tiedote: Musiikilla päihde- ja mielenterveysongelmien stigmaa vastaan

Päihteiden käyttö ja mielenterveyden ongelmat liittyvät usein yhteen, ja molempiin liittyy vahva stigma, häpeäleima.Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Mental Beauty Records järjestivät valtakunnallisen Se voisit olla sinä -biisikilpailun, jossa etsittiin kappaletta ravistelemaan ajatuksia ja purkamaan stigmaa.

– Päihteitä käyttävät ja mielenterveysongelmaiset ihmiset törmäävät päivittäin ennakkoluuloihin, jopa syrjintään. Tämän biisikisan tavoitteena oli tehdä näkyväksi tuota stigmaa. Saimme lyhyessä ajassa valtavan määrän osallistujabiisejä, kaikkiaan 130, mikä kertoo siitä, miten tärkeä ja koskettava aihe tämä on, sanoo Mental Beauty Recordsin hankepäällikkö Sampo Riskilä.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston vt. puheenjohtaja Mirka Vainikka toteaa, että luovaan toimintaan ja musiikin tekemiseen on tärkeä kannustaa.

– Olen ylpeä näistä taiteilijoista, jotka ovat sanoittaneet ainutlaatuisella tavalla elämää ja sitä, että jokainen voi pudota, ja jokainen voi nousta. Nimensä mukaisesti, se voisit olla sinä, Vainikka sanoo.

Biisikisan voitti Paula Turkkilan ja Jussi Perälän säveltämä, Jaakko Linnovaaran sanoittama ja Kirsikka Kurvin esittämä Myrkkyä Veressä.

– Myrkkyä veressä on koukuttava kappale, joka toi kylmät väreet. Teksti oli konkreettinen ja puhutteleva. Kaiken kaikkiaan hyvä pop-biisi, jossa kisan teema tulee hyvin esiin, tuomaristo kommentoi voittajakappaletta.

Kilpailun kappaleet saivat tuomaristolta kiitosta kautta linjan. Tuomariston mukaan biisit olivat uskottavia ja aitoja ja kiinnittyivät hyvin kilpailun stigmaa purkavaan teemaan.

Tuomaristoon kuuluivat artistit Mercedes Bentso, Onni Boi, Harri Kentala ja Mariko Pajalahti sekä Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen. Lisäksi tuomaristossa oli edustus Music Against Drugs ry:stä.

Kilpailussa palkittiin voittajabiisin lisäksi kolme muuta kappaletta Studiotecin, Musamaailman sekä Kertsi ry:n lahjoittamilla palkinnoilla. Palkitut kappaleet ovat:
Muut eivät tiedä -kappale: Hanna Kankaala (Säv. & San. & sov), tuotanto Lasse Vesala
Mul on tänään tehtävä -kappale: Emilia Neuvonen, Petter Korkman, Johanna Viksten
Siivetön-kappale: Emma Vattovaara

Voittajakappale Myrkkyä veressä on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Ei tuomita -kampanjan kesän 2019 tunnusbiisi ja kappaleelle tehtiin myös musiikkivideo. Musiikkivideon on
tuottanut, käsikirjoittanut, leikannut ja ohjannut Joni Villanen.

Biisikisa toteutettiin yhteistyössä Kertsi ry:n, Musamaailma Oy:n, Soundtools / Studiotecin sekä Fingo ry:n kanssa. Kampanja on nimetty runoilija Samppa Variksen Se voisit olla sinä -runon mukaan.

Lisätietoa:
Biisikisan kampanjasivut
Musiikkivideo EPT-verkoston YouTube-kanavalla
Kappale Spotifyssa