EPT-verkoston puheenjohtajisto sai uutta tuulta purjeisiin, kun uudet työryhmien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa maaliskuun lopussa. Puheenjohtaja Yrmy Ikosen (toiminnanjohtaja, A-kiltojen liitto) luotsaama PUJO kokoontuu noin kahden kuukauden välein ja linjaa verkostoon liittyviä asioita, kehittää ja arvioi toimintaa sekä perehtyy uusimpiin vaikuttamistyön toimiin. Joka kokouksessa esitellään työryhmän kuulumiset, toimintaideat ja palautteet. Mukana…
THL:n tekemällä väestökyselyllä kartoitettiin alkoholipoliittisia mielipiteitä Suomessa. Tilastojen mukaan kannat ovat kiristyneet ja ihmiset ovat tyytyväisiä nykyisiin alkoholipoliittisiin rajoituksiin.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja, ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.
Tänä keväänä olen kohdannut verkon kautta kymmeniä alue- ja kuntavaaliehdokkaita, jotka ovat halunneet kuulla lisää ehkäisevästä päihdetyöstä ja sen järjestämisestä. Olemme neljässä verkkoinfossa käyneet läpi erilaisia teemoja kuten turvallisuutta, nuorten huumeiden käyttöä, ikäihmisten riskijuomista ja päihdehoitoon pääsyn ongelmia hyvinvointialueilla. Jokainen info aloitettiin lyhyellä katsauksella siihen, miksi ehkäisevää työtä tulisi järjestää.
Pitkään huumeaiheiden parissa töitä tehneenä voin sanoa, että viime viikot ovat tosiaan olleet pitkästä aikaa sellaiset, että huumeita tulee ovista, ikkunoista ja somesta (myös konkreettisesti). Ensin tulivat julki huumekuolematilastot, jotka ovat kauhistuttavat. Enemmän huumeisiin kuolleita kuin koskaan aikaisemmin.
Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Joka kolmas suomalainen liukastui viime talvena, kertoo Liikenneturvan kysely. Aivovamman saa vuosittain arviolta 36 000 suomalaista ja jopa 60 prosenttia niistä syntyy kaatumisten ja putoamisten seurauksena. Opettaja Kati Veijonaho kertoo oman tarinansa liukastumisestaan Pysy Pystyssä -kampanjassa.
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Päihdeongelman lähipiirissä oppii selviytymään eri keinoin. Niihin kuuluu usein esimerkiksi liiallinen miellyttäminen. Minä yritin lapsena olla helppo ja harmiton, jotta isäni ei joisi. (Hän joi silti, koska oli riippuvainen alkoholista.)
Munuais- ja maksaliitto vastustaa alkoholipolitiikan väljentämisen jatkamista. Alkoholi ei ole normaali elintarvike, eikä sen käyttöä tule arkipäiväistää. Alkoholin riskikäyttö on huolestuttavan yleistä Suomessa, ja maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia.
30-vuotias, uudistettu Päihdepäivät-tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 14.-15.5.2025 Helsingin Kulttuuritalolla. Kehitystyössä on ollut aktiivisesti mukana moniammatillinen asiakasraati, jonka päätehtävänä on ollut kehittää seminaarisisältöjä.
Tupakkalain tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta on otettava aidosti huomioon päätöksenteossa. Nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava myrkky ja uhka kansanterveydelle, painottaa Savuton Suomi 2030 -verkosto, joka on julkaissut tieteelliseen näyttöön perustuvan koosteen nikotiinista.
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo.
Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään perinteiseen tapaan viikolla 45, 4.-10.11.2024. Tänä vuonna aiheena on nikotiinipussit ja sähkötupakka. EPT-viikko on suunnattu nuorten parissa toimiville ammattilaisille, kuten peruskoulun, lukion ja ammattikoulun opettajille, kuraattoreille, terveydenhoitajille sekä nuorisotyöntekijöille ja EPT-koordinaattoreille.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut. Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleen organisointi. Alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta on 16 työntekijää.
