Ajankohtaista

Kuvassa YAD ry:n kannabispäiväkirja.
By Maaret Väkinen / 16.2.2021

Blogi: Kannabiksen käytön haittojen vähentäminen lähtee niiden tunnistamisesta

Kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten kuluessa. Myös suhtautuminen kannabiksen käytön riskeihin on muuttunut. Yhä useampi arvioi käytön riskit vähäisiksi. Päihdepalveluissamme on vähänlaisesti tarjolla apua niille, jotka kokevat omassa kannabiksen käytössään haittavaikutuksia, mutta ei kuitenkaan niin vakavia, että tuntuisi mielekkäältä hakeutua päihdehoidon piiriin.

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By Riikka Perala / 12.2.2021

Artikkeli: Alkoholituotteisiin halutaan pakollisiksi tuotetiedot ja haittamerkinnät

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on vedonnut jo vuosia alkoholituotteiden pakkausmerkintöjen muuttamisen puolesta kansalaisten terveyden edistämiseksi. Euroopan komissio julkaisi helmikuun ensimmäisellä viikolla uuden syövän vastaisen toimintaohjelmansa ”Europe Beating Cancer Plan”, jonka tavoitteena on vähentää syöpäkuolleisuutta Euroopassa.

Lue lisää
Kuvassa kaksi ihmistä kävelee vierekkäin kadulla sekä Koti on tärkein -kampanjan logo.
By Maaret Väkinen / 12.2.2021

Blogi: Koti on tärkein

Voisinko hetkeksi unohtaa kiireen ja pysähtyä kysymään itseltäni ja läheisiltäni, kuinka voimme ja mitä tarvitsemme? Voisiko ruutuaikaa vähentää ja lisätä läsnäoloa läheisten kanssa? Jo pienellä muutoksella voi olla valtava merkitys. Lisätietoa Elämäni Sankari ry:n Koti on tärkein -kampanjasta www.kotiontarkein.fi

Lue lisää
Kuvassa jalka ja katuun piirretty nuoli.
By Katarina Rehnström / 11.2.2021

BLOGI: Koko maailma tarvitsee kaveritaitoja

Hatunnosto ja kiitos Joe Bidenille, USA:n uudelle presidentille, joka osoitti, miten tärkeää on luoda rakenteita ja arvoja, jotka vahvistavat yhdessäolon taitoja, joiden avulla tulemme toimeen toinen toistemme kanssa. Biden ilmoitti...

Lue lisää
Kuvassa murheellisen näköinen nainen nojaa kädellä metalliverkkoon.
By Maaret Väkinen / 1.2.2021

Blogi: Vankien päihde- ja mielenterveyskuntoutus on riittämätöntä

Terveystutkimuksen mukaan 83 prosentilla vangeista on päihdeongelma ja myös merkittävä osa rikoksista tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena. Monet lyhytaikaisvangit kulkevat vankilan ja siviilin väliä, ja siksi heidän ongelmiinsa ei ehditä tarttua missään.

Lue lisää
Kuvassa nainen pipo päässä kylmässä järvessä ja teksti "Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia." tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 1.2.2021

Tiedote: Millaista on olla aina Tipattomalla?

Tammikuu päättyi, mutta tipattomuus voi silti jatkua. Keräsimme tammikuun aikana kommentteja ihmisiltä, jotka ovat päättäneet elää ilman alkoholia. Vastaajat ovat iältään kolmekymppisestä yli seitsemänkymmentä vuotiaaseen ja asuvat eri puolilla Suomea.

Lue lisää
Päihdepäivät verkossa 19.-20.5.2021. Ilmoittautuminen kevään 2021 kiinnostavimpaan tapahtumaan on alkanut. Varaa paikkasi heti! www.päihdepäivät.fi
By Maaret Väkinen / 25.1.2021

Päihdepäivien lipunmyynti on alkanut

Kevään Päihdepäivät 19.-20.5.2021 järjestetään kokonaan etätapahtumana verkossa!

Lue lisää
Kuvituskuva kuohuviinilaseissa vettä.
By Maaret Väkinen / 21.1.2021

Artikkeli: Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia

Päihdelinkin maksuton verkkokurssi Uusi alku - 30 päivää ilman alkoholia on neljän viikon mittainen verkkokurssi, jonka aikana saat monia tuoreita näkökulmia oman alkoholinkäyttösi tarkasteluun.

Lue lisää
Kuvassa liukastumisesta varoittavia liikennemerkkejä talvisessa maisemassa
By Maaret Väkinen / 20.1.2021

Artikkeli: Lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut vuoden aikana

Alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi. Mitä suurempi veren alkoholipitoisuus on, sitä enemmän tapaturmariski kasvaa.

Lue lisää
"Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia." www.tipaton.fi Kuvassa tikka napakympissä.
By Maaret Väkinen / 20.1.2021

Blogi: Uusia tottumuksia, päätöksestä tekoihin

Mitkä asiat tukevat uusia tottumuksia? Toimet, joissa päätöksestä mennään kohti toteuttamista: kaupassa, kaappien sisällöissä, yhdessä olemisen tavoissa. Uusia tapoja noudattamaan tarvitaan myös läheisten tuki ja mukaan lähtö.

Lue lisää
Eri värisiä hedelmämehuja lasipulloissa
By Maaret Väkinen / 14.1.2021

Blogi: Uusia tottumuksia uuden vuoden alkuun

Viettäisinkö Tipattoman tammikuun? Vai ehkä sokerittoman, kofeiinittoman? Vegaanihaastekin houkuttaa. Innoissani listaan erilaisia haasteita ja uuden vuoden lupauksia, joihin voisin lähteä mukaan. Tästä tulee hyvä! Reipas ja kukoistava versio minusta odottaa vuoden 2021 helmikuussa!

Lue lisää
Tipaton tammikuu 2020: Löydä uusia tottumuksia. Otetaaks yhet? "uusiatottumuksia #tipaton
By Maaret Väkinen / 11.1.2021

Blogi: Uuden vuoden ensimmäinen lahja itselle

Jotkut selkeästi hyvät asiat ovat varsin yksinkertaisia. Kun yöuni alkaa heikkenemään, paikkoja kolottamaan ja mieli mustumaan, löytyy ”neliapila”, josta voisi koittaa ottaa kiinni: ”Enemmän liikuntaa, enemmän unta, terveellinen suhde ruokaan, ei päihteitä”.

