Ajankohtaista

 • Artikkeli: Awareness Week on Alcohol Related Harm
  AWARH, Awareness Week on Alcohol Related Harm järjestetään kymmenennen kerran 28.11.–2.12.2022. Juhlavuonna halutaan vaikuttaa erityisesti alkoholipolitiikkaan ja EU-päättäjiin sekä edistää tietopohjan laatua. Viikon toteuttaa EUROCARE (European Alcohol Policy Alliance) yhdessä kumppaneiden kanssa. Mukana on EU-alueen kansanterveysjärjestöjä, kansainvälisten terveysorganisaatioiden kattojärjestöjä ja tarttumattomien tautien kattojärjestöjä. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry edistävät teemaviikkoa Suomessa. Vuonna 2022 AWARH -viikon teemana on oikeus tietoon.
 • EPT-verkosto osallistui Paloturvallisuusviikon kampanjaan
  EPT-verkosto oli mukana Paloturvallisuusviikon kampanjassa. Verkostoon kuuluvaan Mielenterveyden keskusliittoon kuuluu monia pienempiä järjestöjä, kuten tamperelainen Taimi ry. Järjestöjen kautta saimme jaettua palovaroittimia niitä tarvitseville.
 • Koulutus: Miten hyödyntää Canvaa järjestön sosiaalisen median tukena 1.12. klo 13-15

  Tiedätkö mitä kaikkea Canva-ohjelmalla voi tehdä?

  Canva on erittäin hyödyllinen työkalu esimerkiksi yhdistysten viestinnässä. Canvalla voit tehdä somekuvia kätevästi.

  Canvasta on olemassa ilmaisversio sekä maksullinen Pro-versio. Esiteellään lyhyesti myös Canva Pro-ohjelman animointityökalu. Kouluttajana Matleena Merta.

 • Verkostotyö: Correlation – European Harm Reduction Network (C-EHRN)
  EHYT ry/EPT-verkosto on mukana C-EHRN verkostossa, jonka tavoitteena on parantaa heikoimmassa asemassa, erityisesti huumeita käyttävien ihmisten asemaa, vähentää stigmaa, vaikuttaa haittoja vähentävien palveluiden saantiin ja saavutettavuuteen.
 • Koulutus:  Mitä tapahtuu lasten ja nuorten ehkäisevälle päihdetyölle, kun sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu? Webinaari ti 13.12. klo 13-15

  Hyvinvointialueiden perustaminen luo päihdetyön lakisääteisiin tehtäviin uuden hallintotason, minkä vuoksi syntyy myös kokonaan uusia yhdyspintoja yhteistyölle järjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa. Mitä tämä tarkoittaa lasten ja nuorten parissa tehtävälle ehkäisevälle päihdetyölle? Mitä kehittämismahdollisuuksia ja uusia tilaisuuksia yhteistyölle muutos tuo mukanaan?  Mitkä asiakasryhmät sote-uudistuksen rajapinnoilla ovat vaarassa jäädä näkymättömäksi suurien muutoksien keskellä?

 • Artikkeli: Päihteistä uskalletaan jo keskustella, mutta osalla nuorista ei ole ketään joka kysyisi mitä kuuluu

  EHYT ry:llä on tarjota Päihdeilmiö-oppitunteja opiskelijoille sekä muun muassa materiaaleja keskusteluun digipelaamisesta kannabikseen.
  EHYT ry:n nuorisoalan osaamiskeskustoiminta järjesti Ehkäisevän päihdetyön viikolla maksuttomia teemakoulutuksia nuorisoalan ammattilaisille eri aiheista.

 • Webinaari: EPT-viikon webinaaritallenne katsottavissa 2 viikon ajan, aiheena lääkkeet ja niistä keskusteleminen

  Ehkäisevän päihdetyön viikolla EPT-verkosto järjesti webinaarin lääkkeisiin liittyen.

  Webinaaritallenne ja webinaarin esitysaineisto on katsottavissa tällä sivulla 10.11. – 24.11.2022.

 • Blogi: Tavallisetkin lääkkeet voivat olla vaarallisia alkoholin kanssa
  Monia lääkkeitä voi käyttää, vaikka käyttäisi samalla kohtuullisesti alkoholia. Joidenkin lääkkeiden kanssa alkoholin käyttö voi johtaa kuitenkin jopa hengenvaarallisiin reaktioihin. Joissain tapauksissa alkoholin käyttö voi hidastaa yleistä terveydentilan paranemista, vaikka suoraa yhteisvaikutusta ei olisikaan.
 • Blogi: Myös lääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta
  Myös reseptilääkkeisiin voi jäädä riippuvaiseksi, ja reseptilääkkeitä saatetaan käyttää joko itsehoidollisiin tai päihtymistarkoituksiin.
 • Tiedote: Lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt nuorilla aikuisilla – Ehkäisevän päihdetyön viikolla otetaan lääkkeet puheeksi

  Lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt 25–34-vuotiaiden nuorten aikuisten ryhmässä koko 2000-luvun ajan, ja lääkkeiden väärinkäyttö on kansanterveydellinen haaste sekä globaalisti että Suomessa. Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan useimmiten niiden käyttöä ilman lääkärin määräystä tai oman reseptilääkkeen käyttöä lääkärin ohjeen vastaisesti.

  Ehkäisevän päihdetyön viikolla marraskuussa puhutaan lääkkeistä ja kannustetaan kysymään lääkkeistä. Nyt nuoret saavat apua kysymyksiinsä helpommin myös somessa.

 • Tapahtumat: EPT-viikon tapahtumat 7.-13.11.2022

  Ehkäisevän päihdetyön viikon tapahtumia järjestetään ympäri Suomen ja myös etätapahtumina.

  Viikon tapahtumia pääset selaamaan kampanjan tapahtumakalenterissa. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!

 • Blogi: Lääkkeiden väärinkäyttö aiheuttaa huumekuolemia

  Voidaanko lääkkeen väärinkäytön seurauksena ihminen todeta huumeita käyttäväksi? Vastaukseni on kyllä. Aika suuri osa kadulla liikkuvista lääkkeistä on huumeita silloin, kun niitä ei käytetä lääkärin kirjoittaman reseptin mukaan. Puheissa ”katulääke” kuulostaa vaarattomammalta kuin huume. Kuitenkin monet katulääkkeet eivät ole alkuunkaan sitä, mitä mahdollisessa pilleripurkissa lukee tai miksi myyjä sen esittelee.

  THL muistuttaa, että ”lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan mm. unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden sekä vahvojen kipulääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, mikä tarkoittaa reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty.”