Finland har förbundit sig till WHO:s ramkonvention om tobakskontroll FCTC. Konventionen förutsätter att man i Finland arbetar för att minska användningen av tobaks- och nikotinprodukter och arbetar för att förstärka folkhälsan.
Sote-järjestöt tekevät ehkäisevää päihdetyötä lukuisien kohderyhmien kanssa. Olipa kyse infopisteestä terveysaseman aulassa tai seminaarista alan toimijoille, on keskiössä aina ihmisten kohtaaminen. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston järjestämässä EPT-foorumissa 5. syyskuuta palkittiin päihdetyön uranuurtajia, jotka työllään tukevat, auttavat ja kohtaavat ihmisiä eri elämäntilanteissa sekä kouluttavat päihdeaiheista.
Elämme aikaa, jossa nuoret juovat maltillisemmin ja vähemmän kuin aiemmat sukupolvet. Syynä tähän ovat muun muassa yhteiskunnan sosiaaliset ja kulttuuriset muutokset. Tässä artikkelissa valotetaan alaikäisten nuorten juomatapoja sekä niiden taustalla vaikuttavia tekijöitä.
Hallitus on hylkäämässä ihmiset, joilla on päihde- tai mielenterveysongelma. Jopa kolmanneksen leikkaukset kansalaisjärjestöiltä vaarantavat matalan kynnyksen tuen päihde- ja mielenterveysongelmiin. Samalla kasvavat kustannukset ja paine julkisen sektorin palveluissa.
Päihdepäivillä on jo vuosia kokoontunut kaveriporukka, joka koostuu pitkän linjan ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoista. Eri puolella Suomea työskenteleville ystävyksille Päihdepäivät on tapahtuma, joka kokoaa säännöllisesti saman katon alle päivittämään uusimmat kuulumiset – ja kehittämään uusia yhteistyön paikkoja.
Ensimmäiset Päihdepäivät järjestettiin aikana, jolloin ehkäisevä päihdetyö vakiintui yhteiskunnassa ja alan järjestöt alkoivat tekemään ehkäisevää työtä yhdessä. Päihdetyön haasteet nykypäivänä ovat erilaisia kuin aiemmin, mutta Päihdepäivät pysyy vuodesta toiseen tärkeimpänä alan koulutuspaikkana.
Miksi uudet nikotiinituotteet kiinnostavat nuoria? Kaiken takana on tupakka- ja nikotiiniteollisuus, joka markkinoi häikäilemättömästi tuotteita nuorille ja lapsille. Lasten ja nuorten terveyden suojaamiseksi tarvitaan muun muassa aikuisten vastuunkantoa sekä lainsäädännön toimia.
Tulevaisuuden Päihdepäivät tarjoaa kävijälle tietoa ja sisältöä enemmän kuin koskaan ennen. Se on tapahtuma ja alusta, jossa kohtaavat huippuosaaminen, innovatiiviset ratkaisut ja ihmisläheinen lähestymistapa.
Päihdepäivillä ammattilaiset, päättäjät, opiskelijat ja vapaaehtoiset ovat vaihtaneet mielipiteitä ja oppineet uutta monimuotoisesta päihdetyöstä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Mikä parasta, eri vaiheissa työelämää olevat ovat saaneet mahdollisuuden kohtaamiseen. Tämä on ollut arvokasta koko alan kehitykselle.
Kehysriihessä päätetyt leikkaukset järjestöjen rahoitukseen heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä radikaalisti. Kuitenkin juuri järjestöjen erityisosaaminen on kansalaisten tärkeä apu ja tuki, jota julkinen sektori ei yksin pysty tarjoamaan. Kovimmin sote-järjestöjen leikkaukset osuvat heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.
Tule kuulemaan ajankohtaisista teemoista syksyn EPT-foorumiin 5.9. klo 9-15 ravintola Helsingissä. EPT-foorumi on EPT-verkoston uusi tapahtuma verkoston jäsenjärjestöille; henkilöstölle, vapaaehtoisille ja kokemusasiantuntijoille. Foorumissa opimme uutta, vaihdamme ajatuksia ja tutustumme toisiimme.
