksen kirjauksia haittaverojen korotuksiksi. Järjestöt muistuttavat kuitenkin, että alkoholiveron korotukset ovat tärkeä osa kansanterveyttä vahvistavaa verotusta.

Budjettiesityksessä tupakkaveron sekä virvoitusjuomaveron korotus ovat askel oikeaan suuntaan. Alkoholiveroa ei kuitenkaan olla korottamassa ensi vuonna, vaan sitä korotetaan myöhemmin hallituskauden aikana 50 miljoonalla eurolla.

– Haluamme muistuttaa, että alkoholiveron korotus on tärkeätoimenpide alkoholin kulutuksen ja alkoholihaittojen vähentämiseksi. Poliittisten päätösten tulee olla sellaisia, että ihmisten on helppoa tehdä valintoja, jotka lisäävät terveyttä ja hyvinvointia, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtaja Mirka Vainikka sanoo.

Usein alkoholiveron korotuksien tarpeettomuutta perustellaan matkustajatuonnin kasvulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholin matkustajatuonti kasvoi 2018 toukokuun ja 2019 huhtikuun aikana väkevien juomien, väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten sekä viinien ja siidereiden kohdalla. Matkustajatuonti väheni kuitenkin oluissa ja long drink -juomissa.

– On hyvä huomata, että matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on pieni. Meidän tulee pyrkiä vähentämään kaikkea kulutusta, Vainikka toteaa.

Alkoholin kokonaiskulutus on Suomessa laskenut useiden vuosien ajan, mutta vuonna 2018 laskeva trendi pysähtyi. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluu lähes 50 sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöä. Moniäänisessä joukossa on yleishyödyllisiä järjestöjä, palveluntuottajia ja potilasjärjestöjä.

Lisätiedot:

Mirka Vainikka
vt. puheenjohtaja
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
puh. 040 093 7128
mirka.vainikka(at)irtihuumeista.fi