Älä häpeä, hae apua!

”Moi, mä oon Juuso ja mä tarviin apua. Oon pelannu pokeria tosissani reilun vuoden, se alkoi ihan pienestä mutta viimesen kuukauden aikana oon hakeutunu aina vaan isompiin pöytiin. Voitinkin välillä mutta nyt mun pelaamisessa ei oo enää pitkään aikaan ollu mitään järkeä. Se on oikeestaan ihan itsetuhoista jo, menen vaan ottamaan turpaani sinne. Mä en tajuu enää itteäni. Mun rahatilanne on kertyneiden pelivelkojen vuoksi kaoottinen. Oon hoitanu itselleni pelirahaa jättämällä laskuja ja vuokran maksamatta. Oon lainaillu kavereilta ja vanhemmilta. Oon ottanu pikavippejä ja vippien maksuun uusia vippejä.  Luennoilla ei oo tullu käytyä enkä jaksanu herätä tenttiin, kun yö meni pelatessa. En oo aikoihin jaksanu käydä urheilemassa. Tyttöystävä löys eilen yhden mulle tulleen perintäkirjeen. Nolotti ja hävetti, kun jouduin kertomaan, mistä on kyse. En kyllä kehdannu kertoo miten paljon oon pelannu. Tai en mä oikeestaan ees tiedä. Mitä mä nyt teen?”

Tänä päivänä todella monella suomalaisella on vaikeuksia rahan kanssa. Noin 373 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä eli luottotiedot ovat menneet. Osa ylivelkaantuneista on päätynyt tilanteeseensa liiallisen rahapelaamisen vuoksi. Mitä pahemmaksi pelaamisen ongelmat menevät, sitä hankalammaksi velkakierre niihin liittyen syvenee. Omaa toimintaa ja itseä soimataan ja moititaan. Häpeä tilanteesta estää kertomasta kenellekään ja vaikeuttaa myös avunhakemista. Moni toivoo viimeiseen asti, että seuraava pelikierros toisi voiton, joka kuittaisi kertyneet velat ja jättäisi jotain sukan varteenkin. 

Tälläkin viikolla moni pelaaja toimii kuten Juuso, ottaa ratkaisevan askeleen ja hakee apua. Pelaamisen seurauksista koettu syyllisyys ajaa heidät tekemään muutosta. Tässä muutoksessa heidän apunaan voi toimia kuka tahansa, joka tarjoaa kuuntelevan korvan ja turvallisen olkapään. Ratkaisuja voi lähteä etsimään vertaisryhmästä, jossa pääsee vaihtamaan ajatuksia samaa kokeneiden ja läpikäyneiden kanssa tai asiaa tuntevan sosiaali- tai terveysalan ammattilaisen kanssa keskustellen.

Jenni Kämppi, koordinaattori, tieto- ja tukipiste Tiltti

Tieto- ja tukipiste Tiltti tarjoaa neuvontaa ja ohjausta sekä vertaistukea ongelmallisesti pelaaville ja heidän läheisilleen. Tiltti toimii osana Peliklinikan palvelukokonaisuutta Helsingin Hakaniemessä. Peliklinikka on järjestöjen, THL:n, Soccan ja Helsingin sekä Vantaan kuntien monitoimijahanke, jossa tarjotaan monipuolisesti tukea, ohjausta ja hoitoa erilaisista peliongelmista kärsiville sekä heidän läheisilleen ja heitä työssä kohtaaville ammattilaisille. Lisätiedot: www.peliklinikka.fi tai www.tiltti.fi

Lisää aiheesta Päihdepäivien seminaarissa 9, Rohkeasti rahasta! Talous- ja velkaongelmat päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille, ja se pidetään keskiviikkona 16.5. klo 14.30 – 16.30. Lisätietoa www.paihdepaivat.fi