Sodankylä välittää

28.04.2017

Elämää Napapiirin pohjoispuolella

Napapiirin pohjoispuolella valmistaudutaan pian jo koulujen kesälomiin, vaikka työhuoneen ikkunasta katseltaessa sitä on vaikea uskoa. Kesälomaa ei paljoa vielä lupaile ulkona roikkuvat poron kuivalihat, koulun parkkipaikalla rivissä olevat moottorikelkat, hankikelit tai yli 80 cm lumitilanne Sodankylän korkeuksilla. Mutta kesää kohti mennään.

Koululaisten kesälomien alku on ollut puheissa myös meidän kunnan monialaisessa päihdetyöryhmässä jo alkuvuodesta lähtien, kun linjasimme vuoden 2017 toiminnan painopistealueet. Tänäkään vuonna emme tee poikkeusta ja pidämme yhtenä toiminnan painopisteenä PAKKA-toiminnan ja sen eri toimintamuodot, sillä vaikuttavuus kuntalaisiin on hyvä. Tänä vuonna päihdetyöryhmän toimesta toteutetaan mm. päihdeasennekysely kuntalaisille, Älä Välitä-kampanjaviikko koulujen päättäjäisviikolla ja School’s Out-tapahtuma päättäjäispäivänä. Lisäksi olemme vuoden 2017 alusta olleet yhteistyössä Lapin AVI:n kanssa antamalla seutulausuntoja uusien alkoholilupien myöntämisen tueksi.

 

Avaa suusi oikeassa paikassa

Haluamme päihdetyöryhmänä käydä vuoropuhelua ”kentän” kanssa ja kuulla sieltä kehittämistarpeita ja parhaamme mukaan (lue: resurssien) vastata kentältä nousseisiin toiveisiin. Työryhmämme on pieni, mutta se ei ole estänyt toiminnan kannalta mitään – päinvastoin. Kun jokin kehittämisen tarve tulee esille, asia on helppo hoitaa, kun pienessä kunnassa verkostot ovat pienet ja sen myötä mahdollisuudet tehdä yhteistyötä ovat paremmat kuin isommilla paikkakunnilla.  

 

Päihdetyöryhmän painopisteet näkyvästi kunnan hyvinvointikertomuksessa

Olemme päihdetyöryhmän jokaisen toimintavuoden aikana pyrkineet huomioimaan eri väestöryhmiä toiminnassamme ja yrittäneet vaikuttaa pienin askelin huolta aiheuttaneisiin ilmiöihin. Olemme saaneet kuulla päihdetyöryhmässä asiantuntijoita mm. ikäihmisten parissa ja työsuojelun parissa työskenteleviltä ja sen innoittamana todenneet kunnassamme olevan tilausta päihteiden käytön puheeksiottokoulutukseen.

”Yhdessä saamme aikaan enemmän”-periaatteella olemme synkronoineet päihdetyöryhmän painopisteitä yhteen myös kunnassa laajalla asiantuntijajoukolla työstetyn hyvinvointikertomuksen kanssa. Sodankylän kunnan hyvinvointikertomukseen vuosille 2017–2020 on liitetty myös ehkäisevän päihdetyön eri toimenpiteitä painopistealueiksi ja kehittämiskohteiksi. Näitä ovat mm. päihdeasennekysely ja PAKKA-toiminta ja päihteiden käytön puheeksiotto. Vastuuta on jaettu ja tavoitteiden toteutumista seurataan.

 

Tulevaisuus ehkäisevän päihdetyössä kuntasektorilla

Onko edellä mainittujen toimintojen aikaan saaminen ollut helppoa, kun koordinointia tehdään oman työn ohella? Kun asiaa tarkastelee tarjolla olevien materiaalien (THL:n materiaalit) ja AVI:n tarjoaman tuen näkökulmasta, on vastaus kyllä. Jos asiaa tarkastelee kunnan eri toimijoiden aktiivisuudesta käsin, on vastaus kyllä ja ei. Tilanne vaihtelee. Olen kutsunut koolle yhteistyöpalaverin, jonne olen saanut koolle ison joukon toimijoita aina ruokakauppiaista kentän toimijoihin ja päätynyt tekemään palaverin jälkeen kärrynpyöriä hyvästä yhdessä tekemisen meiningistä, mutta pitänyt myös palaveria, johon paikalle on tullut lisäkseni muutama toimija.

Tärkeintä kuitenkin on ollut oma ”rakkaus lajiin”. Jos ei itse usko omaan asiaansa, on aika vaikeaa tehdä näkyvää ehkäisevää päihdetyötä omassa kunnassa. Ehkä juuri omasta ”rakkaudesta lajiin” -asenteesta johtuen on ehkäisevää päihdetyötä mielekästä tehdä juuri sopivan kokoisessa Sodankylässä: asioihin on mahdollisuus vaikuttaa nyt ja toivottavasti myös tulevaisuudessa, kun ehkäisevä päihdetyö säilyy kunnan tehtävänä myös SOTE-uudistuksen myötä. 

 

Satu Hoikka-Hietanen
Vastaava kuraattori
YTM, sosiaalityöntekijä , psykoterapeutti
Sodankylän ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö ja kunnan päihdetyöryhmän puheenjohtaja

Satu Hoikka-Hietasen puheenvuoron kuulet keskiviikkona 7.6. Päihdepäivien seminaarissa
26. Puheeksioton työkalupakki- ehkäisevää päihdetyötä käytännössä. Ehkäisevä päihdetyö sote- ja maakuntauudistuksessa sekä onnistuneet Pakka -käytännöt osa II
Lue lisää: www.paihdepaivat.fi

#päihdepäivät

 

Avainsanat: 
Päihdepäivät 2017