Olet täällä

Hei koutsi, älä härvää

17.10.2018
Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt koko 2000-luvun. Nuuskaa on helppo saada, suosittuja pieniä annospusseja on huomaamaton käyttää ja päihteen käyttö tuo mukanaan omat sosiaaliset hyötynsä, porukan johon kiinnittyä.

Nuorten nuuskan käyttöön on kiinnitetty huomiota kouluissa. Valistusta lisätään ja yhä useampi koulu on päättänyt ryhtyä jämeriin toimiin, jos oppilaiden keskuudessa havaitaan nuuskan välittämistä. Euroopan nuuskamonopoli Ruotsista nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön ja nuuskan myyminen Suomessa on laitonta. Nuuskan hakemisesta ja  myymisestä voi rapsahtaa syyte esimerkiksi veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Välitystä havaittaessa rikos- ja lastensuojeluilmoituksen tekeminen voi olla koulun näkökulmasta välttämätöntä.

Vaan onko koulussa tehtävällä valistuksella tai interventioilla väliä, jos nuoren arjessa päihdekulttuuri on täysin erilainen? Miten nuoren nuuskaaminen kohdataan kotona, urheiluseuroissa tai nuorisotaloilla? Kuuluuko harrastusten ja vapaa-ajan ohjaajien, valmentajien ja huoltajien vastuulle ottaa puheeksi harrastustoiminnan aikana tapahtuva nuuskan käyttö?

Todellakin kuuluu! Harvassa harrastuksessa hyväksyttäisiin se, että nuori kävisi kesken treenin tupakalla, saati ottaisi huikan olutta. Miksi nuuska olisi yhtään erilainen asia? Vaikka nuuskaa ei ole niin helppo huomata, käyttää nuori silti addiktiota aiheuttavaa, terveydelle haitallista päihdettä. Vaikka nuuska on poissa silmistä, se ei saisi olla poissa mielestä.

Silja Silvasti
vaikuttamisen asiantuntija
Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry