Artikkeli: EPT-verkoston järjestöjen tarjoama tuki ja apu joulun pyhien aikana

Tähän artikkeliin on koottu linkkejä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenjärjestöjen tarjoamaan tukeen ja apuun joulun pyhien aikana.

A-klinikkasäätiö

Lasisen lapsuuden jo perinteinen joulu-chat alkoholistien aikuisille lapsille järjestetään tiistaina 22.12. Jaetaan jouluajan herättämiä tuntemuksia ja suunnitellaan yhdessä uusia omannäköisiä hyvän mielen jouluperinteitä.
Lue lisää: https://lasinenlapsuus.fi/info/ajankohtaista/chat-2212-ajatuksia-joulusta

EHYT ry

Päihdeneuvontapuhelin

Huolestuttaako oma tai läheisesi päihteidenkäyttö? Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045, saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Soittaminen on anonyymia.

EHYT Elokolot

Kallion Elokolo on koronaturvallisesti auki kaikkina joulun ja vuoden vaihteen päivinä.
Muiden Elokolojen aukiolot löytyvät osoitteesta: ehyt.fi/ehyt-ry/toiminta-ja-hankkeet/opiskelijoille-tyoikaisille-ja-ikaantyneille/elokolo-kohtaamispaikat/

Ensi- ja turvakotien liitto

Chat-palvelut ovat avoinna myös joulun aikaan. Chateista saa apua apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin, tai kun päihteet aiheuttavat huolta.
Chatit ovat avoinna normaalisti 22.12. asti (arkipäivisin klo 10-19 ja viikonloppuisin klo 14-18)
23.12.-31.1. chatit päivystävät klo 10-16. Chatit ovat suljettuna 24.-27.12. ja 1.-3.1.
Lasten ja nuorten chat on avoinna normaalisti 22.12. asti (arkipäivisin klo 15-20).
23.12.-31.1. chat on avoinna klo 15-17. Lasten ja nuorten chat on suljettuna 24.-27.12. ja 1.-3.1.
Lue lisää: https://ensijaturvakotienliitto.fi/apua-sinulle/apua-verkossa/

Irti Huumeista ry

Valtakunnallinen vertaistukiryhmä (Teams) huumeiden käyttäjien läheisille 17.12. klo 10-11.30. Ilmoittaudu viim. edellisenä keskiviikkona klo 12:een mennessä.
Jouluna: Oletko huumeiden käyttäjän läheinen tai toipuja? Saat vertaistukea ja -apua Irti Huumeista ry:n suljetuista vertaisryhmistä. Laita liittymispyyntö hyvissä ajoin ennen joulua, niin saat tukea jo joulunpyhinä.
Läheisille: https://irtihuumeista.fi/laheisille/fb-vertaistukiryhmat-laheisille/
Toipujille: https://irtihuumeista.fi/toipujille/facebook-sivut/

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä – myös jouluna. Joulunpyhinä puhelin ja chat päivystävät joka päivä kello 14–17.  Lisätietoja Lasten ja nuorten puhelin – Nuortennetti

Mielenterveyden Keskusliitto

Neuvontapalvelut tukevat ja auttavat mielenterveyden kysymyksissä arkipäivisin myös läpi joulunajan juhlapyhien. 
Valoa-chat osoitteessa www.mtkl.fi Luottamuksellinen keskustelupaikka kaikista mielenterveysasioista. Juttele chatissa mielenterveysalan ammattilaisen kanssa arkisin kello 12–15. Vertaistukea chattaillen arkisin kello 15–18 (poikkeuksena 23.12 ja 31.12. jolloin vertaischat suljettu). 
Mielenterveysneuvontaa puhelimitse arkisin 10–15 numerossa 0203 91920.
Maksuton vertaistukipuhelin arkisin 10–15 numerossa 0800 177599.

Mieli ry

MIELI ry tarjoaa keskusteluapua läpi joulun ja uudenvuoden:
Kriisipuhelin suomeksi 09 2525 0111 päivystää 24/7. Lisätietoja mieli.fi/kriisipuhelin.
Kriisipuhelin ruotsiksi, Kristelefon, 09 2525 0112 ma, ke klo 16-20⁠, ti, to, pe klo 9-13⁠.
Kriisipuhelin arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113 ma, ti klo 11-15, ⁠ ke klo 13-16 ja klo 17-21⁠, to klo 10-15⁠.
Nuorille suunnattu Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24 (myös juhlapyhinä) osoitteessa sekasin.fi
Sekasin Discord on auki 24/7 osoitteessa discord.gg/sekasin
Keskusteluapua verkossa antaa myös Tukinet.net Kirjoita omalle tukihenkilölle tai osallistu ryhmäkeskusteluihin tai chatteihin. Aikuisille suunnattu Solmussa-chat päivystää Tukinetissä arkipäivisin ma, ke ja to klo 15-19 sekä ti klo 15-17.
Voit ottaa yhteyttä nimettömänä.

