Ajankohtaista

On OK olla huolissaan kaverin pössyttelystä. On OK lähteä tilanteesta, jossa ei viihdy. On OK puhua kannabiksesta. On myös OK olla kavereiden kanssa eri mieltä päihteistä. Apua ja tukea saat verkkosivulta www.kysyminenkannattaa.fi
By Maaret Väkinen / 21.10.2020

Blogi: Rakkautta, ihastusta vai jotain muuta?

Miten kannabis näkyy kohdennetussa nuorisotyössä ja millaisia keskusteluja ammattilaiset käyvät aiheeseen liittyen nuorten aikuisten kanssa?

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 16.10.2020

Artikkeli: Asunnottomuus ei ole yhden yön juttu

Lokakuun 17. päivä vietetään jälleen Asunnottomien yötä. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta ihmistä. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää
Webinaari 1.10.: Miten tehdä saavutettavaa some-sisältöä? Aika: torstai 1.10.2020 klo 10-12 Paikka: Microsoft Teams, linkki lähetetään ilmoittautuneille Miten tehdään saavutettavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan? Mitkä ovat tärkeimmät nyrkkisäännöt ja mitä tulisi huomioida eri somekanavien kohdalla? Puhujana saavutettavuusasiantuntija Ronja Oja. Koulutus on suunnattu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenille ja tervetulleita ovat myös muut, verkoston ulkopuoliset järjestöviestijät. Koulutuksen järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.
By Maaret Väkinen / 7.9.2020

Miten tehdä saavutettavaa some-sisältöä? Webinaari 1.10.2020

Miten tehdään saavutettavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan? Mitkä ovat tärkeimmät nyrkkisäännöt ja mitä tulisi huomioida eri somekanavien kohdalla? Puhujana saavutettavuusasiantuntija Ronja Pahaoja.

Lue lisää
International Overdose Awareness Day logo
By Riikka Perala / 31.8.2020

Huumeiden käyttäjien myrkytyskuolemat ovat kasvussa. Kansainvälinen kampanja muistuttaa, että suurin osa kuolemista olisi vältettävissä

Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8., vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awareness Day (IOAD) -kampanja syntyi vuonna 2001 Australiassa, ja se on levinnyt hiljalleen ympäri maailmaa.   Suomessa kuoli...

Lue lisää
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston vuosi 2019 tiivistettynä kuvaan: Verkosto mukana järjestämässä Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuutta ja Päihdepäiviä, Verkosto kasvoi 52 jäsenjärjestöön, Päihdepäivillä 1200 kävijää, verkoston verkkosivulla 21 000 käyntiä, Tipaton tammikuu -kampanja tavoitti laajasti yleisöä teemalla Löydä uusia tottumuksia, EPT-verkosto järjesti Alcohol labelling -seminaarin yhdessä Eurocaren kanssa, päihdeteemat laajasti esillä hallitusohjelmassa, verkosto oli mukana toteuttamassa keskustelutilaisuutta SuomiAreenassa, Kaikkienkaupunki-kampanja jalkautui Helsingin keskuskirjasto Oodiin, Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana oli nuoret ja kannabis, EPT-verkosto toteutti yhdessä Mental Beauty Recordsin kanssa biisikilpailun musiikintekijöille päihde- ja mielenterveysteemalla, EPT-verkosto laati 6 yhteistä lausuntoa, ja verkoston kampanjat ja ulostulot saivat 216 mediaosumaa, verkoston puheenjohtajaksi valittiin Vanhempainliiton Ulla Siimes, verkoston järjestöt kokoontuivat 50 kertaa.
By Maaret Väkinen / 25.8.2020

Sote-järjestöihin kohdistuvat budjettileikkaukset heikentävät merkittävällä tavalla yhteiskunnan toimintakykyä ja vakautta

Ehkäisevä työ on aina kustannustehokkaampaa, kuin jo syntyneiden ongelmien paikkaaminen.

Lue lisää
Kuvassa on tietokoneen näppäimistö.
By Maaret Väkinen / 1.8.2020

Järjestöt tarjoavat tukea ja palveluja myös koronakriisin aikana

Tähän artikkeliin on kerätty tietoa tuesta ja palveluista, joita verkoston järjestöt tuottavat kansalaisille.

Lue lisää
Kuvassa mies lyö kirveellä ja teksti Tapaturmapäivä pe 13. päivä 2020
By Maaret Väkinen / 16.7.2020

Blogi: Humala lisää tapaturmariskiä myös mökillä ja kotona

Kesä on mainiota aikaa kunnostustöihin ja ulkona puuhailuun. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö ja siksi on hyvä tiedostaa alkoholin käytön yhteys tapaturmariskin kasvuun.

Lue lisää
Kuvituskuva: Tuulimyllyjä aukeassa maisemassa.
By Riikka Perala / 1.7.2020

Artikkeli: Support Don’t Punish -liike haastaa perinteisen huumausainepolitiikan

Support Don’t Punish -liike haluaa nostaa huumausainepoliittiseen keskusteluun huumeita käyttävien ihmisten omaa ääntä sekä vallitsevan huumausainepolitiikan seurauksia huumeita käyttävien ihmisten hyvinvoinnille.

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 16.6.2020

Artikkeli: Järjestöjen vahvuudet käyttöön huumekuolemien ehkäisyssä

Järjestöjen monipuolinen kokemus ja tieto tulisi saada mukaan myös huumekuolemien ehkäisytyöhön. Järjestöjen tekemässä työssä on monia etuja, joita huumekuolemien ehkäisyssä tulisi tulevaisuudessa systemaattisesti hyödyntää.

Lue lisää
Kuvituskuva pullonkorkkeja pinossa.
By Maaret Väkinen / 9.6.2020

Blogi: Miksi pienpanimoiden myyntiä ei tule laajentaa?

Vahvistamalla väestön terveyttä, edistämällä hyvinvointia tukevia toimia ja pitämällä huolta siitä, että myös heikossa asemassa olevista huolehditaan, voidaan myös tukea elinkeinoelämää.