Lue lisää
Ska vi ta en? Hitta nya vanor
By Maaret Väkinen / 7.1.2021

Blogg: Vit januari – hitta nya vanor

Vit januari -kampanjen är känd sedan länge i folkmun som ”Tipaton Tammikuu” och har sitt ursprung redan från 1940-talet. Historien berättar att kampanjen ordandes för att visa solidaritet för soldaterna på fronten, men idag utmanar kampanjen till att stanna upp och fundera på orsaker till eget alkoholbruk och situationer där alkoholanvändning förekommer.

Lue lisää
Kuvassa nainen pipo päässä kylmässä järvessä ja teksti "Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia." tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 4.1.2021

Tiedote: Liikunnalla hyvää oloa viinilasillisen sijasta

Tipaton-kampanjalla kannustetaan miettimään oman alkoholin käytön syitä ja käyttötilanteita. Usein alkoholin käytöllä haetaan hyvää oloa tai rentoutumista. Oman kehon mielihyvähormonien tuotantoa voi aktivoida esimerkiksi liikunnan avulla.

Lue lisää
Kuvassa pöllö lentää jaloissaan lankku, vieden lankkua puusillan osaksi.
By Katarina Rehnström / 4.1.2021

MIELIPIDE: Alkoholin ostaminen lapsille on edelleen ongelma

Alkoholin välittäminen lapsille on vielä nykyäänkin tavallista. Myös uuttavuotta juhlittaessa aikuisten vastuulla on suojella lapsia alkoholin haitoilta eikä altistaa lapsia vaaralle.

Lue lisää
Iäkkään ihmisen kädet
By Maaret Väkinen / 14.12.2020

Artikkeli: EPT-verkoston järjestöjen tarjoama tuki ja apu joulun pyhien aikana

Tähän artikkeliin on koottu linkkejä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenjärjestöjen tarjoamaan tukeen ja apuun joulun pyhien aikana.

Lue lisää
Saunassa kolme miestä "kippistää" mehujäällä, teksti "Otetaanks yhet? Löydä uusia tottumuksia." www.tipaton.fi #uusiatottumuksia #tipaton
By Maaret Väkinen / 8.12.2020

Tiedote: Tipattoman tammikuun suosio kasvanut parin viime vuoden aikana – 18 prosenttia alkoholia käyttävistä viettää Tipatonta

Pari vuotta sitten Tipattoman vietossa tapahtui notkahdus alaspäin, mutta nyt Tipattoman suosio näyttää kääntyneen nousuun. Alkoholia käyttävistä kansalaisista 18 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2020. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12 prosenttia, ja vuonna 2018 Tipatonta vietti 11 prosenttia kansalaisista.

Lue lisää
Tyttö ja poika istuvat kauppakeskuksessa rullaportaiden vieressä, teksti "Sama kaupunki, monta käyttötapaa." Kaikkien kaupunki -logo
By Riikka Perala / 8.12.2020

Stigma ehkäisevässä päihdetyössä – mistä on oikeastaan kysymys?

Päihdeongelmiin ja päihdeongelmista kärsiviin ihmisiin liittyy yhteiskunnassamme edelleen paljon negatiivisia ennakkokäsityksiä ja yleistyksiä. Ne vaikuttavat kielteisesti ongelmista kärsivien ihmisten asemaan yhteiskunnassa ja yhteisöissä ja johtavat joskus myös avoimeen syrjintään. Ehkäisevässä...

Lue lisää
Vaaleaa jouluglögiä lasissa, kanelitankoja ja tähtianiksia
By Maaret Väkinen / 4.12.2020

Tipattoman Mocktail-vinkki joulun odotukseen: glögi yllättää!

Glögi on perinteinen joulun ajan juoma, joka lämmittää kylminä talvi-iltoina. Erilaiset glögit toimivat mainiosti myös alkoholittomana. Testaa vaikkapa fenkoli-glögiä!

Lue lisää
Henkilö nukkuu penkillä, lapsi kiipeää penkin yli, teksti "Sama kaupunki, monta käyttötapaa." Kaikkien kaupunki -logo
By Riikka Perala / 1.12.2020

BLOGI: Kenen Kaupunki?

Turvallisuuden kokeminen arjessa, sekä kotona että kaupunkiympäristössä on tärkeä tekijä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Onko Oulu turvallinen kaupunki? Ehyt ry:n Hadiya-hanke kysyi eri kieli- ja kulttuuritaustaisilta järjestötoimijoilta heidän mielipidettään. Pääsääntöisesti...

Lue lisää
Tyttö ja poika istuvat kauppakeskuksessa rullaportaiden vieressä, teksti "Sama kaupunki, monta käyttötapaa." Kaikkien kaupunki -logo
By Riikka Perala / 30.11.2020

Artikkeli: Ympäristötyön avulla ennaltaehkäistään ja vähennetään päihteiden käytöstä aiheutuvia lieveilmiöitä

Ympäristötyöllä (käytetään myös termiä naapurustotyö) tarkoitetaan toimenpiteitä ja menetelmiä, joiden avulla esimerkiksi asunto ensin -periaatteella toimivat asumisyksiköt tai päihdehoitopaikat pyritään integroimaan osaksi asuinaluetta. Helsingissä ympäristötyötä työtä tehdään asumispalveluiden lisäksi matalankynnyksen...

Lue lisää
Kolme henkilöä hississä, teksti "Sama kaupunki, monta käyttötapaa." Kaikkien kaupunki -logo
By Maaret Väkinen / 30.11.2020

Kaikkien kaupunki -kampanjan tapahtumat Oulussa peruutettu

Koronaepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen Pohjois-Pohjanmaalla. Tämän seurauksena kaikki Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkosto) Kaikkien kaupunki -kampanjan Ouluun suunnitellut tapahtumat joudutaan peruuttamaan. Kampanja näkyy yleisölle suunnitellun mukaisesti sosiaalisessa mediassa 30.11.-4.12. välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö nukkuu penkillä, lapsi kiipeää penkin yli, teksti "Sama kaupunki, monta käyttötapaa." Kaikkien kaupunki -logo
By Maaret Väkinen / 26.11.2020

Tiedote: Korona on lisännyt päihdehaittoja katukuvassa -kampanja etsii ratkaisuja yhteisöllisyydestä ja ympäristötyöstä

Moni päihdeongelmista kärsivä jäi keväällä hyvin niukan tuen varaan palvelujen sulkeutuessa tai karsiessa tapaamisaikoja. Tällä hetkellä katukuvassa näkyvät tästä johtuvat negatiiviset lieveilmiöt. Tuleva talvi saattaa lisätä ongelmia.