 • Tiedote: Päihdejärjestöt huolissaan huumekuolemista – jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen

  Suomi on kärkisijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Tämä käy ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA:n huumeraportista, joka julkaistiin kesäkuussa 2022. Huumeiden käytön aiheuttamien haittojen ja huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana

  Päihdealan järjestöt ovat huolissaan synkästä kehityksestä. “Huumeisiin kuolleiden läheisten kohtaamisissa nousee esiin, että yhä nuoremmat ovat kuolleet huumeisiin. Minuun ottaa yleensä yhteyttä äiti, vaikka suru koskettaa montaa muutakin. Sururyhmiä tarvittaisiin myös muille perheenjäsenille ja ystäville”, Irti Huumeista ry:n huume- ja läheistyönvastaava Mira Reponen sanoo.

 • Tapahtuma: Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 8.11.2022, Helsinki
  Perinteinen Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 8.11.2022 klo 18. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Irti Huumeista ry, Tukikohta ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.  Huumeisiin kuolleiden tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla.
 • Blogg: Glöm inte att tala om mediciner med barn och unga

  När man talar med barn och unga, stöter man ofta på knepiga frågor. Bland dom svåra frågorna kan finnas frågor om sexualitet, hälsa och rusmedel. Barn och unga stöter på dessa teman till exempel på internet eller på tv, och de vill gärna ha heltäckande svar av oss vuxna. Vi vuxna måste då försöka ge svar frågor utan att skrämma upp eller bortförklara, och dessutom hitta sätt att närma oss dessa teman.

  Inom förebyggande rusmedelsarbete stöder man föräldrar och andra vårdare att tala om rusmedel från olika synpunkter. Att tala om tobak och alkohol är ofta lättare för många, medan det kan kännas svårare att tala om droger och mediciner.

 • Ilmoita tapahtumasi EPT-viikon tapahtumakalenteriin

  Oletko järjestämässä tapahtumaa Ehkäisevän päihdetyön viikolle? Ilmoita tapahtumasi EPT-viikon tapahtumakalenteriin lomakkeella.

  Saat näkyvyyttä tapahtumallesi kampanjasivun tapahtumakalenterissa ja nostamme myös somessa EPT-viikon tapahtumia.

  Lisätietoa Ehkäisevän päihdetyön viikon kampanjasivuilla.

 • Tiedote: Lappeenrannan Kaikkien kaupunki -kampanjavuoden 17.10.2022 alkavalla pääviikolla kiinnitetään huomiota asunnottomien oikeuksiin, työikäisten hyvinvointiin ja päihdeasioihin
  Lappeenrannan Kaikkien kaupunki -kampanjavuoden 17.10.2022 alkavalla pääviikolla kiinnitetään huomiota asunnottomien oikeuksiin, työikäisten hyvinvointiin ja päihdeasioihin
 • Artikkeli: Kansalaisjärjestöt tukivat Irlantia saamaan tuotetiedot alkoholituotteisiin

  Syyskuun puolessa välissä kansainväliset järjestöt yhdistivät voimansa ja tukivat irlantilaisia toimijoita alkoholihaittojen vähentämistyössä. Irlannissa toiveena on saada alkoholituotteiden etiketteihin tarkat tuotetiedot sekä varoitustekstit, jotta kuluttajat saisivat tarpeellista tietoa alkoholijuomista.

  Alcohol Action Ireland sai kansalaisjärjestöiltä ja muilta toimijoilta 61 puoltavaa kannanottoa, joissa kannatettiin ehdotusta alkoholituotteiden tuotetiedoista. Myös EHYT ry ja EPT-verkosto ottivat kantaa uudistuksen puolesta.

 • Tapahtuma: Asunnottomien yö 17.10.

  Asunnottomien yötä vietetään monella paikkakunnalla 17.10. ja päätapahtuma järjestetään Helsingin kansalaistorilla.

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta, siitä kun Asunnottomien yön kansalaisliike syntyi. Asunnottomien yön kansalaisliike on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Siinä on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita.

  Asunnottomien yön kansalaisliike muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi. Asunnottomien yön 20-vuotistapahtumaa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta. Teemana on tulevaisuus ilman asunnottomuutta.

 • Artikkeli: Päihdepäivien kumppani 2023 on MIELI Suomen Mielenterveys ry
  Päihdepäivillä 10.-11.5.2023 syvennytään myös mielenterveyteen, kun tapahtuman yhteistyökumppaniksi ryhtyy MIELI Suomen Mielenterveys ry. Tämä on kolmas kerta, kun Päihdepäivät toteutetaan EHYT ry:n, EPT-verkoston ja MIELI ry:n yhteisvoimin. Kahden etävuoden jälkeen tapahtuma palaa läsnätapahtumaksi Helsingin Kulttuuritalolle.
 • Blogi: Saammehan kaikki viihtyä täällä
  Kun kävelet kaupungilla, mihin asioihin huomiosi kiinnittyy? Kauniisiin istutuksiin, siistiin katukuvaan, roskiin ja rikkinäisiin betonilaattoihin? Koulumatkalla oleviin lapsiin, eläimiin, kaupasta tulevaan perheenäitiin vai päihteitä käyttäviin henkilöihin? Kaupunkiin mahtuu kaikenlaista kulkijaa, ja on meidän kaikkien vastuulla, että voimme käyttää samoja kaupunkitiloja turvallisesti ja hyvällä mielellä.
 • Koulutus: EPT-viikon webinaarin aiheena lääkkeet ja niistä keskusteleminen, to 10.11. klo 13-15

  Ehkäisevän päihdetyön viikolla järjestetään webinaari torstaina 10.11. lääkkeisiin liittyen. Viikon aiheena on lääkkeet ja niistä keskusteleminen. Lääkkeiden väärinkäyttöön on tärkeää puuttua ajoissa.

  Tavoite: rakennetaan sote-ammattilaisten tietopohjaa, jotta lääkkeistä on helpompi puhua, kysellä ja keskustella

