Päihdepäivien lipunmyynti on alkanut
Kevään Päihdepäivät 19.-20.5.2021 järjestetään kokonaan etätapahtumana verkossa!
Kevään Päihdepäivät 19.-20.5.2021 järjestetään kokonaan etätapahtumana verkossa!
Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia on neljän viikon mittainen verkkokurssi, jonka aikana saat monia tuoreita näkökulmia oman alkoholinkäyttösi tarkasteluun.
Alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi. Mitä suurempi veren alkoholipitoisuus on, sitä enemmän tapaturmariski kasvaa.
Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.
Viettäisinkö Tipattoman tammikuun? Vai ehkä sokerittoman, kofeiinittoman? Vegaanihaastekin houkuttaa. Innoissani listaan erilaisia haasteita ja uuden vuoden lupauksia, joihin voisin lähteä mukaan. Tästä tulee hyvä! Reipas ja kukoistava versio minusta odottaa vuoden 2021 helmikuussa!
Jotkut selkeästi hyvät asiat ovat varsin yksinkertaisia. Kun yöuni alkaa heikkenemään, paikkoja kolottamaan ja mieli mustumaan, löytyy ”neliapila”, josta voisi koittaa ottaa kiinni: ”Enemmän liikuntaa, enemmän unta, terveellinen suhde ruokaan, ei päihteitä”.
Vit januari -kampanjen är känd sedan länge i folkmun som ”Tipaton Tammikuu” och har sitt ursprung redan från 1940-talet. Historien berättar att kampanjen ordandes för att visa solidaritet för soldaterna på fronten, men idag utmanar kampanjen till att stanna upp och fundera på orsaker till eget alkoholbruk och situationer där alkoholanvändning förekommer.
Tipaton-kampanjalla kannustetaan miettimään oman alkoholin käytön syitä ja käyttötilanteita. Usein alkoholin käytöllä haetaan hyvää oloa tai rentoutumista. Oman kehon mielihyvähormonien tuotantoa voi aktivoida esimerkiksi liikunnan avulla.
Alkoholin välittäminen lapsille on vielä nykyäänkin tavallista. Myös uuttavuotta juhlittaessa aikuisten vastuulla on suojella lapsia alkoholin haitoilta eikä altistaa lapsia vaaralle.
Tähän artikkeliin on koottu linkkejä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenjärjestöjen tarjoamaan tukeen ja apuun joulun pyhien aikana.
Pari vuotta sitten Tipattoman vietossa tapahtui notkahdus alaspäin, mutta nyt Tipattoman suosio näyttää kääntyneen nousuun. Alkoholia käyttävistä kansalaisista 18 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2020. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12 prosenttia, ja vuonna 2018 Tipatonta vietti 11 prosenttia kansalaisista.
Päihdeongelmiin ja päihdeongelmista kärsiviin ihmisiin liittyy yhteiskunnassamme edelleen paljon negatiivisia ennakkokäsityksiä ja yleistyksiä. Ne vaikuttavat kielteisesti ongelmista kärsivien ihmisten asemaan yhteiskunnassa ja yhteisöissä ja johtavat joskus myös avoimeen syrjintään. Ehkäisevässä päihdetyössä puhutaan päihdeongelmiin liittyvästä stigmasta, …
Lue lisääStigma ehkäisevässä päihdetyössä – mistä on oikeastaan kysymys?