Lue lisää
Kuvassa jalka ja katuun piirretty nuoli.
By Maaret Väkinen / 19.5.2020

Tiedote: Päihdepalveluja arvioitava uudelleen koronaepidemian takia

Moni päihdeongelmista kärsivä on jäänyt koronaepidemian vuoksi vaille säännönmukaista hoitoa ja tukea. Päihdepalveluja kehittävät ja tuottavat päihdejärjestöt sekä palveluntuottajat ovat avainasemassa, kun rakennetaan pandemian jälkeistä elämää.

Lue lisää
Kuvassa kahden eri ihmisen kädet kokoamassa palapeliä.
By Maaret Väkinen / 5.5.2020

Blogi: Riippuvuus on koko lähipiirin sairaus

Päihderiippuvuus, muut riippuvuudet sekä niiden aiheuttamat ongelmat koskettavat myös riippuvuuteen sairastuneen läheisiä.

Lue lisää
Viinpullot ravintolassa.
By Annika Eloranta / 30.4.2020

Kannanotto: Alkoholin saatavuutta ei tule lisätä – ulosmyynnin laajentaminen on uhka hyvinvoinnille

Viime päivinä on keskusteltu yritysten tukemisesta laajentamalla alkoholin ulosmyyntioikeuksia ja nostamalla ulosmyytävien alkoholituotteiden vahvuutta sekä sallimalla pientuottajille kotiinkuljetuspalvelut. Esitetty määräaikainen muutos ei koskisi vain ravintoloita, vaan myös kioskit, huoltoasemat ja...

Lue lisää
Kuvassa säästöpossu ja teksti: Oma talous saattaa nyt herättää huolta. Korkin kiinni laittamalla voi säästää pitkän pennin, sillä alkoholiin voi upota rahaa yllättävän paljon. ept-verkosto.fi/tarviinkomatan
By Annika Eloranta / 24.4.2020

TIEDOTE: Tuliko tissuttelusta uusi tapa? Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut...

Lue lisää
Piirroskuvassa viinilasi ja oluttuoppi ja teksti: Tissuttelu nostaa verenpainetta ja huonontaa unen laatua. Alkoholi on kehno apu stressin lievittämiseen. wpt-verkosto.fi/tarviinkomatan.
By Annika Eloranta / 22.4.2020

Tarviinko mä tän? -kampanja hoksauttaa vähentämään ja välttämään alkoholin käyttöä poikkeusaikana

Poikkeusolosuhteissa on hyvä miettiä omia elintapojaan ja peilata niitä vallitsevaan tilanteeseen. EPT-verkosto pyysi jäsenjärjestöjään lähettämään alkoholin käyttöön liittyviä näkemyksiä ja huolenaiheita, ja näistä tehtiin kaksi somekampanjaa. Ensimmäisessä teemana on alkoholi...

Lue lisää
Kuvituskuva Pokerin pelimerkit
By Annika Eloranta / 21.4.2020

Sininauhaliitto, EHYT, A-klinikkasäätiö ja Sosped-säätiö: Vetoomus rahapelipoliittisista toimista poikkeusaikana

Rahapelipolitiikassa tarvitaan nyt nopeita toimia kansalaisten velkaantumisen estämiseksi Rahapelipolitiikassa tarvitaan nopeita toimia, jotta koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeus-tilanteessa vältetään tarpeeton rahapeleistä aiheutuva velkaantuminen. Esimerkiksi päivittäiset ja kuukausittaiset tappiorajat pitää Veikkauksen peleissä säätää...

Lue lisää
kuvituskuva viinipullo.
By Maaret Väkinen / 17.4.2020

EHYT ry blogi: Alkoholi on huono lääke stressiin ja ahdistukseen

Korona on puhuttanut viime viikot jokaista. Tilanne on aiheuttanut ahdistusta ja suuria muutoksia monen arjessa ja näillä saattaa olla vaikutusta myös alkoholin käyttöön.

Lue lisää
Nainen istuu puistossa yksin.
By Maaret Väkinen / 15.4.2020

Kutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4.

Kutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4. klo 9 – 12.

Lue lisää
kuvituskuva vanha ja suuri puu.
By Maaret Väkinen / 7.4.2020

THL: Neuvoja päihteiden käyttäjälle koronaepidemian aikana

THL kokosi alkoholin ja huumausaineiden käyttöön, tupakointiin sekä rahapelaamiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja erityisesti koronaepidemian ja poikkeusolojen ajaksi.

Lue lisää
Pienen vauvan paljaat varpaat pilkistävät peiton alta.
By Maaret Väkinen / 6.4.2020

Insändare 3.4. HBL: Barn i utsatta livssituationer måste skyddas även under undantagstillstånd

För vissa barn innebär situationen vi befinner oss i ökad otrygghet, rädsla och våld.

Lue lisää
Kuvituskuva: nainen seisoo autiolla kadulla.
By Maaret Väkinen / 30.3.2020

Sininauhasäätiö: Asunnottomuus- ja päihdetoimijat – huoli kriisin vaikutuksista on suuri

Asunnottomuus- ja päihdetyön toimijat ilmaisevat huolensa koronaviruksen aiheuttaman epidemian vaikutuksista jo ennestään vaikeassa tilanteessa oleviin ihmisiin, kuten asunnottomiin ja päihteidenkäyttäjiin.

Lue lisää
Kuvituskuva: näppäistö ja näyttö.
By Maaret Väkinen / 18.3.2020

Blogi: Pilvikeskustelua somessa ja tomessa

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti kannabiksesta käytävästä mediakeskustelusta analyysin 21.10.-20.11.2019.

Lue lisää
Päihdepäivät logo
By Maaret Väkinen / 16.3.2020

Päihdepäivät 27.-28.5.2020 siirtyy keväälle 2021

Päihdepäivät -koulutustapahtuma siirtyy keväälle 2021. Syynä on vallitseva koronavirus (COVID-19) tilanne ja Suomen hallituksen suositus, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Lue lisää
EHYT logo
By Maaret Väkinen / 13.3.2020

Tiedote: Elokolot kiinni koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 19.4.2020 saakka

Kaikki Elokolot ovat toistaiseksi kiinni 19.4.2020 saakka.

