Blogi: Kannabiksen käytön haittojen vähentäminen lähtee niiden tunnistamisesta
Kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten kuluessa. Myös suhtautuminen kannabiksen käytön riskeihin on muuttunut. Yhä useampi arvioi käytön riskit vähäisiksi. Päihdepalveluissamme on vähänlaisesti tarjolla apua niille, jotka kokevat omassa kannabiksen käytössään haittavaikutuksia, mutta ei kuitenkaan niin vakavia, että tuntuisi mielekkäältä hakeutua päihdehoidon piiriin.
Lue lisääArtikkeli: Alkoholituotteisiin halutaan pakollisiksi tuotetiedot ja haittamerkinnät
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on vedonnut jo vuosia alkoholituotteiden pakkausmerkintöjen muuttamisen puolesta kansalaisten terveyden edistämiseksi. Euroopan komissio julkaisi helmikuun ensimmäisellä viikolla uuden syövän vastaisen toimintaohjelmansa ”Europe Beating Cancer Plan”, jonka tavoitteena on vähentää syöpäkuolleisuutta Euroopassa.
Lue lisääBlogi: Koti on tärkein
Voisinko hetkeksi unohtaa kiireen ja pysähtyä kysymään itseltäni ja läheisiltäni, kuinka voimme ja mitä tarvitsemme? Voisiko ruutuaikaa vähentää ja lisätä läsnäoloa läheisten kanssa? Jo pienellä muutoksella voi olla valtava merkitys. Lisätietoa Elämäni Sankari ry:n Koti on tärkein -kampanjasta www.kotiontarkein.fi
Lue lisääBLOGI: Koko maailma tarvitsee kaveritaitoja
Hatunnosto ja kiitos Joe Bidenille, USA:n uudelle presidentille, joka osoitti, miten tärkeää on luoda rakenteita ja arvoja, jotka vahvistavat yhdessäolon taitoja, joiden avulla tulemme toimeen toinen toistemme kanssa. Biden ilmoitti...
Lue lisääBlogi: Vankien päihde- ja mielenterveyskuntoutus on riittämätöntä
Terveystutkimuksen mukaan 83 prosentilla vangeista on päihdeongelma ja myös merkittävä osa rikoksista tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena. Monet lyhytaikaisvangit kulkevat vankilan ja siviilin väliä, ja siksi heidän ongelmiinsa ei ehditä tarttua missään.
Lue lisääTiedote: Millaista on olla aina Tipattomalla?
Tammikuu päättyi, mutta tipattomuus voi silti jatkua. Keräsimme tammikuun aikana kommentteja ihmisiltä, jotka ovat päättäneet elää ilman alkoholia. Vastaajat ovat iältään kolmekymppisestä yli seitsemänkymmentä vuotiaaseen ja asuvat eri puolilla Suomea.
Lue lisääPäihdepäivien lipunmyynti on alkanut
Kevään Päihdepäivät 19.-20.5.2021 järjestetään kokonaan etätapahtumana verkossa!
Lue lisääArtikkeli: Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia
Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku - 30 päivää ilman alkoholia on neljän viikon mittainen verkkokurssi, jonka aikana saat monia tuoreita näkökulmia oman alkoholinkäyttösi tarkasteluun.
Lue lisääArtikkeli: Lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut vuoden aikana
Alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi. Mitä suurempi veren alkoholipitoisuus on, sitä enemmän tapaturmariski kasvaa.
Lue lisääBlogi: Uusia tottumuksia, päätöksestä tekoihin
Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.
Lue lisääBlogi: Uusia tottumuksia uuden vuoden alkuun
Viettäisinkö Tipattoman tammikuun? Vai ehkä sokerittoman, kofeiinittoman? Vegaanihaastekin houkuttaa. Innoissani listaan erilaisia haasteita ja uuden vuoden lupauksia, joihin voisin lähteä mukaan. Tästä tulee hyvä! Reipas ja kukoistava versio minusta odottaa vuoden 2021 helmikuussa!
Lue lisääBlogi: Uuden vuoden ensimmäinen lahja itselle
Jotkut selkeästi hyvät asiat ovat varsin yksinkertaisia. Kun yöuni alkaa heikkenemään, paikkoja kolottamaan ja mieli mustumaan, löytyy ”neliapila”, josta voisi koittaa ottaa kiinni: ”Enemmän liikuntaa, enemmän unta, terveellinen suhde ruokaan, ei päihteitä”.