 • Koulutus: Miten kohdata päihteitä käyttävä tai sekavasti käyttäytyvä ihminen? Lappeenranta ti 18.10. klo 14 – 16
  Osana Lappeenrannassa toteutettavaa Kaikkien kaupunki -kampanjaa, järjestetään koulutus päihteitä käyttävän henkilön kohtaamisesta.
 • Artikkeli: Huumetyöryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Juho Sarvanko
  Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston huumetyöryhmä valitsi 13.9. kokouksessaan uudeksi puheenjohtajaksi Humaania Päihdepolitiikkaa ry:n puheenjohtajan Juho Sarvangon. Samassa kokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin A-klinikkasäätiön hankepäällikkö Hanna Paikkala. Juho on Humaania Päihdepolitiikkaa ry:n puheenjohtaja, A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki-hankkeen projektisuunnittelija, Euroopan haittojenvähennysverkosto Correlationin asiantuntijajäsen ja verkoston Suomen yksi focal pointeista. Hanna toimii A-Klinikkasäätiön hankepäällikkönä kolmatta vuotta. Hän vastaa A-klinikkasäätiön kaikesta hanketoiminnasta ja hänen alaisuudessaan on digitaalinen verkossa tehtävä työ, kasvokkain tapahtuva kohtaava työ, tutkimus ja kehitys sekä päihteet ja työelämä yksiköt.
 • Artikkeli: Järjestä tapahtuma EPT-viikolla lääkkeisiin liittyen
  Lääkkeiden käyttöön liittyvät teemat ovat olleet mediassakin esillä tämän vuoden aikana, mm. ”älylääkkeiden” käyttö. Yle uutisoi viime vuoden loppupuolella opiskelumaailmassa tapahtuvasta älylääkkeiden käytöstä. Termi on hiukan harhaanjohtava, mutta taustalla ovat esimerkiksi toiveet suorituskyvyn parantamisesta. A-klinikan lääketieteellisen johtajan Kaarlo Simojoen mukaan ilmiö näkyy opiskelijoiden lisäksi myös työelämässä olevilla nuorilla aikuisilla. Käyttöön sisältyy kohtalokkaitakin riskejä ja maltillinenkin käyttö voi aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia ongelmia. Lääkkeiden käyttöön liittyy monenlaista problematiikkaa, josta on syytä keskustella. Vaikka lääkkeet ovat tarpeellisia, ne eivät ole ongelmattomia, sillä jopa joka neljäs päivystyskäynti johtuu lääkityshaitasta. Käyttämällä lääkkeitä oikein vähennetään myös terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia. EPT-viikon teemana marraskuussa onkin lääkkeiden väärinkäyttö sekä lääkkeiden käytöstä keskusteleminen.
 • Artikkeli: Ehdota seminaaria tai työpajaa ensi vuoden Päihdepäiville
  Haluatko vaikuttaa päihteistä ja mielenterveydestä käytävään keskusteluun ja tulevaisuuteen? Onko sinulla uusia, hyväksi todettuja menetelmiä, joista muutkin hyötyisivät? Mitä annettavaa sinulla tai työyhteisölläsi voisi olla ehkäisevään päihdetyöhön ja mielenterveyden edistämiseen? Osallistu Päihdepäivien tekemiseen ja ehdota seminaaria tai työpajaa!
 • Artikkeli: Viestintätyöryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Inari Varimo

  Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Viestintätyöryhmä valitsi kokouksessaan 1. syyskuuta Viestintätyöryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Suomen Valkonauhaliiton pääsihteeri Inari Varimon. Inari varimo on toiminut pastorina Olarin seurakunnassa. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri ja työnohjaaja.

  Viestintätyöryhmän tavoitteena on erityisesti Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kampanjaviestinnän suunnitteluun ja toteutukseen osallistuminen (mm. Tipaton tammikuu, Päihdepäivät, Ehkäisevän päihdetyön viikko). Ryhmään ovat tervetulleita kaikki EPT-verkoston jäsenjärjestöt.

 • Blogi: Tulevaisuuden huumekuolemia voidaan vähentää panostamalla ehkäisevään päihdetyöhön

  Keskiviikkona 31.8. vietettiin kansainvälistä huumekuolemien ehkäisyn päivää, Overdose Awareness Day:tä. Päivän tarkoituksena on puhua huumekuolemista ilman niihin usein liittyvää stigmaa. Tilastokeskuksen tuoreimman kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156. Huumeisiin kuolleiden ikärakenteessakin on tapahtunut muutos, kun nuorten huumekuolemat ovat olleet kasvussa. Suomessa on herätty siihen, että tilanteen on muututtava. THL julkaisi keväällä seitsemän kohdan mallin, jossa on kuvailtu keinoja huumekuolemien vähentämiseksi. Mediassa huumausaineista on puhuttu yhä laajemmin, ensin niihin liittyvistä oheisilmiöistä, sitten käyttöhuoneiden perustamisesta ja lainsäädännön muuttamisesta ja parhaillaan käydään keskustelua huumeiden satunnaiskäytöstä esimerkiksi juhlimisen yhteydessä.