Lue lisää
Kuvassa mies potkaisee pallon kohti maalia.
By Maaret Väkinen / 11.3.2020

Blogi: Päihteetön pelikenttä kutsuu Sinua

Harrastuksilla on iso merkitys nuorten hyvinvoinnin edistäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä sekä elämän mittaisten hyötyjen tuojana.

Lue lisää
Kuvituskuva värikkäitä sateenvarjoja taivaalla
By Annika Eloranta / 6.3.2020

Artikkeli: Tutustu EPT-verkoston vuoteen 2019

EPT-verkoston vuosikertomus on julkaistu. Vuosikertomuksessa kerrotaan toiminnasta, kampanjoista ja koulutuksista sekä vaikuttamistoimista vuonna 2019.

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By Maaret Väkinen / 25.2.2020

vastine: Huumeiden valvotulla käyttötilalla voidaan pelastaa ihmishenkiä ja auttaa huumeita käyttäviä ihmisiä avun piiriin

Valvotuilla huumeiden käyttötiloilla tavoitetaan ihmisiä, jotka muuten jäisivät sosiaali- ja terveyspalveluiden ulottumattomiin. Laadukkaasti toteutettuihin valvottuihin käyttötiloihin kuuluu myös terveysneuvontaa, jolla ehkäistään tartuntatauteja ja yliannostuskuolemia.

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 20.2.2020

Artikkeli: Taustamateriaalia valvotuista huumeiden käyttötiloista

Koottuna muutamia linkkejä taustamateriaaleihin liittyen huumeiden käyttöhuoneisiin.

Lue lisää
Kuvassa on metallisanko puupöydällä. Sangossa on Päihdepäivien keltaisia avainnauhoja.
By Annika Eloranta / 20.2.2020

HAEMME SUUNNITTELIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 54:n järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...

Lue lisää
Kuvituskuva käsi kädessä.
By Maaret Väkinen / 20.2.2020

blogi: Kuka tahansa on joka neljäs

Vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelmiin liittyy riski, että heistä huolta kantavat lapset ja nuoret jäävät näkymättömäksi ja yksin kuormansa kanssa.

Lue lisää
Kuvassa ihmisiä kokouspöydässä.
By Annika Eloranta / 18.2.2020

Artikkeli: Verkostoon kaksi uutta järjestöä: Sininauhasäätiö ja Positiiviset ry

Verkoston puheenjohtajisto päätti kokouksessaan 12.2.2020 hyväksyä Sininauhasäätiön ja Positiiviset ry – HIV Finland jäsenhakemukset.

Lue lisää
Kaksi miestä hymyilee kurkkunaamiot kasvoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia
By Maaret Väkinen / 10.2.2020

Tiedote: Tipaton tammikuu poiki yli 80 ehdotusta uudeksi tottumukseksi alkoholin tilalle

Tipattoman tammikuun aikana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry jalkautuivat Tipattoman esittelypisteellä Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Uudenmaan sairaaloihin. Esittelypisteillä keskusteltiin Tipattomasta, alkoholista ja päihteistä sekä koottiin kävijöiden ehdotuksia uusiksi tottumuksiksi alkoholin tilalle.

Lue lisää
Kolme miestä kippistää saunassa jäätelöpuikoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia www.tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 29.1.2020

Artikkeli: Yle podcast All Points North & Dry January

Dry January and Finnish alcohol consumption and policies are the topics of this All Points North podcast.

Lue lisää
"Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia." www.tipaton.fi Kuvassa tikka napakympissä.
By Maaret Väkinen / 23.1.2020

Blogi: Trendikäs Tipaton

Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.

Lue lisää
Kädet ja näppäimistö.
By Annika Eloranta / 10.1.2020

HAEMME ASIANTUNTIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 52 järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By Maaret Väkinen / 9.1.2020

artikkeli: Päihteitä käyttävän ihmisen haastattelu – muista nämä

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjesti syksyllä 2019 toimittajille suunnatun koulutuksen, jossa käsiteltiin päihteitä käyttävän ihmisen haastattelua etiikan ja kohtaamisen näkökulmasta.Huoneentaulut haastattelussa huomioitavista asioista ja termeistä on tuotettu koulutuksessa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Lue lisää
Porevettä ja limenlohkoja lasissa.
By Maaret Väkinen / 8.1.2020

blogi: Tipaton tammikuu Britanniassa

"Kuivan tammikuun tekeminen” (doing a dry January) on Britanniassa tammikuussa aina yksi suosituimpia keskustelun aiheita paitsi mediassa, myös yleisessä jutustelussa ylipäätään.

Lue lisää
kuvituskuva viinipullo.
By Maaret Väkinen / 3.1.2020

blogi: Maailman helpoin tipaton – pullonpohjalasit silmille

Olemme alitajuisesti liittäneet ajatuksen vapaudesta, onnesta, rentoutumisesta ja yhteenliittymisestä nimenomaan juomiin ja juomiseen.

Lue lisää
Tipaton tammikuu 2020: Löydä uusia tottumuksia. Otetaaks yhet? "uusiatottumuksia #tipaton
By Maaret Väkinen / 2.1.2020

tiedote: Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla

Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia.

Lue lisää
Kolme miestä kippistää saunassa jäätelöpuikoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia www.tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 18.12.2019

tiedote: Tipattoman tammikuun suosio kasvussa

EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että vuonna 2019 Tipatonta tammikuuta vietti useampi kuin vuonna 2018. Lisäksi entistä useampi jatkoi tipatonta helmikuun puolelle.

Lue lisää
Anna lapselle raitis joulu -kampanjakuva. Kuvassa pieni vauva sylissä ja teksti "Sylisi on hänelle joulun tärkein lahja".
By Maaret Väkinen / 4.12.2019

artikkeli: Anna lapselle raitis joulu

Perinteinen Anna lapselle raitis joulu -kampanja järjestetään tänä vuonna 22. kerran. Raittiuden Ystävät ry:n järjestämä kampanja muistuttaa kaikkia aikuisia päihteettömän läsnäolon tärkeydestä.