Lue lisääBlogg: Vit januari – hitta nya vanor
Vit januari -kampanjen är känd sedan länge i folkmun som ”Tipaton Tammikuu” och har sitt ursprung redan från 1940-talet. Historien berättar att kampanjen ordandes för att visa solidaritet för soldaterna på fronten, men idag utmanar kampanjen till att stanna upp och fundera på orsaker till eget alkoholbruk och situationer där alkoholanvändning förekommer.
Lue lisääTiedote: Liikunnalla hyvää oloa viinilasillisen sijasta
Tipaton-kampanjalla kannustetaan miettimään oman alkoholin käytön syitä ja käyttötilanteita. Usein alkoholin käytöllä haetaan hyvää oloa tai rentoutumista. Oman kehon mielihyvähormonien tuotantoa voi aktivoida esimerkiksi liikunnan avulla.
Lue lisääMIELIPIDE: Alkoholin ostaminen lapsille on edelleen ongelma
Alkoholin välittäminen lapsille on vielä nykyäänkin tavallista. Myös uuttavuotta juhlittaessa aikuisten vastuulla on suojella lapsia alkoholin haitoilta eikä altistaa lapsia vaaralle.
Lue lisääArtikkeli: EPT-verkoston järjestöjen tarjoama tuki ja apu joulun pyhien aikana
Tähän artikkeliin on koottu linkkejä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenjärjestöjen tarjoamaan tukeen ja apuun joulun pyhien aikana.
Lue lisääTiedote: Tipattoman tammikuun suosio kasvanut parin viime vuoden aikana – 18 prosenttia alkoholia käyttävistä viettää Tipatonta
Pari vuotta sitten Tipattoman vietossa tapahtui notkahdus alaspäin, mutta nyt Tipattoman suosio näyttää kääntyneen nousuun. Alkoholia käyttävistä kansalaisista 18 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2020. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12 prosenttia, ja vuonna 2018 Tipatonta vietti 11 prosenttia kansalaisista.
Lue lisääStigma ehkäisevässä päihdetyössä – mistä on oikeastaan kysymys?
Päihdeongelmiin ja päihdeongelmista kärsiviin ihmisiin liittyy yhteiskunnassamme edelleen paljon negatiivisia ennakkokäsityksiä ja yleistyksiä. Ne vaikuttavat kielteisesti ongelmista kärsivien ihmisten asemaan yhteiskunnassa ja yhteisöissä ja johtavat joskus myös avoimeen syrjintään. Ehkäisevässä...
Lue lisääTipattoman Mocktail-vinkki joulun odotukseen: glögi yllättää!
Glögi on perinteinen joulun ajan juoma, joka lämmittää kylminä talvi-iltoina. Erilaiset glögit toimivat mainiosti myös alkoholittomana. Testaa vaikkapa fenkoli-glögiä!
Lue lisääBLOGI: Kenen Kaupunki?
Turvallisuuden kokeminen arjessa, sekä kotona että kaupunkiympäristössä on tärkeä tekijä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Onko Oulu turvallinen kaupunki? Ehyt ry:n Hadiya-hanke kysyi eri kieli- ja kulttuuritaustaisilta järjestötoimijoilta heidän mielipidettään. Pääsääntöisesti...
Lue lisääArtikkeli: Ympäristötyön avulla ennaltaehkäistään ja vähennetään päihteiden käytöstä aiheutuvia lieveilmiöitä
Ympäristötyöllä (käytetään myös termiä naapurustotyö) tarkoitetaan toimenpiteitä ja menetelmiä, joiden avulla esimerkiksi asunto ensin -periaatteella toimivat asumisyksiköt tai päihdehoitopaikat pyritään integroimaan osaksi asuinaluetta. Helsingissä ympäristötyötä työtä tehdään asumispalveluiden lisäksi matalankynnyksen...
Lue lisääKaikkien kaupunki -kampanjan tapahtumat Oulussa peruutettu
Koronaepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen Pohjois-Pohjanmaalla. Tämän seurauksena kaikki Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkosto) Kaikkien kaupunki -kampanjan Ouluun suunnitellut tapahtumat joudutaan peruuttamaan. Kampanja näkyy yleisölle suunnitellun mukaisesti sosiaalisessa mediassa 30.11.-4.12. välisenä aikana.