Music Against Drugs ry

Verkkokohtaamista pelien äärellä. Music Against Drugs ry:n DIGI-Ink toiminnassa mukana olevat nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet syksyn ajan streamausta Orange Cassette -nimellä. Perjantaisin toteutetuissa streamauksissa on pelailtu ja keskusteltu sekä chatissä että livenä.
Streamaukset toteutetaan Music Against Drugs ry:n toimistolta käsin perjantaisin klo 16.00 eteenpäin osoitteessa https://www.twitch.tv/orangecassette Vuoden viimeinen stream järjestetään 18.12. Digi-Ink toiminta tavoittelee muutoinkin etänä nuoria, jotka kaipaavat tukea esimerkiksi epidemian mukanaan tuomassa eristyneisyyteen, arkirytmin löytämiseen ja oman hyvinvoinnin ylläpitoon.

Raittiuden Ystävät / Raitis Linja

Raitis Linja on avoinna vuodenvaihteessakin arkisin klo 12–15. Koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Raittiuden Ystävät tarjoaa juttuseuraa ja vinkkejä hyvinvointiin arkisin klo 12–15 Raitis Linja -puhelinpalvelussa numerossa 0800 508 230. Numerossa saa tietoja raittiin elämäntavan eduista ja vinkkejä päihteettömään vapaa-aikaan. Puhelimessa on mahdollista tehdä myös alkoholinkäytön riskitasoa mittaava AUDIT-testi.
Lue lisää: http://raitis.fi/raittiudenystavat2/raitis-linja-on-avattu/

Sininauhasäätiö

Päiväkeskus Illusia Vallilassa

Avoinna joka päivä klo 9-15 ja palvelut on suunnattu asunnottomuutta kokeville ihmisille. Toimimme matalan kynnyksen periaatteella, eli myös päihtyneenä on tervetullut. Meillä on mahdollisuus saada keskusteluapua ja palveluohjausta, käydä suihkussa, pestä pyykkiä, nukkua, hoitaa asiointeja puhelimitse ja tietokoneella, lämmintä vaatetta sekä ruokaa mukaan eväskassissa. Sisätiloissa voi olla kerrallaan vain 10 henkilöä, jonka vuoksi asiointiaika on rajoitettu noin puoleen tuntiin, ellei nuku. Maskia on käytettävä koko ajan tiloissa ollessa ja tämän vuoksi ruokailu sisätiloissa ei ole tällä hetkellä mahdollista. Olemme auki myös jouluaattona, jolloin peruspalveluiden lisäksi mukaan pakataan jouluruoka. Illusia on kiinni 25.-26.12. sekä 1.1. ja 6.1.

Naisten tupa

Töölössä Sibeliuksenkatu 6 sijaitsee Naisten tupa, missä on päivystys maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-14. Palvelut on suunnattu asunnottomuutta kokeville naisille. Maskia tulee käyttää sisätiloissa. Naisten tuvalla on aina sauna lämpimänä, syötävää, mahdollisuus nukkua, lämpimiä vaatteita ja hygieniatarvikkeita, sekä mahdollisuus saada tukea erilaisissa asioissa. Myös tietokone ja asiakaspuhelin löytyy. Naisten tupa on kiinni pe 25.12. ja pe 1.1. Toiminta matalan kynnyksen periaatteella.

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli

Vallilassa Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli, joka on suunnattu päihteitä käyttäville asunnottomille 16-29 vuotiaille ihmisille. Nuoli on avoinna tällä hetkellä joka päivä klo 21-14 ja on auki myös joulun pyhinä.

Soste

Vuoden synkimpänä aikana joulu on odotettu juhla. Toisille joulu ei kuitenkaan ole ilon ja yltäkylläisyyden aika, vaan pitkiä vapaita odotetaan ahdistuneena. Järjestöt auttavat ja tukevat myös jouluna. https://www.soste.fi/uutinen/onneksi-on-joku-myos-jouluna-jarjestojen-joulun-aikana-tajoamia-palveluita/

Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin Auttava puhelin tarjoaa henkistä tukea joulun aikana, erityisesti yksinäisille. Puhelin on auki 24.-27.12. klo 15-21.
– suomenkielinen puhelin 0800 100 200
– ruotsinkielinen puhelin 0800 100 300

Suomen Valkonauhaliitto

”Tänä jouluna ehkä joulun viettotavat muuttuvat ja joulusta tulee pelkistetympi tai joudumme viettämään joulua yksin. Joulukoristeet ja ruoat voivat olla yksinkertaisempia, mutta joulun sisältö, joulun sanoma säilyy ja koskettaa meitä, vaikka jossain rakkaassa joululaulussa tai joulukortin runossa.” Valkonauhaliiton tekstissä Joulun valoa sinulle pohditaan tulevaa erilaista joulua ja tapoja olla yhdessä ja auttaa yksinäisiä. https://www.suomenvalkonauhaliitto.fi/etusivu/