Lue lisää
Nainen ja koira kävelevät liukkaalla tiellä ja teksti: Pysy pystyssä. Kengät kelin mukaan, käytä liukuesteitä, varaa aikaa matkoihin.
By Maaret Väkinen / 2.12.2019

artikkeli: Varaa aikaa, vältä kiire ja pysy pystyssä talviliukkailla

Liukastumistapaturmista aiheutuu vuosittain paljon harmia ja kustannuksia niin yksilöille, työpaikoille kuin yhteiskunnallekin. Promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Lue lisää
Palo-Sanomat: Asiantuntija paljastaa: tämä on pahin virhe, jonka voit tehdä keittiössä.
By Maaret Väkinen / 25.11.2019

artikkeli: paloturvallisuusviikko 23.11.-1.12.2019

Paloturvallisuusviikko on vuosittainen teemaviikko, joka pyrkii parantamaan paloturvallisuutta ja herättämään yhteiskunnallista keskustelua paloturvallisuudesta.

Lue lisää
Kuvassa käsi soittaa kitaraa.
By Inari Viskari / 14.11.2019

artikkeli: Ei tuomita- se voisit olla sinä

#sevoisitollasinä biisikisan tavoite on ollut vähentää yhdessä stigmaa, joka liittyy päihteiden käyttöön tai mielenterveysongelmiin.

Lue lisää
Kuvituskuva: ihmisiä ja teksti: Toward a more humane drug policy.
By Inari Viskari / 11.11.2019

blogi: Norja lopettaa huumeita käyttävien ihmisten rankaisemisen – seuraako Suomi perässä?

Päihdeongelmia ehkäisevä työ ulottuu paljon pelkkiä päihdekysymyksiä syvemmälle.

Lue lisää
Otetaan rahapelaaminen puheeksi
By Maaret Väkinen / 7.11.2019

blogi: Otetaan rahapelaaminen puheeksi!

Rahapelaamisen puheeksiotto on tehokas tapa tunnistaa riski- tai ongelmapelaaminen ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen.

Lue lisää
Nainen istuu rannalla ja katsoo vieressään olevaa hiekkaa.
By Maaret Väkinen / 7.11.2019

blogi: Narkomaani-sana on leimaava ja joutaa romukoppaan

Sanat eivät synny tyhjiössä. Kun maailma ympärillä muuttuu, myös sanoihin liittyvät konnotaatiot eli sivumerkitykset muuttuvat. Sana, joka joskus on ollut neutraali ilmaisu, ei välttämättä sitä enää ole.

Lue lisää
Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

artikkeli: ulla siimes ept-verkoston puheenjohtajaksi

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes on valittu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtajaksi.

Lue lisää
Dimmig logik: Man får alltid bra fiilis när man röker gräs. www.tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

Meddelande: Myterna om cannabisanvändning lever starka

Det finns många olika myter om användningen av cannabis, och vi behöver därför få igång en livligare debatt som bygger på förnuft och interaktion. Skrämseltaktik är inget bra sätt närma sig ämnet.

Lue lisää
Sumeeta logiikkaa: Kannabishan on puhdas luonnontuote. www.tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

tiedote: Myytit kannabiksen käytöstä elävät vahvoina

Kannabikseen ja sen käyttöön liittyy paljon erilaisia myyttejä, ja järkevää, vuorovaikutteista keskustelua tarvitaan lisää.

Lue lisää
Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus, 5.11.2019 klo 18, Helsingin tuomiokirkossa
By Maaret Väkinen / 29.10.2019

tiedote: Huumekuolemien määrä edelleen kasvussa

Huumeisiin kuolleita muistetaan marraskuussa Helsingissä jo 20. kerran.

Lue lisää
Sumeeta logiikkaa? "Pilvestä tulee aina hyvä fiilis" tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 23.10.2019

blogi: Puheeksi ottamisen vaikeus ja keveys

Puhuminen kannabiksesta on edelleen hyvin arvolatautunutta ja vahvoihin mielikuviin nojaavaa. Myös omat  tai lähipiirin kokemukset värittävät aihetta suuntaan tai toiseen. Toisinaan kilpaillaan siitä, kenellä on enemmän tietoa aiheeseen liittyen. On...

Lue lisää
Kuvassa viinipullo ja lasi sekä teksti: "Kun kuluttaja ostaa pullon punaviiniä, hän ei todennäköisesti tiedä mitä se sisältää. Jos hän lisäksi ostaa juustoa ja leipää, niistä vuorostaan löytyy tarkat tuotesisältötiedot. Tämä on ristiriitaista." Juha Beurling-Pomoell, pääsihteeri, Kuluttajaliitto #oikeustietää #righttoknow
By Maaret Väkinen / 11.10.2019

tiedote: EU:ssa myytävien alkoholijuomien tuotetiedot pitää saada pakkauksiin

EU-lainsäädäntö edellyttää ainesosaluettelon ja ravintoainesisällön ilmoittamista elintarvikepakkauksissa, mutta yli 1,2 tilavuusprosentin alkoholijuomia asetus ei koske. Kansanterveystahot vaativat EU:ta muuttamaan asetusta niin, että se koskee myös kaikkia alkoholijuomia. EPT-verkosto, EHYT ry...

Lue lisää
Teksti: Tehdään kirjastoista turvallisia ja viihtyisiä, yhdessä. #kaikkienkaupunki.
By Inari Viskari / 23.9.2019

Tiedote: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta. KAIKKIEN KAUPUNKI -KAMPANJA KäYNNISSÄ HELSINGIN KIRJASTOISSA

Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo joutuneensa...

Lue lisää
Viinipulloja baarin tiskillä.
By Annika Eloranta / 20.9.2019

Tiedote: Alkoholiveron korotukset tärkeä osa haittaverojen korotusta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kiittää budjettiesityksen kirjauksia haittaverojen korotuksiksi. Järjestöt muistuttavat kuitenkin, että alkoholiveron korotukset ovat tärkeä osa kansanterveyttä vahvistavaa verotusta. Budjettiesityksessä tupakkaveron sekä virvoitusjuomaveron korotus ovat askel oikeaan suuntaan. Alkoholiveroa...