Lue lisääTiedote: Korona on lisännyt päihdehaittoja katukuvassa -kampanja etsii ratkaisuja yhteisöllisyydestä ja ympäristötyöstä
Moni päihdeongelmista kärsivä jäi keväällä hyvin niukan tuen varaan palvelujen sulkeutuessa tai karsiessa tapaamisaikoja. Tällä hetkellä katukuvassa näkyvät tästä johtuvat negatiiviset lieveilmiöt. Tuleva talvi saattaa lisätä ongelmia.
Lue lisääPäihdepäivät järjestetään 19.-20.5.2021 verkossa!
Vallitsevan COVID-19 – epidemian takia Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto sekä EHYT ry ovat päättäneet järjestää kevään 19.-20.5.2021 Päihdepäivät-tapahtuman verkkotapahtumana. Peruuntuneen 2020 Päihdepäivät-tapahtuman sisällöt siirtyvät keväälle 2021 ja verkkoon. Fyysistä tapahtumaa Kulttuuritalolla 2021 ei tulla järjestämään.
Lue lisääArtikkeli: Rahapeliongelmaa käsitteleviä tunteja 2. asteen oppilaitoksille
'Kolikon kääntöpuoli' -oppitunnilla nuoret saavat välineitä ymmärtää rahapelejä, suomalaista rahapelikulttuuria, rahapelaamisen sisältyviä riskejä, rahapeliriippuvuutta, ja ongelmallisen rahapelaamisen haittavaikutuksia niin itseen kuin lähipiiriinkin. Tunnit on suunnattu 16–20-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi terveystiedon opetukseen.
Lue lisääArtikkeli: Tasapainoiset juhla-ajat ovat tärkeitä poikkeuksellisen arjen keskellä
Anna lapselle raitis joulu -kampanja kannustaa aikuisväestöä päihdehaitoista vapaan, turvallisen ja terveellisen juhlatunnelman takaamiseen lapsille. Valtakunnallisen kampanjan järjestäjät vetoavat kaikkiin kasvatusvastuussa oleviin, jotta he antaisivat lapsille raittiin joulun – juhlan, joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa.
Lue lisääSOMETEMPAUS – Kuppi kaakaota lapsen oikeuksien puolesta 20.11.
Lapsen oikeuksien päivää vietetään kansainvälisesti 20.11. Lapsen oikeuksien puolesta järjestämme jälleen yhteisen sometempauksen 20.11 - Lapsen hyvä arki: Kuppi kaakaota lapsen oikeuksien puolesta.
Lue lisääArtikkeli: Huudikoutsit aloittavat keväällä
Metroasemilla ja niiden seuduilla liikkuu matkustajien lisäksi päihteiden käyttäjiä. Joka viides metrolla matkustava pitää iltaisin asemien seutuja turvattomina. Näin ei tarvitse olla, sanoo projektipäällikkö Mirka Haili Irti Huudeista -hankkeesta. Irti Huudeista -hankkeen toteuttavat Irti Huumeista ry ja Kukunori ry. Yhteistyökumppaneina ovat HKL, Palmia, HSL ja poliisi. Hankkeen päärahoittaja on STEA.
Lue lisääArticle: Awareness Week on Alcohol related Harm 16.-20.11.
The aim of the Awareness Week on Alcohol related Harm is to raise awareness among EU policymakers of the harms caused by alcohol, to increase awareness of the need to address alcohol-related harm in Europe and highlight the need to address it through an integrated approach to alcohol policy.
Lue lisääArtikkeli: tapaturmapäivä 13.11.2020
Koronapandemian vuoksi suuri osa viettää tavallista enemmän aikaa kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Lisäksi yhteydenpito ja etenkin tapaamiset iäkkäiden läheisten kanssa ovat voineet vähentyä. Onkin entistä tärkeämpää välittää toisistamme ja huolehtia sekä omasta että muiden turvallisuudesta. Tapaturmakuolemista noin 90 prosenttia ja vammaan johtavista tapaturmista noin 80 prosenttia tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla.
Lue lisääBlogi: Lämpöä ja tukea – Turvaverkko tukena
Päihdetyöntekijät ovat suomalaisen yhteiskunnan ihmisoikeustaistelijoita! Me pidämme huolta asiakkaistamme, ihmisistä, joiden arki on erityisen haastavaa. Ei ole oikein, että ihmisillä on nälkä, kylmä ja he voivat silminnähden huonosti. Ketään ei saa jättää yksin!