Päihde- ja mielenterveysjärjestöt ilmaisevat syvän huolen hallituksen suunnitelmista leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia. Järjestöjen toimintoihin esitetään massiivisia 100 miljoonan euron leikkauksia lähivuosina. Toteutuessaan leikkaukset vaarantavat järjestöjen toimintaedellytykset ja kyvyn toteuttaa tärkeää työtään.
Päihdepäivät ovat kuuluneet omaan vuosikalenteriini jo yli kaksikymmentä vuotta. Tänä aikana olen päässyt osallistumaan tapahtumaan monenlaisissa rooleissa. Olen ollut ideoimassa, suunnittelemassa ja rakentamassa monia ohjelmakokonaisuuksia. Samoin olen päässyt useasti puhumaan ja puheenjohtamaan monia tapahtumia. Lähes aina olen ollut myös osallistujana.
Harjoittelijan työ sijoittuu EHYTin koordinaatioyksikköön, joka koordinoi valtakunnallisen Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston toimintaa. EPT-verkostoon kuuluu yli 60 ehkäisevää työtä tekevää järjestöä.
Nopean huumetiedon verkosto (Nopsa-verkosto) siirtyi A-klinikkasäätiöltä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostolle (EPT-verkosto) vuoden 2024 alusta. Samalla Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Nopean viestinnän verkosto Novi yhdistettiin Nopsa-verkostoon.
Pienikin määrä alkoholia illalla vaikuttaa yöuneen. Uni kevenee jo parista annoksesta. Seuraavana päivänä olo on nuutunut, tekee mieli makeaa ja unirytmi alkaa helposti muuttua, kun päivällä on pakko ottaa torkut ja illalla tulee taas valvottua pidempään.
Oletko pohtinut nikotiinituotteista luopumista? Tai onko joku läheisesi ehdottanut asiaa? — Jo se, että lopettamisajatus on käynyt mielessä vaikkei se olekaan edennyt käytännön toimiin, kertoo siitä, että asia koetaan tärkeäksi.
Voin paljastaa, että tipaton tammikuu, tuo monille tuttu uuden vuoden skarppi aloitus tai vaihtoehtoisesti itseruoskintaväline kostean pikkujoulukauden jälkeen, oli minulle valepuku. Se oli odottamani sosiaalisesti hyväksytty syy olla juomatta ja väylä siirtyä kohti täysin alkoholitonta elämää.
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Paras tulipalo on se, joka ei koskaan syty. Eikä se yleensä syty, kun on suunnitellut, kuinka mökkiasumisen riskit minimoidaan. On tärkeää, että mökillä ei olla pellit kiinni, ei tulisija eikä sen lämmittäjä. Mikä olisikaan parempaa turvallisen talvimökkeilyn treenausaikaa kuin Tipaton tammikuu.
Viime talven keleissä miltei puolet suomalaisista liukastui, osa vakavammin, osa säilyi vammoitta. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista joka neljäs tunnusti, että liukuesteet olisivat olleet tarpeelliset viime talven liukkailla. Tämä talvi ei tee poikkeusta. Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että kun ennakoi ja varautuu, talven liikkumiset sujuvat kuin Strömsössä.
31-vuotias Mikkeliläinen Robert Kritz on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuoden ajan artistinimellä Lumous. Artistinimen takana on musiikin taianomaisuus ja lumoava tunne. Kritz on valmistellut Tipattomalle tanssittavan G-house kappaleen Dropless, mikä kannustaa erityisesti nuoria kokeilemaan Tipatonta.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti katugallupin Tipaton tammikuu pop-up tapahtumassa Helsingin päärautatieaseman asema-aukiolla 2.1. Kävijöitä kahden tunnin tapahtumassa oli noin 400.
