Olet täällä

Digitaaliset huumemarkkinat Suomessa

12.05.2017
Yhteiskunta on digitalisoitumassa eli palvelut sähköistyvät. Samoin myös huumekauppa. Anonyymiverkot, virtuaalivaluutat sekä salattu viestintä mahdollistavat monien laillisten käyttömahdollisuuksien lisäksi kryptomarkkinat. Digitaalinen huumekauppa on tullut jäädäkseen ja mahdollistaa toisaalta kaupankäynnin tutkimisen aivan uudella tavalla.

Tor-verkko on tarkoitettu suojaamaan luottamuksellista viestintää, kiertämään sensuuria, tarjoamaan anonymiteettiä ja turvaamaan erilaisten palveluiden toiminta monenlaisia hyökkäyksiä vastaan. Tor on saanut paljon kiitosta ja huomiota, koska se on auttanut kansalaisaktivisteja, sensuuria kiertäviä totalitarististen maiden asukkaita, tietovuotajia, journalisteja ja diktatuurien demokratialiikkeitä turvaamaan toimintansa. Verkkoa käytetään kuitenkin myös arkipäiväisen nettiselailun suojaamiseen valvonnalta. Tor-verkossa voi myös ylläpitää piilopalveluina verkkosivuja. Torverkossa toimiessaan laittomien päihteiden kauppaa on vaikea sulkea, sensuroida tai käyttäjiä paljastaa.

Perinteisten valuuttojen rinnalle ovat nousseet erilaiset verkossa toimivat virtuaalivaluutat, joista yleisemmin käytetty on Bitcoin. Nämä valuutat ovat internetissä hajautetusti toimivia maksuvälineitä. Bitcoin-automaatista käteisellä ostettua virtuaalivaluuttaa on vaikea jäljittää. Erityisesti Tor-verkossa toimivat monenlaiset kauppapaikat ovat omaksuneet Bitcoinin maksuvälineeksi, koska maksutapahtumia on käteisen rahan tavoin hyvin hankala seurata verrattuna perinteisten pankkitilitapahtumien seurantaan.

 

Kryptomarkkinat Suomessa: esimerkkinä Silkkitie

Tor-verkossa toimii parisen kymmentä merkittävää markkinapaikkaa. Nämä markkinapaikat näyttävät hieman huuto.net- ja tori.fi-kauppapaikkojen kaltaisilta, mutta lähes kaikki myytävät tuotteet ovat laittomia, kuten esimerkiksi huumausaineita. Markkinapaikoille pääsee Tor-selaimella ja niiden oikeaa olinpaikkaa on lähes mahdoton selvittää.

Silkkitie-markkinapaikka aloitti toimintansa vuonna 2014. Tälle sivustolle pääsemiseksi vaaditaan Tor-ohjelmistoa käyttävä yksityisyydensuojatyökaluksi kehitetty Tor-selain. Sivulla on kaupankäyntialusta, jonka kautta voi myydä ja ostaa tuotteita bitcoineilla. Suurin osa kauppatavarasta on laittomia päihteitä. Palvelun perustajaksi on ilmoittautunut Kapteeni-nimellä esittäytyvä henkilö tai ryhmä. Tor-verkko kätkee palvelun oikean olinpaikan ja sen sulkeminen tai sensurointi on hyvin hankalaa. On myös mahdoton valvoa, kuka sivustolla vierailee.

 

Suomalaisen huumekaupankäynnin seuranta

Päihdekaupankäynnin tilastoinnin kannalta Silkkitie on mielenkiintoinen. Koska suurin osa kauppatavarasta liikkuu rajoja ylittämättä Suomen sisäisessä postissa, esimerkiksi tullivalvonnan kautta ei saada käsitystä kaupankäynnin laajuudesta. Tähän voidaan kuitenkin käyttää automaattisia tiedonlouhinnan keinoja. Tutkiakseni Silkkitien myynnin laajuutta rakensin ohjelman, joka automaattisesti läpikävi Silkkitien myynti-ilmoitukset päivittäin.

Kuvassa on arvio suomalaisten huumekaupasta Silkkitiellä. Tutkimusdata on kerätty seuraamalla automaattisesti kauppapaikan myynti-ilmoituksia kuukausitasolla ja myyntimäärät on merkitty euroissa. Kaikkia yleisesti käytettyjä huumausaineita myydään Silkkitiellä, mutta kannabiksen myynnin taso on suurinta.

Suomessa nettikaupassa näkyy sama piristeiden ja kannabiksen suosio kuin perinteisessä huumekaupassa. Toisaalta psykedeelien ja ekstaasin/MDMA:n suosio on huomattavaa. Psykedeelien myyntipiikki ennen kesää johtui ilmeisesti kasvaneesta tarjonnasta, kun myyntiin ilmestyi mittava erä “tajuntaa laajentavaa” LSD:tä. Vuoden 2015 alkuvuoden kaupankäynnin notkahdus johtui siitä, että Silkkitie-verkkokaupassa oli toimintahäiriöitä ja sivusto oli saavuttamattomissa.

 

Tulevaisuus

Suomen huumemarkkinoiden arvon on arvioitu olevan 100 miljoonaa euroa; nettikaupan osuus olisi tällöin vasta joitain prosentteja koko huumekaupasta, mutta kasvu on jatkuvaa ja tasaista. Digitalisaatio jatkuu tulevaisuudessa. Tor-verkon suosio kasvaa ja varmasti muitakin anonymiteettiratkaisuja jalostetaan käyttökelpoisiksi. Vaikuttaa myös siltä, että päihdepolitiikka on murroksessa, kun kannabis on dekriminalisoitu nopealla aikataululla monessa länsimaassa. Tältä pohjalta myös huumekaupan netissä voisi odottaa vain laajenevan.

 

Juha Nurmi
Tietoturvatutkija, Kinkayo Pte. Ltd
 

Juha Nurmi on tietoturva-asiantuntija, joskus myös uutisissa darkweb guruksi kutsuttu. Hän on luonut Tor-verkolle Ahmia.fi-hakukoneen, toiminut Tor-verkkoa kehittävässä Tor Project:ssa vapaaehtoisena sekä työskennellyt tutkijana monissa hankkeissa, mukaan lukien DARPA Memex -tiedustelujärjestelmähankkeessa Yhdysvalloissa. Hän tutkinut ja julkaissut Tor-verkossa tapahtuvista ilmiöistä, kuten kartoittanut Suomalaisen huumausainekaupankäynnin laajuutta. Hänet tunnetaan myös tietoturvan ja salauksen puolestapuhujana.

Päihdepäivillä Juha Nurmella on puheenvuoro seminaarissa 24: Suomi osana huumeiden globaaleja markkinoita.
Seminaarissa on vielä joitakin paikkoja jäljellä, lippuja voi ostaa osoitteessa www.päihdepäivät.fi.

Avainsanat: 
Päihdepäivät 2017