Lue lisääTiedote: Sähköiset palvelut tavoittaneet vain osan päihdejärjestöjen asiakkaista koronaepidemian aikana
Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteisessä tutkimusohjelmassa, MIPA 2.0:ssa, työskentelevän tutkija Teemu Kaskelan mukaan päihdejärjestöjen tarjoamat sähköiset palvelut ovat tavoittaneet vain osan asiakkaista, jotka normaalisti asioivat matalan kynnyksen toimipaikoissa.
Lue lisääBlogi: Nuoren kasvattamiseen tarvitaan koko kylä
Päihteet kiinnostavat nuoria, sillä päihteet ovat osa sitä yhteiskuntaa ja todellisuutta, jossa nuoret elävät, ja on luonnollista haluta tietää niistä enemmän. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että nuoret aloittaisivat minkään päihteiden käytön.
Lue lisääBlogi: Päihdehaasteet eivät katso taustaa
Työskentely eritaustaisten yhteisöjen parissa on osoittanut, että monesti päihde-teeman esille nostamista vaikeuttaa jo se, että päihteiden käyttö ei ole sallittua monessa kulttuurissa tai uskonnossa. Sen vuoksi onkin tärkeää ymmärtää, missä ja millä tavoin asiaa lähestytään. Päihteet eivät katso taustaa ja näin ollen ongelma ei katoa vaan enemmänkin ongelmista tulee usein käsittelemättömyyden myötä vaikeampia.
Lue lisääTiedote: Kannabiksen käyttö on arkipäiväistynyt – kokevatko nuoret sosiaalista painetta käyttää kannabista?
Kannabiksesta kieltäytyminen koetaan yleisesti ottaen helpoksi, mutta päinvastaisiakin kokemuksia on, ja erityisesti lopettamispäätöksen tehneille se voi olla haastavaa. Ystävien tuki ja myönteinen suhtautuminen ovat silloin tarpeen.
Lue lisääTiedote: Huumekuolema koskettaa vuosittain tuhansia läheisiä – ”Sitä joutuu seuraamaan vuosikausia lapsensa taistelua riippuvuutta vastaan”
Pyhäinpäivän tienoilla eri puolilla Suomea järjestetään Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuuksia. Tilaisuuksissa sytytetään kynttilät edesmenneiden läheisten muistoksi. Koska huumekuolemaan liittyvä suru on usein vaiettua, muistotilaisuudet ovat monelle ainoita paikkoja, joissa he voivat surra läheistään yhdessä muiden saman kokeneiden kanssa.
Lue lisääEhkäisevän päihdetyön viikko 2020: Teemana kannabis
EPT-viikon teemana on kannabis ja viikon aikana halutaan kannustaa nuoria ja nuoria aikuisia avoimeen keskusteluun kannabiksesta. Kampanjan verkkosivulla on tarjolla tukea ja apua omaan tai kaverin kannabiksen käyttöön liittyviin huoliin ja ajatuksiin. Ammattilaisille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksioton tueksi.
Lue lisääBlogi: Rakkautta, ihastusta vai jotain muuta?
Miten kannabis näkyy kohdennetussa nuorisotyössä ja millaisia keskusteluja ammattilaiset käyvät aiheeseen liittyen nuorten aikuisten kanssa?
Lue lisääArtikkeli: Asunnottomuus ei ole yhden yön juttu
Lokakuun 17. päivä vietetään jälleen Asunnottomien yötä. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta ihmistä. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla.
Lue lisääMiten tehdä saavutettavaa some-sisältöä? Webinaari 1.10.2020
Miten tehdään saavutettavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan? Mitkä ovat tärkeimmät nyrkkisäännöt ja mitä tulisi huomioida eri somekanavien kohdalla? Puhujana saavutettavuusasiantuntija Ronja Pahaoja.
Lue lisääHuumeiden käyttäjien myrkytyskuolemat ovat kasvussa. Kansainvälinen kampanja muistuttaa, että suurin osa kuolemista olisi vältettävissä
Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8., vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awareness Day (IOAD) -kampanja syntyi vuonna 2001 Australiassa, ja se on levinnyt hiljalleen ympäri maailmaa. Suomessa kuoli...