Lue lisää
Tapaturmapäivä 13. syyskuuta 2019: Miehille sattuu liikaa
By Maaret Väkinen / 13.9.2019

tapaturmapäivä 13.9. tavoitteena nolla tapaturmaa

Moni tapaturma on vältettävissä hyvällä suunnittelulla ja kiirettä vähentämällä. Perjantaina 13. syyskuuta vietettävä valtakunnallinen Tapaturmapäivä kiinnittää huomion tapaturmien ehkäisyyn. Vuonna 2017 kuoli tapaturmaisesti 2325 ihmistä, joista miehiä oli 65 prosenttia....

Lue lisää
Teksti: Älä sulje silmiäsi ihmisiltä. #kaikkienkaupunki.
By Inari Viskari / 29.8.2019

blogi: Arvostava kohtaaminen ja yhteisöllisyys lisää turvallisuutta

Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on meillä Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo...

Lue lisää
Kuvassa on bussi Turussa
By / 12.8.2019

Artikel: Staden tillhör alla – en kampanj mot trakasserier startar i åbo

"Staden tillhör alla" är en kampanj som vill motarbeta trakasserier och öka trivseln och mångsidigheten i stadsmiljö. Kampanjen syntes i Helsingfors hösten 2018, och ett år senare har kampanjen hittat...

Lue lisää
Tehdään matkasta turvallinen ja viihtyisä, yhdessä. #kaikkienkaupunki.
By / 8.8.2019

Turussa alkaa Kaikkien kaupunki –kampanja: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta

Päihteiden käyttö ja sekava, häiritsevä käytös julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä aiheuttaa tutkimusten mukaan turvattomuuden tunteita. Ratkaisuksi toivotaan usein lisää valvontaa. ”Valvonta lisää turvallisuutta, mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että...

Lue lisää
kuvituskuva: jalka ja asfalttiin maalattu nuoli.
By / 18.7.2019

huumeet ja nuoret aiheena suomiareenan paneelikeskustelussa

A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Helsingin Diakonissalaitos, Irti Huumeista ry, Sininauhaliitto ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestivät yhteistyössä SuomiAreenalla Huumekysymys-paneelikeskustelun 16. heinäkuuta. Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen...

Lue lisää
Kuvassa SuomiAreena-ilmapalloja.
By / 20.6.2019

tiedote: Päihdestrategian avulla päihdetyö toimivaksi ja tasa-arvoiseksi

Lähes puolet ikäluokasta 25-34 ilmoittaa käyttäneensä huumeita joskus elämässään. Päihdealan järjestöjen mielestä Suomeen tulee laatia uusi, syvällinen päihdestrategia. Päihdetyön resurssit on turvattava valtakunnallisesti. Nuorista aikuisista lähes joka toinen on joskus...

Lue lisää
Kuvassa pyörien pysäköinnin kieltävä liikennemerkki jonka ympärillä on useita pysäköityjä pyöriä.
By / 11.6.2019

blogi: Stigma sulkee ulos monella tasolla – yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osallisuus kuuluu kaikille

Tänä keväänä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston viestinnässä on noussut vahvasti esiin huumeita ja muita päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyvä stigma, häpeäleima. Samaa aihetta käsiteltiin toukokuussa Club Health -konferenssissa Amsterdamissa. Club Health -konferenssissa...

Lue lisää
Vanhat kirjat ja kyniä.
By / 7.6.2019

Artikkeli: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston näkemys huumepoliittisista linjauksista hallituskaudelle 2019−2023

Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana kuitenkin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää, että huumausaineisiin liittyvät linjaukset...

Lue lisää
Kädet ja näppäimistö.
By / 4.6.2019

artikkeli: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto iloinen hallitusohjelman kirjauksista

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja sen viisikymmentä jäsenjärjestöä ovat tyytyväisiä uunituoreeseen hallitusohjelmaan.Ohjelmaan on kirjattu useita sosiaali- ja terveysalan järjestöjen esiin tuomia muutostoiveita ja toimenpiteitä. Verkosto on erityisen kiitollinen seuraavista hallitusohjelman kohdista:...

Lue lisää
Vanha C-kasetti ja teksti: Biisikilpailu musiikintekijöille: #sevoisitollasinä biisikilpailun tarkoitus on rikkoa yhdessä stigma, joka liittyy päihteiden käyttöön ja mielenterveyden ongelmiin. #eituomita
By / 26.5.2019

tiedote: Musiikilla päihde- ja mielenterveysongelmien stigmaa vastaan

Päihteiden käyttö ja mielenterveyden ongelmat liittyvät usein yhteen, ja molempiin liittyy vahva stigma, häpeäleima.Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Mental Beauty Records järjestivät valtakunnallisen Se voisit olla sinä -biisikilpailun, jossa etsittiin kappaletta...

Lue lisää
Kuvassa Selvin päin kesään -teksti sekä verkkosivuosoite selvinpainkesaan.fi
By / 23.5.2019

Selvin päin kesään 2019

Selvin päin kesään -kampanja muistuttaa nuoria, heidän vanhempiaan ja kaikkia aikuisia tasapainoisen tulevaisuuden rakentamisesta tämän päivän harkitsevilla ratkaisuilla. Kampanjan yhteistyökumppanit toivovat, että kaikki maan aikuiset tukevat nuorten kasvua ja takaavat...

Lue lisää
Kuvassa tyhjä kokouspöytä ja tuolit.
By / 17.5.2019

Lausunto: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kannanotto Mielenterveysstrategia 2030 -valmistelutyöhön

Mielenterveysstrategiaa 2030 valmistellaan parhaillaan ja painopisteet on avattu kansalaisille sekä organisaatioille kommentoitavaksi. Painopisteissä on tuotu esiin mielenterveys pääomana ja oikeutena sekä korostettu palveluiden kehittämistä.Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) esittää huolensa siitä,...