Kuukauden aikana on mahdollista kokea tipaton elämää kokemusten kautta. Aikamääritetyn tavoitteen sijaan voit tarkastella elämänlaadussa tapahtuvia positiivisia ja negatiivisia muutoksia.
Yli 40 prosenttia Tipatonta viettäneistä kertoi pitäneensä alkoholittoman kuukauden terveyssyistä. Moni Tipattoman viettäjä tunsi olonsa virkeämmäksi Tipattoman aikana. Osa koki myös nukkuneensa paremmin. Tulokset käyvät ilmi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä.
Järjestämme heti tammikuun alkuun Tipaton pop-up tapahtuman Helsingin päärautatieaseman asema-aukiolla 2.1. klo 11.00-14.00. Tunnistat meidät EHYT ry:n pop-up teltasta, jossa jaamme maksutta kahvia ja kuumaa mehua ja kohtaamme ohikulkijoita ja keskustelemme tulevasta vuodesta, unelmista ja jaamme tietenkin ILMAISIA ÄMPÄREITÄ!
Tiesitkö, että monet kokevat nukkuvansa Tipattomalla paremmin? Tiedätkö, millaiset tekijät vaikuttavat unen laatuun tai millaisia ovat unettomuuden talousvaikutukset? Miten alkoholinkäyttö vaikuttaa unenlaatuun? Ota selvää Tipattoman hyvät unet -webinaarissa!
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto valitsi A-Kiltojen Liiton toiminnanjohtaja Yrmy Ikosen puheenjohtajakseen järjestöjohtajien kokouksessa 29.11. Puheenjohtaja edustaa EPT-verkostoa ja edistää järjestöjen yhteistoimintaa ja päihdetyötä niin, että ehkäisevän päihdetyön aiheet vahvistuvat yhteiskunnassa.
Vitsi, mikä bileilta kaupungilla! Valomerkin saapuessa on aika hiipiä kotia kohti. Nakkikioskin jono on jäätävä. Ei hätää, kotona pyöräytän makkaraperunat. Ranskikset kera makkaroiden ovat nopsasti valmistumassa. Odotellessa sängylle tuijottamaan Netflixiä.
”Kun naispuolinen päihteidenkäyttäjä uskaltautuu pyytämään apua, se on vaikuttava osoitus siitä, miten potkittu ja usein hyvinkin systemaattisesti yksin jätetty ihminen päättää vielä kerran luottaa elämään. Se on se hetki, kun naiserityistä lähestymistapaa tarvitaan”, kertoo kokemusasiantuntija Metta Sävikari.
Jokainen meistä tietää miehen ja naisen konkreettisista eroista, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole tietoisia
naisten pöyristyttävän huonosta asemasta sillä kentällä, jossa päihteet poraa kaapit
paikoilleen. Siellä ainoa käypä valuutta on armoton voima, ja heikomman asemaan jäänyt
putoaa auttamatta läpi sekä yhteiskunnan riittämättömistä tukitoimista että “omiensa”
muodostamasta yhteisöstä.
Voimassaolevan lainsäädännön mukaan hyvinvointialueen vastuulla on toteuttaa ihmisen tarvitsemat palvelut niin, että ne muodostavat yhteneväisen kokonaisuuden muun henkilön tarvitsevan hoidon kanssa. Tämä ei kuitenkaan käytännössä juurikaan toteudu.
Vaikka kaksoisdiagnoosilla viitataan kahteen erilliseen ongelmaan, kysymys on paljon vaikeammasta kolmannesta ongelmasta, joka muodostuu, kun vaikeat mielenterveys- ja päihdeongelmat yhdistyvät ongelmien punaisessa ytimessä ja sulatusuunissa 1 + 1 = 3.
Enligt lagen har patienter med dubbeldiagnos och deras närstående rätt att få vård samtidigt för både missbruk och symptom på psykisk ohälsa. I stället för att erbjuda hjälp för båda vårdas först ofta missbruksrelaterade symptomen.