Lue lisääSote-järjestöihin kohdistuvat budjettileikkaukset heikentävät merkittävällä tavalla yhteiskunnan toimintakykyä ja vakautta
Ehkäisevä työ on aina kustannustehokkaampaa, kuin jo syntyneiden ongelmien paikkaaminen.
Lue lisääJärjestöt tarjoavat tukea ja palveluja myös koronakriisin aikana
Tähän artikkeliin on kerätty tietoa tuesta ja palveluista, joita verkoston järjestöt tuottavat kansalaisille.
Lue lisääBlogi: Humala lisää tapaturmariskiä myös mökillä ja kotona
Kesä on mainiota aikaa kunnostustöihin ja ulkona puuhailuun. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö ja siksi on hyvä tiedostaa alkoholin käytön yhteys tapaturmariskin kasvuun.
Lue lisääArtikkeli: Support Don’t Punish -liike haastaa perinteisen huumausainepolitiikan
Support Don’t Punish -liike haluaa nostaa huumausainepoliittiseen keskusteluun huumeita käyttävien ihmisten omaa ääntä sekä vallitsevan huumausainepolitiikan seurauksia huumeita käyttävien ihmisten hyvinvoinnille.
Lue lisääArtikkeli: Järjestöjen vahvuudet käyttöön huumekuolemien ehkäisyssä
Järjestöjen monipuolinen kokemus ja tieto tulisi saada mukaan myös huumekuolemien ehkäisytyöhön. Järjestöjen tekemässä työssä on monia etuja, joita huumekuolemien ehkäisyssä tulisi tulevaisuudessa systemaattisesti hyödyntää.
Lue lisääBlogi: Miksi pienpanimoiden myyntiä ei tule laajentaa?
Vahvistamalla väestön terveyttä, edistämällä hyvinvointia tukevia toimia ja pitämällä huolta siitä, että myös heikossa asemassa olevista huolehditaan, voidaan myös tukea elinkeinoelämää.
Lue lisääTiedote: Päihdepalveluja arvioitava uudelleen koronaepidemian takia
Moni päihdeongelmista kärsivä on jäänyt koronaepidemian vuoksi vaille säännönmukaista hoitoa ja tukea. Päihdepalveluja kehittävät ja tuottavat päihdejärjestöt sekä palveluntuottajat ovat avainasemassa, kun rakennetaan pandemian jälkeistä elämää.
Lue lisääBlogi: Riippuvuus on koko lähipiirin sairaus
Päihderiippuvuus, muut riippuvuudet sekä niiden aiheuttamat ongelmat koskettavat myös riippuvuuteen sairastuneen läheisiä.
Lue lisääKannanotto: Alkoholin saatavuutta ei tule lisätä – ulosmyynnin laajentaminen on uhka hyvinvoinnille
Viime päivinä on keskusteltu yritysten tukemisesta laajentamalla alkoholin ulosmyyntioikeuksia ja nostamalla ulosmyytävien alkoholituotteiden vahvuutta sekä sallimalla pientuottajille kotiinkuljetuspalvelut. Esitetty määräaikainen muutos ei koskisi vain ravintoloita, vaan myös kioskit, huoltoasemat ja...
Lue lisääTIEDOTE: Tuliko tissuttelusta uusi tapa? Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa
Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut...
Lue lisääTarviinko mä tän? -kampanja hoksauttaa vähentämään ja välttämään alkoholin käyttöä poikkeusaikana
Poikkeusolosuhteissa on hyvä miettiä omia elintapojaan ja peilata niitä vallitsevaan tilanteeseen. EPT-verkosto pyysi jäsenjärjestöjään lähettämään alkoholin käyttöön liittyviä näkemyksiä ja huolenaiheita, ja näistä tehtiin kaksi somekampanjaa. Ensimmäisessä teemana on alkoholi...
Lue lisääSininauhaliitto, EHYT, A-klinikkasäätiö ja Sosped-säätiö: Vetoomus rahapelipoliittisista toimista poikkeusaikana
Rahapelipolitiikassa tarvitaan nyt nopeita toimia kansalaisten velkaantumisen estämiseksi Rahapelipolitiikassa tarvitaan nopeita toimia, jotta koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeus-tilanteessa vältetään tarpeeton rahapeleistä aiheutuva velkaantuminen. Esimerkiksi päivittäiset ja kuukausittaiset tappiorajat pitää Veikkauksen peleissä säätää...