 • Tiedote: International Overdose Awareness Day 31.8. kannustaa löytämään keinoja huumekuolemien ehkäisemiseksi
  Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8., vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awarness Day (IOAD) on vuonna 2001 Australiassa syntynyt kampanja, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Kampanjan tavoitteena on tarjota huumeisiin kuolleiden läheisille turvallinen kanava ja ympäristö, jonka kautta edesmennyttä ihmistä voi surra ilman häpeän ja syyllisyyden tunteita. Päivän avulla tuodaan esiin huumeita käyttävien ihmisten kohteluun ja syrjintään liittyviä ongelmia, joita halutaan ratkaista. Teemapäivä tulee näkymään päihdejärjestöjen ja Helsingin kaupungin yhteisessä puistotapahtumassa, sosiaalisessa mediassa ja joidenkin suomalaisten kaupunkien teemavalaistuksessa.
 • Mielipide: Hyvin resursoitu ehkäisevä päihdetyö ehkäisee Vaasanpuistikon kaltaisia haastavia tilanteita
  Helsingin Sanomat on uutisoinut ahkerasti Helsingin Kallion Vaasanpuistikon tilanteesta. Alueella on ollut keväällä 2022 aikaisempaa rauhattomampaa ja päihteiden käyttö on ollut näkyvää. Alueen olosuhteisiin on reagoitu ja niihin on haettu ratkaisuja, mikä on hyvä asia. Valvonnan lisäämisen ja akuutin tilanteen selvittämisen jälkeen tulee katsoa eteenpäin, jotta päihdehaittoja voitaisiin vähentää myös pitkällä tähtäimellä. Näistä keinoista on ollutkin hyviä avauksia, ja esimerkiksi valvottujen käyttötilojen perustamista on ehdotettu. Palveluiden parantamisen lisäksi on panostettava myös varhaiseen puuttumiseen ja etenkin ehkäisevään työhön.
 • Artikkeli: Uusi opas kunnille ja hyvinvointialueille ehkäisevästä päihdetyöstä
  THL julkaisee uuden oppaan kunnille ja hyvinvointialueille ehkäisevän päihdetyön laadukkaan ja vaikuttavan toteuttamisen tueksi. Myös EPT- verkoston koordinaatioyksikkö on ollut mukana oppaan teossa.
 • Ilmiökahvila: Päihteiden julkikäyttö aikuisilla -keskustelutilaisuus Lappeenrannassa ma 29.8. klo 14-16
  Ilmiökahvila-keskustelutilaisuus järjestetään ma 29.8. klo 14-16 Lappeenrannan kaupunginkirjaston monitoimisali Olliin (Iso-Kristiina, Kaivokatu 5).
 • Kaikkien kaupunki -koulutus asiakaspalvelutyötä tekeville Oulussa 28.9.
  Maksuttoman koulutuksen tavoitteena on auttaa kohtaamaan päihteitä käyttävä henkilö sujuvasti ja häiritsevänkin käyttäytymisen taustalla olevaa ihmistä kunnioittaen. Lähtökohtana on, että päihteitä ongelmallisesti käyttävät ihmiset tulisi nähdä tuen ja avun tarpeessa olevina yksilöinä.
 • Valvotut käyttötilat -esite
  Valvottuihin käyttötiloihin liittyvä keskustelu on ollut viime aikoina vilkasta ja näkyvää. Hyvää syntyneessä keskustelussa on myös se, että keskustelussa on noussut esiin huumeita käyttävät ihmiset ja heidän asemansa. Sen myötä on päästy keskustelemaan myös heihin liittyvästä stigmasta, minkä vähentäminen on verkoston toiminnassa ollut keskeistä aina. Järjestöt ovat olleet aktiivisesti mukana keskustelussa mukana nyt, mutta jo aiemminkin. Verkoston huumetyöryhmä on 2021 alussa julkaissut esitteen valvotuista käyttötiloista sekä niiden haasteista ja mahdollisuuksista Suomessa.
 • Artikkeli: Suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimus kertoo maailmankuvan muutoksesta
  Ylen keväällä teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan mm. sodan uhasta ja kansainvälisen politiikan vaikutuksesta elämään. Turvallisuudentunne oli järkkynyt jo valmiiksi koronapandemian vuoksi, kun hyökkäyssota Ukrainassa alkoi. Tutkimuksessa yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että heidän maailmankuvansa on muuttunut. Vastauksissa kuvaillaan mm. turvallisuuden tunteen menettämistä ja luottamuksen rapautumista päättäjiä ja mediaa kohtaan. Myös ilmastonmuutos huolettaa erityisesti nuoria.
 • Artikkeli: Lääkehaitoista keskusteltiin monipuolisesti SuomiAreenassa
  Mitä enemmän lääkkeitä käytetään, sitä tärkeämpää on varmistua, että lääkkeiden käyttö on tarkoituksenmukaista ja turvallista. Kyse on niin asiakas- ja potilasturvallisuudesta kuin kansanterveydestäkin. Jopa neljännes ikääntyneiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä johtuu lääkehaitoista. Vähentämällä tarpeetonta lääkkeiden käyttöä ja käyttämällä lääkkeitä oikein vähennetään terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia. SuomiAreenassa keskusteltiin teemasta keskiviikkona 13.7. monipuolisesti.
 • Artikkeli: Maailman hepatiittipäivänä muistutetaan, että omilla tavoillaan voi useimmiten estää tartunnan
  Maailman hepatiittipäivä on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoon pääsy. Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7.
 • Artikkeli: Kuinka lisätä turvallisuutta liikenteessä?
  Kesällä liikutaan paljon paikasta toiseen, ja valitettavasti onnettomuuksiakin tapahtuu tiellä ja vesillä. Tieliikenteessä sattui 319 henkilövahinko-onnettomuutta kesäkuussa. Niissä kuoli 14 ja loukkaantui 396 ihmistä. Kuolleita oli 1 vähemmän ja loukkaantuneita 53 vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Myös alkoholilla tai muilla päihteillä on usein vaikutusta tapaturmiin ja liikenneonnettomuuksiin. Kuljettajan kuntoa voi kuitenkin haitata muukin kuin päihteet. Esimerkiksi väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista. Oletko ajokunnossa? on olennainen kysymys aina ennen ajoon lähtöä.
 • Artikkeli: Riskitason rahapelaamisesta ja haittojen ehkäisystä uutta tietoa
  EHYT ry teetti selvityksen riskitason rahapelaamiseen ja rahapelihaittojen ehkäisyyn liittyen, ja Kuka pelaa riskillä? -webinaarissa 16.6. käytiin läpi selvityksen tuloksia. Tutustu Riskitason rahapelaaminen ja haittojen ehkäisy -raporttiin verkossa. Selvityksessä käydään kattavasti läpi riskitason rahapelaamista käsittelevää kansainvälistä ja kotimaista tutkimustietoa, joka on viime vuosina lisääntynyt.
 • Artikkeli: Alkoholin haitat nousivat esille SuomiAreenan keskustelussa
  Liian moni suomalainen ajattelee, ettemme mahda mitään alkoholin haitoille, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluvan A-Klinikkasäätiön verkkosivuilla todetaan. Haitat leimataan luonnonilmiöiksi ja alkoholi vapauden symboliksi. Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Juha Mikkonen muistuttaa, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin johtaisi todennäköisesti myös väkevien alkoholijuomien vapautumiseen. Kansanterveydellisesti tätä ei hänen mukaansa ole mahdollista puolustaa. Heinäkuun SuomiAreenassa käytiin keskustelua aiheesta keskiviikkona 13.7. Porissa.
 • Blogi: Vinkkejä kesän viettoon
  Oletko jo kesälomalla tai pian aloittamassa loman? Kesää voi viettää monilla eri tavoilla! Kesävinkkejä tarjoava 20. kerran järjestettävä Selvin päin kesään -kampanja kannustaa päihteettömään juhlintaan ja elämäntapaan. Nappaa tästä kesävinkit!