Lue lisää
Päihdepäivien logo.
By Katarina Rehnström / 23.11.2020

Päihdepäivät järjestetään 19.-20.5.2021 verkossa!

Vallitsevan COVID-19 – epidemian takia Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto sekä EHYT ry ovat päättäneet järjestää kevään 19.-20.5.2021 Päihdepäivät-tapahtuman verkkotapahtumana. Peruuntuneen 2020 Päihdepäivät-tapahtuman sisällöt siirtyvät keväälle 2021 ja verkkoon. Fyysistä tapahtumaa Kulttuuritalolla 2021 ei tulla järjestämään.

Lue lisää
Kouluttaja puhuu oppilaille.
By Maaret Väkinen / 23.11.2020

Artikkeli: Rahapeliongelmaa käsitteleviä tunteja 2. asteen oppilaitoksille

'Kolikon kääntöpuoli' -oppitunnilla nuoret saavat välineitä ymmärtää rahapelejä, suomalaista rahapelikulttuuria, rahapelaamisen sisältyviä riskejä, rahapeliriippuvuutta, ja ongelmallisen rahapelaamisen haittavaikutuksia niin itseen kuin lähipiiriinkin. Tunnit on suunnattu 16–20-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi terveystiedon opetukseen.

Lue lisää
Kuvassa kynttilöitä ja teksti "Joulun taika syntyy pienistä asioista".
By Maaret Väkinen / 20.11.2020

Artikkeli: Tasapainoiset juhla-ajat ovat tärkeitä poikkeuksellisen arjen keskellä

Anna lapselle raitis joulu -kampanja kannustaa aikuisväestöä päihdehaitoista vapaan, turvallisen ja terveellisen juhlatunnelman takaamiseen lapsille. Valtakunnallisen kampanjan järjestäjät vetoavat kaikkiin kasvatusvastuussa oleviin, jotta he antaisivat lapsille raittiin joulun – juhlan, joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa.

Lue lisää
kuppi kaakaota
By Katarina Rehnström / 19.11.2020

SOMETEMPAUS – Kuppi kaakaota lapsen oikeuksien puolesta 20.11.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään kansainvälisesti 20.11. Lapsen oikeuksien puolesta järjestämme jälleen yhteisen sometempauksen 20.11 - Lapsen hyvä arki: Kuppi kaakaota lapsen oikeuksien puolesta.

Lue lisää
Kuvassa huudikoutsit seisovat rennosti ulkosalla.
By Maaret Väkinen / 17.11.2020

Artikkeli: Huudikoutsit aloittavat keväällä

Metroasemilla ja niiden seuduilla liikkuu matkustajien lisäksi päihteiden käyttäjiä. Joka viides metrolla matkustava pitää iltaisin asemien seutuja turvattomina. Näin ei tarvitse olla, sanoo projektipäällikkö Mirka Haili Irti Huudeista -hankkeesta. Irti Huudeista -hankkeen toteuttavat Irti Huumeista ry ja Kukunori ry. Yhteistyökumppaneina ovat HKL, Palmia, HSL ja poliisi. Hankkeen päärahoittaja on STEA.

Lue lisää
Awareness Week on Alcohol related Harm 16-20 November 2020 #awarh www.awarh.eu
By Maaret Väkinen / 16.11.2020

Article: Awareness Week on Alcohol related Harm 16.-20.11.

The aim of the Awareness Week on Alcohol related Harm is to raise awareness among EU policymakers of the harms caused by alcohol, to increase awareness of the need to address alcohol-related harm in Europe and highlight the need to address it through an integrated approach to alcohol policy.

Lue lisää
Kuvassa rakennusmies hymyilee ja näyttää peukkua, teksti: Tapaturmapäivä perjantai 13. päivä 2020.
By Maaret Väkinen / 13.11.2020

Artikkeli: tapaturmapäivä 13.11.2020

Koronapandemian vuoksi suuri osa viettää tavallista enemmän aikaa kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Lisäksi yhteydenpito ja etenkin tapaamiset iäkkäiden läheisten kanssa ovat voineet vähentyä. Onkin entistä tärkeämpää välittää toisistamme ja huolehtia sekä omasta että muiden turvallisuudesta. Tapaturmakuolemista noin 90 prosenttia ja vammaan johtavista tapaturmista noin 80 prosenttia tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla.

Lue lisää
Tummaan huppariin pukeutunut ihminen katselee öistä kaupunkia.
By Maaret Väkinen / 11.11.2020

Blogi: Lämpöä ja tukea – Turvaverkko tukena

Päihdetyöntekijät ovat suomalaisen yhteiskunnan ihmisoikeustaistelijoita! Me pidämme huolta asiakkaistamme, ihmisistä, joiden arki on erityisen haastavaa. Ei ole oikein, että ihmisillä on nälkä, kylmä ja he voivat silminnähden huonosti. Ketään ei saa jättää yksin!

Lue lisää
Leivänpala ja leivänmuruja
By Maaret Väkinen / 9.11.2020

Tiedote: Sähköiset palvelut tavoittaneet vain osan päihdejärjestöjen asiakkaista koronaepidemian aikana

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteisessä tutkimusohjelmassa, MIPA 2.0:ssa, työskentelevän tutkija Teemu Kaskelan mukaan päihdejärjestöjen tarjoamat sähköiset palvelut ovat tavoittaneet vain osan asiakkaista, jotka normaalisti asioivat matalan kynnyksen toimipaikoissa.

Lue lisää
On OK olla eri mieltä kavereiden kanssa. www.kysyminenkannattaa.fi
By Maaret Väkinen / 6.11.2020

Blogi: Nuoren kasvattamiseen tarvitaan koko kylä

Päihteet kiinnostavat nuoria, sillä päihteet ovat osa sitä yhteiskuntaa ja todellisuutta, jossa nuoret elävät, ja on luonnollista haluta tietää niistä enemmän. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että nuoret aloittaisivat minkään päihteiden käytön.

