Olet täällä

Miten nuuskasta tuli osa nuorten arkea

08.11.2018
Nuuskan käyttö suomalaisnuorten keskuudessa on lisääntynyt viime vuosina. Nuuska näyttäytyy nuorten maailmassa tavalla, joka saattaa jäädä vanhemmilta ja opettajilta helposti huomaamatta. Se näkyy musiikissa, katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa.

Nuuskan käyttöä tuodaan esiin joidenkin nuorten tuntemien julkisuuden henkilöiden kappaleiden sanoituksissa, videoissa ja sosiaalisen median sisällöissä. Nuuskapurkkeja löytyy koulujen vessoista ja roskakoreista ja niiden irrotettavia etikettitarroja liimaillaan käyttötavaroihin, kuten puhelimiin, kuulokkeisiin ja kypäriin. Nuuskaa välitetään sosiaalisen median palveluissa kuten Instagramissa ja Snapchatissa, joissa se pysyy riittävän piilossa aikuisilta. Miksi nuuska näkyy nuorten maailmassa niin vahvasti?

Laadullisten selvitysten mukaan nuorten nuuskaan liittyvät mielikuvat ovat positiivisia. Nuuskan käyttö liitetään muun muassa rentouteen, urheilullisuuteen ja sosiaalisuuteen. Nuuskaa käyttävä nuori nähdään koulussa ihan hyvin menestyvänä ja kaveripiirissä suosittuna. Nuuskaa ei myöskään nähdä kovin haitallisena ja tätä mielikuvaa tehostaa julkisesti nuuskaa käyttävät huippu-urheilijat.

Nuuskateollisuus on onnistunut luomaan nuuskalle haitattoman imagon vertailemalla sen terveysvaikutuksia savukkeisiin. Tupakointi on kiistatta niin vaarallista, että sen rinnalla moni muu epäterveellinen asia alkaa näyttää suorastaan terveelliseltä. Tämän tyyppisellä vertailulla saadaan huomio pois nuuskan haitoista ja siitä, että tutkimustieto sen terveysvaikutuksista on vielä puutteellista.

Nuuskan käyttäjä saa nuuskasta runsaasti nikotiinia, sillä nuuskapussia pidetään suussa pitkäkestoisesti ja se vaihdetaan säännöllisesti uuteen. Markkinoille on myös tullut nuuskalaatuja, joiden nikotiinipitoisuus on moninkertainen aikaisempiin verrattuna. Tällaisten tuotteiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei vielä tiedetä riittävästi.

Nikotiinialtistus nuorilla on ongelmallinen, sillä erityisesti murrosiässä hermoverkon rakenne muovautuu voimakkaasti. Nuorten aivojen plastisuus ilmeisesti edistää nikotiiniriippuvuuden kehitystä ja nuoruudenaikainen nikotiinialtistus voi aiheuttaa pysyviä muutoksia muovautuvuudessa ja häiriöitä tarkkaavuutta ja toiminnanohjausta säätelevillä aivoalueilla. Nämä muutokset osin ylläpitävät syntynyttä riippuvuutta.

Nuuskateollisuus on varmasti hyvin tietoinen nuorten alttiudesta nikotiiniriippuvuudelle. Ei taatusti ole sattumaa, että yhden suomalaisnuorten suosituimman, parhaiten saatavilla olevan ja samalla erittäin nikotiinipitoisen nuuskan etikettitarra irtoaa helposti ja on uudelleenliimautuva. Eiköhän käsiä hierota jossain yhteen silloinkin, kun suomalaiset hiphopartistit tekevät biisejä nuuskaamisesta ja esittävät siihen liittyvää välittämisbisnestä videoissaan käyttäen komiikkaa ja yhdysvaltalaiselle gangstarapille ominaista kuvastoa. Nuoret on haastava asiakasryhmä ja harva tuote saa yhtä tehokasta markkinointia ympärilleen maksetusti tai maksutta.

Hanne Munter, projektipäällikkö, Nikotiinihanke, EHYT ry

 

Lähteet:

THL, 2017. Kouluterveyskysely
Ollila H., 2018. Nuorten tupakkariippuvuus ja sen arviointi. Käypä hoito
Piispa M., 2017. Sammuuko savuke, nouseeko nuuska
Salomäki & Tuisku, 2013. Nuuska nuorten maailmassa.