blogi: Lasten ja nuorten keskuudessa päihteiden käyttö polarisoituu, ylisukupolvinen syrjäytyminen on todellisuutta

Alakouluikäisten lasten kysymyksissä ja kommenteissa tulevat hyvin esiin heidän maailmassaan mukana olevat päihteet. Lasten puheissa edelleen kaikkein eniten kysymyksiä ja pohdintoja herättää alkoholi. 

Alkoholi on kaiken taustalla – siitä tiedetään paljon, mutta paljon on myös kysymyksiä aiheeseen liittyen. Lisäksi erot lasten alkoholitietoudessa ovat suuria. Osa lapsista osaa hyvinkin tarkkaan kertoa eri alkoholijuomien nimet ja erot, kun taas toisille on epäselvää mikä yhdistää siiderin ja viinan.

Polarisoituminen näkyy tässä selkeästi. Samoin näkyy se, kuinka paljon meillä vanhemmilla on asian kanssa tekemistä. On koteja, joissa suuri alkoholinkulutus on normaalia, ja koteja, joissa lapset eivät näe alkoholinkäyttöä ollenkaan.

Polarisoituminen saa lasten ja nuorten alkoholin käytön näyttäytymään vinoutuneesti meille aikuisille. Tilastot kertovat lasten ja nuorten alkoholinkäytön vähentyneen. Kuitenkin käydessämme paikallisessa ostoskeskuksessa, voimme nähdä hyvinkin nuoria lapsia, jotka ovat silminnähden humalassa, polttavat ja käyttäytyvät huonosti.

Tätä juuri on polarisoituminen. Suurella osalla lapsista asiat ovat hyvin, mutta se pieni joukko, jolla menee huonosti, on hyvin näkyvä joukko. Heidän ongelmansa eivät rajaudu vain alkoholin käyttöön, vaan koskettavat kaikkia osa-alueita heidän elämässään. Ylisukupolvinen syrjäytyminen ei ole myytti, vaan todellisuutta, joka on vahvasti läsnä joidenkin lasten ja nuorten elämässä aiheuttaen syrjäytymisen kierteen jo nuorella iällä.

Meidän aikuisten tehtävä on tukea ja auttaa niitä lapsia, jotka ovat heikoimmassa asemassa, mutta olla myös unohtamatta niitä, joilla menee hyvin. Suurin osa lapsista ei käytä päihteitä. On tärkeää, että huomioimme myös ne lapset, joilla juuri nyt kaikki on kunnossa.


Sami Teikko
Toiminnanjohtaja
Koulutus Elämään Säätiö