Lue lisää
EPT-viikon kampanjakuva arabian kielellä.
By Maaret Väkinen / 4.11.2020

Blogi: Päihdehaasteet eivät katso taustaa

Työskentely eritaustaisten yhteisöjen parissa on osoittanut, että monesti päihde-teeman esille nostamista vaikeuttaa jo se, että päihteiden käyttö ei ole sallittua monessa kulttuurissa tai uskonnossa. Sen vuoksi onkin tärkeää ymmärtää, missä ja millä tavoin asiaa lähestytään. Päihteet eivät katso taustaa ja näin ollen ongelma ei katoa vaan enemmänkin ongelmista tulee usein käsittelemättömyyden myötä vaikeampia.

Lue lisää
On OK lähteä tilanteesta, jossa ei viihdy. www.kysyminenkannattaa.fi
By Maaret Väkinen / 30.10.2020

Tiedote: Kannabiksen käyttö on arkipäiväistynyt – kokevatko nuoret sosiaalista painetta käyttää kannabista?

Kannabiksesta kieltäytyminen koetaan yleisesti ottaen helpoksi, mutta päinvastaisiakin kokemuksia on, ja erityisesti lopettamispäätöksen tehneille se voi olla haastavaa. Ystävien tuki ja myönteinen suhtautuminen ovat silloin tarpeen.

Lue lisää
Kuvituskuva kynttilä kämmenellä.
By Maaret Väkinen / 27.10.2020

Tiedote: Huumekuolema koskettaa vuosittain tuhansia läheisiä – ”Sitä joutuu seuraamaan vuosikausia lapsensa taistelua riippuvuutta vastaan”

Pyhäinpäivän tienoilla eri puolilla Suomea järjestetään Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuuksia. Tilaisuuksissa sytytetään kynttilät edesmenneiden läheisten muistoksi. Koska huumekuolemaan liittyvä suru on usein vaiettua, muistotilaisuudet ovat monelle ainoita paikkoja, joissa he voivat surra läheistään yhdessä muiden saman kokeneiden kanssa.

Lue lisää
On OK olla huolissaan kaverin pössyttelystä. On OK lähteä tilanteesta, jossa ei viihdy. On OK puhua kannabiksesta. On myös OK olla kavereiden kanssa eri mieltä päihteistä. Apua ja tukea saat verkkosivulta www.kysyminenkannattaa.fi
By Maaret Väkinen / 27.10.2020

Ehkäisevän päihdetyön viikko 2020: Teemana kannabis

EPT-viikon teemana on kannabis ja viikon aikana halutaan kannustaa nuoria ja nuoria aikuisia avoimeen keskusteluun kannabiksesta. Kampanjan verkkosivulla on tarjolla tukea ja apua omaan tai kaverin kannabiksen käyttöön liittyviin huoliin ja ajatuksiin. Ammattilaisille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksioton tueksi.

Lue lisää
On OK olla huolissaan kaverin pössyttelystä. On OK lähteä tilanteesta, jossa ei viihdy. On OK puhua kannabiksesta. On myös OK olla kavereiden kanssa eri mieltä päihteistä. Apua ja tukea saat verkkosivulta www.kysyminenkannattaa.fi
By Maaret Väkinen / 21.10.2020

Blogi: Rakkautta, ihastusta vai jotain muuta?

Miten kannabis näkyy kohdennetussa nuorisotyössä ja millaisia keskusteluja ammattilaiset käyvät aiheeseen liittyen nuorten aikuisten kanssa?

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 16.10.2020

Artikkeli: Asunnottomuus ei ole yhden yön juttu

Lokakuun 17. päivä vietetään jälleen Asunnottomien yötä. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta ihmistä. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää
Webinaari 1.10.: Miten tehdä saavutettavaa some-sisältöä? Aika: torstai 1.10.2020 klo 10-12 Paikka: Microsoft Teams, linkki lähetetään ilmoittautuneille Miten tehdään saavutettavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan? Mitkä ovat tärkeimmät nyrkkisäännöt ja mitä tulisi huomioida eri somekanavien kohdalla? Puhujana saavutettavuusasiantuntija Ronja Oja. Koulutus on suunnattu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenille ja tervetulleita ovat myös muut, verkoston ulkopuoliset järjestöviestijät. Koulutuksen järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.
By Maaret Väkinen / 7.9.2020

Miten tehdä saavutettavaa some-sisältöä? Webinaari 1.10.2020

Miten tehdään saavutettavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan? Mitkä ovat tärkeimmät nyrkkisäännöt ja mitä tulisi huomioida eri somekanavien kohdalla? Puhujana saavutettavuusasiantuntija Ronja Pahaoja.

Lue lisää
International Overdose Awareness Day logo
By Riikka Perala / 31.8.2020

Huumeiden käyttäjien myrkytyskuolemat ovat kasvussa. Kansainvälinen kampanja muistuttaa, että suurin osa kuolemista olisi vältettävissä

Elokuun viimeisenä päivänä, 31.8., vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisyyn liittyvää päivää. International Overdose Awareness Day (IOAD) -kampanja syntyi vuonna 2001 Australiassa, ja se on levinnyt hiljalleen ympäri maailmaa.   Suomessa kuoli...

Lue lisää
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston vuosi 2019 tiivistettynä kuvaan: Verkosto mukana järjestämässä Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuutta ja Päihdepäiviä, Verkosto kasvoi 52 jäsenjärjestöön, Päihdepäivillä 1200 kävijää, verkoston verkkosivulla 21 000 käyntiä, Tipaton tammikuu -kampanja tavoitti laajasti yleisöä teemalla Löydä uusia tottumuksia, EPT-verkosto järjesti Alcohol labelling -seminaarin yhdessä Eurocaren kanssa, päihdeteemat laajasti esillä hallitusohjelmassa, verkosto oli mukana toteuttamassa keskustelutilaisuutta SuomiAreenassa, Kaikkienkaupunki-kampanja jalkautui Helsingin keskuskirjasto Oodiin, Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana oli nuoret ja kannabis, EPT-verkosto toteutti yhdessä Mental Beauty Recordsin kanssa biisikilpailun musiikintekijöille päihde- ja mielenterveysteemalla, EPT-verkosto laati 6 yhteistä lausuntoa, ja verkoston kampanjat ja ulostulot saivat 216 mediaosumaa, verkoston puheenjohtajaksi valittiin Vanhempainliiton Ulla Siimes, verkoston järjestöt kokoontuivat 50 kertaa.
By Maaret Väkinen / 25.8.2020

Sote-järjestöihin kohdistuvat budjettileikkaukset heikentävät merkittävällä tavalla yhteiskunnan toimintakykyä ja vakautta

Ehkäisevä työ on aina kustannustehokkaampaa, kuin jo syntyneiden ongelmien paikkaaminen.

