Harjoittelussa EHYT ry:llä

Aloittaessani noin 3 kuukauden mittaisen harjoittelujaksoni koordinaatiossa ja koulu- ja pelityön osastoilla EHYT ry:llä, olin lähes täysin tietämätön järjestötyöstä. Nyt puolivälin ylittäneenä, uskallan sanoa, että sukellus syvään päähän on onnistunut. Aluksi kieltämättä tuntui, että hukun tietotulvaan. Kuitenkin mahtavan perehdytyksen johdosta olen uinut pintaan. Harjoitteluni aikana olen tehnyt työtehtäviä laidasta laitaan; on ollut eri työryhmien kokouksia, uutiskirjeiden tekemistä, kongressimessuilla vierailu ja legojen metsästystä. Viime viikot ovat keskittyneet Päihdepäivien ympärille, olemme muun muassa suunnitelleet Kohtaamisen telttaan pientä kivaa ohjelmaa. Päihdepäivillä näet miltä teltassa näyttää! Pidän harjoittelijana siitä, että minulle on myös annettu riittävästi vastuuta ja tekemisiini luotetaan.

Olen päässyt myös seuraamaan EHYT ry:n koulu- ja pelityön oppitunteja. Tunteja pidetään ympäri Suomen ja olenkin ollut mukana eri oppitunneilla Espoossa, Helsingissä ja Järvenpäässä. Viidesluokkalaisten kanssa käydyt keskustelut esimerkiksi Juteltaisko? päihdeoppitunneilla ovat olleet arvokkaita ja tunteita herättäviä. Koen, että EHYTin oppimateriaalit ovat laadukkaita ja ajankohtaisia. Materiaalien on tarkoitus herättää lapsissa ja nuorissa ajatuksia päihteistä ja pelaamisesta keskustelun kautta, ilman pelottelua. Ennen kaikkea olen itse oppinut valtavasti ehkäisevästä päihdetyöstä harjoitteluni aikana.  

Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija Noora Salo

Sosiaalialan kolmannen sektorin työt olivat kiehtoneet minua koko opintojeni ajan, mutta nyt vasta valmistumisen lähestyessä pääsin siihen käytännössä tutustumaan. EHYT ry on työharjoitteluviikkojeni aikana tarjonnut minulle runsaasti uusia kokemuksia ja näkemyksiä siitä, kuinka monipuolisesti sosiaalialalla, erityisesti ehkäisevän päihdetyön kentällä, voidaan toimia.

Kymmenen viikkoa on todella lyhyt aika, jos tavoitteena olisi saada kokonaisvaltainen kokemus EHYTin kokoisesta järjestöstä. Harjoitteluni onkin pääasiassa sijoittunut verkko- ja järjestötyön osastoille, jotka ovat osoittautuneet idyllisiksi kohteiksi monipuolisen oppimiskokemuksen varmistamiseksi. Periskooppi-chatin ja Päihdepäivien kokoisten suurten tapahtumien suunnittelun ja koordinoinnin seuraaminen on kokemus vailla vertaistaan, joita Pohjanmaalla opiskellessa en olisi osannut kuvitellakaan. Tapahtumien lisäksi järjestötyön arki on tarjonnut opiskelijalle paljon nähtävää ja koettavaa. EHYTillä on nykyaikainen ja edistyksellinen ote ehkäisevään päihdetyöhön, jota on ollut ilo seurata. Eikä suinkaan pelkästään seurata, sillä harjoittelijana olen kokenut saavani vastuuta ja mahdollisuuksia päästä tutustumaan työhön käytännössä, omia taitoja hyödyntäen.

Seinäjoen Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija Otso Mäki

EHYTin toiminta on kasvanut viime vuosina, projekteja ja hankkeita on monipuolisesti ja harjoittelijan näkökulmasta tämä onkin hyvä tapa tutustua järjestötoimintaan. EHYTissä vallitsee positiivinen ilmapiiri ja työote, vaikkakin aiheet joiden ääressä työskennellään saattavat joskus olla synkkiä ja haastavia. Olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti EHYTin toimintaan ja työyhteisö on ottanut meidät harjoittelijat vastaan avoimesti ja lämpimästi.