 • Artikkeli: Ihmiset hakevat apua ahdistukseen kriisipuhelimesta entistä enemmän
  Kolmasosa nuorista aikuisista kokee elämänsä merkityksettömäksi, kertoo tuore tutkimus, josta Yle uutisoi. – Hätkähdyttävä tulos on ollut se, että puolet nuorista on huolissaan omasta jaksamisestaan ja psyykkisestä hyvinvoinnistaan, tutkimusassistentti Eija Eronen kertoo Ylen artikkelissa. Valtaosa tutkimukseen osallistuneista mainitsi mielenterveysongelmat nuorten pahoinvoinnin syynä. Naiset korostivat niitä miehiä useammin.
 • Artikkeli: Tupakkalaki uudistui: uusia savuttomia alueita, makukortit pois myynnistä
  Toukokuussa tuli voimaan uusi tupakkalaki, jonka tavoitteena on erityisesti vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta nuorten silmissä. Tupakkalain muutokset astuivat voimaan 1.5.2022, lukuun ottamatta yhdenmukaisten tupakkapakkausten käyttöönotto, joka tulee voimaan toukokuussa 2023.
 • Blogi: Tuomitsemalla hyvinvointia?
  Olin toukokuussa Päihdepäivillä puhumassa Näkökulmia kannabiksen laillisen aseman muuttamiseen -nimisessä seminaarissa. Minua pyydetiin seminaariin tuomaan kannabista käyttävän nuoren näkökulmaa. Puheenvuoroani varten kysyin kannabista käyttäviltä nuorilta aikuisilta kokemuksia, miten kannabiksen laittomuus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Tässä heidän vastauksiaan.
 • Artikkeli: Vietä turvallisempi ja terveellisempi kesä
  Alkoholihaitat koskettavat meitä kaikkia. Usein ajatellaan, että haitat koskevat vain niitä, jotka juovat riskirajat ylittävästi. Kuitenkin miesten päihdehaitoista noin 80 % ja naisten noin 90 % aiheutuu ihan tavallisille kansalaisille. Näitä ovat esimerkiksi tapaturmat, riitatilanteet läheisten kanssa ja unihaitat. Näitä siis tapahtuu meille, joilla alkoholin käyttötavat ovat hallinnassa ja jotka pidämme itseämme kohtuukäyttäjinä, EHYT ry:n asiantuntija Timo Glad kirjoittaa EHYT ry:n ja EPT-verkoston yhteisessä kesäkuun Teema-uutiskirjeessä.
 • Artikkeli: EPT-verkoston uusia lausuntoja (kevät-kesä 2022)
  Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston näkyvimpiin yhteistoiminnan muotoihin kuuluu päihdepoliittinen vaikuttamistyö (lausunnot, kannanotot, asiantuntijatyö ja viestintätoimet), kampanjatyö sekä koulutukset ja seminaarit. Kevään mittaan ja loppukevään vaihtuessa kesäksi on EPT-verkosto antanut seuraavat lausunnot:
 • Artikkeli: Helsingin ensikoti ry osaksi EPT-verkostoa
  EPT-verkostoon liittynyt Helsingin ensikoti ry on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka tukee vauvaa odottavia ja pienten lasten perheitä, jotta jokainen lapsi saa hyvän alun elämälleen. Järjestöverkoston jäsenmäärän kasvaessa voimme yhdessä entistä paremmin ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
 • Blogi: Juhlitaan koulutyön päättymistä vastuullisesti
  Koulujen päättymisen ajankohta lähestyy jälleen ja nuoret siirtyvät kesäloman viettoon. Lapset ja nuoret kokoontuvat juhlimaan yhdessä kesäloman alkua. Aiempien vuosien tapaan nuorten päättäjäisten juhlinnassa on myös päihteiden käyttöä ja sen myötä riski erilaisiin onnettomuuksiin kasvaa.
 • Artikkeli: Nuorten auttaminen on jokaisen aikuisen etuoikeus ja velvollisuus
  Selvin päin kesään -kampanjan kumppanit kutsuvat maamme nuoret juhlimaan päihteittä koulun päättymistä ja alkavaa kesää. Tämän onnistumiseksi aikuisten tulee varmistaa nuorten terveellinen ja turvallinen elämä. Samalla kumppanit antavat tukensa kaikille terveydenhuollon, nuoriso- ja sosiaalityön sekä poliisin ja pelastusalan toimijoille poikkeuksellisen haastavina aikoina.
 • Tapahtuma: International Awarness Day -puistotapahtuma 31.8.
  ODE-hankkeen ideoima Overdose Awareness Day -puistotapahtuma järjestetään kansainvälisenä yliannostustietoisuuden päivänä 31.8.2022 Helsingissä Dallapen puistossa.
 • Artikkeli: Maailman tupakaton päivä 31.5. muistuttaa tupakan ympäristövaikutuksista
  Maailman tupakattomana päivänä 31.5.2022 lisätään tietoisuutta tupakan ympäristövaikutuksista. Vaikutuksia on monia mm. tupakan viljelyyn, tuotantoon ja jakeluun sekä luontoon jätettyjen tupakantumppeihin liittyvät haitat. WHO:n kampanjassa kannustetaan tupakoimattomuuteen, mikä auttaa monin tavoin saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Uusi tupakkalaki on askel eteenpäin, kun etenemme kohti Nikotiiniton Suomi 2030 -tavoitetta.
 • Tapahtuma: Pidä huolta konsertit Lappeenrannan yläkoululaisille 2.6.
  Pidä huolta -konsertit välittävät Lappeenrannan yläkoululaisille tärkeää asiaa musiikin keinoin. Helsingin poliisisoittokunta esiintyy kahden konsertin voimin Lappeenrannan nuorille torstaina 2.6.
 • Tapahtuma: International Overdose Awarness Day ke 31.8.
  Osallistu International overdose awarness -päivään keskiviikkona 31.8. Haasta mukaan kunta tai organisaatio. Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8. vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awarness Day (IOAD) on vuonna 2001 Australiassa syntynyt kampanja, joka on levinnyt ympäri maailmaa.
 • Artikkeli: Päihdepäivät järjestettiin 11.-12.5. toistamiseen verkossa Helsingin Kulttuuritalolta striimattuna
  EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestivät Päihdepäivät toistamiseen verkossa, ja seminaarit striimattiin Helsingin Kulttuuritalolta toukokuun toisella viikolla. Kaksipäiväisessä verkkotapahtumassa oli monipuolinen seminaariohjelma ammattilaisille, vapaaehtoisille, opiskelijoille sekä muille päihde- ja mielenterveysaiheista kiinnostuneille. Tapahtuma keräsikin verkossa noin 1000 kävijää. Päihdepäivillä puhujia oli yhteensä 152.
 • Artikkeli: Ehkäisevän päihdetyön viikon teema on valittu
  Vuoden 2022 Ehkäisevän päihdetyön viikon suunnittelu on alkanut yhteistyössä mainostoimisto Parceron kanssa, joka suunnittelee EPT-viikolle uuden visuaalisen ilmeen. EPT-viikon teemana on tänä vuonna lääkkeiden väärinkäyttö. Viikon kohderyhmänä ovat ensisijaisesti ehkäisevän työn parissa työskentelevät ammattilaiset, esimerkiksi kuntien ja kaupunkien työntekijät, järjestöt ja aluehallintovirastot.
 • Artikkeli: Omilla valinnoilla voit ennaltaehkäistä tapaturmia mökkikaudellakin
  Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa mökeillä. Omilla valinnoilla tapaturmia voidaan ehkäistä myös mökkiympäristössä. Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään tällä viikolla ja kampanja huipentuu perjantaina 13.5. Kun mökillä ja muilla vapaa-ajan asunnoilla vietetään yhä enemmän aikaa, on tärkeää kiinnittää huomiota myös mökkeilyn turvallisuuteen. Jopa 90 % kaikista tapaturmista tapahtuu koti- ja vapaa-ajan ympäristöissä. Mökkien syrjäinen seutu tuo omat haasteensa tapaturmien ehkäisyyn. Siksi on tärkeää, että tapaturmiin osataan varautua oikein.
 • Tiedote: Häpeä päihteiden käytöstä voi estää hoidon saannin – Tapa puhua päihteiden käytöstä tarvitsee muutosta