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By / 9.5.2019

tiedote: Suomen huumausainestrategia on uudistettava yhteistyössä huumeita käyttävien ihmisten kanssa

Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Suomen huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia. Huumeiden käyttö- ja kokeilumäärät ovat lisääntyneet, erilaisten huumausaineiden...

Lue lisää
Kuvituskuva käsi kädessä.
By / 7.5.2019

tiedote: Päihdeongelmasta kärsivän läheiset tarvitsevat tukea, häpeä kuluttaa läheisten voimia

Yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen. Päihdeongelma koskettaa aina myös läheisiä: vanhempia, lapsia, sisaruksia, ystäviä. Myös läheiset tarvitsevat tukea ja palveluja. – Moni läheinen elää asian kanssa todella yksin....

Lue lisää
Nainen istuu puistossa yksin.
By / 29.4.2019

Artikkeli: mikä on päihteiden rooli mielenterveyspolitiikassa? Vaikuta mielenterveysstrategiaan 2030.

Mielenterveysstrategiaa valmistellaan parhaillaan ja strategia tulee olemaan käytössä vuoteen 2030 asti. Strategia linjaa mielenterveyspolitiikkaa, toimenpiteitä ja vaikuttaa esimerkiksi mielenterveyteen liittyviin hankkeisiin, määrärahoihin, ohjelmiin ja ulostuloihin. Strategialla on siis suuri merkitys....

Lue lisää
Kiviä pinottuna päällekkäin.
By / 24.4.2019

artikkeli: Ehkäisevän päihdetyön rakenteet turvattava, huumausainestrategia päivitettävä

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto korostaa, että ehkäisevän päihdetyön rakenteet kunnissa ja maakunnissa on turvattava myös tulevien uudistusten yhteydessä. Hyvinvointi- ja terveyseroja kavennetaan tehokkaimmin panostamalla ennaltaehkäisyyn, oikea-aikaisiin palveluihin ja sosiaali- ja terveydenhuollon...

Lue lisää
Henkilö kävelee portaita ylöspäin.
By / 24.4.2019

artikkeli: Miksi Suomen huumausainestrategia pitäisi uudistaa?

Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Suomen huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia. 10 syytä uudistaa huumausainestrategia Huumeiden käyttö- ja kokeilumäärät...

Lue lisää
Kuvassa on ihmisiä ja värikkäitä ilmapalloja Päihdepäivillä.
By / 13.4.2019

ARTIKKELI: Päihdepäivät 2019: Jokainen on läheinen.

Päihdepäivät järjestetään 8-9.5.2019 Helsingin Kulttuuritalolla. Päihdepäivillä järjestetään 30 seminaaria ja työpajaa sosiaalialan osaajille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille. Päihdepäivien ohjelma tarjoaa katsauksen viimeisempään tietoon ja tutkimukseen, keskustelua päihdepolitiikasta ja työkaluja käytännön päihdetyöhön....

Lue lisää
Piirretty pöllö istuu tienviitan päällä ja osoittaa tietä sekä teksti: Lapsilla ja nuorilla on oikeus turvalliseen ympäristöön ja kasvua ja kehitystä tukevaan yhteisöön. Mitä tulisi tehdä: Alkoholilain lapsivaikutuksia on seurattava systemaattisesti ja vaikutuksia tarkasteltava määräajoin. Nuuskan maahantuontirajoja on tiukennettava. Alkoholi- ja tupakkaveronkorotuksia jatkettava. Osana haittoja ehkäisevää ja vähentävää politiikkaa on turvattava ehkäisevän päihdetyön rakenteet ja työn tuki kunnissa ja maakunnissa.
By / 2.4.2019

artikkeli: EPT-verkoston eduskuntavaaliteemat

Lainsäädännön ja palvelujärjestelmän on tuettava terveyttä edistäviä valintoja ja ehkäisevää työtä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluu 49 sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöä. Eduskuntavaaleissa EPT-verkostolla on seitsemän eri teemaa: Alkoholilainsäädäntö ja siihen liittyvä...

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By / 28.3.2019

MIELIPIDE: Haittoja vähentävä työ ehkäisee uusia hiv-tartuntoja

Haittoja vähentävien palveluiden avulla voidaan parantaa päihteidenkäyttäjien toimintakykyä ja elämänhallintaa Huumeita käyttävillä on todettu uusia hiv-tartuntoja. Haittoja vähentävän työn avulla tartuntoja olisi mahdollista estää. Tätä työtä tarvitaan, jotta voimme vähentää huumeiden...

Lue lisää
Kahden ihmisen jalat kävelemässä hiekalla poispäin.
By / 25.3.2019

blogi: Lasten ja nuorten keskuudessa päihteiden käyttö polarisoituu, ylisukupolvinen syrjäytyminen on todellisuutta

Alakouluikäisten lasten kysymyksissä ja kommenteissa tulevat hyvin esiin heidän maailmassaan mukana olevat päihteet. Lasten puheissa edelleen kaikkein eniten kysymyksiä ja pohdintoja herättää alkoholi.  Alkoholi on kaiken taustalla - siitä tiedetään...

Lue lisää
c-kasetti
By / 22.3.2019

blogi: Musiikin kautta pääsee kiinni syvempiin tunteisiin, joita ei muuten pysty kokemaan

Itsevarmuutta ja rohkeutta hypätä uusiin asioihin Musiikilla voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Sen tietävät Jonna, 28, Touko, 24, ja Janina, 23, jotka treenaavat kuluvan kevään ajan Music Against Drugs...

Lue lisää
Kuvituskuva: tuhkakuppi, jossa tupakantumppi ja käytetty nuuskapussi
By / 13.3.2019

blogi: Nuorten tupakointi vähenee, nikotiiniriippuvuus ei – nuuskaa virtaa maahan yhä enemmän

Nuorten tupakointi on vähentynyt huimasti viime vuosina eivätkä nuoret enää pidä tupakointia trendikkäänä. Valtaosa 12-18-vuotiaista nuorista ei ole edes kokeillut tupakkaa, kun vielä vuosituhannen alkupuolella tilanne oli päinvastainen.  Liiketoimintansa jatkuvuuden...