Tupakointi ja muiden nikotiinituotteiden käyttö kannattaa ottaa puheeksi ja tarjota tukea lopettamiseen. Myös vertainen, joka on itse onnistunut lopettamaan tupakoinnin, voi olla tärkeä apu lopettamisprosessissa.
Olen raitistunut alkoholisti. Viimeisen kerran join alkoholia syksyllä 2008. Tiedän, mikä minua auttoi raitistumisessa ja raittiin elämäntavan ylläpidossa. Tiedän myös mikä minua ei auttanut.
Päihdehäiriöt ja muut mielenterveyden häiriöt lisäävät toistensa esiintymisen mahdollisuutta. Kaksoisdiagnoosilla viitataan lääketieteessä monihäiriöisyyteen, jossa päihdeongelma esiintyy samaan aikaan vähintään yhden muun mielenterveysongelman kanssa.
Maahanmuuttaneessa väestössä päihteiden käyttö on verrattain vähäisempää kuin koko väestössä yleisesti. Toisaalta maahantuloon liittyvät käännekohdat tai sen seuraukset, kuten trauma- ja syrjintäkokemukset, taloudelliset vaikeudet sekä sosiaalisen tuen puute voivat altistaa päihteiden ongelmalliselle käytölle.
Sadoissa perheissä käy vuosittain ilmi, että nuori käyttää huumeita. Läheisen hätä, pelko
nuoren elämän tuhoutumisesta ja tulevaisuuden näköalattomuudesta laukaisevat kriisin.
Läheiset voivat tuntea avuttomuutta toimia tilanteessa ja tuohon tilanteeseen tarvitaan
ammattilaisia auttamaan ja kohtaamaan läheisiä hädän keskellä.
os on tarpeen puhua kannabiksesta, käy keskustelua siitä, mihin kaikkeen kannabiksen käyttö liittyy ja millainen merkitys sillä on nuorelle. Jos kannabiksen käyttö täytyy lopettaa, tue nuorta tai etsikään yhdessä taho, josta nuori saa tukea. Älä jätä nuorta yksin lopettamisvaatimuksen kanssa.
”On ihmisiä, jotka haluavat ja pyytävät apua, mutta eivät sitä saa”, sanoo artisti Ville Nurminen, joka kohtaa työssään paljon päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä. Pahimmassa tapauksessa ihminen putoaa päihde- ja mielenterveyspalveluiden väliin, ja jää ilman hoitoa.
Osana yläkouluikäisille suunnattua päihdekasvatuskokonaisuutta toteutettu kysely osoittaa, että kokemukset masennuksesta ja sosiaalisesta ahdistuksesta lisäävät selkeästi nuorten kiinnostusta päihdekokeiluihin.
Suomessa on varovaisen arvion mukaan noin 250 000 adhd-oireista henkilöä, joista suurin osa diagnosoimattomia. Tunnistamaton adhd voi haitata sosiaalisia suhteita, opintoja, työllistymistä sekä kasvattaa riskiä mielenterveys- ja päihdehäiriöille.
Pimenevät illat tarkoittavat monille meistä syystöitä ja talkoita kodin ja mökin kuntoon laittamiseksi. Porukalla on hauska tehdä töitä ja lehtien haravointi voi tuntua yllättävän terapeuttiselta. Onko alkoholi pakollinen osa rentoutumista ja mökkielämää vai voisiko sen korvata jollakin muulla?
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä, mitä stigma tarkoittaa, miten ja miksi sitä pitää vähentää. Asiantuntija Kim Kannussaari alustaa ja keskustelee teemasta aina tasatunnein ke 11.10. klo 12 – 16 Porin kaupunkiolohuoneessa.
Päihde- ja mielenterveysongelmat nivoutuvat usein toisiinsa, mutta usein vain toista niistä hoidetaan. Miten lukossa olevat ovet saataisiin auki? Aiheena EPT-viikolla ja webinaarissa: Kaikki ovet lukossa – mikä estää päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta?
Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Eetunaukiolla Porissa.
Vuoden 2023 teemana on: ”Kenelle kaupunki kuuluu?”.
Osana Porissa järjestettävää Kaikkien kaupunki -kampanjaa järjestetään Elävä kirjasto -tapahtuma. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinen kirjasto, paitsi että lainaat oikean ihmisen, jonka kanssa sinulla on 15 minuuttia aikaa jutella lainattavan ihmisen teemasta.
Mikä on inhimillisyyden hinta tai elämän arvo? Mikä oikeuttaa arvottamaan yhden elämän suhteessa toiseen? 31.8. vietämme kansainvälistä huumekuolemien ehkäisypäivää, jolloin nostamme esiin niiden ääntä, jotka jäävät muuten kuulumatta.
Tupakkalain tavoitteena on savuton ja nikotiiniton Suomi vuonna 2030. Aikataulu on tiukka, joten tavoitetta kohti on mentävä konkreettisilla, yhdessä sovituilla toimilla ja menetelmillä. Savuton Suomi on ”mission possible”, mahdollinen tehtävä.
Tärkeä ehkäisevä työ sekä muut hallitusohjelmassa mainitut toimet vaikuttavat vasta pidemmän ajan kuluessa ja paheneva tilanne huumeita käyttävien ihmisten keskuudessa jatkuu yhä. Siksi olemme huolissamme tilanteesta. Ohjelmasta ei löydy kirjauksia haittojen vähentämiseksi ja huumeita käyttävien ihmisten tilanteen parantamiseksi.
EHYTin koordinoimaan Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluu tällä hetkellä 63 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Vuonna 2022 EPT-verkosto saavutti tärkeän askeleen päästessään jäseneksi STM:n Kansanterveyden neuvottelukunnan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaostoon.
Maailmalla on paljon toimivia malleja huumehaittojen ja -kuolemien ehkäisyyn. Osa niistä sopii Suomen tilanteeseen ja osasta voimme oppia. Lisäksi joihinkin ongelmiin tulee etsiä uusia ratkaisuja. Ratkaisuja ja vaihtoehtoja on tarjolla, tarvitsemme vain tahtotilaa niiden toteuttamiseksi.
Yhtälö menee todennäköisesti nimittäin näin: Viinien vähittäismyynnin tuominen ruokakauppoihin merkitsee väistämättä ja ennen pitkää myös väkevien alkoholijuomien tuloa ruokakauppoihin. Tarjonnan lisääntyminen lisää päihteiden kulutusta. Ja lopulta: kasvava kulutus lisää päihdehaittoja, joista eniten ja nopeimmin kärsivät päihderiippuvuuteen sairastuneet ja heidän läheisensä.
Alaikäiselle ei tarvitse välittää päihteitä, vaikka se tuottaisikin nuorelle pettymyksen. Nuoren päihdekokeilut voivat liittyä sosiaaliseen paineeseen, kokeilunhaluun, itsenäistymiseen tai muihin tekijöihin. Aiheesta kannattaa keskustella nuoren kanssa ja haastaa nuorta pohtimaan sitä, onko päihteiden käyttö sittenkään välttämätöntä.
”–Tutustuttuani Päihdepäiviin olen huomannut, että täällä on valtavasti osaamista ja tärkeää asiaa. Mielestäni olisi tärkeää, että myös ihmiset, jotka eivät työskentele päihdetyön kentällä kävisivät joskus kuuntelemassa. Uskallan väittää, että lähes jokaisen ihmisen lähipiirissä on joku ihminen, jota päihteet jollain tapaa koskettavat”, Helena Pöllänen kertoo.
Tupakka, maissi, vehnä ja tomaatti – miten ne liittyvät tosiinsa? Yksinkertaisesti siten, että niiden kaikkien tuottaminen vaatii viljelysmaata. Maailman tupakatonta päivää 31.5. vietetään tänä vuonna teemalla ”Ruokaa, ei tupakkaa.”
