Houkutusten highway

Vähän alkoholia nauttivien elämässä tipaton kuukausi tuskin tuottaa tuskaa. Usein Tipattoman Tammikuun viettäminen mielletäänkin nenänvalkaisukuukaudeksi niille, joilla ilojuomia kuluu runsaammin. Mielestäni kokonaan alkoholiton kuukausi on kuitenkin hyvä oppimiskokemus kaikille. Miten selvitä houkutusten higwaylta maaliin voittajana? Tyyli on vapaa, mutta jonkinlainen strategia kannattaa olla takataskussa. Tässä muutama vinkki:

Kaiken perustana on vakaa, tietoinen päätös: tässä kuussa en juo alkoholia. Jos olet tiimipelaaja, haasta ystäväsi mukaan – vertaistuella voittoon! Matkan varrella on hyvä pohtia omaa suhdettaan alkoholiin. Ota tipaton kuukausi opintomatkana itseesi. Voit myös miettiä pienen palkinnon onnistuneesta tipattomasta, esim. hieronta tai hemmotteluhoito voi toimia tsempparina. Kilauta kaksi euroa jokaisesta juomattomasta annoksesta purkkiin. Vai olisiko aika uudelle harrastukselle? Tsekkaa myös mitä terveyshyötyjä saat, kun olet tipattomalla.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Älä osta alkoholia jääkaappiin tai nosta alkoholijuomat lämpimään, pois näkösältä – sen sijaan täytä jääkaappisi alkoholittomilla lempijuomillasi ja tee niistä houkuttelevia. Raikas karpalomocktail on minun suosikkini. Kannattaa myös juoda paljon vettä, ettei jano yllätä. Kauppaostoksia ei kannata tehdä silloin, kun normaalisti tekisi mieli ostaa alkoholijuomaa, esim. raskaan työpäivän jälkeen.

Jos ystäväsi eivät ole mukana haasteessa, voi sosiaalinen paine yllättää. Mieti etukäteen miten toimia ja mitä sanoa, jos joudut tilanteeseen, jossa tarjotaan alkoholia. Alkoholista kieltäytymisessä ei ole mitään noloa, päinvastoin, se on varsin muodikasta. Tutki miltä maailma näyttää ilman alkoholia.

Jos alkoholijuomat aina vaan houkuttelevat ja kuukauden tipaton tuntuu vaikealta, kannattaa miettiä miksi näin on. Apuna toimii hyvin vaikkapa Päihdelinkin juomapatatesti.

12.1.2018 Tiia Ruokosalo, kehittämiskoordinaattori, A-klinikkasäätiö

Blogi on julkaistu Tipattoman tammikuun verkkosivuilla osoitteessa www.tipaton.fi