Lue lisää
Mittanauha
By / 3.2.2019

artikkeli: mittarisparri ept-verkoston jäsenjärjestöille

STEA:n mittarisparri EPT-verkoston järjestöille 27.2. klo 14-15.30 Tervetuloa osallistumaan EPT-verkoston...

Lue lisää
Maisema Helsingin kadulle, raitiovaunuja ja autoja.
By / 1.2.2019

artikkeli: EPT-verkoston uusi strategia vuosille 2019 – 2022

EPT-verkoston uusi strategia vuosille 2019 - 2022 Missio: Tuloksekasta ja puhuttelevaa ehkäisevää päihdetyötä Visio: Yhteiskunta, jossa jokaisella on mahdollisuus elää omaa parasta mahdollista arkeaan. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on syntynyt yhteisen...

Lue lisää
Kuvituskuva Pisara putoaa veteen.
By / 4.1.2019

blogi: C-hepatiitin uusiin hoitolinjauksiin varauduttava kunnissa

04.01.2019 THL valmistelee C-hepatiitin valtakunnallista hoitopolkua. Tarkoituksena on lisätä hoidettujen tartuntojen määrää ja vähentää uusia tartuntoja. Professori Martti Färkkilän 09/2018 pääkirjoituksessa Duodecim-lehdessä todetaan, että Suomi sitoutuu WHO:n asettamaan tavoitteeseen C-hepatiitin...

Lue lisää
Punaviinilasi A-tikkaiden päällä ja trendikkäällä värillä maalattu seinä sekä teksti: Tarviinkomätän? Jos palkitset itsesi joka päivä, se on 365 lasia vuodessa. www.tipaton.fi #tarviinkomätän #tipaton
By / 17.12.2018

tiedote: Tipaton tammikuu jatkuu usein helmikuun puolelle

EHYT ry:n Kantar TNS OY:llä* teettämästä kyselystä selviää, että Tipatonta tammikuuta viettäneet jatkavat usein tipatonta myös tammikuun jälkeen. Vuonna 2018 yli puolet tipattomalle ryhtyneistä jatkoi tipatonta tai joi vähemmän myös...

Lue lisää
Kuvituskuva: Paljon tölkkejä kuvattuna ylhäältäpäin.
By / 28.11.2018

blogi: Alkoholilain uudistuksen vaikutuksia lapsiin seurattava erityisen tarkasti

Helsingin Sanomien artikkelissa 25. marraskuuta kysyttiin THL:n kommentteja siihen, miksi ennusteet alkoholin kulutuksen kasvusta eivät ole toteutuneet. Kuten artikkelistakin kävi ilmi, syitä on monia. Tällä hetkellä alkoholin kulutus on kääntynyt...

Lue lisää
Kahden ihmisen jalat kävelemässä hiekalla poispäin.
By / 10.9.2018

Mielipide: Alkoholin haittoja on torjuttava ennalta

Pääkirjoituksessa (HS 3.9.) kirjoitettiin, että alkoholipolitiikan sisältöä tulisi muuttaa. Kirjoituksessa esitettiin, että keskiarvoihin vaikuttamisen sijaan tulisi keskittyä ongelmakäyttäjien auttamiseen. Työpaikkojen päihdeohjelmat ja varhainen puuttuminen ovat hyvä esimerkki ehkäisevästä työstä, jonka...

Lue lisää
Vihreitä tölkkejä riveissä.
By / 25.6.2018

Mielipide: Alkoholia ei voida verrata muihin elintarvikkeisiin

Aamulehden pääkirjoituksessa 17.6. alkoholi rinnastettiin elintarvikkeisiin, kuten suolaan ja sokeriin. On hyvä tiedostaa, että alkoholi ei ole yksi elintarvike muiden joukossa. Alkoholi aiheuttaa vuosittain huomattavia haittoja niin yksilö- kuin väestötasolla...

Lue lisää
Lapset odottavat saapuvaa metroa, Helsingin kaupungin museo, Laitila Unto
By / 16.5.2018

Tiedote: Ennakkokäsitykset voivat estää puuttumista pakolaisten alkoholinkäyttöön

Pakolaistaustaisilla ihmisillä on usein rankkoja kokemuksia, menetyksiä ja traumoja, jotka voivat altistaa liialliselle alkoholinkäytölle. Alkoholinkäytöstä onkin tärkeää kysyä säännöllisesti eri ammattilaisten vastaanotoilla. Pakolaistaustaisilla on paljon psyykkisesti kuormittavia tekijöitä, kuten lähtömaan...

Lue lisää
Rattaita lomittuneina toisiinsa.
By / 5.4.2018

Mielipide: Huumausainepolitiikka ei saa olla kilpailua siitä, kuka tekee tärkeintä työtä

Huumeisiin ja huumeita käyttäviin ihmisiin liittyy paljon pelkoja ja ennakkoluuloja. Pahimmassa tapauksessa tämä estää huumeriippuvaisia saamasta hyvää hoitoa ja tasa-arvoista kohtelua. Suomen huumausainepolitiikkaa tulee kehittää suuntaan, jossa huumeita käyttäville ihmisille...

Lue lisää
Pienen vauvan paljaat varpaat pilkistävät peiton alta.
By Annika Eloranta / 19.3.2018

Mielipide: Alkoholilain muutos lisää lastensuojelun paineita

Alkoholilain läpimeno oli monelle pettymys. Lain puolestapuhujat onnistuivat kääntämään usein keskustelun niin, että lakiuudistuksen pääasiaksi muodostui yksilön oikeus ostaa haluamiaan alkoholituotteita haluamallaan tavalla sen sijaan, että uudistuksella olisi tavoiteltu hyvinvointia...