Lue lisääEHYT ry blogi: Alkoholi on huono lääke stressiin ja ahdistukseen
Korona on puhuttanut viime viikot jokaista. Tilanne on aiheuttanut ahdistusta ja suuria muutoksia monen arjessa ja näillä saattaa olla vaikutusta myös alkoholin käyttöön.
Lue lisääKutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4.
Kutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4. klo 9 – 12.
Lue lisääTHL: Neuvoja päihteiden käyttäjälle koronaepidemian aikana
THL kokosi alkoholin ja huumausaineiden käyttöön, tupakointiin sekä rahapelaamiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja erityisesti koronaepidemian ja poikkeusolojen ajaksi.
Lue lisääInsändare 3.4. HBL: Barn i utsatta livssituationer måste skyddas även under undantagstillstånd
För vissa barn innebär situationen vi befinner oss i ökad otrygghet, rädsla och våld.
Lue lisääSininauhasäätiö: Asunnottomuus- ja päihdetoimijat – huoli kriisin vaikutuksista on suuri
Asunnottomuus- ja päihdetyön toimijat ilmaisevat huolensa koronaviruksen aiheuttaman epidemian vaikutuksista jo ennestään vaikeassa tilanteessa oleviin ihmisiin, kuten asunnottomiin ja päihteidenkäyttäjiin.
Lue lisääBlogi: Pilvikeskustelua somessa ja tomessa
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti kannabiksesta käytävästä mediakeskustelusta analyysin 21.10.-20.11.2019.
Lue lisääPäihdepäivät 27.-28.5.2020 siirtyy keväälle 2021
Päihdepäivät -koulutustapahtuma siirtyy keväälle 2021. Syynä on vallitseva koronavirus (COVID-19) tilanne ja Suomen hallituksen suositus, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.
Lue lisääTiedote: Elokolot kiinni koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 19.4.2020 saakka
Kaikki Elokolot ovat toistaiseksi kiinni 19.4.2020 saakka.
Lue lisääBlogi: Päihteetön pelikenttä kutsuu Sinua
Harrastuksilla on iso merkitys nuorten hyvinvoinnin edistäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä sekä elämän mittaisten hyötyjen tuojana.
Lue lisääArtikkeli: Tutustu EPT-verkoston vuoteen 2019
EPT-verkoston vuosikertomus on julkaistu. Vuosikertomuksessa kerrotaan toiminnasta, kampanjoista ja koulutuksista sekä vaikuttamistoimista vuonna 2019.
Lue lisäävastine: Huumeiden valvotulla käyttötilalla voidaan pelastaa ihmishenkiä ja auttaa huumeita käyttäviä ihmisiä avun piiriin
Valvotuilla huumeiden käyttötiloilla tavoitetaan ihmisiä, jotka muuten jäisivät sosiaali- ja terveyspalveluiden ulottumattomiin. Laadukkaasti toteutettuihin valvottuihin käyttötiloihin kuuluu myös terveysneuvontaa, jolla ehkäistään tartuntatauteja ja yliannostuskuolemia.
Lue lisääArtikkeli: Taustamateriaalia valvotuista huumeiden käyttötiloista
Koottuna muutamia linkkejä taustamateriaaleihin liittyen huumeiden käyttöhuoneisiin.
Lue lisääHAEMME SUUNNITTELIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 54:n järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...
Lue lisääblogi: Kuka tahansa on joka neljäs
Vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelmiin liittyy riski, että heistä huolta kantavat lapset ja nuoret jäävät näkymättömäksi ja yksin kuormansa kanssa.
Lue lisääArtikkeli: Verkostoon kaksi uutta järjestöä: Sininauhasäätiö ja Positiiviset ry
Verkoston puheenjohtajisto päätti kokouksessaan 12.2.2020 hyväksyä Sininauhasäätiön ja Positiiviset ry – HIV Finland jäsenhakemukset.
Lue lisääTiedote: Tipaton tammikuu poiki yli 80 ehdotusta uudeksi tottumukseksi alkoholin tilalle
Tipattoman tammikuun aikana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry jalkautuivat Tipattoman esittelypisteellä Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Uudenmaan sairaaloihin. Esittelypisteillä keskusteltiin Tipattomasta, alkoholista ja päihteistä sekä koottiin kävijöiden ehdotuksia uusiksi tottumuksiksi alkoholin tilalle.