Porin kaupunki on valittu vuodeksi 2023 Kaikkien kaupunki -kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on tuoda näkyväksi sitä, miten erilaiset ihmiset kaupunkia käyttävät. Kampanjan pääviikkoa vietetään 9.–17. lokakuuta, joka päättyy Asunnottomien yön -tapahtumaan.
Päihteiden käyttö horjuttaa koko perheen hyvinvointia. Tuore kysely osoittaa, että kolmasosa suomalaisista on huolissaan läheisen päihteiden käytöstä tai mielenterveyden haasteista. Huoli kuormittaa erityisesti alle 35-vuotiaita heikossa sosioekonomisessa asemassa olevia naisia. Palveluissa tulee huomioida myös läheisten jaksaminen ja kehittää yhteistyötä ammattilaisten kanssa.
”Kokemukseni Päihdepäivistä ovat olleet hyviä ja mieleen jääviä. Teen perinteisesti muistiinpanoja ja minulla on edelleen tallessa menneiden Päihdepäivien muistiinpanoja, joihin palaan aina aika ajoin. Päihdepäiviltä jäänyt tieto on jäänyt ainakin itselläni elämään ja ajattelisin, että kun ihmiset puhuvat omista kokemuksistaan tai kertovat omasta asiantuntijuudestaan, että se siitä on aina mielenkiintoista kuulla” –Taina Heininen-Reimi.
”Mielestäni ratkaisut löytyvät palvelujärjestelmästä, että saataisiin avun tarpeessa olevat ihmiset tuen piiriin. Se hyöty, että poliisina sanotaan, että joku on väärässä ja jonkun tulee toimia toisin, on saavutettu jo aikapäivää sitten. Tuomitseminen toimii lainkuuliaiselle ihmiselle, jolla on hyvät edellytykset ymmärtää asia ja muuttaa toimintatapojaan, mutta marginaaliryhmien parissa toimiessa on hyvä ymmärtää se, ettei kyse ole välttämättä omasta halusta.” – Vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi
”Minulla on ollut tapanani sanoa koulutuksissa, että jos ihmiselle ei löydy muualta paikkaa, niin kadulta löytyy. Se katu on kova ja vie mukanaan. Miksi meidän pitää päästää asiat siihen pisteeseen, että ihmiset joutuvat kadulle, kun se paikka pitäisi löytyä yhteiskunnasta? Mikään koulutusaste tai lompakon paksuus ei suojele päihdesairaudelta. Meillä on paljon hyvää näyttöä siitä, mikä toimii. Kysymys kuuluu, miksi asioille ei tehdä mitään.” – Jenny Kaasinen Wickman, Tukialus-hanke
Hyvinvointivaltion keskeinen elementti on sen ensimmäisessä sanassa: hyvinvointi. Poliittista päätöksentekoa tulee ohjata sellaiset toimet, jotka vahvistavat ja tukevat kansalaisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Siksi me järjestöt vetoamme, että nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta.
”Irti Huumeista ry hyödyntää Päihdepäiviä henkilöstökoulutuksena. Lisäksi tilaisuus on ainutlaatuinen paikka jakaa tietoa, verkostoitua sekä pohtia sitä, miten suomalaista huumepolitiikkaa tulisi kehittää. Odotan tulevilta Päihdepäiviltä eniten kohtaamisia, ihmisiä – sitä että päästään koronan jälkeen takaisin normaaliin Päihdepäivä-moodiin. Odotan tietoa, seminaareja, sitä että ikään kuin tuuletetaan ajatuksia ja vaihdetaan tietoa.”