  Jokaisella ihmisellä on oikeus sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon sekä hyvään hoitoon ja asialliseen kohteluun.  Tästä huolimatta päihteitä käyttävät ihmiset kokevat köyhyyttä, syrjäytymistä sekä esimerkiksi oireiden vähättelyä terveydenhuollossa. Erityisesti marginalisoidut ihmisryhmät, kuten päihderiippuvaiset ihmiset ovat sosiaali- ja terveyspalveluissa alttiita syrjinnälle.

 • Artikkeli: Olemme mukana Päihdepäivien virtuaalisella näyttelyosastolla 11.-12.5.
  Kevään kiinnostavin koulutustapahtuma Päihdepäivät järjestetään verkossa 11.-12.5.2022. Voit seurata seminaareja koneeltasi missä tahansa, tai osallistua kännykän avulla. Tapahtuma on suunnattu kaikille sosiaali- ja terveysalalla tai nuorten parissa toimiville ympäri Suomen. Ohjelmaa on myös kokemusasiantuntijoille, läheisille ja vapaaehtoisille sekä opiskelijoille.
 • Blogi: Maksaviikko – Älä, älä ja tee, tee

  Terveysviestintä on epäkiitollinen, mutta mielenkiintoinen harrastus. Kun kehottaa vaihtamaan lenkkimakkaran kasvikseen ja oluen veteen, voi somessa saada terveysintoilijan leiman. Enemmän peukutuksia saa niiltä, jotka jo noudattavat terveitä elintapoja. On helpompaa tukea jo olemassa olevaa kuin aiheuttaa muutosta.

 • Päihdepäivät-blogi: Mitä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulisi tietää ihmisoikeuksista?

  Riittävät ja saavutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut on Suomessa turvattu perustuslailla ja kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kohdelluksi hänen ihmisarvoaan loukkaamatta ja yksityisyyttään kunnioittaen. Lisäksi asiakkaan äidinkieli, vakaumus tai muut yksilölliset tarpeet tulee huomioida sosiaali- ja terveyspalveluissa. Näitä perustavanlaatuisia yksilön oikeuksia muun muassa terveyteen, kattavaan sosiaaliturvaan ja toimeentuloon kutsutaan taloudellisiksi ja sosiaalisiksi (TS) oikeuksiksi.

 • Päihdepäivät-blogi: Stigmaa turpaan
  Minun sosiaalisessa kuplassani terapiassa käyminen on jo niin tavanomaista, että voimme kertoa avoimesti kollegoiden läsnä ollessa, ettei keskiviikko-aamulle suunniteltu palaveri onnistu, sillä silloin on varattuna aika työterveyspsykologille. Ja kun ystävä kertoo illanistujaisissa uudesta terapiasuhteestaan, ei vastassa ole yllättyneitä reaktioita vaan tarkentavia kysymyksiä: käytkö psykodynaamisessa vai kognitiivisessa? Saitko lähetteen vai kustannatko terapian itse?
 • Tapahtuma: Miehen mieli: Mies ja mielenterveys -seminaari Lappeenrannassa pe 13.5.
  Tervetuloa Miehen mieli: Mies ja mielenterveys -seminaariin edistämään miesten hyvinvointia perjantaina 13.5. klo 9-15. Seminaarissa pääset kuuelmaan aiheen asiantuntijoita sekä miestyön toimijoita.
 • Koulutus: Miten kohdata päihteitä käyttävä tai sekavasti käyttäytyvä ihminen? Lappeenranta ti 17.5. klo 13-15.
  Osana Lappeenrannassa toteutettavaa Kaikkien kaupunki -kampanjaa, järjestetään etäkoulutus päihteitä käyttävän henkilön kohtaamisesta.
 • Päihdepäivät blogi: Sanat eivät koskaan ole vain sanoja

  Sanat eivät koskaan ole vain sanoja – eivätkä valokuvat vain valokuvia. Ne eivät ole viattomia. Ne eivät vain heijasta todellisuutta vaan rakentavat sitä tietynlaiseksi. Ne muokkaavat käsitystämme ympäröivästä maailmasta ja muista ihmisistä. Siksi sanojen ja kuvien käyttö on aina myös vallan käyttämistä ja erityisen paljon valtaa on niitä työkseen käyttävillä, kuten toimittajilla, viestijöillä ja päättäjillä. On aina syytä harkita huolellisesti, miten sanansa asettaa, mutta erityisen tärkeää omaa vastuuta on miettiä silloin, kun kuvaamme sanoin ja kuvin haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, esimerkiksi päihteiden ja muiden haitallisten riippuvuuksien kanssa kamppailevia.