Lue lisääArtikkeli: Yle podcast All Points North & Dry January
Dry January and Finnish alcohol consumption and policies are the topics of this All Points North podcast.
Lue lisääBlogi: Trendikäs Tipaton
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.
Lue lisääHAEMME ASIANTUNTIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 52 järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...
Lue lisääartikkeli: Päihteitä käyttävän ihmisen haastattelu – muista nämä
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjesti syksyllä 2019 toimittajille suunnatun koulutuksen, jossa käsiteltiin päihteitä käyttävän ihmisen haastattelua etiikan ja kohtaamisen näkökulmasta.Huoneentaulut haastattelussa huomioitavista asioista ja termeistä on tuotettu koulutuksessa käytyjen keskustelujen pohjalta.
Lue lisääblogi: Tipaton tammikuu Britanniassa
"Kuivan tammikuun tekeminen” (doing a dry January) on Britanniassa tammikuussa aina yksi suosituimpia keskustelun aiheita paitsi mediassa, myös yleisessä jutustelussa ylipäätään.
Lue lisääblogi: Maailman helpoin tipaton – pullonpohjalasit silmille
Olemme alitajuisesti liittäneet ajatuksen vapaudesta, onnesta, rentoutumisesta ja yhteenliittymisestä nimenomaan juomiin ja juomiseen.
Lue lisäätiedote: Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla
Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia.
Lue lisäätiedote: Tipattoman tammikuun suosio kasvussa
EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että vuonna 2019 Tipatonta tammikuuta vietti useampi kuin vuonna 2018. Lisäksi entistä useampi jatkoi tipatonta helmikuun puolelle.
Lue lisääartikkeli: Anna lapselle raitis joulu
Perinteinen Anna lapselle raitis joulu -kampanja järjestetään tänä vuonna 22. kerran. Raittiuden Ystävät ry:n järjestämä kampanja muistuttaa kaikkia aikuisia päihteettömän läsnäolon tärkeydestä.
Lue lisääartikkeli: Varaa aikaa, vältä kiire ja pysy pystyssä talviliukkailla
Liukastumistapaturmista aiheutuu vuosittain paljon harmia ja kustannuksia niin yksilöille, työpaikoille kuin yhteiskunnallekin. Promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.
Lue lisääartikkeli: paloturvallisuusviikko 23.11.-1.12.2019
Paloturvallisuusviikko on vuosittainen teemaviikko, joka pyrkii parantamaan paloturvallisuutta ja herättämään yhteiskunnallista keskustelua paloturvallisuudesta.
Lue lisääartikkeli: Ei tuomita- se voisit olla sinä
#sevoisitollasinä biisikisan tavoite on ollut vähentää yhdessä stigmaa, joka liittyy päihteiden käyttöön tai mielenterveysongelmiin.
Lue lisääblogi: Norja lopettaa huumeita käyttävien ihmisten rankaisemisen – seuraako Suomi perässä?
Päihdeongelmia ehkäisevä työ ulottuu paljon pelkkiä päihdekysymyksiä syvemmälle.
Lue lisääblogi: Otetaan rahapelaaminen puheeksi!
Rahapelaamisen puheeksiotto on tehokas tapa tunnistaa riski- tai ongelmapelaaminen ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen.
Lue lisääblogi: Narkomaani-sana on leimaava ja joutaa romukoppaan
Sanat eivät synny tyhjiössä. Kun maailma ympärillä muuttuu, myös sanoihin liittyvät konnotaatiot eli sivumerkitykset muuttuvat. Sana, joka joskus on ollut neutraali ilmaisu, ei välttämättä sitä enää ole.
Lue lisääartikkeli: ulla siimes ept-verkoston puheenjohtajaksi
Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes on valittu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtajaksi.
Lue lisääMeddelande: Myterna om cannabisanvändning lever starka
Det finns många olika myter om användningen av cannabis, och vi behöver därför få igång en livligare debatt som bygger på förnuft och interaktion. Skrämseltaktik är inget bra sätt närma sig ämnet.
Lue lisäätiedote: Myytit kannabiksen käytöstä elävät vahvoina
Kannabikseen ja sen käyttöön liittyy paljon erilaisia myyttejä, ja järkevää, vuorovaikutteista keskustelua tarvitaan lisää.
Lue lisäätiedote: Huumekuolemien määrä edelleen kasvussa
Huumeisiin kuolleita muistetaan marraskuussa Helsingissä jo 20. kerran.
