Onnellinen isyys syntyy kohtaamisissa

”Saanko mahdollisuuden isyyteen, vaikka minulla on päihdeongelma? Tiedän kyllä, että olen tehnyt paljon väärin, mutta enkö mäkin ansaitse mahdollisuuden? Ettekö te usko, että mä voin muuttua? Varmaan voin, vaikka kukaan ei tunnu uskovan…Me halutaan pysyä yhdessä ja saada tämä lapsi yhdessä.”

Päihdeongelmaan ei ole helppo hakea apua on sitten mies tai nainen. Moni odottava isä kokee jäävänsä yksin ongelmansa kanssa. Isä haluaa tukea puolisoa, mutta ympäristö helposti lähtee tukemaan äidin odotusta ja päihteiden vähentämistä sellaisella ajatuksella, että äidin on helpompi ottaa apua vastaan yksin. Perhekuntoutukseen, jossa tuettaisiin isyyttä ja orastavia vuorovaikutustaitoja sekä päihdeongelmasta kuntoutumista, isät eivät koe pääsevänsä helposti.

Käykö niin, että hoidettaessa miesten päihdeongelmaa hoidetaan ongelmaa ja miestä, mutta isyys ja puoliso unohdetaan? Kuitenkin päihdepalveluiden asiakkaista iso osa on miehiä ja väitän, että heistä moni on isiä. Meidän kokemuksen mukaan juuri isyys on motivaation lähde hoitoon hakeutumiselle ja se luo uskoa tulevaisuuteen. Tiedämme myös, miten suuri negatiivinen vaikutus päihteiden käytöllä on lapsen kehitykseen sekä isän ja lapsen väliseen vuorovaikutussuhteeseen.

Moni mies on kertonut, että juuri omien vanhempien päihteiden käyttö ja sen seuraukset ovat tuottaneet kipeitä tunteita ulkopuolisuudesta, ohittamisesta, arvottomuuden tunteesta, yksin jäämisestä ja osattomuudesta. Näistä kokemuksista ja tunteista miehen oma juominen on saanut alkunsa. Toiveesta, että joku näkisi, hyväksyisi, kuuluisi joukkoon. Omien tunteiden tunnistaminen ja sanoittaminen on tuntunut mahdottomalta tehtävältä ja taas juominen on tuonut pienen helpotuksen tähänkin tuskaan.

Joo, mutta kyllä mä olen tiennyt, että ei tähän lapsia voi tehdä. Mä jähmetyin kauhusta, kun kuulin että olen tulossa isäksi ja samalla olin valtavan onnellinen. Mä haluan aivan valtavasti tehdä toisella tavalla kuin mun omat vanhemmat. Onneksi mä uskalsin hakea apua. Et usko miten onnelliseksi lapsi tekee mut ja se, että mä saan olla isä. Voi kun mä olisin uskaltanut aikaisemmin.

Sitä mekin toivomme. Oli hätä sitten pieni tai suuri. Olit sitten omainen tai käytit päihteitä itse. Tule juttelemaan nimettömästi Chatissa, WhatsAppissa, sähköpostilla tai soita. Me olemme sinua ja perhettäsi varten. Me osaamme auttaa, kun päihteet mietityttävät ja odotat vauvaa tai sinulla on pieni lapsi. Löydät meidät täältä. https://ensijaturvakotienliitto.fi/tietoa-liitosta/nain-me-autamme/apua-…

Sirpa Hopiavuori, psykoterapeutti, Ensi- ja turvakotienliitto