 • Päihdepäivät-blogi: Koukussa
  Mediassa on, etenkin uutisvuoden hiljaisempina aikoina, helppo törmätä tarinoihin koukuttumisesta. Koukussa ollaan milloin kenkien osteluun, milloin suklaaseen ja milloin uuteen sovellukseen. Harvemmin, mutta lisääntyvässä määrin, löytyy artikkeleita, joissa avataan jonkin toiminnallisen riippuvuuden tunnuspiirteitä. Uudesta ICD-11 tautiluokituksesta löytyy diagnostiset kriteerit rahapeli- ja digipeliriippuvuudelle.
 • Blogi: Valvotut käyttötilat ja ehkäisevä päihdetyö
  Monet saattavat ihmetellä, että mitä tekemistä ehkäisevällä päihdetyöllä ja valvotuilla käyttötiloilla on keskenään. Monet ajattelevat, että ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään ehkäisemään päihteiden käytön aloitusta ja valvotut käyttötilat ovat monien mielestä kaukana siitä ajatuksesta.
 • Lausunto: Lausunto esitysluonnoksesta laeiksi huumausainelain ja sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain 15 §:n muuttamisesta
  Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi EPT-verkoston asiantuntijaa kuultavaksi ja kirjallista asiantuntijalausuntoa koskien esitysluonnosta laeiksi huumausainelain ja sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain 15 §:n muuttamisesta. Verkosto on jo aiemmin lausunut samasta aiheesta.
 • Artikkeli: Neljä sote-alan haastetta, joihin saat Päihdepäivillä vastauksen
  Lue neljä työelämän haastetta, jotka ovat tuttuja sote-alan ammattilaisille. Toukokuussa verkossa järjestettävien Päihdepäivien seminaarit tarjoavat viimeistä tutkittua tietoa sekä työvälineitä ja metodeja käytännön päihdetyöhön.
 • Artikkeli: Kurkistus EPT-verkoston vaiheisiin
  Kun ehkäisevää päihdetyötä tekevät järjestöt kokoavat voimansa yhteen, niiden ääni kantaa entistä kauemmas. Tämä on alusta asti ollut kantavana ajatuksena EPT-verkostossa, jota tänä vuonna 10 vuotta täyttävä EHYT ry on koordinoinut vuodesta 2012.
 • Blogi: Turvallisuuspäällikön turinoita
  Ukrainan järkyttävät tapahtumat ovat horjuttaneet meidän kaikkien turvallisuuden tunnetta. Venäjän käsittämätön hyökkäys ja siviilien säälimätön pommittaminen menee yli meidän ymmärryksemme. Järkytys ja epävarmuus on kuitenkin syytä kääntää toiminnaksi. Nyt on meidän kaikkien hyvä laittaa oma varautumisemme erilaisiin kriisi- ja häiriötilanteisiin kuntoon niin työpaikoilla kuin kotona.
 • Tapahtuma: Tampereella toimivien ehkäisevän päihdetyön järjestöjen/yhdistysten tapaaminen ke 6.4.
  Paikka: Kumppanuustalo Artteli ry, (Mustanlahdenkatu 22, 33210 Tampere.) Myös Teams-linkki lähetetään. Ohjelmassa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston esittely sekä tilannekatsaus Tampereen EPT-järjestöistä.
 • Päihdepäivät-blogi: Pelaatko rahapelejä? – Näin yksinkertainen se kysymys on
  Matti on jo pidempään taistellut jaksamisen kanssa, hänen mielialansa vaihtelevat ja ahdistus painaa rintaa. Hän toteaa tarvitsevansa apua. Matti hakeutuu työterveyshuollon ammattilaisen puheille ja myöhemmin pääsee psykoterapiaan. Elämän eri osa-alueita tutkitaan yhdessä terapeutin kanssa ja etsitään keinoja ahdistuksen käsittelyyn. Terapia kestää vuoden. Tänä aikana rahapelaaminen ei tule kertaakaan puheeksi. Matti on pelannut nettikasinoja lähes koko aikuisuuden, velkaa on kerääntynyt, eivätkä läheiset tiedä todellista tilannetta.
 • Artikkeli: Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä saa apua Ukrainan sodan nostattamaan ahdistukseen
  SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n sivuille on koottu yhteen sote-järjestöjen tuki ja apu Ukrainan sodan herättämiin tuntemuksiin. Sivulle on koottu myös kanavia, joiden kautta voit auttaa sodan jaloissa olevia.
 • Artikkeli: Y-Säätiö osaksi Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoa
  Asunnottomuuden asiantuntija ja vuokranantaja Y-Säätiö on liittynyt mukaan EPT-verkostoon. Samalla järjestöverkoston järjestömäärä nousee ja yhdessä voimme entistä paremmin ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
 • Kaikkien kaupunki -blogi: Alkoholi ei kuulu nuorten elämään
  Ehkäisevän päihdetyön EPT-verkoston työllä pyritään ehkäisemään päihteiden käytön aloittamista ja vähentämään päihteiden käytön haittoja. Verkostossa tehdään läheistyötä ja annetaan hoitoa ja neuvontaa. Verkosto nostaa asiaa esiin Kaikkien kaupunki -kampanjalla, joka tulee näkymään Lappeenrannassa vuoden 2022 aikana muun muassa erilaisina tapahtumina ja blogikirjoituksina.
 • Artikkeli: Uusia lausuntoja EPT-verkoston sivuilla
  Tammi-helmikuun vaihteessa 2022 EPT-verkosto on lausunut avoimuusrekisteristä sekä valtioneuvoston periaatepäätökseksi liikenneturvallisuusstrategiasta. Lausunnot on julkaistu EPT-verkoston verkkosivuilla.
 • Kaikkien kaupunki blogi: Ystävänpäivä 14.2. – aitoa välittämistä vai muualta tullutta hömppää?
  Ystävänpäivää vietetään eri tavoin maailman eri kolkissa. Suomessa päivä on varsin uusi. Se tuli kalenteriin vasta 1980-luvun lopulla. Ystävänpäivän yhtenä alkuperänä pidetään Pyhän Valentinuksen päivää.  Päivän katsottiin liittyvän rakastavaisiin ja olevan parinvalinnan riitti tai huomionosoitus omalle ihaillulle.
 • Artikkeli: Vielä ehdit vastata Global Drug Survey -kyselyyn ja auttaa keräämään tietoa Suomen osalta maanantaihin 14.2. mennessä!
  Tämän maailmanlaajuisen kyselyn tavoitteena on valaista päihteiden käyttötottumuksia ja päihdepolitiikan vaikutuksia ympäri maailmaa. Vastaamalla kyselyyn voit vaikuttaa päihdepolitiikkaan tuomalla arvokasta tietoa Suomen osalta. Kyselyyn voi vastata vielä 14. helmikuuta asti.
 • Blogi: Perheellä ja vanhemmilla on oikeus tukeen
  Vanhempien ja perheen oikeus saada tukea on turvattu ihmisoikeutena ja perusoikeutena. YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtiota huolehtimaan siitä, että vanhemmille annetaan asianmukaista apua heidän hoitaessaan lastenkasvatustehtäväänsä. Perheen ja vanhempien tukeminen sisältyy myös useaan muuhun ihmisoikeussopimukseen.
 • Artikkeli: Päihdepäivät verkossa 11.-12.5. Teemana Marginaalista samanarvoiseksi – Ilmoittaudu nyt!
  Päihdepäivien kattoteema on tänä vuonna Marginaalista samanarvoiseksi, ja teeman alla käsitellään päihdekysymyksiä ihmisoikeusnäkökulmasta.
 • Tiedote: Kaikkien kaupungissa jokainen on turvassa – Lappeenranta nostaa tänä vuonna esiin yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta
  Poliisin ylläpitämän katuturvallisuusindeksin mukaan Lappeenranta oli viime vuonna Suomen turvallisin kaupunki. Indeksiluvussa huomioidaan muun muassa tyypillisesti julkisilla paikoilla tehtävät pahoinpitelyt, ryöstöt, rattijuopumukset ja vahingonteot.
 • Blogi: Ehkäisevän päihdetyön koordinointi hyvinvointialueilla avaa uusia mahdollisuuksia