Lue lisääblogi: Puheeksi ottamisen vaikeus ja keveys
Puhuminen kannabiksesta on edelleen hyvin arvolatautunutta ja vahvoihin mielikuviin nojaavaa. Myös omat tai lähipiirin kokemukset värittävät aihetta suuntaan tai toiseen. Toisinaan kilpaillaan siitä, kenellä on enemmän tietoa aiheeseen liittyen. On...
Lue lisäätiedote: EU:ssa myytävien alkoholijuomien tuotetiedot pitää saada pakkauksiin
EU-lainsäädäntö edellyttää ainesosaluettelon ja ravintoainesisällön ilmoittamista elintarvikepakkauksissa, mutta yli 1,2 tilavuusprosentin alkoholijuomia asetus ei koske. Kansanterveystahot vaativat EU:ta muuttamaan asetusta niin, että se koskee myös kaikkia alkoholijuomia. EPT-verkosto, EHYT ry...
Lue lisääTiedote: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta. KAIKKIEN KAUPUNKI -KAMPANJA KäYNNISSÄ HELSINGIN KIRJASTOISSA
Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo joutuneensa...
Lue lisääTiedote: Alkoholiveron korotukset tärkeä osa haittaverojen korotusta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kiittää budjettiesityksen kirjauksia haittaverojen korotuksiksi. Järjestöt muistuttavat kuitenkin, että alkoholiveron korotukset ovat tärkeä osa kansanterveyttä vahvistavaa verotusta. Budjettiesityksessä tupakkaveron sekä virvoitusjuomaveron korotus ovat askel oikeaan suuntaan. Alkoholiveroa...
Lue lisäätapaturmapäivä 13.9. tavoitteena nolla tapaturmaa
Moni tapaturma on vältettävissä hyvällä suunnittelulla ja kiirettä vähentämällä. Perjantaina 13. syyskuuta vietettävä valtakunnallinen Tapaturmapäivä kiinnittää huomion tapaturmien ehkäisyyn. Vuonna 2017 kuoli tapaturmaisesti 2325 ihmistä, joista miehiä oli 65 prosenttia....
Lue lisääblogi: Arvostava kohtaaminen ja yhteisöllisyys lisää turvallisuutta
Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on meillä Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo...
Lue lisääArtikel: Staden tillhör alla – en kampanj mot trakasserier startar i åbo
"Staden tillhör alla" är en kampanj som vill motarbeta trakasserier och öka trivseln och mångsidigheten i stadsmiljö. Kampanjen syntes i Helsingfors hösten 2018, och ett år senare har kampanjen hittat...
Lue lisääTurussa alkaa Kaikkien kaupunki –kampanja: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta
Päihteiden käyttö ja sekava, häiritsevä käytös julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä aiheuttaa tutkimusten mukaan turvattomuuden tunteita. Ratkaisuksi toivotaan usein lisää valvontaa. ”Valvonta lisää turvallisuutta, mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että...
Lue lisäähuumeet ja nuoret aiheena suomiareenan paneelikeskustelussa
A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Helsingin Diakonissalaitos, Irti Huumeista ry, Sininauhaliitto ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestivät yhteistyössä SuomiAreenalla Huumekysymys-paneelikeskustelun 16. heinäkuuta. Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen...
Lue lisäätiedote: Päihdestrategian avulla päihdetyö toimivaksi ja tasa-arvoiseksi
Lähes puolet ikäluokasta 25-34 ilmoittaa käyttäneensä huumeita joskus elämässään. Päihdealan järjestöjen mielestä Suomeen tulee laatia uusi, syvällinen päihdestrategia. Päihdetyön resurssit on turvattava valtakunnallisesti. Nuorista aikuisista lähes joka toinen on joskus...
Lue lisääblogi: Stigma sulkee ulos monella tasolla – yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osallisuus kuuluu kaikille
Tänä keväänä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston viestinnässä on noussut vahvasti esiin huumeita ja muita päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyvä stigma, häpeäleima. Samaa aihetta käsiteltiin toukokuussa Club Health -konferenssissa Amsterdamissa. Club Health -konferenssissa...
Lue lisääArtikkeli: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston näkemys huumepoliittisista linjauksista hallituskaudelle 2019−2023
Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana kuitenkin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää, että huumausaineisiin liittyvät linjaukset...
Lue lisää