Lue lisää
Kuvassa on tietokoneen näppäimistö.
By Maaret Väkinen / 1.8.2020

Järjestöt tarjoavat tukea ja palveluja myös koronakriisin aikana

Tähän artikkeliin on kerätty tietoa tuesta ja palveluista, joita verkoston järjestöt tuottavat kansalaisille.

Lue lisää
Kuvassa mies lyö kirveellä ja teksti Tapaturmapäivä pe 13. päivä 2020
By Maaret Väkinen / 16.7.2020

Blogi: Humala lisää tapaturmariskiä myös mökillä ja kotona

Kesä on mainiota aikaa kunnostustöihin ja ulkona puuhailuun. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö ja siksi on hyvä tiedostaa alkoholin käytön yhteys tapaturmariskin kasvuun.

Lue lisää
Kuvituskuva: Tuulimyllyjä aukeassa maisemassa.
By Riikka Perala / 1.7.2020

Artikkeli: Support Don’t Punish -liike haastaa perinteisen huumausainepolitiikan

Support Don’t Punish -liike haluaa nostaa huumausainepoliittiseen keskusteluun huumeita käyttävien ihmisten omaa ääntä sekä vallitsevan huumausainepolitiikan seurauksia huumeita käyttävien ihmisten hyvinvoinnille.

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 16.6.2020

Artikkeli: Järjestöjen vahvuudet käyttöön huumekuolemien ehkäisyssä

Järjestöjen monipuolinen kokemus ja tieto tulisi saada mukaan myös huumekuolemien ehkäisytyöhön. Järjestöjen tekemässä työssä on monia etuja, joita huumekuolemien ehkäisyssä tulisi tulevaisuudessa systemaattisesti hyödyntää.

Lue lisää
Kuvituskuva pullonkorkkeja pinossa.
By Maaret Väkinen / 9.6.2020

Blogi: Miksi pienpanimoiden myyntiä ei tule laajentaa?

Vahvistamalla väestön terveyttä, edistämällä hyvinvointia tukevia toimia ja pitämällä huolta siitä, että myös heikossa asemassa olevista huolehditaan, voidaan myös tukea elinkeinoelämää.

Lue lisää
Kuvassa jalka ja katuun piirretty nuoli.
By Maaret Väkinen / 19.5.2020

Tiedote: Päihdepalveluja arvioitava uudelleen koronaepidemian takia

Moni päihdeongelmista kärsivä on jäänyt koronaepidemian vuoksi vaille säännönmukaista hoitoa ja tukea. Päihdepalveluja kehittävät ja tuottavat päihdejärjestöt sekä palveluntuottajat ovat avainasemassa, kun rakennetaan pandemian jälkeistä elämää.

Lue lisää
Kuvassa kahden eri ihmisen kädet kokoamassa palapeliä.
By Maaret Väkinen / 5.5.2020

Blogi: Riippuvuus on koko lähipiirin sairaus

Päihderiippuvuus, muut riippuvuudet sekä niiden aiheuttamat ongelmat koskettavat myös riippuvuuteen sairastuneen läheisiä.

Lue lisää
Viinpullot ravintolassa.
By Annika Eloranta / 30.4.2020

Kannanotto: Alkoholin saatavuutta ei tule lisätä – ulosmyynnin laajentaminen on uhka hyvinvoinnille

Viime päivinä on keskusteltu yritysten tukemisesta laajentamalla alkoholin ulosmyyntioikeuksia ja nostamalla ulosmyytävien alkoholituotteiden vahvuutta sekä sallimalla pientuottajille kotiinkuljetuspalvelut. Esitetty määräaikainen muutos ei koskisi vain ravintoloita, vaan myös kioskit, huoltoasemat ja...

Lue lisää
Kuvassa säästöpossu ja teksti: Oma talous saattaa nyt herättää huolta. Korkin kiinni laittamalla voi säästää pitkän pennin, sillä alkoholiin voi upota rahaa yllättävän paljon. ept-verkosto.fi/tarviinkomatan
By Annika Eloranta / 24.4.2020

TIEDOTE: Tuliko tissuttelusta uusi tapa? Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut...

Lue lisää
Piirroskuvassa viinilasi ja oluttuoppi ja teksti: Tissuttelu nostaa verenpainetta ja huonontaa unen laatua. Alkoholi on kehno apu stressin lievittämiseen. wpt-verkosto.fi/tarviinkomatan.
By Annika Eloranta / 22.4.2020

Tarviinko mä tän? -kampanja hoksauttaa vähentämään ja välttämään alkoholin käyttöä poikkeusaikana

Poikkeusolosuhteissa on hyvä miettiä omia elintapojaan ja peilata niitä vallitsevaan tilanteeseen. EPT-verkosto pyysi jäsenjärjestöjään lähettämään alkoholin käyttöön liittyviä näkemyksiä ja huolenaiheita, ja näistä tehtiin kaksi somekampanjaa. Ensimmäisessä teemana on alkoholi...

Lue lisää
Kuvituskuva Pokerin pelimerkit
By Annika Eloranta / 21.4.2020

Sininauhaliitto, EHYT, A-klinikkasäätiö ja Sosped-säätiö: Vetoomus rahapelipoliittisista toimista poikkeusaikana

Rahapelipolitiikassa tarvitaan nyt nopeita toimia kansalaisten velkaantumisen estämiseksi Rahapelipolitiikassa tarvitaan nopeita toimia, jotta koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeus-tilanteessa vältetään tarpeeton rahapeleistä aiheutuva velkaantuminen. Esimerkiksi päivittäiset ja kuukausittaiset tappiorajat pitää Veikkauksen peleissä säätää...

Lue lisää
kuvituskuva viinipullo.
By Maaret Väkinen / 17.4.2020

EHYT ry blogi: Alkoholi on huono lääke stressiin ja ahdistukseen

Korona on puhuttanut viime viikot jokaista. Tilanne on aiheuttanut ahdistusta ja suuria muutoksia monen arjessa ja näillä saattaa olla vaikutusta myös alkoholin käyttöön.