  Suomeen tullaan perustamaan 21 hyvinvointialuetta, jotka tuottavat jatkossa terveys- ja sosiaalipalveluita kansalaisille. Moni asia muuttuu, kun aikaisemmin kunnilla olleet vastuutehtävät siirtyvät hyvinvointialueille ja julkiselle sektorille muodostuu uusi hallinnollinen taso.
 • Tiedote: Terveydenhuolto ei kestä turhia liukastumistapaturmia – näin pysyt pystyssä liukkaalla talvikelillä
  Olosuhteisiin ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta omaan varustautumiseen ja toimintaan voi. Liukuesteet tai kunnolliset nasta- tai kitkakengät estävät liukastumisen myös lyhyillä siirtymisillä.
 • Blogi: Ei tippa tapa?
  Darravapaa-yhteisön Katri Ylinen kertoi Tipattoman etkoilla juuri ennen kampanjan alkua, että tipaton tammikuu voi olla erityisen tärkeä kaikille, jotka miettivät millaista elämä olisi ilman alkoholia. Itse olen erinäisistä syistä ollut tipattomalla jo pidempään. Mietit ehkä miksi? Kuten sanoin, erinäisistä syistä, mutta en lähde sitä tällä kertaa sen enempää avaamaan, mutta Tipattomalla kaikilla on mahdollisuus kokeilla alkoholittomuutta, tekemättä mitään lopullista päätöstä asiasta.
 • Blogi: Joka kolmas elää päihdeongelmasta kärsivän rinnalla – Uusilla hyvinvointialueilla ei ole varaa unohtaa läheisiä
  Päihderiippuvaisten ihmisten läheisiä yhdistää lähes poikkeuksetta yksi asia: uupumus. Työni kautta läheisten haasteet ovat tulleet minulle tutuiksi. Läheisiä kuormittavat niin päihdesairauden aiheuttamat haitat kuin avun löytämisen vaikeus.
 • Blogi: Elämäntilanteet muuttuvat – muuttuvatko tavat?
  Jos joku elämässä on varmaa, se on muutos. Tärkeää muutoksessa on, miten sen ottaa vastaan ja kuinka siihen sopeutuu. Päihde- ja rahapeliriippuvuus voivat liittyä vahvasti elämäntilanteiden muutokseen.
 • Blogi: Tuhannen taalan kysymys – Miksi en juo?
  Kun lopetin dokaamisen en todellakaan ajatellut, että jes, fresh new life ja ihana elämäntapamuutos edessä! Ajattelin, että tähänkö kaikki nyt loppuu.
 • Tapahtuma: Päihdepäivät verkossa 11.-12.5.2022
  Vuonna 2022 Päihdepäivät järjestetään toistamiseen verkossa! Ilmoittautuminen alkaa 24.1.
 • Blogi: Päihde- ja riippuvuusjärjestöjä tarvitaan hyvinvointialueiden kumppaneina
  Tammikuussa 2022 pidetään aluevaalit maailman onnellisimmassa maassa, jossa päihdeongelma koskettaa kaikkia. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022, ja mm. päihdepalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.
 • Tiedote: Tipaton tammikuu nuorten aikuisten suosiossa
  Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2021. Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa.
 • Tiedote: Alkoholittomuus voi tuntua vapauttavalta – raitistelu on kasvava trendi
  Tammikuussa 2022 käyntiin pyörähtävä Tipaton tammikuu -kampanja kannustaa pohtimaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia. Kampanjan yhteistyökumppanina ensi tammikuussa on muun muassa sosiaalisessa mediassa suosiota niittävä Darravapaa. Alkoholin juominen on edelleen aikuisten välisissä illanvietoissa ja juhlimiskulttuurissa usein normi ja alkoholin pois jättäminen rikkoo tuota normia”, sanoo Laura Wathén.
 • Artikkeli: Järjestöt voivat tukea hyvinvointialueita monin tavoin
  Järjestöt voivat tukea tulevia hyvinvointialueita monin eri tavoin. Ehkäisevää päihdetyötä tehdään niin varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa, työllisyyden hoidon ratkaisuissa, vapaa-ajan ja kulttuuripalveluissa kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmissä. Järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on työtä usein juuri yhdyspinnoilla. Järjestöt kohtaavat ja tukevat niitä ihmisiä, joilla on suurin riski pudota palvelujärjestelmien ulkopuolelle.
 • Blogi: Päihteet puheeksi varhaisessa vaiheessa -tallenne verkossa: ”Kysy enemmän kuin kerrot”
  Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Lastensuojelutyöryhmä järjesti marraskuun lopussa päihteiden puheeksiottoa käsittelevän verkkokoulutuksen, joka oli suunnattu varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä muille pienten lasten kanssa toimiville. Tallenne on nyt julkaistu.
 • Tiedote: Global Drug Survey 2021 -kyselyn tulokset julki
  Vuoden 2021 GDS2021-kyselyyn saatiin kansainvälisesti noin 40 000 vastausta, joiden perusteella tuotetaan 4–5 raporttia. GDS2021-raportit julkaistiin 1. joulukuuta.
 • Blogi otsikko Suomeksi: Matala-alkoholiset ja alkoholittomat juomat: kannattaako kokeilla?
  In recent years the market has been flooded with many new no and low alcohol products. Even though it is early days in our understanding of the use and perceptions of no/lo products GDS thought we better ask people why they have consumed them and what the impact has been (if any) upon their drinking
 • Blogin otsikko Suomeksi: Huumepolitiikka ja laki: eri näkemysten ja kokemusten ymmärtäminen
  Drug policy is firmly on the global political agenda. Public opinion on drug policy reform is often sought to help understand support for change, as well as key concerns that people have about liberalising drug policy. Global Drug Survey wants to know about your experiences and opinions connected to drug policy and the law. Tiivistelmä suomeksi sivuilla
 • Tiedote: Global Drug Survey kokoaa tietoa päihteiden käyttötottumuksista ja päihdepolitiikan vaikutuksista ympäri maailman
  Global Drug Survey (GDS) täyttää 10 vuotta, ja sen kunniaksi tämän vuoden kyselyyn toivotaan ennätysmäärää vastaajia. Yli 50 mediakumppania ja haittoja vähentävää organisaatiota ovat liittyneet yhteen tavoitteenaan valaista päihteiden käyttötottumuksia ja päihdepolitiikan vaikutuksia ympäri maailmaa. Tänä vuonna GDS:n yhtenä yhteistyökumppanina Suomessa on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.
 • Tapahtuma: Tipaton etkot 16.12.2021
  Tervetuloa Tipattoman etkoille! Etkoilla kuulemme Darravapaa-yhteisön Laura Wathénin ja Katri Ylisen ajatuksia raitistelusta ja alkoholittomasta elämäntavasta. Tilaisuuden avaa EPT-verkoston Viestintätyöryhmän varapuheenjohtaja, Myllyhoitoyhdistyksen viestintäpäällikkö Inka Lähteenaro.
 • Tiedote: Aluevaaleissa katse hyvinvointiin
  Hyvinvointialue voi omilla päätöksillään vaikuttaa siihen, autetaanko ihmisiä vasta kun ongelmat syvenevät vai voitaisiinko ongelmien syntyminen ehkäistä ennalta. Suomi on maailman onnellisin maa, mutta silti päihde- ja peliongelmat vaikuttavat yhteiskuntaan valtavasti.
 • Koulutus: Järjestöt ja yritysyhteistyö 7.12.2021
  Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestää 7.12. klo 10-12 järjestötoimijoille suunnatun koulutuksen aiheesta järjestöt ja yritysyhteistyö. Ilmoittaudu mukaan 2.12. klo 12 mennessä!