blogi: Nuorten tupakointi vähenee, nikotiiniriippuvuus ei – nuuskaa virtaa maahan yhä enemmän

Nuorten tupakointi on vähentynyt huimasti viime vuosina eivätkä nuoret enää pidä tupakointia trendikkäänä. Valtaosa 12-18-vuotiaista nuorista ei ole edes kokeillut tupakkaa, kun vielä vuosituhannen alkupuolella tilanne oli päinvastainen. 

Liiketoimintansa jatkuvuuden varmistamiseksi nikotiiniteollisuus tarvitsee uusia kuluttajia ja uusia nikotiinituotteita, kun perinteisten hohto hiipuu. Nuuskateollisuus onkin ovelasti onnistunut uusilla keinoilla ujuttautumaan nuorten maailmaan.  Nuori, nikotiiniriippuvainen kuluttaja on pitkäaikainen asiakas.

Tupakka- ja nikotiinituotteet eivät ole tavanomaisia kulutushyödykkeitä, vaan ne joko sellaisenaan tai palamis- ja aineenvaihduntatuotteena ovat farmakologisesti aktiivisia ja myrkyllisiä. Tupakka- ja nikotiinituotteet aiheuttavat elimistössä solu- ja perimämuutoksia sekä kudosvaurioita. Lisäksi ne ovat syynä useiden vakavien sairauksien puhkeamiseen.

Lasten ja nuorten aivot ovat erityisen herkät riippuvuuksien syntymiselle, koska aivojen kehitys on vielä kesken. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö muuttaa pysyvästi aivojen rakennetta ja jopa muutama kokeilu voi saada aikaan elinikäisen nikotiiniriippuvuuden.

Tupakkalakimme kieltää nuuskan myynnin, maahantuonnin tai hankkimisen muilla keinoin. Henkilökohtaiseen käyttöön sitä saa kuitenkin tuoda kilon, mutta ei esimerkiksi lahjaksi. Lisäksi matkustajatuonti on kielletty alaikäisiltä.

Lainsäädännöstämme huolimatta nuuskaa virtaa maahan lisääntyvässä määrin.  Nuoret ostavat, myyvät ja käyttävät nuuskaa vaivattomasti.  Ulkopuolisesta vaikuttaa, että nuuskan kauppa esittäytyy nuorille harmittomana ajankuluna. Nuuskan markkinoiden rehottamisella on laajempiakin yhteiskunnallisia seurauksia.  Minkä kuvan annamme nuorille yleisesti lainsäädännön merkityksestä ja yhteisistä pelisäännöistä? Minkä kuvan annamme aikuisten välittämisestä?

EHYT ry:n tekemässä selvityksessä nuoret itse toivoivat vanhempien ottavan suuremman vastuun lastensa nuuskan käytöstä. Nuoret sanoivat, että nuuskan käyttöä pitää valvoa ja kontrolloida tehokkaammin ja siitä pitää rangaista. Eikö meidän aikuisten olisi aika puuttua asiaan?

Mervi Hara, toiminnanjohtaja, Suomen ASH ry