Artikkeli: Alkoholin haitat nousivat esille SuomiAreenan keskustelussa
Liian moni suomalainen ajattelee, ettemme mahda mitään alkoholin haitoille, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluvan A-Klinikkasäätiön verkkosivuilla todetaan. Haitat leimataan luonnonilmiöiksi ja alkoholi vapauden symboliksi. Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Juha Mikkonen muistuttaa, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin johtaisi todennäköisesti myös väkevien alkoholijuomien vapautumiseen. Kansanterveydellisesti tätä ei hänen mukaansa ole mahdollista puolustaa. Heinäkuun SuomiAreenassa käytiin keskustelua aiheesta keskiviikkona 13.7. Porissa.
Liian moni suomalainen ajattelee, ettemme mahda mitään alkoholin haitoille, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluvan A-Klinikkasäätiön verkkosivuilla todetaan. Haitat leimataan luonnonilmiöiksi ja alkoholi vapauden symboliksi. Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Juha Mikkonen muistuttaa, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin johtaisi todennäköisesti myös väkevien alkoholijuomien vapautumiseen. Kansanterveydellisesti tätä ei hänen mukaansa ole mahdollista puolustaa.
Heinäkuun SuomiAreenassa käytiin keskustelua aiheesta keskiviikkona 13.7. Porissa. Voit katsoa tallenteen keskustelusta Viinit ruokakauppaan – kenen etu, kenen ongelma? MTV-uutisten verkkosivuilta.
Keskustelussa oli mukana A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki, jonka mukaan päättäjien ei pitäisi keskittyä alkoholin saatavuuden lisäämiseen, vaan hoidon laadun ja määrän parantamiseen.
Keskustelussa mukana ollut päihdekuntoutuja Toni Vanhala totesikin:
– Ruokakaupassa on pakko käydä, ja etenkin toipumisvaiheen alussa oluthyllyjä on kierretty, ettei niihin törmäisi. Kyllä se lisäisi houkuttelevuutta, jos kaupoissa olisi esillä liian paljon alkoholia ja väkeviä. Päihdesairaudesta kärsivät miettisivät kaupassa, että saunaoluen sijaan voisi ottaa viinipullon.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pia Mäkelä puolestaan muistutti, kuinka laajaa keskustelua Suomessa tovi sitten käytiin ruokakaupoissa olevista peliautomaateista ja sen aiheuttamista haitoista peliongelmaisille. Alkoholin kanssa tilanne on täsmälleen sama.
Juha Mikkonen ei nosta alkoholin haitoista esiin vakavasta alkoholismista kärsiviä, sillä suurin osa haitoista tapahtuu kansalaisille, jotka eivät välttämättä ole riippuvaisia ja alkoholi kuormittaa niin poliisia kuin terveydenhuoltoakin.
Myös Simojoki muistuttaa, että muutokset Suomen alkoholin käytössä saadaan vaikuttamalla massaan, ei päihdesairaisiin, sillä alkoholin riskikäyttäjiä on suomalaisista yli joka kymmenes, eli 600 000.
A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaatio Aino Rukkila kiteyttää järjestön Facebook-sivuilla kokemuksensa ihmisten kohtaamisesta SuomiAreena-tapahtumassa, jossa ihmisiltä kysyttiin, mitä ajatuksia tai mielikuvia sana addiktio heissä herättää.
– Vastaukset olivat moninaisia, aivan kuten addiktiotkin. Oli antoisaa keskustella varsin laajalla ikähaitarilla olevien kävijöiden kanssa. Keskustelun ytimessä oli pääsääntöisesti alkoholi ja sen käytöstä aiheutuneet haitat.