Tarviinkomätän?

Tuliko tissuttelusta tapa? Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa?

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut rutiinit ovat muuttuneet. Tissuttelu haittaa kuitenkin ihmissuhteita ja terveyttä. Alkoholiin kuluu myös yllättävän paljon rahaa.

Tilaa kampanjan julisteita (kieliversiot suomi, ruotsi, englanti, koko A4) tällä lomakkeella.


Tiedote 23.4.2020 Tuliko tissuttelusta uusi tapa? Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa?

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut rutiinit ovat muuttuneet. Tissuttelu haittaa kuitenkin ihmissuhteita ja terveyttä. Alkoholiin kuluu myös yllättävän paljon rahaa.

– Kun elämänpiiri pienenee ja sosiaalinen kanssakäyminen on rajatumpaa, saattaa päihteiden käyttö lisääntyä huomaamatta paljonkin, sanoo vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen A-klinikkasäätiön Arjen toimintakyky -hankkeesta.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa suhdetta päihteisiin, omia tapojaan ja toiveitaan.

–  Onko tarpeen ostaa alkoholia kotiin? Salailenko tai selittelenkö päihteidenkäyttöäni itselleni tai muille? Millainen haluan olla omasta ja läheisteni näkökulmasta? Ajaudunko vai teenkö valintoja?

Pitkänen muistuttaa, että läheiset kärsivät perheenjäsenen päihteiden käytöstä poikkeustilanteen aikana. Liikkuminen ja muut aktiviteetit sekä sosiaaliset suhteet ovat rajattuja. Kotona ollaan paljon. 

Jatkuva tissuttelu vaikuttaa monella tavalla. Hiprakassa käyttäytyminen voi muuttua ja olla harkitsematonta. Sosiaalisessa mediassa voi tulla ylilyöntejä ja perheessä ja parisuhteessa voi tulla riitoja ja pettymyksiä.

Pienetkin lapset ovat hyviä huomaamaan päihteiden aiheuttaman muutoksen aikuisessa, vaikka asiasta ei puhuttaisi. Päihtynyt vanhempi voi aiheuttaa lapsessa pelkoja ja huolta, mutta myös vastuunkantoa, joka ei lapselle kuuluisi.

Mikä avuksi?

Omaa alkoholin käyttöä kannattaa verrata aikaisempaan tilanteeseen. Jos on tottunut juomaan oluen kerran viikossa saunan jälkeen ja poikkeustilanteen aikana olutta onkin juonut joka ilta, alkoholinkulutus on noussut omaan tasoon nähden huomattavasti.

– Jos juomaa kuluu paljon, hyvä tapa on pitää juomapäiväkirjaa ja merkitä ylös juodut annokset. Juomisen vähentäminen on hyvä suunnitella ennakkoon ja pysyä suunnitelmassa – ei uutta kauppareissua, vaikka viikolle varatut juomat ovat loppuneet! toteaa A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Tiia Ruokosalo.

Jääkaapissa kannattaa pitää aina saatavilla alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Myös ajatusten ohjaaminen toisaalle voi auttaa. Esimerkiksi ulkoilu ja liikunta ovat hyvä keino saattaa ajatukset muualle. Kun tissuttelu vähenee, unen laatu paranee ja mieliala kohenee.

–  Nyt kannattaa tehdä asioita, jotka luovat toivoa ja ohjaavat elämään tätä hetkeä.  Poikkeustilanne stressaa ja siksi on tärkeää, että huolia saa jakaa ja pahaa oloa ja ahdistusta näyttää tarvittaessa. On kuitenkin laitettava vatvomiselle ja negatiivisuudelle rajoja, sanoo Tuuli Pitkänen.

Useat järjestöt tarjoavat tukea ja apua verkossa, puhelimitse ja chatissa. Ongelmia ja huolia ei kannata jäädä murehtimaan yksin.

Alkoholiin voi upota rahaa yllättävän paljon

Alkoholin käyttö on saattanut lisääntyä koronakriisin aikana. Tällä on vaikutuksensa myös ihmisten henkilökohtaiseen talouteen, sillä alkoholiin voi kulua huomaamatta yllättävän paljon rahaa. Meneillään on vielä kriisin alkuvaihe ja esimerkiksi lomautusten tai lisääntyneen etätyön vaikutukset alkoholin käyttöön tulevat esille vasta myöhemmin.

Takuusäätiön chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija Liina-Lotta Heinonen kertoo, että toistaiseksi alkoholi ei ole näkynyt tavanomaista enempää Takuusäätiön asiakastyössä.

–  Koronakriisi on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan ihmisten rahankäyttöön ja talouteen. Erityisesti lomautukset ja mahdollisesti työttömyys tulevat vaikuttamaan kotitalouksiin, koska tulot vähenevät, Heinonen toteaa.

Hän jatkaa, että vähenevistä tuloista huolimatta suomalaisilla kotitalouksilla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen aiempien talouden taantumien aikana.

– On mahdollista, että varsinkin kriisin pitkittyessä kotitalouksilla tulee olemaan haasteita velkojen takaisin maksussa.

Kaikissa taloushuolissa kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, esimerkiksi Takuusäätiön neuvontaan tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan. Oman talouden hallitsemiseksi kannattaa selvittää tulot ja menot. Sen jälkeen on mahdollista miettiä, kuluvatko rahat sellaisiin asioihin, joihin niiden pitäisi kulua.

Taloushuolissakaan ei kannata jäädä yksin.

–  Talousvaikeuksia on nyt monella ja tilanteeseen voidaan miettiä yhdessä vaihtoehtoja. Tärkeintä on hakea neuvoja siihen, mitä omassa tilanteessa voi tehdä. Hätäratkaisuja kuten vanhan lainan maksamista uudella lainalla kannattaa välttää.


Lataa tästä kampanjamateriaalit:

Kuvat sosiaaliseen mediaan

Julisteet