Lue lisää
Nainen istuu puistossa yksin.
By Maaret Väkinen / 15.4.2020

Kutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4.

Kutsu Kumajan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaamiseen 28.4. klo 9 – 12.

Lue lisää
kuvituskuva vanha ja suuri puu.
By Maaret Väkinen / 7.4.2020

THL: Neuvoja päihteiden käyttäjälle koronaepidemian aikana

THL kokosi alkoholin ja huumausaineiden käyttöön, tupakointiin sekä rahapelaamiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja erityisesti koronaepidemian ja poikkeusolojen ajaksi.

Lue lisää
Pienen vauvan paljaat varpaat pilkistävät peiton alta.
By Maaret Väkinen / 6.4.2020

Insändare 3.4. HBL: Barn i utsatta livssituationer måste skyddas även under undantagstillstånd

För vissa barn innebär situationen vi befinner oss i ökad otrygghet, rädsla och våld.

Lue lisää
Kuvituskuva: nainen seisoo autiolla kadulla.
By Maaret Väkinen / 30.3.2020

Sininauhasäätiö: Asunnottomuus- ja päihdetoimijat – huoli kriisin vaikutuksista on suuri

Asunnottomuus- ja päihdetyön toimijat ilmaisevat huolensa koronaviruksen aiheuttaman epidemian vaikutuksista jo ennestään vaikeassa tilanteessa oleviin ihmisiin, kuten asunnottomiin ja päihteidenkäyttäjiin.

Lue lisää
Kuvituskuva: näppäistö ja näyttö.
By Maaret Väkinen / 18.3.2020

Blogi: Pilvikeskustelua somessa ja tomessa

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti kannabiksesta käytävästä mediakeskustelusta analyysin 21.10.-20.11.2019.

Lue lisää
Päihdepäivät logo
By Maaret Väkinen / 16.3.2020

Päihdepäivät 27.-28.5.2020 siirtyy keväälle 2021

Päihdepäivät -koulutustapahtuma siirtyy keväälle 2021. Syynä on vallitseva koronavirus (COVID-19) tilanne ja Suomen hallituksen suositus, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Lue lisää
EHYT logo
By Maaret Väkinen / 13.3.2020

Tiedote: Elokolot kiinni koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 19.4.2020 saakka

Kaikki Elokolot ovat toistaiseksi kiinni 19.4.2020 saakka.

Lue lisää
Kuvassa mies potkaisee pallon kohti maalia.
By Maaret Väkinen / 11.3.2020

Blogi: Päihteetön pelikenttä kutsuu Sinua

Harrastuksilla on iso merkitys nuorten hyvinvoinnin edistäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä sekä elämän mittaisten hyötyjen tuojana.

Lue lisää
Kuvituskuva värikkäitä sateenvarjoja taivaalla
By Annika Eloranta / 6.3.2020

Artikkeli: Tutustu EPT-verkoston vuoteen 2019

EPT-verkoston vuosikertomus on julkaistu. Vuosikertomuksessa kerrotaan toiminnasta, kampanjoista ja koulutuksista sekä vaikuttamistoimista vuonna 2019.

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By Maaret Väkinen / 25.2.2020

vastine: Huumeiden valvotulla käyttötilalla voidaan pelastaa ihmishenkiä ja auttaa huumeita käyttäviä ihmisiä avun piiriin

Valvotuilla huumeiden käyttötiloilla tavoitetaan ihmisiä, jotka muuten jäisivät sosiaali- ja terveyspalveluiden ulottumattomiin. Laadukkaasti toteutettuihin valvottuihin käyttötiloihin kuuluu myös terveysneuvontaa, jolla ehkäistään tartuntatauteja ja yliannostuskuolemia.

Lue lisää
Avainnippu.
By Maaret Väkinen / 20.2.2020

Artikkeli: Taustamateriaalia valvotuista huumeiden käyttötiloista

Koottuna muutamia linkkejä taustamateriaaleihin liittyen huumeiden käyttöhuoneisiin.

Lue lisää
Kuvassa on metallisanko puupöydällä. Sangossa on Päihdepäivien keltaisia avainnauhoja.
By Annika Eloranta / 20.2.2020

HAEMME SUUNNITTELIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 54:n järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...

Lue lisää
Kuvituskuva käsi kädessä.
By Maaret Väkinen / 20.2.2020

blogi: Kuka tahansa on joka neljäs

Vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelmiin liittyy riski, että heistä huolta kantavat lapset ja nuoret jäävät näkymättömäksi ja yksin kuormansa kanssa.

Lue lisää
Kuvassa ihmisiä kokouspöydässä.
By Annika Eloranta / 18.2.2020

Artikkeli: Verkostoon kaksi uutta järjestöä: Sininauhasäätiö ja Positiiviset ry

Verkoston puheenjohtajisto päätti kokouksessaan 12.2.2020 hyväksyä Sininauhasäätiön ja Positiiviset ry – HIV Finland jäsenhakemukset.

Lue lisää
Kaksi miestä hymyilee kurkkunaamiot kasvoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia
By Maaret Väkinen / 10.2.2020

Tiedote: Tipaton tammikuu poiki yli 80 ehdotusta uudeksi tottumukseksi alkoholin tilalle

Tipattoman tammikuun aikana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry jalkautuivat Tipattoman esittelypisteellä Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Uudenmaan sairaaloihin. Esittelypisteillä keskusteltiin Tipattomasta, alkoholista ja päihteistä sekä koottiin kävijöiden ehdotuksia uusiksi tottumuksiksi alkoholin tilalle.

Lue lisää
Kolme miestä kippistää saunassa jäätelöpuikoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia www.tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 29.1.2020

Artikkeli: Yle podcast All Points North & Dry January

Dry January and Finnish alcohol consumption and policies are the topics of this All Points North podcast.

Lue lisää
"Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia." www.tipaton.fi Kuvassa tikka napakympissä.
By Maaret Väkinen / 23.1.2020

Blogi: Trendikäs Tipaton

Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.

Lue lisää
Kädet ja näppäimistö.
By Annika Eloranta / 10.1.2020

HAEMME ASIANTUNTIJAA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÖVERKOSTOON

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on 52 järjestön yhteenliittymä. Verkoston tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä lisätä ihmisten hyvinvointia. Verkostomainen työote tarjoaa mahdollisuuden tietojen ja taitojen jakamiseen sekä järjestöjen oman...

