Artikkeli: Asunnottomuus ei ole yhden yön juttu

Lokakuun 17. päivä vietetään jälleen Asunnottomien yötä. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta ihmistä. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkoston) päihdetyötä tekevissä järjestöissä työskennellään usein hyvin konkreettisten asunnottomuuden seurausten kanssa. Niiden ylläpitämiin päiväkeskuksiin tullaan lämmittelemään ja syömään aamupalaa ulkona vietetyn yön jälkeen.

Koronaepidemia siirsi toimintaa kaduille, jossa on tavattu aikaisempaa huonokuntoisempia ihmisiä. Monen elämänhallinta on entisestään huonontunut, mikä lisää asunnottomuuden riskiä.

Verkostoon kuuluvan Kipinä ry:n toiminnanjohtaja Helena Syväranta ja projektityöntekijä Maija Larja ideoivat Asunnottomien yöhön Twitter-hashtagin #eiyhdenyönjuttu.

Haluamme muistuttaa hashtagilla asunnottomuuden ja asunnottomuustyön pitkäkestoisesta luonteesta. Asunnottomien yö on tärkeä vuosittainen muistutus tästä, mutta tarve työlle ja tuelle on olemassa vuoden jokaisena päivä, toteaa Helena Syväranta.

Yksi asunnottomuutta ylläpitävä riskitekijä ovat hoitamattomat päihde- tai mielenterveysongelmat, joihin liittyy usein vakavia elämänhallinnan ongelmia, kuten häätökierteitä ja velkaantumista. EPT-verkoston järjestöt ovat puhuneet jo pitkään riittävän ja helposti saatavilla olevan päihdehoidon ja -kuntoutuksen saatavuuden puolesta, jota tulisi olla tarjolla riittävän pitkäkestoisesti ja myös sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmasta.

– Järjestöistä tulevista viesteistä näkyy, että päihdehoidon ja -kuntoutuksen tarvetta saatetaan arvioida usein tarkkaan esimerkiksi erilaisin diagnostisin kriteerein. Tämä prosessi voi kestää useita viikkoja ja kuukausiakin. Samalla ihminen saattaa olla jatkuvan asunnottomuusuhan alla, toteaa EPT-verkoston asiantuntija Riikka Perälä.

Päihdetyöstä ja -kuntoutuksesta ei saa unohtaa sosiaalityötä, ja sen osuutta hoidon ja kuntoutuksen arvioinnissa tulee vahvistaa.  Esimerkiksi oikein ajoitettu laitoskuntoutusjakso voi olla olennaisessa osassa turvaamassa kriisiytynyttä asumista ja estää esimerkiksi häädön, jatkaa Perälä.

Vuoden alussa ilmestyneessä pitkäaikaisasunnottomuuden vastaisen työn ohjelmassa, Asunto Ensin 2.0.:ssa, korostetaan asuntojen riittävän saatavuuden rinnalla erilaisia asunnon turvaamisen liittyviä toimia, kuten Kela-yhteistyötä, koulutus- ja työpolkujen mahdollistamista ja löytymistä sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden integroimista aikaisempaa selkeämmin asunnottomien palveluihin ja asunnottomuustyöhän.

– Tämä on hyvä juttu, ja vie jo nyt menestyksellistä suomalaista asunto ensin -politiikkaa eteenpäin sosiaalisen kuntoutuksen suuntaan, Perälä sanoo.

Kuntouttavalle työotteelle on suuri tarve etenkin niiden kohdalla, joiden asunnottomuus uusiutuu. Siinä toteutuu myös asunto ensin-mallin ydin: ensin turvataan perustarve, asunto, jonka jälkeen voidaan lähteä työskentelemään myös kohti muita tavoitteita, toteaa Perälä.

Lisätietoa

Lisää Asunto Ensin 2.0-ohjelmasta voit lukea osoitteesta: https://asuntoensin.fi/assets/files/2020/03/EHDOTUS-ASUNNOTTOMUUSTY%C3%96N-POHJAKSI-2020-LUVUN-SUOMESSA.pdf

Linkki Asunnottomien yön kansanliikkeen sivuille, joilta löytyy mm. eri paikkakuntien tapahtumia: https://asunnottomienyo.fi/

EPT-verkoston järjestöjen toimintaa ja materiaalia Asunnottomien yönä löytyy alla olevista linkeistä:

-Tukikohta ry järjestää ulkotapahtuman ja lahjoituskeräyksen Itä-Pasilassa sijaitsevan asiakastilan edustalla: tukikohta.org/asunnottomien-yo-tukikohdassa/

-A-klinikkasäätiö on tehnyt viisi videota, joissa asunnottomuudesta kärsineet ihmiset kertovat kokemuksistaan: www.youtube.com/channel/UCVdCwmaOXMRW9mhof5aP_ig

-EHYT ry haastaa kaikkia sytyttämään Asunnottomien yön tulen lauantaina 17.10. kello 19. Linkin kautta pääsee lahjoittamaan rahaa myös matalan kynnyksen Elokolo-toimintaan. ehyt.fi/uutishuone/uutiset/koti-kuuluu-kaikille-sytyta-tuli-asunnottomien-yona-17-lokakuuta/

– Sininauhaliiton videot kertovat asunnottomuuden monista kasvoista: www.sininauhaliitto.fi/ajankohtaista/koti-on-muutakin-kuin-asunto-lauantaina-17-10-2020-vietetaan-asunnottomien-yota/