Lue lisää
Kuvassa pöllö lentää jaloissaan lankku, vieden lankkua puusillan osaksi.
By / 15.3.2018

Tiedote: Yhteiskunnan rakenteet pönkittävät kannabiksen käyttäjiin kohdistuvia ennakkoluuloja

Nykyisen rikoslainsäädännön mukaan kannabiksen käytöstä kiinni jäänyt täysi-ikäinen voidaan ohjata hoitoon ja nuori puolestaan puhutteluun. Laki antaa siten mahdollisuuden jättää esimerkiksi käyttörikosmerkintä tekemättä. Tällä hetkellä lain tarjoamia mahdollisuuksia ei hyödynnetä...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu muuvaara-kyltin päällä. Taustalla kivikossa näkyvät kiiluvat silmät.
By / 12.3.2018

artikkeli: Mirka Vainikka puhujana YK:n huumausainetoimikunnan sivutapahtumassa

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston huumetyöryhmän puheenjohtaja Mirka Vainikka edustaa Suomea YK:n...

Lue lisää
Kuvituskuva lehdetön puu talvella
By admin / 20.2.2018

Mielipide: Huumeita käyttävät eivät saa riittävästi apua

Hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan viikkoja, mihin moni ei kykene ilman riittävää tukea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat avasivat 13.2. ilmestyneessä kirjoituksessaan keskustelun huumausainepolitiikan keinovalikoiman laajentamisesta nykyistä enemmän sosiaali- ja...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu tienviitan päällä näyttäen tietä.
By / 20.2.2018

Tiedote: Huumeita käyttävät ihmiset mukaan yhteiskunnan ulkokehältä

Huumeiden käyttö Suomessa on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioiden mukaan. Yhä vanhemmat ihmiset käyttävät huumeita sen sijaan, että erityisesti nuorten käyttö olisi lisääntynyt. Yleisin...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu muuvaara-kyltin päällä. Taustalla kivikossa näkyvät kiiluvat silmät.
By / 15.12.2017

Artikkeli: EPT-verkosto: Valinnanvapaus ei itsessään takaa parempia sosiaali- ja terveyspalveluita

Valinnanvapaus ei takaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta kaikille, mikäli maakunta ei pysty tarjoamaan riittävän laajaa palveluvalikoimaa. Uudessa mallissa päihdeongelmista kärsivä asiakas uhkaa jäädä väliinputoajaksi ja pahimmillaan palveluiden ulkopuolelle. Mikäli sosiaali- ja...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu tienviitan päällä näyttäen tietä.
By / 14.12.2017

Artikkeli: EPT-verkosto: Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla kattava näkemys prosenttirajan korotuksen todellisista vaikutuksista

14.12. annetussa mietinnössä Sosiaali- ja terveysvaliokunta ilmoittaa vastustavansa vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan korotusta. Mietinnössä todetaan, että enimmäistilavuusprosentin nosto laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 päivittäiskauppaan....

Lue lisää
Kuvassa pöllö lentää jaloissaan lankku, vieden lankkua puusillan osaksi.
By / 8.12.2017

Tiedote: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja SOSTE: Faktoja alkoholilain uudistuksen lapsiin kohdistuvista uhista ei voi sivuuttaa

Alkoholilain uudistuksen lapsivaikutusten arviointiin on selvästi kirjattu lapsiin kohdistuvat uhat. ”Näin selvää faktaa ei voi sivuuttaa”, sanoo Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston lastensuojelutyöryhmän puheenjohtaja Pia Sundell. Sundell on Barnavårdsföreningen i Finland -järjestön...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu muuvaara-kyltin päällä. Taustalla kivikossa näkyvät kiiluvat silmät.
By / 27.11.2017

Artikkeli 27.11.2017: EPT-verkoston puheenjohtajaksi Teemu Tiensuu

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on valinnut Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Teemu Tiensuun verkoston puheenjohtajaksi kaudelle 2018 – 2019. Teemu Tiensuu on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosiaalityöntekijä, ja työkokemusta hänellä on yli 20 vuotta...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu tienviitan päällä näyttäen tietä.
By / 24.11.2017

Artikkeli: EPT-verkoston huumetyöryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka

Sosionomi (YAMK) Mirka Vainikka on valittu EPT-verkoston huumetyöryhmän puheenjohtajaksi. Vainikka toimii Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtajana. Hän on työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla sekä vapaaehtoistehtävissä huumetyön sektorilla vuodesta 1998. Vainikka valittiin tehtävään...

Lue lisää
Kuvassa pöllö lentää jaloissaan lankku, vieden lankkua puusillan osaksi.
By / 24.10.2017

Tiedote: EPT-verkosto: Moni huumeiden käyttäjä kuolee muuhun kuin huumeisiin

Usein ajatellaan, että huumeiden käyttäjä haluaa lopettaa käytön ja jos hän ei onnistu lopettamaan, hän väistämättä kuolee huumeiden käytön seurauksena. Huumeita käyttävä ei kuitenkaan välttämättä pyri päihteettömyyteen, eivätkä kaikki huumeita...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu muuvaara-kyltin päällä. Taustalla kivikossa näkyvät kiiluvat silmät.
By / 13.10.2017

Artikkeli: EPT-verkoston lastensuojelutyöryhmä teki kysymyksen lapsivaikutusten arvioinnista alkoholilain kokonaisuudistusprosessissa

Vastaperustettu EPT-verkoston lastensuojelutyöryhmä valmisteli kirjallisen kysymyksen lasten asemasta alkoholilain valmisteluprosessissa. Kirjallisen kysymyksen esittävät kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen (sd), Sari Tanus (kd) sekä Kari Kulmala (si). Lastensuojelutyöryhmä piti riittämättömänä lasten huomioimista lain...

Lue lisää
Kuvassa pöllö istuu tienviitan päällä näyttäen tietä.
By / 14.9.2017

Tiedote: EPT-verkosto: Alkoholilaissa on kyse koko kansan terveydestä

Esitys uudeksi alkoholilaiksi on etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Alkoholilain uudistuksessa keskeiseksi kysymykseksi on noussut vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostaminen 5,5 prosenttiin. Alkoholista aiheutuvat haitat lisääntyvät, jos kokonaiskulutus kasvaa. THL:n arvion mukaan...

Lue lisää