”Ihmisen näkökulmasta päihde- ja mielenterveyden häiriöt usein koskettavat toisiaan. Ylipäänsä mielenterveyden häiriöt altistavat päihdehäiriölle ja päinvastoin. Mielenterveyden edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö ovat hyvin samantyyppisiä silloin, kun pyritään vahvistamaan yksilössä tiettyjä ominaisuuksia, mitkä tukevat päihteetöntä elämää sekä hyvää mielenterveyttä” –Mieli ry:n strategiajohtaja Meri Larivaara MIELI ry Päihdepäivien yhteistyössä Päihdepäivät on vuodesta 1994 järjestetty koulutustapahtuma…
Huumausaineisiin liittyvät kuolemat ovat olleet pitkään nousussa. Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä HEAR etsii ratkaisuja kuolemien vähentämiseksi. Aihetta käsitellään myös Päihdepäivillä työryhmän seminaarissa ”Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä”. Mutta mistä seminaarin nimi tulee? Kuinka huumekuolemia voidaan ehkäistä? Tähän vastaa THL:n erityisasiantuntija Sanna Kailanto. Mikä sai sinut kiinnostumaan huumekuolemien ehkäisystä? ”Huumekuolemat ovat…
Emme hyväksy järjestömme työntekijöihin, vapaaehtoisiin, kokemusasiantuntijoihin tai luottamushenkilöihin kohdistettuaverkkoväkivaltaa. Tuomitsemme maalittamisen, trollauksen, kiusaamisen ja uhkailun yksiselitteisesti.Tarvittaessa voidaan ryhtyä rikoslain mahdollistamiin toimiin järjestön toiminnassa mukana olevien ihmisten turvallisuudenvarmistamiseksi. Mikäli rikollista toimintaa havaitaan, voidaan asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.Laiton uhkaus on virallisen syytteen alainen rikos silloin, kun uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä taijulkisen luottamustehtävänsä vuoksi, riippumatta…
Alkoholipolitiikan tarkoitus on vähentää alkoholin käyttäville henkilöille, heidän läheisilleen, muille ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia ongelmia ja haittoja. On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokkain keino kulutuksen ja haittojen vähentämisessä. Tällä hetkellä kaupan ala ajaa voimakkaasti saatavuuden lisäämistä vaatimalla viinejä myytäväksi päivittäistavarakauppoihin. Asiantuntija-arvioiden mukaan muutos toisi mahdollisesti ruokakauppoihin myös väkevät…
Alkoholittomat tuotteet täyttävät kauppojen hyllyjä, mutta kuka niitä ostaa? Voidaanko alkoholittomilla tuotteilla vähentää alkoholin käyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja?
Oletko jo kokemusta kerännyt viestinnän ja vaikuttamisen osaaja, jota kiinnostaa työ ehkäisevän päihdetyön ja hyvinvoinnin eteen? Tule meille töihin!
Haemme viestinnän asiantuntijan vanhempainvapaan sijaista. Työ sijoittuu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoa (EPT-verkosto) koordinoivaan yksiköön.
Päihdepäivät on Suomen suurin päihdeaiheinen koulutustapahtuma sosiaali- ja terveysalan osaajille. Tapahtuma järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 10.-11.5.2023. Tapahtumassa on 16 erilaista seminaaria ja työpajaa sekä laaja messuosasto.
Oletko kiinnostunut verkostotyöstä ja vaikuttamisesta, onko sinulla osaamista kansalaiskampanjoista? Tule meille töihin! Etsimme päällikön vanhempainvapaan sijaista.
Eduskuntavaalien alla on julkiseen keskusteluun noussut ajatus alkoholin myynnin laajentamisesta niin, että viinejä voisi jatkossa ostaa ruokakaupasta. Myynnin laajentamisen taustalla on sekä poliittisia tahoja, että elinkeinoelämän toimijoita. Terveyttä- ja hyvinvointia edistävät järjestöt ovat huolissaan alkoholin myynnin laajentamisesta.
Viinejä ajetaan ruokakauppoihin yhä näkyvämmin, ja samalla ratkaisun haittoja vähätellään. Tutkimukset kertovat selvästi, että alkoholin kulutus, sairaalajaksot ja kuolemat lisääntyisivät. A-klinikkasäätiö on koonnut viisi faktaa: näin käy, jos viinit tulevat ruokakauppoihin.