Olet täällä

Pikkujoulusta uuteenvuoteen sitä kestää: alkoholin ja kynttilöiden aika?

23.11.2016

Näin marraskuun kääntyessä lopuilleen pikkujoulukausi on jo hyvässä vauhdissa. Joulukuuta ja joulun aikaa vietetään usein kynttilöiden, ulkotulien, viinien ja glögien parissa. Kaikki edellä mainitut ovat tunnelmanluojia, jotka edustavat monille myös rauhoittumista, kotona vilttiin käpertymistä ja aikaa ystävien ja perheen parissa.

Alkoholi ja tuli on kuitenkin huono yhdistelmä. Eri tilastotietojen mukaan lähes 70 prosenttia palokuolleista on ollut kuollessaan päihteiden vaikutuksen alaisena. Pelastustoimen tilastot kertovat, että tulipalon yleisin syttymissyy on varomaton tai huolimaton tulen käsittely ja noin puolet tulipaloista johtuu ihmisten omasta toiminnasta. Lisäksi pelastustoimen mukaan yli 95 prosenttia kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy asuinympäristössä.

Suomessa palokuolemien määrä on suuri verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin.

 

Uusivuosi päättää juhlakauden ja tuo samalla omat haasteensa. Rakettien ampuminen tukevassa nousuhumalassa jotenkuten lumipenkkaan tai hiekkakasaan pystytetystä tyhjästä kuohuviinipullosta on uhkarohkeaa, vaikka humalapäiten luotto omaan kohti lentävän raketin väistökykyyn voikin olla luja.

Kaikesta valistuksesta huolimatta Suomessa sattuukin vuosittain kymmeniä ilotulitteiden aiheuttamia tulipaloja. Tukesin tammikuussa 2016 julkaiseman tiedotteen mukaan vuodenvaihteessa ilotulitteista syttyi 135 tulipaloa. Tiedotteessa kerrotaan, että ilotulitteiden aiheuttamien tulipalojen määrä lähes tuplaantui edellisvuoteen verrattuna.

 

Alkoholilla on Suomessa suuri rooli osana erilaisia juhlia. Valitettavasti humalassa vahinkoja sattuu helpommin, ja arviointikyky tunnetusti ei ole samalla tasolla kuin selvin päin. Tilastot kertovat synkällä tavalla, mihin juovuksissa tulen kanssa touhuaminen voi johtaa. Ehkä väkijuomat voisi jättää vähemmälle ja nauttia kynttilöistä ja raketeista turvallisemmissa merkeissä, selvin päin?

Ehkä alkoholille riittäisi pienempikin rooli suurten juhlapyhien aikana.

 

26.11.-1.12. vietetään Paloturvallisuusviikkoa. Huolehtimalla kotisi paloturvallisuudesta et menetä mitään.

 

Maaret Väkinen

Kirjoittaja on viestinnän suunnittelija EHYT ry:ssä