Lue lisää
Mies katsoo kiikareilla.
By Maaret Väkinen / 9.1.2020

artikkeli: Päihteitä käyttävän ihmisen haastattelu – muista nämä

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjesti syksyllä 2019 toimittajille suunnatun koulutuksen, jossa käsiteltiin päihteitä käyttävän ihmisen haastattelua etiikan ja kohtaamisen näkökulmasta.Huoneentaulut haastattelussa huomioitavista asioista ja termeistä on tuotettu koulutuksessa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Lue lisää
Porevettä ja limenlohkoja lasissa.
By Maaret Väkinen / 8.1.2020

blogi: Tipaton tammikuu Britanniassa

"Kuivan tammikuun tekeminen” (doing a dry January) on Britanniassa tammikuussa aina yksi suosituimpia keskustelun aiheita paitsi mediassa, myös yleisessä jutustelussa ylipäätään.

Lue lisää
kuvituskuva viinipullo.
By Maaret Väkinen / 3.1.2020

blogi: Maailman helpoin tipaton – pullonpohjalasit silmille

Olemme alitajuisesti liittäneet ajatuksen vapaudesta, onnesta, rentoutumisesta ja yhteenliittymisestä nimenomaan juomiin ja juomiseen.

Lue lisää
Tipaton tammikuu 2020: Löydä uusia tottumuksia. Otetaaks yhet? "uusiatottumuksia #tipaton
By Maaret Väkinen / 2.1.2020

tiedote: Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla

Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia.

Lue lisää
Kolme miestä kippistää saunassa jäätelöpuikoilla ja teksti: Otetaaks yhet? Löydä uusia tottumuksia www.tipaton.fi
By Maaret Väkinen / 18.12.2019

tiedote: Tipattoman tammikuun suosio kasvussa

EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä käy ilmi, että vuonna 2019 Tipatonta tammikuuta vietti useampi kuin vuonna 2018. Lisäksi entistä useampi jatkoi tipatonta helmikuun puolelle.

Lue lisää
Anna lapselle raitis joulu -kampanjakuva. Kuvassa pieni vauva sylissä ja teksti "Sylisi on hänelle joulun tärkein lahja".
By Maaret Väkinen / 4.12.2019

artikkeli: Anna lapselle raitis joulu

Perinteinen Anna lapselle raitis joulu -kampanja järjestetään tänä vuonna 22. kerran. Raittiuden Ystävät ry:n järjestämä kampanja muistuttaa kaikkia aikuisia päihteettömän läsnäolon tärkeydestä.

Lue lisää
Nainen ja koira kävelevät liukkaalla tiellä ja teksti: Pysy pystyssä. Kengät kelin mukaan, käytä liukuesteitä, varaa aikaa matkoihin.
By Maaret Väkinen / 2.12.2019

artikkeli: Varaa aikaa, vältä kiire ja pysy pystyssä talviliukkailla

Liukastumistapaturmista aiheutuu vuosittain paljon harmia ja kustannuksia niin yksilöille, työpaikoille kuin yhteiskunnallekin. Promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Lue lisää
Palo-Sanomat: Asiantuntija paljastaa: tämä on pahin virhe, jonka voit tehdä keittiössä.
By Maaret Väkinen / 25.11.2019

artikkeli: paloturvallisuusviikko 23.11.-1.12.2019

Paloturvallisuusviikko on vuosittainen teemaviikko, joka pyrkii parantamaan paloturvallisuutta ja herättämään yhteiskunnallista keskustelua paloturvallisuudesta.

Lue lisää
Kuvassa käsi soittaa kitaraa.
By Inari Viskari / 14.11.2019

artikkeli: Ei tuomita- se voisit olla sinä

#sevoisitollasinä biisikisan tavoite on ollut vähentää yhdessä stigmaa, joka liittyy päihteiden käyttöön tai mielenterveysongelmiin.

Lue lisää
Kuvituskuva: ihmisiä ja teksti: Toward a more humane drug policy.
By Inari Viskari / 11.11.2019

blogi: Norja lopettaa huumeita käyttävien ihmisten rankaisemisen – seuraako Suomi perässä?

Päihdeongelmia ehkäisevä työ ulottuu paljon pelkkiä päihdekysymyksiä syvemmälle.

Lue lisää
Otetaan rahapelaaminen puheeksi
By Maaret Väkinen / 7.11.2019

blogi: Otetaan rahapelaaminen puheeksi!

Rahapelaamisen puheeksiotto on tehokas tapa tunnistaa riski- tai ongelmapelaaminen ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen.

Lue lisää
Nainen istuu rannalla ja katsoo vieressään olevaa hiekkaa.
By Maaret Väkinen / 7.11.2019

blogi: Narkomaani-sana on leimaava ja joutaa romukoppaan

Sanat eivät synny tyhjiössä. Kun maailma ympärillä muuttuu, myös sanoihin liittyvät konnotaatiot eli sivumerkitykset muuttuvat. Sana, joka joskus on ollut neutraali ilmaisu, ei välttämättä sitä enää ole.

Lue lisää
Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

artikkeli: ulla siimes ept-verkoston puheenjohtajaksi

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes on valittu Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtajaksi.

Lue lisää
Dimmig logik: Man får alltid bra fiilis när man röker gräs. www.tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

Meddelande: Myterna om cannabisanvändning lever starka

Det finns många olika myter om användningen av cannabis, och vi behöver därför få igång en livligare debatt som bygger på förnuft och interaktion. Skrämseltaktik är inget bra sätt närma sig ämnet.

Lue lisää
Sumeeta logiikkaa: Kannabishan on puhdas luonnontuote. www.tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 4.11.2019

tiedote: Myytit kannabiksen käytöstä elävät vahvoina

Kannabikseen ja sen käyttöön liittyy paljon erilaisia myyttejä, ja järkevää, vuorovaikutteista keskustelua tarvitaan lisää.

Lue lisää
Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus, 5.11.2019 klo 18, Helsingin tuomiokirkossa
By Maaret Väkinen / 29.10.2019

tiedote: Huumekuolemien määrä edelleen kasvussa

Huumeisiin kuolleita muistetaan marraskuussa Helsingissä jo 20. kerran.

Lue lisää
Sumeeta logiikkaa? "Pilvestä tulee aina hyvä fiilis" tsekkaafaktat.fi
By Maaret Väkinen / 23.10.2019

blogi: Puheeksi ottamisen vaikeus ja keveys

Puhuminen kannabiksesta on edelleen hyvin arvolatautunutta ja vahvoihin mielikuviin nojaavaa. Myös omat  tai lähipiirin kokemukset värittävät aihetta suuntaan tai toiseen. Toisinaan kilpaillaan siitä, kenellä on enemmän tietoa aiheeseen liittyen. On...

Lue lisää
Kuvassa viinipullo ja lasi sekä teksti: "Kun kuluttaja ostaa pullon punaviiniä, hän ei todennäköisesti tiedä mitä se sisältää. Jos hän lisäksi ostaa juustoa ja leipää, niistä vuorostaan löytyy tarkat tuotesisältötiedot. Tämä on ristiriitaista." Juha Beurling-Pomoell, pääsihteeri, Kuluttajaliitto #oikeustietää #righttoknow
By Maaret Väkinen / 11.10.2019

tiedote: EU:ssa myytävien alkoholijuomien tuotetiedot pitää saada pakkauksiin

EU-lainsäädäntö edellyttää ainesosaluettelon ja ravintoainesisällön ilmoittamista elintarvikepakkauksissa, mutta yli 1,2 tilavuusprosentin alkoholijuomia asetus ei koske. Kansanterveystahot vaativat EU:ta muuttamaan asetusta niin, että se koskee myös kaikkia alkoholijuomia. EPT-verkosto, EHYT ry...

Lue lisää
Teksti: Tehdään kirjastoista turvallisia ja viihtyisiä, yhdessä. #kaikkienkaupunki.
By Inari Viskari / 23.9.2019

Tiedote: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta. KAIKKIEN KAUPUNKI -KAMPANJA KäYNNISSÄ HELSINGIN KIRJASTOISSA

Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo joutuneensa...

Lue lisää
Viinipulloja baarin tiskillä.
By Annika Eloranta / 20.9.2019

Tiedote: Alkoholiveron korotukset tärkeä osa haittaverojen korotusta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kiittää budjettiesityksen kirjauksia haittaverojen korotuksiksi. Järjestöt muistuttavat kuitenkin, että alkoholiveron korotukset ovat tärkeä osa kansanterveyttä vahvistavaa verotusta. Budjettiesityksessä tupakkaveron sekä virvoitusjuomaveron korotus ovat askel oikeaan suuntaan. Alkoholiveroa...

Lue lisää
Tapaturmapäivä 13. syyskuuta 2019: Miehille sattuu liikaa
By Maaret Väkinen / 13.9.2019

tapaturmapäivä 13.9. tavoitteena nolla tapaturmaa

Moni tapaturma on vältettävissä hyvällä suunnittelulla ja kiirettä vähentämällä. Perjantaina 13. syyskuuta vietettävä valtakunnallinen Tapaturmapäivä kiinnittää huomion tapaturmien ehkäisyyn. Vuonna 2017 kuoli tapaturmaisesti 2325 ihmistä, joista miehiä oli 65 prosenttia....

Lue lisää
Teksti: Älä sulje silmiäsi ihmisiltä. #kaikkienkaupunki.
By Inari Viskari / 29.8.2019

blogi: Arvostava kohtaaminen ja yhteisöllisyys lisää turvallisuutta

Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on meillä Suomessa paljon yleisempää kuin muissa maissa. Joka kolmas suomalainen kertoo kuluneen vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä ihmisiä julkisella paikalla ja lähes joka viides kertoo...

Lue lisää
Kuvassa on bussi Turussa
By / 12.8.2019

Artikel: Staden tillhör alla – en kampanj mot trakasserier startar i åbo

"Staden tillhör alla" är en kampanj som vill motarbeta trakasserier och öka trivseln och mångsidigheten i stadsmiljö. Kampanjen syntes i Helsingfors hösten 2018, och ett år senare har kampanjen hittat...

Lue lisää
Tehdään matkasta turvallinen ja viihtyisä, yhdessä. #kaikkienkaupunki.
By / 8.8.2019

Turussa alkaa Kaikkien kaupunki –kampanja: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta

Päihteiden käyttö ja sekava, häiritsevä käytös julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä aiheuttaa tutkimusten mukaan turvattomuuden tunteita. Ratkaisuksi toivotaan usein lisää valvontaa. ”Valvonta lisää turvallisuutta, mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että...

Lue lisää
kuvituskuva: jalka ja asfalttiin maalattu nuoli.
By / 18.7.2019

huumeet ja nuoret aiheena suomiareenan paneelikeskustelussa

A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Helsingin Diakonissalaitos, Irti Huumeista ry, Sininauhaliitto ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestivät yhteistyössä SuomiAreenalla Huumekysymys-paneelikeskustelun 16. heinäkuuta. Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen...

Lue lisää
Kuvassa SuomiAreena-ilmapalloja.
By / 20.6.2019

tiedote: Päihdestrategian avulla päihdetyö toimivaksi ja tasa-arvoiseksi

Lähes puolet ikäluokasta 25-34 ilmoittaa käyttäneensä huumeita joskus elämässään. Päihdealan järjestöjen mielestä Suomeen tulee laatia uusi, syvällinen päihdestrategia. Päihdetyön resurssit on turvattava valtakunnallisesti. Nuorista aikuisista lähes joka toinen on joskus...

Lue lisää
Kuvassa pyörien pysäköinnin kieltävä liikennemerkki jonka ympärillä on useita pysäköityjä pyöriä.
By / 11.6.2019

blogi: Stigma sulkee ulos monella tasolla – yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja osallisuus kuuluu kaikille

Tänä keväänä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston viestinnässä on noussut vahvasti esiin huumeita ja muita päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyvä stigma, häpeäleima. Samaa aihetta käsiteltiin toukokuussa Club Health -konferenssissa Amsterdamissa. Club Health -konferenssissa...

Lue lisää
Vanhat kirjat ja kyniä.
By / 7.6.2019

Artikkeli: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston näkemys huumepoliittisista linjauksista hallituskaudelle 2019−2023

Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana kuitenkin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää, että huumausaineisiin liittyvät linjaukset...

Lue lisää